×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Взривът край Карнобат бил „руска мокра поръчка“, Безлов иска международна техническа помощ


Взривът край Карнобат бил „руска мокра поръчка“, Безлов иска международна техническа помощ
Тихомир Безлов намекна, че има връзка между взрива в Карнобат и в Гърция, където се разби украински самолет, натоварен с муниции уж за Бангладеш
Тема в развитие
виж още
скрий
02 Август 2022, Вторник, 08:36 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Според него поредната атака срещу оръжейният търговец Емилиян Гебрев е свързана с войната в Украйна

Взривът край Карнобат вероятно е „руска мокра поръчка“. Това намекна Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Очакванията за подобни „мокри операции“ бяха още, когато започна войната в Украйна. Има един единствен инцидент, за който съм чувал и това е случая с украинския самолет, който е с военна продукция, натоварен в Сърбия и се взриви в Гърция. Когато се споменава, че пътува за определена страна, това не винаги е крайната дестинация“, коментира той в „Денят започва" по БНТ.

Взривовете на складовете за боеприпаси край Карнобат хвърлят съмнения за нови подривни дейности на наша територия от страна на Москва, каза пък водещият. Замесеният отново е оръжейният търговец Емилиян Гебрев, добави той.

Безлов коментира дали има достатъчно доводи да търсим дългата ръка на Кремъл за взрива край Карнобат и дали става въпрос за саботажни действия.

Той припомни, че самият Гебрев направи директни изказвания за това. Световните медии обърнаха внимание на темата. „Гардиън“ пише, че това е петият инцидент, свързан с българският бизнесмен. 

„Първият, който ни е известен е през 2011 г., когато близо до Севлиево се взривяват негови складове, в които се смята, че има оръжие за Грузия. Той отрича да е за там, но там е намерено устройство за дистанционно взривяване. Два пъти са правени опити да бъде отровен“, заяви Безлов. 

„До 2021 г. взривовете в българските военни складове се отдаваха преди всичко на технологични инциденти, но темата за Москва се появи когато разследване в Чехия показа, че руската разузнавателна служба ГРУ е участвала в организирането на взрив в техни складове с продукция от Гебрев, каза Безлов. По думите му през 2015 г. - времето, когато са правени опити за отравянето на Гебрев е имало случаи на взривове във ВМЗ - Сопот - полигони, складове. Разследващите органи тогава са говорили за късо съединение“, добави той.

Интересното при взривовете край Карнобат е, че се очаква да видим записи. За първи път има мерки за безопасност в складовете от страна на Гебрев. Те са с допълнителни сигнални системи. За първи път се случва да има толкова данни. Безлов обаче очаква да бъде потърсена и международна техническа помощ.

"Във взривените складове, според Гебрев има стар тип муниции, неплатен износ за Африка. Разбира се тези муниции имат своята ценност, особено за войната в Украйна. Според някои изследвания Украйна има мого по-малки ресурси от Русия по отношеие на мунициите. Русия превъзхожда Украйна 1 към 5, а в някои направлемия 1 към 10 - това обаче се опитва да се промени. България е може би номер едно производител в света на муниции след Русия и е много ключова страна за производството на муниции", каза той.

Според него у нас са направени усилия за мерки за сигурност, особено за големите заводи - частни и държавни.

„Не изнасяме оръжия за Украйна, но за сметка на това имаме рекорден износ за страни като Полша, Румъния, Словакия и в последствие се оказва, че то отива към Киев. Заради политическата конюнктура в България избягвахме директния износ, но това, че военната ни индустрия е в риск, започна да се коментира още през април“, каза още Безлов. 

В „Тази сутрин“ по бТВ пък бившият военен министър Бойко Ноев каза, че сред повечето от 10 инцидента с взривове на боеприпаси у нас е доказано присъствието на руски граждани. Те са присъствали по времето на или са били съпричастни към взривове и в други държави, в частност Чехия. Доказано са присъствали и вероятно участвали в отравянето на бившият офицер от руското военно разузнаване Сергей Скрипал във Великобритания, добави той. 

"Взривът, който се случи онзи ден е един от вече повече от 10 инцидента, които се случили в България. Това ни дава възможност да се направят някои обобщения, които касаят както вътрешнополитическия живот в България, така и някои елементи на геополитиката и нашето отношение с други държави. Аз бих казал, че този инцидент ни има отношение към общо казано по-големи групи проблеми и отношенията на България с Русия", заяви Ноев.

Той подчерта, че се знаят тези руски граждани - имената им, кога да били в България. 

Според него нямаме качествено разследване на тези взривове. 

"Въпреки съпротивата на политически кръгове и институции е доказана причастността на граждани на Русия и още по-точно служители на едно от поделенията на "29 155" на руското "Главно разузнавателно управление". Това го има доказано в България доказва, че в Чехия и във Великобритания. Това означава, че ние сме свидетели на една политика на Русия за въздействие върху българската отбранителна индустрия по някакви причини и  по някакви техни интереси", каза бившият военен министър. 

Ноев бе категоричен, че подобни причини е имало през годините по време на правителство на Бойко Борисов. 

"Тогава на руснаците почти им беше даден контрол върху българската оръжейна индустрия. Това има отношение и към проблема с газа", каза още той.


В категории: Карнобат


25
Коментара по темата
25.
ДаКастрирамеСулюПаситто
04.08.2022 00:20:47
0
0
Изчезни,Тъпак!
Ти ли се намери да ни "светнеш" за взрива,сякаш всички сме дебили и не можем да прозрем истината!?
24.
Змиярник
02.08.2022 20:51:22
3
1
с тъпоглави русофили и комуняги носталгици по външни кенефи с тоалетна хартия от вестник Работническо Дело.
23.
Страхил
02.08.2022 20:37:24
3
2
Много руски ибрикчии и откровени полезни идиоти дращят в тоз информпарцал.Путлер капут.Да живее България в НАТО И ЕС.
22.
Голата истина
02.08.2022 15:14:01
0
6
Да бе мирно стояло не би чудо видяло! От поне 2015г. у нас се взривяват складове с боеприпаси за Украйна и Сирия . Колко още наши ще лъжат пожар, мерки за безопасност и д-р. щурутии? На наша територия се води ВОЙНА! И То от 7г. Защо трябваше да се унищожи ген. Шивиков ,единствения решил да каже истината за Сопот и Иганово?
21.
паткан
02.08.2022 14:07:22
0
11
На идиотите вярват само ... други идиоти.
20.
Bbb
02.08.2022 12:06:00
2
18
Ха ха ха Толкова много демократи в България
как се навъдиха не мога да си обясня, идиоти.ха ха ха
Кой му позволи на този нещастник да произвежда и търгува най вероятно контрабандно с оръжие.
Има идиоти които говорят против войната но в същото време работят за нея и се молят тя да продължи.
19.
Чрез
02.08.2022 11:50:34
2
17
Подобни взривове обикновено сайбиите замитат следите от някаква "дейност".
И в момента е много удобно Русия да е виновна, още по-удобно - Петров и Баширов, а най-удобно - лично Путин да е запалил... Руколата.
18.
Ротшилд
02.08.2022 11:46:42
3
13
Какво стана с разследването на взривовете преди няколко години в складове на ВМЗ Сопот, на Арсенал Казанлък и още два склада в различни точки на страната. Интересното, е че всичко там се потули от момента, в който се узна че автомобили и лица свързани с американската база в Ново село, са били засичани около местата на взривовете дни или точно преди тях. Всички знаем коя страна от години притиска различните производители на оръжие по света. Същата, която от векове е рекордьор по предизвикани и създадени военни конфликти по света. И спрете с тази мантра на фили и фоби!!! Много фили и фоби, слаба държава!!!
17.
Scrooge McDuck
02.08.2022 11:39:24
3
15
Да обърнем внимание. На Безлов татко му ДС той атлантик. Гебрев доносник на ДС сега бизнесмен бивш кадър на нашите оръжейни фирми. Христо Иванов наследник на фамилия Бойкикев. Гнома бивш съдия по социализма. Про100 Киро, татко му доносник от ДС. Е какво изчегъртваме?
16.
Хасан
02.08.2022 11:13:48
4
12
Сега сума ти държавна пара ще се изхарчи за това разследване,пари на данъкоплатеца.
15.
Хасан
02.08.2022 11:10:35
3
14
То бива нахалство, ама чак толкова,ние нали трева пасем.
14.
XX
02.08.2022 10:58:40
4
12
Според мен, тези субекти трябва да бъдат прегледани от специалисти по душевни разстройства.
13.
Sss
02.08.2022 10:48:53
4
18
Какво изследва центъра за изследване на демокрацията... Ако не е тайна... Американски фондации и слугуване
12.
gradski
02.08.2022 10:45:54
5
15
Ама точно ще гърмят старите бомби дето за нищо не стават и трябва една торба пари за да се утилизират. Сега застраховката ще покрие всичко, елементарно - путрин е виновен.
11.
az
02.08.2022 10:08:41
4
30
АБСОЛЮТЕН ИДИОТ
ОРИГИНАЛЕН КРЕТЕН
МАЛОУМЕН ТЪПАНАР
10.
"Безотговорните" наглед,
02.08.2022 09:55:12
7
20
но съвсем умишлени, приказки стават все по обезпокоителни... Така ли мислят да ни вкарат във война И с Русия? Сякаш раздухването на Македония не е достатъчно! И тъй като всяко следващо продажно "правителство" е и ще бъде по-кошмарно от предишното, аз имам чувството, че ще позволят на Костадинов, като клапан на народното недоволство, да "спечели" и именно той ще ни вкара във война с Македония.
9.
Чашков
02.08.2022 09:46:30
4
26
Не складовете, а собствениците производители на смърт/оръжия/тях трябва да взривят,те са който живуркат от кръвта на хората
8.
Кико,бъркаш
02.08.2022 09:31:50
0
31
Владо кузов беше!
Смешни служби. Ония със самолетчето в Търговище хванаха ли ги? Ако е някой крадец от кафемашини ще го хванат. Обаче сериозните издънки забрави.
7.
до 6
02.08.2022 09:31:10
0
18
В грешка сте. Депутата педофил беше Владимир Кузов. Ама е лесно да се плюе.
6.
Спиране на визите за руснаци
02.08.2022 09:23:12
29
12
Екстрадиране на всички рашисти от България и конфискация на имотите им. Да благоденстват в Родината си, а не да страдат тука под американско робство.
5.
N&M
02.08.2022 09:20:21
4
11
Bla Bla.....
Tova otkade go izrovihte?
4.
Пешо кобура
02.08.2022 09:04:15
11
49
За обърнатия камион с танк краи Петолъчката пак ли Кремъл е замесен
3.
ГРУ грудово
02.08.2022 09:03:49
12
44
Хайде и още един на заплатка към американска фондация все му се привиждат руски агенти.
И каква е била целта на "мократа поръчка" ?
Нали в складовете има само стара, никому ненужна продукция ?
И защо изобщо канят такива недоразумения по тб ?
А после и препечатват глупостите им да ни ги натрапват.
2.
88
02.08.2022 08:57:04
10
48
Поредните глупости на Безлов.Баширов и Петров май са идвали в Карнобат.
1.
Кую
02.08.2022 08:53:44
14
52
Или Ганьовска далавера. Днес ще е топло, което означава че Русия е виновна.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори