×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Явлението температурна инверсия е причината да няма замърсяване на въздуха след големия пожар в Бургас


Явлението температурна инверсия е причината да няма замърсяване на въздуха след големия пожар в Бургас
Ясно се вижда, че димната струя се разпространява в тънка струя, която не е близо до земната повърхност
Тема в развитие
виж още
скрий
22 Юли 2022, Петък, 12:22 ч.
Автор: Стела НАЙДЕНОВА

При други метеорологични условия ситуацията можеше да е наистина опасна

Във връзка с пожара, възникнал вчера в късния следобед в Промишлена Зона Юг и множеството запитвания, отправени към мен, си позволявам да изразя експертното си мнение, базирано на повече от 25 години опит в сферата качеството на атмосферния въздух.

Не бях свидетел, снимката е взета от Фейсбук, неин автор е Konstantin Gottesweltler, направена е от Българово.

По информация от медиите, пожарът е възникнал в късните часове на деня, преди залез слънце.

По това време силата на слънчевата радиация намаля, както и температурата на въздуха. Последната остава висока, само в местностите, в които да концентрирани сгради, съоръжения и други, акумулиращи топлина през слънчев ден. Същите, при залез слънце започват да излъчват топлина в околния въздух и особено в градска среда той се насочва към извънградските райони, а въздухът над тях, който е с по-ниска температура поема към града (вижте втората снимка).

След огнената стихия край жк „Меден рудник“: Има ли данни за умишлен палеж и какво е състоянието на въздуха в Бурас

Снимка 2 

Така се сформират два слоя, долния с по-студен въздух, а горния с по-топъл.

Това явление се нарича температурна инверсия, която се разрушава от слънчевите лъчи на следващия ден.

Различното поведение на димните струи, спрямо метеорологичните условия можете да видите на третата снимка.

От първата снимка ясно се вижда, че димната струя се разпространява в тънка струя, която не е близо до земната повърхност. При други метеорологични условия, ситуацията можеше да е наистина опасна, като на четвъртата снимка.

Снимка 3

Това, че димът е задържан от температурната инверсия високо над земната повърхност, а не непосредствено над нея е причината станциите за мониторинг да не отчитат завишение на атмосферните показатели. Датчиците им са разположени на около 4 метра от земната повърхност - зоната на дишане.

И не на последно място - ако не сте запознати с работата на ИАОС, и по-конкретно на автоматичните станции, моля не изказвайте мнение за компрометиране на данните. Не е коректно!

Надявам се да съм била изчерпателна и ясна. Отворена съм за конструктивен диалог. Хубав летен ден на всички!

*Асистент Стела Найденова е преподавател в катедра „Екология и опазване на околната среда“ към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, текстът е от фейсбук профила й, заглавието е на редакцията

Снимка 4

 


В категории: Бургас


10
Коментара
Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
10
Коментара по темата
10.
чичо
22.07.2022 15:26:45
0
5
В Бургас въздуха винаги е кристално чист.
9.
Силвия
22.07.2022 15:25:52
0
7
Няколко нощи подред и в ранна сутрин установих ужасна смрад, идваща от НХК. Явно никой не контролира и гадовете ни тровят редовно. Замерванията явно са некоректни, ако изобщо се правят. И винаги ни внушат, че са в норма.
8.
Силвия
22.07.2022 15:25:48
0
2
Няколко нощи подред и в ранна сутрин установих ужасна смрад, идваща от НХК. Явно никой не контролира и гадовете ни тровят редовно. Замерванията явно са некоректни, ако изобщо се правят. И винаги ни внушат, че са в норма.
7.
Славейков
22.07.2022 15:15:27
0
4
Ако правят замервания редовно и РЕАлНО , без манипулации, точно през два дена ще отчита превишение на всякакви гадории във въздуха.заводите няма да сварват да си плащат глобите. И накрая ще трябва да затворят. Абсурд да го позволят. Затова Славейков винаги ще си остане миризлив , а хората там с главоболия и не знам какво още.
6.
Ай сиктир!
22.07.2022 14:45:58
0
7
Абе другари, нас от 30+ години ни обгазяват със всички възможни елементи от Менделеевата таблица, вие тука ми анализирате някакъв си пожар!
5.
До коментиращите
22.07.2022 14:28:25
11
0
ми продавайте си копторите и заминавайте другаде. Нали само мрънкате колко е скапано тука. Айде пускайте обявите и се изнасяйте. Нали в Испания и къде ли не апартаментите били по евтини от тук. Пускайте си копторите и с парите си купете имения в чужбина вместо само да мрънкате и ревете
4.
Ало, Враца?
22.07.2022 14:02:30
0
10
Не ни стига тая смрад на сяра от Нефтохимик, която е всяка вечер и никой не я мери, а и нехайни депа за отпадъци. Кой дава да функционират такива депа в рамките на града без наличието на локален противопожарен кран? Тоя въпрос важи и за бензиностанции и складове за дървен материал...
3.
Иван
22.07.2022 13:18:46
0
10
Като се прибрах вчера вечерта целия апартамент миришеше на пушек, въпреки че не се виждаше дим над сметището, поне от нас.
2.
аз
22.07.2022 12:58:56
0
14
наистина в Славейков е много мръсен въздухът. Оня ден ми се наложи да ходя до 4 поликлиника, Бях там в 8 часа., непоносима смрад на стърготина и химия някаква. Не знам как живеят хората в този район.
1.
Ей
22.07.2022 12:44:18
2
21
Миличка, Ела в славейков района в блокове 70 63 35 30 , да измериш въздуха вечер или рано сутрин, да подишаш напълно чист според калпавите ви уреди въздух.. на бас че и 10 минути няма да изтраеш на вонята от Кроношпан който на обгазява вече с години!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори