×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пощите бяха хакнати заради куриерска фирма, твърди служебен зам.-министър


Пощите бяха хакнати заради куриерска фирма, твърди служебен зам.-министър
Хакерската атака преди няколко месеца срина работата на Българските пощи и облагодетелствала куриерските фирми
22 Август 2022, Понеделник, 12:37 ч.
Автор: Флагман

Кибератаката срещу "Български пощи" е в полза на частна компания, намекна Красимир Папукчийски

 

Хакерската атака, която през април т.г. срина системите на "Български пощи" е направена в полза на частна куриерска фирма. Това заяви зам.-министърът на транспорта в служебния кабинет Красимир Папукчийски. "До мен стига информация, че това е целево, за да може да вървят пощите в негативна посока на развитие", посочи той, но не назова частната компания, нито изнесе факти, които да подкрепят тезата.

По негови думи, за да не се повтори подобна интервенция, е инсталиран нов софтуер. "Но все още следствието от тази атака не е отстранено - дори и последния месец пенсиите пак бяха раздадени със закъснение от един ден”, посочи Папукчийски.

Дни след хакерската атака срещу "Български пощи" принципалът им бившият вицепремиер по ефективното управление Калина Константинова отрече спекулациите, че вирусът е пуснат в полза на куриерската фирма "Еконт", чийто собственик Николай Събев беше министър на транспорта в кабинета на Кирил Петков. Софтуерните експерти, които отговарят за сигурността на държавните мрежи, коментираха, че кибератаката идва от чужбина. Бившият министърът на електронното управление Божидар Божанов също подкрепи тази теза, като посочи, че използваният вирус не се активира, когато засече, че операционната система работи в Русия.

БДЖ

Половината от новите локомотиви, доставени през 2021 година след провеждане на процедури след 15 години липса на доставка на нов подвижен състав, са извън строя. "7 локомотиви са извън строя, половината вече са извън строя поради неправилното управление на договорите за поддръжка на тяговия и нетяговия подвижен състав, тоест локомотивите и вагоните", уточни зам.-министърът Красимир Папукчийск.

По негови данни от началото на годината са отменени 5700 пътнически и бързи влакове, което означава, че 10 дни в държавата не е имало никакво влаково движение. В сравнение с австрийските железници изоставането ни е не по-малко от 20 години, каза Папукчийски. "Среднодневното закъснение на всички влакове, въпреки намаления обем на влаковете – те се движат 10% по-малко от заявеното – е над 1800 минути или в месечен размер говорим за 50 хиляди минути закъснение на всички влакове", подчерта той.




Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
11
Коментара по темата
11.
...
22.08.2022 18:03:29
1
0
Не пишете глупости! Не знаете "Български пощи"ЕАД като работодател на какви възрастови групи предоставя работни места. Проблема е, че от тъпотии, основната им дейност и съответно приходите от основната дейност намалят поради приоритетното разнасяне на рекламни брошури- като родопски магарета разнасят по 30-40 кг брошури и трябва да наредят по пощенските кутии на гражданите примерно за 2ч по около 2000 брошури, които в стекове дърпат с пазарски колички.
Това ако е едно село- как си да обиколиш за 2ч всички адреси и да им оставиш в пощенските кутии рекламните брошури.Всички обществени пощенски кутии, където има останали по градинките в големите областни градове и отдалечени от сградите им, са заприличали на кошчета за битови отпадъци, обаче пък от пощенски клон може да се закупи и клин.

Какво им е хакнато като само касите за заплащане на месечни сметки, местни данъци и такси и гишетата за обслужване на пощенските им услуги работят с компютри.
"Сринала се работата... Засечена била в Русия!"В кокошкарниците. Ми явно се пренатоварват и системите, налагат се архивиране, актуализации.
Частните компании си имат техните клиенти за услугите, които предоставят.
"Български пощи"ЕАД предоставят и услуги на гражданите, които частните спедитори на пратки не предоставят.
Изплащането на пенсиите било закъсняло с един ден. Ами освен със Заповед за работа в почивен ден да ги бяхте задължили да започнат изплащането на пенсиите в почивен ден.
10.
Deja vu
22.08.2022 16:08:11
0
11
Няма как при конфликт на интереси да не пострада държавата. Събев и всички други такива влизат в политиката за да крадат и да си премахнат пречките, било конкуренцията или закона. Същото беше с Марешки, братя Галеви, Бойко с Ипон, Черепа, Доган и кой ли не.
9.
До
22.08.2022 15:38:01
0
6
Хан Курбан. Ти си голям глупак.
А дали си наясно колко имота имат Български пощи и на какви локации.
Наивници като тен или хитреци като теб ни докараха това чудо ПП. Сега ще им сърбаме попарата.
8.
До 5
22.08.2022 14:34:19
4
7
Не съм съгласен. Ако на плика на пратката ти го няма номера, изобщо не разбираш, че имаш пратка! Платил си до адрес, а лелката я мързи да ти звънне даже някой път! Там още е комунизъм!
7.
Bbb
22.08.2022 14:29:20
2
14
И още нещо.Във всяка една държава има държавни структури, които дори и да са на загуба самата държава ги субсидира, защото тези предприятия са запазена ма рка, символ свързан с историята и са лицето на дадената държава, или са свързани с националната сигурност на тази страна.Например железниците, пощите, комуникациите и други.
Ноооо в България Всичко се продава или унищожава за шепа банани или някой долар.
6.
8
22.08.2022 14:24:58
4
9
Пощите бяха хакнати от "Руски хакер" защото в хазната нямаше пари да се изплатят пенсиите. Всяко друго оправдание звучи ъпсурдно. Малкото останали държавни дружества , от десетилетия умишлено се водят до фалит и са на ръба на оцеляването. Те отдавна вече не са конкурентно способни и пазарният им дял е иззет от частни фирми , собственост на олигарси , бивши и настоящи политици или хора свързани с властта. Примери колкото искате , ако нещо не може да се приватизира то се фалира за да може правилните хора да печелят. Общо взето умален вариант на схемата по която ЕС унищожи икономиките на Източният блок.
5.
Bbb
22.08.2022 14:06:04
3
21
За идиотите ,които пишат глупости по долу.До последно съм ползвал куриерските услуги на Български пощи, включително изпращане и получаване на документи и книжа от и за чужбина.Без никакви проблеми.Цените им за услугите са в пъти по ниски, отколкото частните ни фирми, които оперират в страната.Собственикът на такава частна фирма беше действащ министър.
От това следва да се смята, че хакерската атака е свързана с конкуренцията на тези частни фирми.Само кръгъл глупак може да си помисли, че причината за срива в системата на български пощи е друга..Заинтересовайте се от цените на услугите на Български пощи преди да пишете.
С такива подходи се унищожават малкото останали работещи държавни предприятия, за да могат да се приватизиран за без пари, или да се елиминира конкуренцията.Грешка е да се смята, че държавата задължително е лош стопанин.Цена на изпращане на малка пратка в страната от 10до 15 лв при частните български спедитори си е жив обир.Цените на Български пощи за пратки от и за чужбина нямат конкуренция.Мислете с тез кратуни.
4.
И ЕКОНТ са мафия
22.08.2022 13:38:47
4
48
Не купувам нищо, ако е доставка с ЕКОНТ!
Мафиотска фирма на корумпиран министър!
Купи си министерство за 300х.лв, източи и спечели милиони от инвестицията си!
Всеки глас за ПП е глас за мафията!
3.
Голямо реване от ОПГ ПП
22.08.2022 13:34:50
5
35
Ледът се пука господа,бивши управляващи!
Лорер недоволства от назначенията на служебния кабинет - бързо забрави,
че Асен Василев взе на работа жена му, а кумът му Кирил Петков направи
любовницата си говорителка на правителството!
Асен Василев разследван за парични преводи от близката до Кремъл "Мет" в швейцарска офшорка. Комисионни за газа?
Дадоха Корнелия Нинова на главния прокурор за финансова измама и фалшифициране на документи!
2.
Хан Курбан
22.08.2022 13:24:27
24
8
Това е все едно на кола от F1 да и пречи някой, паркирал на паркинга от страни на пистата!
Пощите са толкова спрели, че едва ли са конкуренция и на пощенските гълъби! Има изградена инфраструктура, обаче няма кой да я управлява.
Като Тотото! На него даже Б. Б. (чрез В. Симеонов и М. Стоянова). им уби конкуренцията! И те едвам я карат. Горките...
1.
Фончо
22.08.2022 13:18:42
30
9
Те пощите са тотал щета както всяко държавно дружест за какво му е на събев дс ги хаква те не са му реална конкуренция а тия нищожества от служебно правителство само плямпат врели не кипели и гледат да съботира вс което мога в полза на пРусия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори