×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гонят от БСП служебните министри Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева?


Гонят от БСП служебните министри Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева?
С назначението на Крум Зарков (вляво) за правосъден министър президентът удари сериозно лидера на БСП Корнелия Нинова
02 Август 2022, Вторник, 18:33 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Тримата нарушили устава на партията, като влезли в правителството без решение на Националния съвет

Президентът Румен Радев назначи трима от Националния съвет (НС) на БСП в поредното си служебно правителство. Крум Зарков стана министър на правосъдието, Весела Лечева – на спорта, а Явор Гечев – на земеделието. И тримата са с реноме на вътрешни опозиционери на лидера на БСП Корнелия Нинова. Освен това не са фигури с нисък ранг – популярни са и са членове на НС на партията, където опонентите на Нинова са вече твърде малко.

По информация на „Флагман“ ръководството на БСП готви санкция срещу Зарков, Гечев и Лечева. Повод за наказанието може да е неспазването на решение на НС от 1 май 2021 г. То касае първото служебно правителство, назначено от Румен Радев миналата година, и предвижда, че при покана на членове на БСП за министри, те следва да уведомят ръководството и да бъдат утвърдени от НС. Това се случи с Янаки Стоилов, който стана служебен министър на правосъдието в кабинета на Стефан Янев.

Зарков, Гечев и Лечева обаче не са минавали през такава процедура. Твърди се, че в случая те са нарушили и устава на партията. Става въпрос за чл. 33, т. 21 и 22. Според тези точки Националният съвет на БСП взема решение за участие в изпълнителната власт и утвърждава кандидатурите за министър-председател и министри.

Това, по подразбиране, касае редовните правителства, но в случая може да бъде отнесено и към членовете на служебните Министерски съвети, както смятат от ръководството на „Позитано“ 20.

Дали Зарков, Лечева и Гечев ще бъдат санкционирани, ще реши НС на БСП, коментира източник от „Позитано“. Дали и кога ще бъде поставен въпросът, на този етап не е ясно. Според друг източник от Изпълнителното бюро „поне засега“ казусът не е бил коментиран в рамките на тясното ръководство на партията. Членове на Националния съвет пък избягват да говорят по темата.

От БСП публично коментират, че назначенията на президента в служебния кабинет са реваншистки спрямо формацията, от която започна неговата политическа кариера.

Като особено враждебно може да се приеме издигането на уволнения преди няколко седмици от Корнелия Нинова председател на борда на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов за икономически министър на мястото на самата Нинова.

Иначе лидерката на БСП подчертава, че партията й няма да отговаря за действията на служебното правителство въпреки участието на техни хора в него.

В случая важна роля има младият Крум Зарков, който е вероятно единственият реален конкурент на Нинова за лидерския й пост. Преломен беше моментът в началото на годината, когато Конгресът на БСП не прие оставката на председателката след изключително слабите резултати на парламентарните избори през ноември 2021 г. Това сломи временно амбициите на Зарков да я победи на вътрешно-партиен вот. Младият социалист след това изпадна в немилост, като бе отрязан от медийни участия от партийния пресцентър. Затова пък започна да се изявява солово, без да се съобразява особено с ръководството на БСП.

С издигането му за министър на правосъдието Радев връща Крум Зарков в играта. Наесен е много вероятно резултатите на БСП на изборите да са отново разочароващи. И ако соцпартията не успее да влезе във властта, гласовете за отстраняването на Нинова ще се надигнат с нова сила.

Ако Зарков обаче сега бъде изключен от БСП заедно с Весела Лечева и Явор Гечев, Нинова ще е отстранила и най-сериозния си конкурент.

Това може да стане с блицкриг операция в Националния съвет, преди да е започнала предизборната кампания, за да се ограничат щетите от поредния вътрешен скандал.

От друга страна, само преди дни Върховният касационен съд отмени подобни драстични решения на НС, свързани с изключването на Кирил Добрев от БСП и с отстраняването на Калоян Паргов от ръководни партийни позиции.

Съдебните процеси обаче се проточиха няколко месеца, а щетите за потърпевшите вече изглеждат трудно поправими.

 


В категории: Политика


17
Коментара по темата
17.
ИВО
10.08.2022 10:13:56
0
1
КОРНЕЛА Г.А.З. ПИКАЕ ! СЪБИРАЙТЕ , И В ЧИРЕН !
16.
Столетницата пак роди
03.08.2022 13:34:33
1
2
БСП продължава да се размножава чрез делене. След като се пръкнаха на бял свят Кирето и Асенчо - рожбите на Радев и Курнела, сега се заформя поредното отроче, което хем ще е друга партия, хем ще е вечен коалиционен партньор на БСП.
15.
hkj
03.08.2022 10:37:31
1
10
В БСП не е възможно да има достойни хора. Или ще са ченгета кариеристи, или заблудени подмазвачи. Партията е такава, че ако си умен трябва да си там с корисни цели, а ако си там по убеждение, значи че не ти стига акъла и морала.
14.
Емо
03.08.2022 09:38:58
1
10
Курвела,докато е начело на БСП,партията ще върви надолу с астрономическа скорост.Тая алчна другарка,съсипа партия която имаше влияние.Сега никой не я бръсне за слива.Курвелия трябва да я махнат незабавно от председателското място,да бъде дадена на прокурор заради износа на оръжие за Украйна.Това е жадна за власт жена която няма лидерски качества,тя не може да организира 2 души камо ли хиляди.На Бузлуджа каза хиляди глупости,чудно ми е как още я търпят,а не са я пребили с камъни?!
13.
Сем
03.08.2022 08:41:43
2
7
А това са едни от най-достойните!!!!
12.
ЯИН
03.08.2022 07:48:34
2
4
Нинова би могла да е достоен лидер,ако се освободи от умните слагачи.Но явно й харесва да я величаят хора,които са далеч от реалността.Жалко.
11.
до 8-ми
03.08.2022 07:46:29
5
15
прав си....откъде минат комунягите,трева не никне.......
10.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
03.08.2022 02:37:53
1
25
ГОНЯТ неудобните ХОРА
9.
Pomorie
02.08.2022 23:45:33
2
8
Spite li?
8.
Един обикновен НЕ социалист
02.08.2022 23:16:19
4
31
Ще си позволя да дам на Другарите един МНОГО полезен за тях съвет :
Уважаеми Другарки и Другари ,
Крайно време е не просто да разберете , ами най-вече да ПРОУМЕЕТЕ , че Другарката Ви Нинова означава за БСП точно това , което навремето означаваше Михаил Горбачов за СССР !
Вие си правете изводите !
7.
Българин
02.08.2022 23:04:21
3
33
Следващият изгонен от бсп ще бъде Корнела
6.
Ами сега ?
02.08.2022 23:02:02
2
39
Що ли ми се струва , че май скоро ще бъде изгонена не коя да е , ами тъкмо БАШ пребоядисаната им другарка Корнелия !
Почакайте само новия министър който лично тя уволни от ВМЗ , да и извади далаверите с продажбите на оръжие за Украйна ...
5.
Иво
02.08.2022 23:01:56
4
41
Не и е достатъчно, че провали БСП , ами ще изключва и хората , които ще работят за България! Срам и позор е тази алчна женичка.
4.
Поморие
02.08.2022 22:24:06
0
15
Направете генерална смяна в Поморие.
Толкова схеми с участието на общинските съветници от опозицията.
Никой не забелязва толкова явни неща.
Проверете
3.
Kур- и
02.08.2022 21:59:11
4
28
Разпада те се !!! Довиждане!!!
2.
SS
02.08.2022 21:00:14
3
40
Баси злобарката е Импексовата кобила Курнела!
1.
Ruen
02.08.2022 20:24:12
8
33
Krayno vreme e tazi slanina ninova da si trigne i nie turcite da glasuvame za bsp
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа
Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори