×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тежка неподготвеност на държавата и кметовете за мобилизация при война, констатира правителствен доклад


Тежка неподготвеност на държавата и кметовете за мобилизация при война, констатира правителствен доклад
Въпреки минимално заявените средства за поддръжка на системата реално се отпускат около една четвърт от тях, сочи докладът
05 Август 2022, Петък, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: mod.bg

Липсвало звено по отбранително-мобилизационна подготовка дори в администрацията на Министерския съвет

България има много сериозни проблеми с организационно-мобилизационната подготовка и с военно-временните запаси и то на най-високо ниво в държавата. Това става ясно от Годишен доклад за дейността на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет (МС) през 2021 г. Той е бил приет на едно от последните заседания на правителството на Кирил Петков в края на юли.

Вносител на доклада е военният министър Драгомир Заков.

„Докладът е приет на заседание на Междуведомствения съвет на 8 юни т.г. В него са отразени изпълнените дейности по основните функционални области на Съвета. Това са две области – експортен контрол на продукти, свързани с отбраната и отбранително-мобилизационна подготовка на страната“, казва Заков според стенограмата от заседанието.

Пред колегите си в МС той акцентира върху отбранително-мобилизационната подготовка - „тъй като там са констатирани много сериозни проблеми, а то е важно“.

„Например, констатирано е, че в звената от държавната администрация, в много от тях няма.., т.е. в държавната администрация в много структури няма звена по отбранително-мобилизационна подготовка, вкл. такова звено липсва и в Администрацията на Министерски съвет. Продължават да липсват формирани, съгласно нормативните актове, звена в голяма част от министерствата и ведомствата, както стана дума. В областните и общинските администрации звената масово се състоят от един човек. Това, разбира се, нарушава изпълнението на функциите по тази дейност“, алармира военният министър.

Драгомир Заков поставя въпроса и за финансирането: „Намаленото до минимум финансиране на дейностите води до други затруднения. Липсата на капиталови вложения в материалната база, затруднена поддръжка на обектите от системата за военно-временно управление, отказ на редица стопански обекти за ангажиране с военно-временни задачи и трудности по поддържане на военно-временните запаси. Всичко това може да доведе до много сериозна обстановка в случай на необходимост.“

Заков повдига и още един въпрос: „Към момента не е разработен нормативен акт, който урежда подготовката на ръководителите на държавната, местната администрация, юридическите лица за изпълнение на задачи, свързани с отбраната, въпреки че такъв е предвиден в чл. 47 от Закона за отбраната и въоръжените сили.“

Военният министър добавя: „Особено тревожно е равнището на подготовка на областните управители и кметовете на общини, които са ръководители на областни и общински съвети за сигурност. Така че, това е една от сериозните констатации в този Годишен доклад и лично моето мнение, нека в протокола да бъде отбелязано изрично, че това трябва да бъде адресирано при първа възможност в първо редовно правителство, следващо става дума.“

Въпреки тревогата, изразена от Заков, колегите му от МС не са взели отношение по темата, а точката е приета без допълнителни въпроси и коментари.

От 2 август на власт е вече служебно правителство с премиер Гълъб Донев и министър на отбраната Димитър Стоянов. Според Драгомир Заков обаче, явно, те не следва да се занимават с темата, а това трябва да е задача на следващия редовен кабинет.

Справка със самия доклад сочи, че служителите по отбранително-мобилизационна подготовка (ОМП) „много често съвместяват и други функции (защита на сигурността на информацията, осигуряване на пропускателния режим, граничен контрол и др.), което нарушава изпълнението на ОМП“.

„По същество системата за привеждане на страната в готовност за работа във военно време се осигурява кадрово изцяло от личен състав, назначен на Допълнително щатно разписание. Още по-незадоволително е кадровото осигуряване за поддържане на военновременните пунктове за управление“, пише в документа.

В частта за финансирането на дейностите пък се посочва: „Заявените финансови средства са минимално необходимите за поддръжка на системата и не осигуряват нейното възстановяване до пълната й функционалност и по-нататъшна модернизация и развитие. Въпреки минимално заявените средства реално се отпускат около една четвърт от тях.“

 


В категории: Политика


21
Коментара по темата
21.
XXX
08.08.2022 12:21:50
0
0
Същата работа беше казармата и применкато служих 1997г.
Храната лоша ,дрехите гадни, условията и те.
20.
единия от тримата от запаса
06.08.2022 17:11:03
0
1
И с какво ще ни облекат като ни мобилизират? Със старите нафталинови комуфлажи ли и спечените от безброй години кубинки? Ами противогазите и тн и тн , че аз като бях войник през 2004 още тогава беше плачевно всичко, а сега да не говорим.Сам ще се мобилизирам от оръжейния магазин много по добре. И кой по точно ще мобилизирате, то вече тия дето сме запас не сме останали много, щото младите са всичките изпедерастяли и не са ходили в казарма. Искам верно да стане някой конфликт че чак тогава, е чак тогава да видим кон боб яде ли, щото така ни се пада!
19.
Black Sea Tea Party
06.08.2022 07:13:59
0
7
Ей сега тръгнах да умирам за корумпираните им софийски схеми.
18.
Съботно
06.08.2022 07:12:25
3
3
Служебното правителство уверяват ДБ, че започнатите от предишното правителство смели стъпки към енергийна диверсификация, най-вече чрез гръцката връзка, щели да продължат. Че акта 16 нямал да бъде бавен, че уж несъществуващите, само преди ден според тях, споразумения за танкерите всъщност са си съвсем реални, че разговори с Гърция и Турция разбира се ще се водят и въобще хората не би трябвало да имат абсолютно никакви поводи за протести.

Ама разбира се, как иначе. То тия дето днеска бяха пред президентството да протестират нещо са се объркали нали, сигурно е от жегата. А действията от последните няколко дни на служебното правителство ама хич не лъхат така леееко на 9то Септемврийски преврат.

А бе ей, я ме погледнете в очите...да виждате тук да плуват корабчета? Тия сладкодумни приказки някак си ми напомнят за Бойко Борисовото тупане по гърдите от 2014-та, как той щял да прави така бленуваната съдебна реформа. Видяхме как я направи. Най-големия крадец на български мечти.

Така истимарата, успя да заблуди цялото общество, като се самопровъзгласи за само-той-можещия да се справи с комунистите, облече си протрития халат на евроатлантизма, турна си бухалката Гешев (под Господ) да го пази и...както се казва останалото е история.

Така, че тия временните да си опичат акъла и тая идея да се връщаме и подписваме дългосрочни договори с Газпром да си я избият от главата. Всеки трезвомислещ човек, истински родолюбец, иска България да просперира. Но този просперитет започва през енергийна независимост...най-вече от Русия.
17.
Юмер
06.08.2022 03:18:04
0
10
Няма проблем депутатите, кметове,съдии и прокурори имат готовност,ако стане война да си хванат частните самолети,яхти и автомобили за 200 000лв. И да изкарат войната в пълен лукс в Монако, Дубай или Сейшелите.Да му мисли народа с 200 евро пенсия и 500евро заплата,че на Волен и Данчо ментата една пура им струва 300 долара.
16.
zashto mahnahte statiqta za udavenoto v govna edno
06.08.2022 00:39:02
1
1
zashto mahnahte statiqta za udavenoto v govna ednogodishno hlape ot maika si aaa???
15.
хаххаа
06.08.2022 00:16:41
0
15
ще ми мобилизирате дедовия, кретени
14.
Наблюдател
05.08.2022 23:53:21
2
21
До номер 12! При война приятелю, изброените от теб хора, плюс шайката платени русофоби, просто ще се изнесат от страната да си живеят с кеф и ядат кинтите!!!
Нали видяхте с очите си примерът на Украйна!
Не се и надявай някой от тях да остане тук и да защитава Родината ни!
13.
Ез
05.08.2022 23:52:41
0
13
Ще са бия ама друг път
12.
Абориген Балкански
05.08.2022 23:10:25
0
20
Дали при обща мобилизация тези с Мазерати , Бугати , яхти , концесии , партийните централи и не на последно място бизнесмени, Вип особи , медийни магнати и мн. други за които държавата е източник на привилегии ще бъдат първи за да защитят това което имат като даденост, за разлика от онези 80 %/дебили/ които нямат нищо освен дом семейство деца родители и разбира се чест и достойнство. Бог да пази България от самите нас,не ни стиска да кажем Баста
11.
...
05.08.2022 22:25:25
1
5
Да му мислят тия, дето не са минали мобилизацията от войната в Персийския залив.
Защото вече са инвалидизирани и трудоустроени на разни работни места и друго не могат да измислят. А колко от тях получиха убежище и лечение тук?
10.
G Stars RAW
05.08.2022 22:11:27
0
26
За БОКО,Корнелия,Доган,Киро
НЯМА да се бия
Да мобилизирате зетя на БОКО,Сина на Доган и сина на Корнелия ТЕ поне имат кво да защитават (накраденото от БГ народ)
А и който иска пушечно месо БЕЗплатно НЯМА
В Сирия наемниците на ИДИЛ се борят за 200 Е на ден надница+военна плячка (пари,злато ценности)
В Украйна чуждите наемници себият от 5000-20.000 Е на месец плюс бонуси за превзет обект и бонус десетки хиляди евра за на глава на руски офицер
9.
Ква армия?
05.08.2022 21:48:46
0
17
А те на портала чакат хахахха! От портала вземете сега да ви пазят г@зовете дебели! Нещ@стници продажни ххахаххах
8.
Дедовия
05.08.2022 21:28:01
2
28
Унижението на армията беше напълно целенасочено. На новите политици(демократи) им трябваше само послушна вътрешна армия(полиция всякаква) която да потушава вътрешни напрежения. Армия и генералитет беше заплаха за властта и благосъстоянието им. За това я смачкаха и я направиха послушна и абсолютно беззъба.
7.
Работа работа работа
05.08.2022 21:22:13
6
27
След 12 години герб ЛИПСВА :
- спасителен екип и плавателен съд за морски операции
- група спасителни хеликоптери за планинско спасяване,медицински цели и морски спасителни операции
- гореописаните статия +
6.
Дедовия
05.08.2022 21:11:48
1
21
Има ли още наивници които да вярват,че имаме армия? От 25-8години държавата (или това което е останало от нея) е разграден двор!
Французин,заселил се у нас ми каза ,че е избрал България точно защото няма армия.
При евентуално нападение от когото и да било просто няма съпротива,разрушения и жертви. А на обикновените хора какво друго им трябва?
5.
Чък Норис
05.08.2022 21:01:06
3
19
Военния пенсионер спи , хърка и пърди и за това получава пари. Както винаги го е правил.
4.
Lazer Lisitzov v parlamenta
05.08.2022 20:57:25
3
11
Predtsvqm si ruski tank minava prez 5 zvezden hotel v slan4aka
3.
Срам
05.08.2022 20:49:56
4
17
МИ ТО КАТО ЗНАМ НАШИТЕ ВОЕННИ ВОЙНАТА СМЕ Я ЗАГУБИЛИ ПОНЕ ИМАМЕ ЖЕНИ ВОЕННИ ТЕ ЩЕ СЕ РАЗДАДЪТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО ЗА ДЪРЖАВАТА ХАХАХА!А И ДА ПИТАМ ПЕНСИОНЕР ВОЙНА ВОДИ ЛИ ИЛИ ЩЕСИ СМЕНЯ ПАМПЕРА СИ В НЯКОЯ ДУПКА?!И ПОСЛЕДНО ПИТАНЕ КОМУ СА НУЖНИ КАТО ЦЯЛО ТИЯ ОТ ТИТАН ДАНО СХВАНАХТЕ!И ЗАПОВЯДВАМ КРЪ-ГОМ ДОКАТО СТИГНЕШ СЯНКАТА СИ
2.
бай Драгой
05.08.2022 20:29:43
2
33
Да се оправят, един щатен войник, редник има и жени в това число и взема 2100 лв бруто по договор, след данъците които му пащаме ние, получава чисто 1600 лв. Айде сиктер, че да търсите и Запаса да ва оправя, ако немогат да напускиат тези некъдърници.
1.
Пчеларя
05.08.2022 20:11:44
2
27
Служителите на ОМП са пенсионирани военни на държавна служба. С пенсия и заплата като какви решават съдбата на младите?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шефът на "Булгаргаз": Природен газ ще има, но на висока цена Шефът на "Булгаргаз": Природен газ ще има, но на висока цена Людмил Йоцов беше разкритикуван сериозно от председателя на КЕВР заради действията на компаниятаж Служебният министър на здравеопазването сваля маските, намаля и карантината Служебният министър на здравеопазването сваля маските, намаля и карантината Кривата на заболеваемостта у нас в първата третина от август разкри, че прогнозите на експерти-математици са погрешни - за пореден път Затрупаните под заведение "Моби дик" край Албена са спасени, но издирват и други хора (СНИМКА) Затрупаните под заведение "Моби дик" край Албена са спасени, но издирват и други хора (СНИМКА) Спасителната операция продължава Повече от 7 часа 17 горски служители, пожарникари и доброволци се бореха с огнената стихия край Несебър Повече от 7 часа 17 горски служители, пожарникари и доброволци се бореха с огнената стихия край Несебър Пламъците лумнаха в гората под Ханска шатра, в посока с. Кошарица от безотговорно хвърлен фас от автомобил Заплаха за тарторите на купения вот, министър Демерджиев им обяви война Заплаха за тарторите на купения вот, министър Демерджиев им обяви война Ще се използват СРС-та, за да отидат зад решетките, уверява наследникът на Бойко Рашков Морето взе две жертви: Жена и мъж се удавиха в Приморско и Несебър Морето взе две жертви: Жена и мъж се удавиха в Приморско и Несебър Телата им са изпратени за аутопсия Възрастен мъж заплаши с брадва съседите си Възрастен мъж заплаши с брадва съседите си Васил Николов заплашил Радко Борисов, че ще го разсече, защото му хвърляли отрова в лапада и на дърветата КЕВР решава за поскъпването на газа КЕВР решава за поскъпването на газа Предложеният скок в цената на синьото гориво е с рекордните 60% Ужасна трагедия! Спасената от изгорялата къща в Деветинци Янка загубила всичко Ужасна трагедия! Спасената от изгорялата къща в Деветинци Янка загубила всичко Синовете й починали, но тя била приютена от сватовете Скок на заразените с COVID-19 и на починалите Скок на заразените с COVID-19 и на починалите 2318 са новите регистрирани с коронавирус
Русия иска цялата Запорожка област Русия иска цялата Запорожка област Навършват се 77 години от атомната бомбардировка на Нагасаки Аштън Къчър загубил слуха си, не можел да пази равновесие Аштън Къчър загубил слуха си, не можел да пази равновесие Призна, че автоимунно заболяване почти го е лишило от зрение Виена е най-доброто място за живеене в света, най-лошото - Дамаск Виена е най-доброто място за живеене в света, най-лошото - Дамаск Добро качество на живот има още в Дания, Швейцария... Отиде си Оливия Нютън-Джон Отиде си Оливия Нютън-Джон Вместо цветя съпругът ѝ призовава за дарения, които да бъдат използвани за проучвания за борбата с рака от основаната на нейно име фондация Отказаха товара на първия кораб с украинско зърно Отказаха товара на първия кораб с украинско зърно Купувачът не е приел доставката, тъй като тя се е забавила с повече от пет месеца Мицотакис: Не знаех за подслушването Мицотакис: Не знаех за подслушването Мицотакис заяви, че случаят е разкрил недостатъците на гръцките тайни служби, и обеща преразглеждане на НРС Британците се връщат към парите в брой заради инфлацията Британците се връщат към парите в брой заради инфлацията Британските пощи са обработили тегления в брой на стойност 801 милиона паунда (951 млн. евро) през юли Борис Джонсън е на меден месец в Словения Борис Джонсън е на меден месец в Словения В края на юли Джонсън и половинката му Кари отпразнуваха сватбата си с роднини и приятели Киев разследва 26 хил. случая на военни престъпления Киев разследва 26 хил. случая на военни престъпления До момента са повдигнати обвинения на 135 души Володимир Зеленски: Референдумът на окупаторите в Украйна слага край на възможността за преговори Володимир Зеленски: Референдумът на окупаторите в Украйна слага край на възможността за преговори Всеки, който им помага по какъвто и да било начин, след това ще понесе отговорността си, предупреди той
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Защо Иван Костов не направи газовата връзка с Гърция Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите изцяло в работата си.
- Но докторе, аз бъркам бетон!
Виц на деня Виц на деня Мъж и жена на касата в "Кауфланд".
Касиерката:
– Господине, имаме Red Bull на промоция!
Мъжът:
– Не ми трябват крила, рогата ми стигат...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Семеен скандал:
- Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори