×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Надигна се нова бежанска вълна от Украйна, моля да помогнете на майките в Поморие!


Надигна се нова бежанска вълна от Украйна, моля да помогнете на майките в Поморие!
Ани Продромова от Пункта за подпомагане на украинските бежанци благодари на ротарианците, които днес са доставили, за пореден път, детски храни
29 Юни 2022, Сряда, 15:29 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Всеки ден през общинския пункт преминават между 160 и 170 човека по списък, новите бомбардировки върнаха тези, които си заминаха в края на май, пристигат нови, трябват памперси и всякакви храни

- Г-жо Продромова, Община Поморие Ви натовари с ръководството на сформирания Пункт за подпомагане на украински бежанци в края на февруари. Имате наблюдение върху процесите на движение на бежанците. Каква е ситуацията днес, по-спокойно ли е след 31 май, когато повечето просто напуснаха района?

-Тук съм всъщност от началото на март, когато реално започна войната и навлязоха войски във вътрешността на Украйна. Сега, от няколко дни бележим ръст. Доста повече бежанци прииждат насам, защото обстановката в Украйна е критична. Засегнати реално са нови градове. Обслужваме по 170 човека на ден – основно млади жени с деца, възрастни хора, има и големи семейства, пристигнали с мъжете си. Говоря за семейства с по 7 деца. Масово жените, които пристигат тук, са с по 2-3 или 4 деца. За разлика от нас украинките раждат повече.

-Къде са настанени тези хора?

-Досега, докъм 31 май, когато държавата даде възможност, те бяха в хотели, но сега масово са по квартири. Хората, които сега пристигат, се настаняват на територията на град Поморие – масово в общинския център. Нямаме настанени в околните села. Те са в частни квартири, които сами заплащат.

Доставката от българските ротарианци пристигна пред пункта днес пред обед

-На какво разчита Община Поморие всъщност, осигурявайки този пункт - откъде идат продоволствията тук, той просто е празен?

-На добрата воля на хората разчитаме. Днес помощ ни докараха ротарианците от Ротари България чрез проект, финансиран от тяхната международна фондация. Доставиха детски храни. Ротарианците, напр., са ни досавяли и по-рано - храни и памперси  Благодарим на всеки, който иска да помогне на бягащите от войната. Тези, които са регистрирани при нас имат реална нужда. Всеки ден са тук и се надяват. Трябват и консерви храни за възрастни, перилни и миещи препарати, памперси за деца от 1 до 5-годишна възраст. Всичко, което приснигне - веднага се разпределя.

- Поморие е известен като „Малката Москва”, има много руснаци, които си купиха имоти и обичат да си живеят постоянно на нашия бряг. Това не смущава ли украинците?

- С безпокойство казвам, че руснаците ги няма, защото е трудно да се доберат до Поморие по въздух. Знаете, че полети от Русия нямаме. Това доста ни смущава, притеснява ни. Иначе няма пречка, няма неприязън между двете националности.

-Виждам, че тук постоянно помага инспектор Васил Продромов, който отговаря за отбранително-мобилизационната подготовка в Общината. Родинини ли сте, фамилията Ви с какъв произход е, доста популярна е в Поморие?

-Брат ми е. Фамилията е гръцка. Аз съм координатор на този пункт и работя също към Общината.

-Като виждате всеки ден по 160- 170 човека, които идват при вас, как разбирате, че имат нужда наистина от помощ?

-Познаваме ги. Някои от тях вече са се връщали за известно време в родината, някои по веднъж, други два пъти. Отиват да видят какво е останало от домовете им, как са близките им. Да се видят с мъжете си и пак се връщат. Вземат си дрехи и обратно. Имаме хора със загинали роднини. Други, съвсем нови, пристигат тези дни.

-Някои от тях могат ли да работят тук? Имат ли такава готовност?

-Не могат да работят, защото няма къде да си оставят децата, казах ви, че имат по 3-4 деца средно, това е свързано с грижи.

-А има ли възможност те да бъдат поети от вашите детски градини и ясли?

-Доколкото съм запозната, не само има такава възможност, но и вече има много записани украинчета.  Искам да призовем всички хора, в цяла България, да бъдат по-добри и с каквото могат да ни помогнат на адрес Поморие, ул. „Цар Асен” №2. Хората, които минават през нашия център, имат реална нужда от помощ. Тук идват хора от всички градове, които са под обстрел – Мариупол, Одеса, Харков, Миколаев. Обстановката е критична. Една от тези жени, която се завърна тук, тази сутрин ми съобщи, че домът ѝ е тотално разрушен и няма как да се приберат в Украйна, поне в близко бъдеще. Някак медиите и властите у нас загърбиха горещата тема с Украйна. Натискът на бежанската вълна е предимно при нас.

 


В категории: Поморие


Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори