×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако Путин загуби войната, народът ще го измете


Ако Путин загуби войната, народът ще го измете
Бизнесменът Леонид Невзлин говори за вероятността Путин да натисне ядреното копче и какво трябва да направи Западът, за да го спре
11 Юли 2022, Понеделник, 20:31 ч.
Автор: Флагман

Руският президент шантажира. Слаб е, защото в тестето му има много малко карти - той няма друго, освен ядреното копче

Леонид Невзлин е един от някогашните ръководители на концерна "Юкос". В Русия той бе осъден задочно на доживотен затвор заради поръчкови убийства. Той твърди, че няма нищо общо и бил натопен от режима на Путин. От 2003-а година милиардерът живее в Израел и подпомага руската опозиция. Интервюто е пред Дойче веле.

-Пишете, че руското общество просто не иска да знае какво се случва. Но какво Ви дава основание да мислите така, след вече от 20 години не живеете в Русия?

-Тук (в Израел - б.ред.) пристигат много хора от Русия, с които разговарям. Някои от тях наричат войната война, Путин - военнопрестъпник, а Украйна - жертва на агресия. На тях вече им е трудно да живеят в Русия, понеже са заобиколени от хора, повечето от които просто не искат да знаят какво става. И когато започнеш да им разказваш, че има Буча и Ирпен, че там избиват хора, те отговарят "Нещата не са ясни, не ни засягат пряко, на нас ни е добре в нашата зона на комфорт".

-А нима очаквате те да зарежат децата и кариерите си и да излязат на улицата с лозунги "Долу Путин"?

-Не очаквам от тях нищо. Тези, които искаха да напуснат, напуснаха веднага. А другите, които са останали в консервирано състояние, ще продължат да живеят както досега -  докато стане както по времето на Брежнев в Съветския съюз, когато хората идваха в Москва, за да си купят нещо, защото иначе нямаше откъде. По-нататъшният им живот ще бъде скучен и нещастен, без каквато и да било перспектива за тях и за децата им: без връзки със Запада, с постепенно технологическо изоставане, а накрая и с ограничаване на възможността да се пътува. Заради своята политическа инертност тези хора ще останат да живеят в Съветския съюз. Политическата инертност е най-голямото достижение на режима на Путин - тя е продължение на идеологията на съветския режим.

-Мнозина смятат, че Путин е заложил бомба пред бъдещето на страната. Може ли Русия да се разпадне?

-Аз съм убеден противник на империите и смятам, че за да бъде щастлива и пълноценна страна, Русия е длъжна първо да се разпадне, за да се събере после отново. Да се събере по един или друг начин, в едни или други части, в които на хората ще им бъде комфортно да живеят. Защото страната е за хората, а не обратното. Единственият начин да се подобри качеството на живот в Русия е тя да се превърне в нормална демократична държава - това е така нареченият разпад. Всичко казано, че разпадът на Съветския съюз е бил безкръвен, се оказа празни приказки - тогава кръвта просто беше отложена. И сега ще видим продължението на онзи разпад.

-Какво може да стори днес антипутиновата опозиция?

-Има радикални субекти - екипът на Навални и "Форумът свободна Русия" на Каспаров. Те искат да бъде ликвидиран режимът на Путин и в Русия да бъде установен режим на нормалните хора. Постепенно ще възникнат елементи на нелегално и партизанско движение. Вътрешният протест е колосален.

-Протестират единици, а милиони гледат пропагандните предавания на Соловьов по телевизията…

-Ако тези милиони знаеха, че утре няма да ги вкарат в затвора и да ги обесят, биха излезли на протест и биха писали по стените "Не на войната!" (…) През 1990-те години, а и след 2000-та година много руснаци свикнаха да живеят добре, както в Европа: в Москва, в Санкт Петербург, отчасти в Екатеринбург. Но те не повлияха особено на цяла Русия. Путин има огромна електорална подкрепа от хората, които са свикнали да живеят зле и дори могат да живеят още по-зле. Тях ги обединява някаква уж прекрасна идея, че руският народ е специален, че е най-силният, най-прекрасният, че е богоносец и путиноносец - вече не знам как се нарича всичко това. Но това няма да продължава дълго.

-Все пак какво значи дълго?

-Зависи от войната. Ако Путин продължи да се държи и да побеждава на разни места и по разни направления, ако продължи да засипва с ракети мирното население на Украйна и да предизвиква ужас у нормалните хора, това ще се отрази и на самата Русия и тя ще живее в този потиснически режим. Той ще разруши образованието и здравеопазването, масово ще бъдат затворени заводи поради липсата на вносни резервни части, няма да има заплати, ще настъпи огромна безработица. Но ако войната завърши бързо и - не дай боже - с победа за Путин, тогава той ще се закрепи, и то задълго.

-А каква е ролята на Запада спрямо продължителността на войната? Проведе се среща на Г-7 - разшириха санкциите, проведе се среща на НАТО - укрепиха източния фланг и т.н. Какво още може да направи Западът?

- Въпросът е доколко Западът и НАТО, ЕС и САЩ наистина ще помагат на Украйна във войната. Вече съм го казвал и пак ще го повторя: трябваше да се затвори въздушното пространство над Украйна.

-Ще Ви кажат обаче, че това е световна война с Русия.

-То и сега вече са прекрачени определени червени линии, а световна война няма. НАТО дойде в Швеция и Финландия, а война няма. Следващата червена линия ще бъде, ако там разположат ядрено оръжие.

- Т.е. Путин е слаб, така ли?

-Той шантажира. Слаб е, защото в тестето му има много малко карти - той няма друго, освен ядреното копче. (…) На Украйна трябва да ѝ се помогне истински: да се затвори въздушното пространство и да ѝ се предостави такова оръжие, с което може да се защитава, а и да стига до руска територия. Ако за Путин това не е достатъчно, НАТО трябва да започне военни действия срещу Русия и да ѝ обяви война. Накрая той ще си седне на задника и ще моли за мир.

-Но който вземе такова решение, трябва да е наясно, че ако Путин не се предаде, ще избухне трета световна война. А ако пък падне в резултат от натиска, в Русия ще настъпи хаос. И мнозина се боят от това. Вие защо мислите, че няма да се стигне дотам?

-Ако навремето Чърчил, Сталин, Айзенхауер, а после и Труман разсъждаваха по този начин, Хитлер отдавна да бе завладял света. Не бива да се вярва на заплахите му. А той няма друго освен заплахи. И няма да натисне ядреното копче. Или ще го натисне втори, а тогава вече ще бъде късно.

-А какво трябва да иска Украйна? Победа с връщането на Крим?

-В днешната ситуация те трябва да стигнат до победа и да се върнат в границите си преди 2014-а  година. Тогава това ще е победа за Украйна.

-Реалистично ли е това?

-През тази година засега не. А за догодина е напълно реалистично. Всичко пак зависи от това как ще се държи Западът. Ако Путин не спечели, това ще означава за него поражение завинаги. Ако изгуби тази война (надявам се, че ще я изгуби), населението ще го помете и никой няма да може да му помогне.

 


В категории: Войната в Украйна


12
Коментара по темата
12.
Klichko
12.07.2022 14:45:34
3
1
Да свършва тази война да се маха тазо украйнска напаст
11.
Психясъл русдебил:
12.07.2022 13:00:05
5
4
Да, бе, да! Ави ей пРосия е велика веее!
Великая армия обосралось! Рускоя икономика оказалось дермо, как руская Лада. Болгарской русофиль самой тупорилой в мире!
Вторая армия в мире, оказалось вторая армия в Украине. А етой дурак "Дедовия", он настоящий дурак, если он думает, что газ есть, только у Россия! Ну, езжай в Россия, дедовия дурак и не переживай для наша родноя Болгарии!
10.
Дедовия
12.07.2022 09:54:14
2
5
Аз предлагам първо да преживеем идващата зима и после ще видим кой какви копчета има!
9.
Този апдал е дезертьор
11.07.2022 23:33:50
3
26
И ПРОВОКАТОР ,ШАНТАЖИРА БГ-НАРОД КЪМ ПРОМЯНА ВЪЗГЛЕДИТЕ И ХОДА НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ С ПЛАТЕНИ ТРОЛСКИ ИНТЕРВЮТА ПО ПЛАТЕНИ МЕДИИ

ПОРЪЧКА ДАДЕНА ОТ ПП ,ДБ,БСП
8.
Пусть всегда будет Денги
11.07.2022 22:09:15
22
8
Руските евреи юдеохазари правят всички намаймуни манипулират и руснаци и и всички останали
80,,% от ръководния апарат на Русия са ЮДЕОХАЗАРИ
Путин (ШАЛОМович)
Мишустин(Мошестан)
Медведев(Мендель)
Шойгу
Жириновски
Всички те олигарси на Путин
ЗЕТовете на Путин
Дори и руския РПЦ Патриарх ГУНДАЕВ по майка Векселберг също са ЮДЕОХАЗАРИ

Дори и набедените опозиционери Навални (на иврит струнен инструмент ЛИРА)и Ходорковски са ЮДЕОХАЗАРИ
Лъжливи манипулатори правещи милиарди на гърба на пияните агнеци мужици и дебели тьотки
7.
Ivaylo Radulov
11.07.2022 22:08:21
26
16
От това интервю аз разбрах , че г-н Невзлин, освен , че е успешен бизнесмен е и мн. интелгентен мъж. Аналитичната част от отговорите му е адски логична. Путин наистина е просто един дърт милиционер , който в последната права от живота си опитва да стане свръх влестен , но за сметка на чужди смърти , разрушения , нищета. В 21-вия век това е НЕпростимо и този персонаж скоро хептен ще закъса - помнете ми думата.
6.
Муньо
11.07.2022 21:47:42
13
29
Абе,дурак,ами ако я спечели,кво праим а
5.
До ДАД
11.07.2022 21:22:22
27
25
Ти си безполезен тъп ИДИОТ-РУСОРОБ...смятай колко си зле след като за теб Путлер е,, най велкия жив лидер,,акъла ти е на кокошка,Великите лидери създават условия за свояя народ да живеят богато и добре...а руШия е една бедна третораазрядна държава нещо като Нигерия само че със сняг.
4.
майнак
11.07.2022 21:03:22
28
21
Всички много възхваляте путлер и го раздавате много сводолюбиви от НАТО и ЕС, ама ако путлер и шайката му корумпирани и крадливи олигарси бяха начело на държавата ни щяхме да сме свидетели само на бедствие извън столицата и яка цензура навсякъде. Ако ви топли това че бихме били ядрена сила и с това си плащате сметките и храната, много тъпо същесвуване имате.
3.
Шива
11.07.2022 21:00:49
26
18
Приятел на Ходорковски. Един от бившите ръководители на ,,Юкос''.Руско-израелски бизнесмен. Живее в Израел. Осъден задочно/избягал/на доживотен затвор в Русия за организирани убийства./Обвинен за организация на убийствата на Валентина Корнеева, Валентин Петухов,Николай Федотов,Ольга Костина, Сергей Колесов и Евгений Рябинин./ С добавени към присъдата 6 години за присвояване на акции на ,,Източна нефтена компания''.Бивш президент на Руско- еврейският конгрес.
2.
Дад
11.07.2022 20:52:19
37
41
Този безполезен белокос дъртак не осъзнавали че путин е най велкия жив лидер
1.
Класика
11.07.2022 20:48:35
4
14
Ако на световната политическа сцена има ядрено копче все някой ще го натисне
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори