×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви проблеми трябва да реши служебният кабинет на Радев?


Какви проблеми трябва да реши служебният кабинет на Радев?
За разлика от 2021 г., сега новите министри ще имат възможност да се фокусират върху съответните секторни политики без да са заринати в „демонтиране“
31 Юли 2022, Неделя, 10:17 ч.

Президентът до дни ще назначи ново служебно правителство, което ще е трето за последните 15 месеца

До дни ще бъде назначено ново служебно правителство. Трето такова за последните 15 месеца. Вече многократно коментирахме, че тази въртележка от служебни кабинети ограничава растежа и отлага структурни реформи, за които трябва устойчив политически хоризонт и работещ парламент. Този служебен кабинет обаче ще има различни задачи от предходните два.

През 2021 г. служебните правителства изиграха силна политическа роля, като дадоха началото на демонтирането на управлението на ГЕРБ и на практика родиха нов политически проект (ПП), който впоследствие спечели изборите и реализира краткосрочен мандат за управление. Предстоящият служебен кабинет най-вероятно също ще има своя отчетлива политика и силни фигури, но все пак се очаква да е по-близо до обичайната роля на „пазител” (caretaker) на държавата, докато се проведат изборите и се оформи новата власт.  

В този смисъл новите министри ще имат възможност да се фокусират върху съответните секторни политики без да са заринати в „демонтиране“ – вадене на скелети от гардеробите, скандали, смяна на хора по ключови позиции и т.н. Всичко това ще го има, но нищо не налага то да е основният лайтмотив на кабинета. Липсата на работещ парламент безспорно ограничава възможностите за по-големи промени, но това не бива да ни подвежда. Властта е концентрирана в министрите и те могат да променят много в рамките на съществуващата законодателна рамка. Ето примера с индустриалните зони – законодателната рамка е изцяло приета още преди година, парите са налични по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а могат да се търсят и допълнителни инструменти през Националната компания индустриално зони (НКИЗ) и ресурс от централния бюджет. Министърът на икономиката е с напълно отвързани ръце, може да се зарине от работа и да свърши огромни неща само по тема индустриални зони, предава economic.bg.

Подобни примери могат да се намерят във всяко едно министерство. Докато преди година имаше много неясноти по рамката – готвеше се актуализация на бюджета и все още се обсъждаше НПВУ, сега поне това е отметнато. Бюджетът вече беше актуализиран, а НПВУ е в сила и очакваме първо плащане през годината. Данните към средата на годината показват, че бюджетът е на излишък, а капиталовите разходи традиционно вървят с огромно забавяне. Това означава, че и в централния бюджет има достатъчен ресурс, което дава възможност за известно ръчно управление от служебния кабинет в частта с инвестиционните разходи. Още в началото на годината писахме за „невидимите“ капиталови разходи в централния бюджет – сега те ще са на разположение на служебния финансов министър.

Извън обичайните секторните политики, и този служебен кабинет ще има няколко задачи в сферата на икономиката и финансите, които ще бъдат извадени пред скоби – по подобие на усилията за написване и приемане на НПВУ преди година. Намиране на решение по отношение на природния газ безспорно ще бъде водеща тема в сферата на икономиката и енергетиката. Някъде по пътя между отношенията с Газпром и танкерите с втечнен газ може да се появи голямата разделителна линия спрямо политиката на отиващото си правителство. Работата по НПВУ – за реално изпълнение на проектите и подготовка за следващо плащане, също по-скоро ще бъде изтеглено пред скоби, като нищо чудно отново да има вицепремиер с точно такъв ресор, тоест това да не е фокусирано изцяло във финансовия министър.

Новият финансов министър този път няма да мисли за актуализация на бюджета, но пред него ще има един по-съществен въпрос – дали да търси емисия на дълг на международните пазари. Заложеното за държавния бюджет, като дефицит и лимит на дълга, ясно подсказва, че подобна емисия ще е нужда до края на годината. Асен Василев дори имаше изказване, че това ще се случи до края на месец юли. Сега изглежда, че този въпрос ще стои пред служебния финансов министър, като има вариант и той да го отложи за края на годината, тоест за евентуалния редовен кабинет. Имайки предвид, че изборите ще са в началото на октомври, най-вероятно за редовния кабинет ще остане и внасянето на новия бюджет за 2023 г.

Другата хоризонтална тема, макар и наглед отложена във времето, ще бъде подготовката за приемането на еврото. На този етап това е по-скоро оперативна работа, която би трябвало да си върви нормално. Предстоящите промени в Закона за БНБ не са толкова належащи и по-скоро ще останат за 2023 г., като именно тогава ще бъде и кулминацията, в т.ч. политическа, експертна и обществена, на дебата за влизането в еврозоната. Този дебат няма да бъде решен от служебния кабинет. Последният обаче трябва да има едно наум по отношение на критериите за конвергенция, особено по отношение на ценовата стабилност и дефицита. Всъщност спазването на критериите за конвергенция изцяло се вписват в това, което трябва да е обичайния дух на едно служебно правителство.


В категории: Политика


17
Коментара
Флагман.БГ Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан 16/05/2024, Четвъртък 12:40 0
Флагман.БГ Никога не печете тези храни във фолио! Никога не печете тези храни във фолио! 16/05/2024, Четвъртък 10:40 0
17
Коментара по темата
17.
Киро
31.07.2022 15:51:47
0
6
Е как проблеми Корнела каза че са изпълнили всичко за което са дошли Киро врътна крана за газа от Гърция и каза че вече тече по ефтин газ в магазините и на бензиностанцията вече е по ефтино от преди аз като ги слушам цъфнали сме и вързали .
16.
777
31.07.2022 15:29:19
1
8
"София Прайд" издигат Борис Бонев за министър на отбраната и екологията в служебния кабинет.
15.
Задкулисието от промяната
31.07.2022 15:00:32
0
8
Дернев я ги свали тези розови гащички друго бельо нямаш ли?
И тази бяла риза само нея ли имаш да носиш?
Хигиена нулева, не къпан и миризлив.
Вониш приковаваш вниманието на обонянието. Прасенце от свинекомплекса на Прокопиевата секта ПЕДАЛЧЕТА.
14.
Дернев
31.07.2022 12:19:02
8
3
Кирчо и сие, като външни хора ще създадат нов имидж на Гешев. Но нашето момче ББ трябва да се изпрати почетно. Сачева е по- добър вариант от това, което се подготвя.
13.
След ОПГ ПП Положението е тежко
31.07.2022 11:57:52
1
13
Глупостта е най-мощното оръжие за разрушаване и ПП доказват това всяка секунда!
Това е някаква изтървана от контрол глупост, която заразява умовете на населението, прикриваща се зад лъжи, манипулации, схеми....
Радев да ревизира всичко и да ги предаде на Прокуратурата, а КПКОНПИ да продължи с разследването на корупционера Рашков и компания!
12.
До 10
31.07.2022 11:41:35
3
18
Асенчо с тази мека пи6ка, може само с гол гъз таралеж да мачкаш :)))))
Педалите на Прокопи паднахте в канала!
11.
Я
31.07.2022 11:36:08
4
20
Не знам какви проблеми ще решава този прос фатмак но знам че като вдигна юмрука и България тръгна рязко назад. Наи големия проблем е самият Радев
10.
До 8
31.07.2022 11:29:10
11
4
Ела да ти тегля една патка за да се успокоиш малко.
9.
Fff
31.07.2022 11:24:15
4
18
Ами как да им търси сметка нали ще делят заедно а той се прави на света вода не напита
8.
ОПГ ПП+ДБ+БСП
31.07.2022 11:15:51
4
26
Изедници, грабители на България, слуги на чужди интереси!
Корупционери и комисионери, скрити лимонки на БайДън!
Трябва да си малоумен, или крадец от тяхното ОПГ, за да ти харесва ситуацията вследствие това проклето управление!
Всеки глас за тези, е глас за мафията и Прокопи!
Проклети да сте проклетници безродни!
7.
Дернев 4
31.07.2022 11:06:59
6
24
Какво да се демонтира бе?
То не остана нещо, което да не разрушихте за нула време!
Прав е Борисов, една къщичка за птици не построихте, само кражби и рушене!
Промяната е Шок и Ужас!
Гешев да не ги бави всички подлоги на Прокопи и мафията....
6.
anonymous
31.07.2022 11:05:59
1
12
колкото проблеми реши миналогодишния служебен кабинет, толкова ще реши и тазгодишния...
5.
Ъъъ... Аз имам.. Ъъъ.. тортичка здрасти сахер... ъ
31.07.2022 11:05:49
22
8
Трябва да вкара боко тъпото и неговото ОПГ в панделката. Само по този начин може да се върне доверието на народа към него.
4.
Дернев
31.07.2022 10:45:35
15
6
Основното трябва да е демонтиране и максимално чести избори. По първото нищо не беше направено. А по второто, с приказките за връщане на бюлетините, явно се кани и връщането на всичките далавери с тях. А от написаното тука се вижда, че се готви прехвърляне на отговорности върху служебните менистри в стил Н. Димов. Затова и явно има дърпане от офертите към служебният кабинет.
3.
След промяната е като след война
31.07.2022 10:43:23
3
30
Тези прокопиевите слуги на мафията, потрошиха България!
Какво да се очаква от канадски пудели, клели се в Канада и защитаващи Дънди прешърс!
Разбра се, че завършилите в чужбина, дори кандидат студентски курсове, не са вече българи!
Радев да поръча пълна ревизия, а не да покрива престъпленията на ПП!
2.
Фигуранта
31.07.2022 10:39:48
5
25
През 2020 г. Радев юмрука се радикализира със злоба и ярост сега не критикува отрочетата си които откраднаха от държавата много пари, болшевишката коалиция на промяната с измамата.
Съска като змия когато говори през зъбките тъпото шапкарче .
Инфлацията и високите цени литнаха до небесата с любезното съдействие на превратаджиите от промяната, тройката швестери, Мая Магистралата , червените куртизанки и розовите джендъри от ДБ.
1.
Blockiran IP ot Flagman
31.07.2022 10:33:16
8
5
Do sega ni6to ne e re6il 4e sega 6e re6ava s vodata nemoi sa oprai tragnal darjavata
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Това е поредна критика на държавния глава към организациите, които промениха Конституцията Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Пиленцата от Монако возят Нора Недкова и Михаела Стоичкова Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект EduBurgas ще се проведе на 29 – 30 май в Конгресния център Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Проф. д-р Петър Ангелов Учиков, дмн е хирург . Той е сред водещите специалисти у нас, изтъкнат учен и преподавател по хирургия Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Един от сървърите на Агенцията е дал на късо Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки В снощния епизод си тръгна стюардесата Йоана Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Александър Мумджиев се опитвал да накара камериерки да си легнат с него Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Разпределението на парите на университетите обаче няма да се дават на калпак, увери той Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Народните представители ще получават месечно под 6700 лв., при над 7000 за сегашните депутати
Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори