×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ескалацията на Литва заради блокадата на Калининград – по-опасна за мира в Европа от войната в Украйна?


Ескалацията на Литва заради блокадата на Калининград – по-опасна за мира в Европа от войната в Украйна?
Русия се закани да отговори подобаващо, но не с дипломация, а по „практически начин” срещу страна членка на НАТО
24 Юни 2022, Петък, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

ЕС тихомълком пази дистанция а от странното решение на Вилнюс да спре доставките до руския анклав на Балтийско море

Не конфликтът в Украйна, а амбициите на малка страна от Прибалтика да изпъкне пред ЕС може да се окажат окончателната причина за война между Русия и НАТО – събитие, което би довело да края на цивилизования свят в Европа, който досега познавахме. Преди няколко дни Литва обяви блокада за всички стоки, преминаващи през нейната територия за руския анклав Калининград. В това число се включват всички, наложени със санкции от ЕС суровини и материали – въглища, технологии, метали и строителни материали.

Решението на правителството на Литва е странно, но не и неочаквано. Тя и другите две прибалтийски републики Латвия и Естония, въпреки сравнително малкия си размер и не толкова значителен глас в Европейския парламент, са едни от най-вокалните противници на Русия – като малкото куче, което лае неистово. През годините те неведнъж са изразявали притеснения, че ще бъдат нападнати от „мечката”. Точно затова е интересно защо именно сега от там идва най-голямата провокация към Москва, която може да влезе в ролята на „самоизпълняващо се пророчество” и  действително да доведе до нежелан конфликт. А как ще бъде решена политико-икономическата криза, която се задава заради блокадата на Калининград, ще има огромно значение за бъдещето на Европа – може би повече дори от ситуацията в Украйна, която в последните няколко седмици все по-рядко получава сцена в ефира на западните медии.

Реално Русия не закъсня с позицията си. Отговорът на Москва, както се изрази вече говорителят на Външно министерство на РФ Мария Захарова – вероятно няма да е дипломатически, а „практически”. Какво значи това може само да се гадае, тъй като МВнР засега не изнасят никакви данни освен факта, че „...се води дискусия как да се отговори на очевидно неприятелското поведение на Литва”. Още по-интересно е, че решението на Литва не е и съвсем подкрепено от Брюксел.

Каквото и да значи това и на каквото и да се дължи – на глупост или умишлено оставена отворена вратичка, от ЕС преди дни заявиха, че блокдата е „грешка, вследствие на зле описан текст в последния пакет от санкции”. С това от там сигнализират, че пазят дистанция от решението на Литва.

И в тази позиция, с която от Брюксел сякаш се отдръпват от партньорите си във Вилнюс, има логика. Защото дори и най-заслепените политици в ЕС вече започват да съзнават, че предстоят тежки зимни месеци заради надвисналата икономическа криза и растящата инфлация. Още повече, че вчера официално от Международната агенция по енегетиката (МЕА) – организация, създадена в разгара на Студената война, за да предпази цивилизования свят от енергийна криза като тази през 1973 г., предупредиха, че има огромна възможност Русия да спре окончателно доставките на газ към Стария континент, независимо от метода на плащане. Тази хипотеза бе ясна още от самото начало на конфликта в Украйна и крайната реакция на европейските лидери. Тя е и основен коз в ръцете на Путин, който добре знае, че голяма част от индустрията в Съюза разчита именно на доставки от „Газпром” през различните тръбопроводи. Европа трябва да е готова за такъв развой на събитията и вече има показатели, че някои хора са започнали да усещат накъде духа вятъра. Германия – водещата икономика в ЕС, вече категорично очаква тежка рецесия, ако руския газ спре напълно и това би трябвало да говори много за останалите лидери в ЕС.

Така привидно самоволните действия на Литва изглеждат малко като отказа на българското правителство да плаща руския газ в рубли чрез предложения от Москва механизъм – като малко дете, което отчаяно се опитва да се хареса на батковците. Конкретно сега обаче това е контрапродуктивно и дори опасно.

 Защото наистина на този етап не е ясно докъде е готова да стигне Русия, а дори само заплахата от открита война между нея и НАТО би трябвало да е достатъчна за всеки политически лидер да се откаже от инатите си и да отвори очите си за реалността.

В същото време това би било нож с две остриета, тъй като ако сега Европа „отпусне каиша” конкретно за Украйна, опасенията са, че Путин има апетит и към други региони с „руско население” на Стария континент. По подобен начин Хитлерова Германия преди Втората световна война бе оставяна свободно да анексира територии от Чехия и това впоследствие доведе до широкомащабен конфликт.

И отново историята е тази, която показва, че преди война обикновено има разрив на дипломацията – такъв, какъвто в момента сътвори Литва, оставяйки на произвола на съдбата около 1 млн. руснаци, живеещи в Калининград. А ако тази ескалация не се тушира навреме, е нясно какви ще са последиците и изглежда все повече се доближаваме до нещо, което заради липса на по-добро определение, може да се нарече като потенциална „Трета световна война”.


В категории: Политика


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
24
Коментара по темата
24.
Бихте ли
25.06.2022 14:37:56
2
2
Обяснили на читателите си как да се разбира "Ескалацията на Литва"? Че се е качила на ескалатор в МОЛа ли? Вие сами разбирате ли какво пишете?
23.
Хе хе
25.06.2022 12:50:13
5
8
Много Дискавъри много филми . Всеки , който си мисли ,че в момента има армия способна да сътвори това , което направиха германците в началото на втората световна война е наивник. Русия ще си вземе това , което е решила от Украйна и никой няма да е спре . Всеки , който се заяжда с тях ще си го получи по един или друг начин. Русия няма логистиката и възможността да воюва по целия свят , но по периферия е непоклатима . Не се сещам да са губили територия , която е важна за Русия . И нека не си мислим ,че нямат оръжия . Студената война се възобнови с пълна сила още , когато САЩ се отказаха от първия договор за контрол на оръжията . Само да ви кажа ,че не съм русофил и войната е най-гадното човешко творение . Запада си позволи въпреки огромните компромиси на Русия да е натика в ъгъла , Сирия беше първата Украйна още тогава трябваше да им стане ясно ,че отпорът ще е докрай ,тоест или те или ние . Такава огромна грешка да се подцени държава като Русия е непростимо от политическа гледна точка . Тепърва ще се усетят последствията от тази огромна глупост на Европейския съюз. Бъдете живи и здрави братя българи и дано да не видим война никога .
22.
До 21
25.06.2022 11:55:56
3
11
Затова ли Англия подкрепи Съединението, а Русия е била против. Само си мислиш, че си запознат с историята. Всъщност възпроизвеждаш клишета от комунистическите учебници.
21.
До Чикаго и отзад
25.06.2022 11:19:24
4
9
Не малка част от българите си мислят, че като са ни приели в Европа и Нато, ни имат за братя и ни обичат, че са с нас. Никой не обича. В ЕС ни приеха за да ни дават пари на лихва, а в Нато заради стратегическото положение и да се разпореждат безплатно тук. Възприемани сме от Европа като паразити, безполезни същества и техни роби. Ние за тях сме от една страна добра стратегическа локация и просто един малък пазар, евтина работна ръка без права и претенции. Англия, Франция и другите не са ни никакви братя, те винаги са имали колониална политика. Векове наред от това поддържат икономиките си. Дори са финансирали други държави, да мачкат трети страни. Поддържали са Османската империя да мачка Балканите. Но какво да ви обяснявам, едва ли някой изобщо е прочел и една страница от историята на България и Европа - от клипове в Ютуб за Зеленски и Байдън не се учи история на България и Европа.
20.
....
25.06.2022 10:50:56
5
4
Какво ми пишете постоянно за САЩ и Европа като някакви циганки които чакат жално помощи. Ние сме никои, никой не ни брои за живи. Всички ни имат за долни помияри и жалкари. Като някакви мазохисти и навлеци повтаряте ..САЩ,САЩ,САЩ...Ейпъл, Мейпъл, голяма любов към тоя САЩ, пък те не знаят че съществувате дори, даже няма да се изплюят по вас.
19.
Бургазлия
25.06.2022 09:50:53
0
1
Най-накрая неграмотника си оправи заглавието....
18.
6matarok
25.06.2022 09:14:19
4
0
litva e pincher na kravarite koito te sa gotovi da jertvat za da ne se polu4i nikoga sauza Rusia - germaniq , koito sauz 6te ozna4ava krai na fa6t
Fa6t sa gotovi da uni6tojat sveta no da ne dadat predimstvoto si kato imperiq
Imat mnogo prestapleniq i zatova borbata e na jivot i smart
17.
Русдебил прокомунист
25.06.2022 06:15:09
2
21
Хахаха знаех си! Това му беше на Запада, без руските енергийни ресурси тотално фалираха. От една седмица всички западни и японски фирми, вече са в Русия, клекнаха. Мерцедес, Бентли, Богати, Ферари, БМВ, Тойота, Мазда, Сименс, Бош, Филипс, Боб Кат, Ивеко, Волво, булитите от формула, Ейпъл, Самсунг, и въобще всичко друго, вече е руско. Мерцедес сатана Мамаша, Ейпъл-Яблока, Мазда-Марина, Филипс-Дядо Ваня, Волво-Володя, и т. н. АЙся братя русофили и ние най-накрая да заминем за наща Родина-пРосия, че тука, всичко загива. Ей на от два дена си каркам колата на дърва, ама не е живот туй, мъки.
А пък много мъй страх да ни нъ нападнат братушкити, че от какту зеха Киев и Украйна за седмица и подпукаха Полша и Прибалтийските републики, пък НАТО избяга на Марс с най-новити руски космичиски коръби, ни знам къде ши са крийм. Само наща пРосия е спасението. Байдън и Бьорнс ще ни сервират на плашчиту в Сочи, зимата ши си ходим на ски в Сибир, а пък тука да умиргът. Ут куга им разпраям че без пРосия няма прогрес и нормален живот, мъ те ни мъ слушът. Хахаха
16.
Прибалтийските страни...
25.06.2022 05:15:25
2
11
Знаят много добре, какво е руската агресия, последно Сталинска, а после от 1941г. до 1990г. окупация и гнусен режим. Относно мечката хахаха, ами тази мечка се оказа хилава панда. Откакто пандичката се окенза в Украйна, всички използват момента на слабост, факт. Прибалтика, Азербайджан, Казахстан, а в един по-следващ момент,който се приближава с всеки изминал ден от провала на руската армия, икономика, и въобще държава, ще пламне най-взривоопасния регион, Дагестан. 12 000 чеченци се сражават на страната на Украйна, а лидера им Ахмет Закаев (живеещ от мниго години в Лондон) е в постоянен контакт с Запада и Украйна, дори на няколко пъти бе в Киев и даде пресконференции на които, ясно обясни, желанието на Чеченците в пидходящият момент да започнат въоръжена съпротива в Чечня. Относно САЩ и НАТО, вече и неродените, разбраха, че руската пандичка,освен да дрънка шизофрении по телевизиите си, друго нищо не може, защото армийката и, въоръжението и се оказаха пълен фейк, разкрит в Уйрайна.
Дали ще използва Русия ядрено оръжие?
Ами, само полезни идиоти могат да вярват на тази приказка за деца. Ядрено оръжие, няма само Русия. Параноичния и лидер, седи зад 10 метрова маса, когато преговаря с някой, и много е притеснен за здравето и животеца си. Такъв човек, не му се умира, живее му се. Дъщерята на Лавров от 17 години живее с мъжа и децата си в Ню Йорк. Сина на Медведев, също живее в САЩ. Дъщерята на Песков е в Париж, а сина му в Лондон. Дъщерите на Путин са в Холандия, където едната е женена от години. Децата на Патрушев, също са в Лондон, и на още много членове на руския елит. Което, не е нивина за никой. Децата и парите на руския елит, винаги са били на Запад, при "смъртния враг" хахахаха!
15.
056
25.06.2022 04:59:58
10
17
Много натрапчиви путинофилски и анти-ЕС внушения изпъкват в статийката...
14.
До 13
25.06.2022 00:29:12
9
22
Какво да те коментирам. Газта и въобще горивата не са само за топлене, а и за производство на стоки, ел. енергия и прочее. А, иначе е ясно, че ти си във времената на баба ти и се грееш на дърва или кюмюр. Ама кюмюра твоя ЕС го забрани, а дървата са на изчезване, заради дървената мафия на Пеевски. Та смятай сам.
13.
До 4
25.06.2022 00:00:15
17
19
И като ми спре кранчето какво ще стане ,баба ми не се е топлила с газ . Въпрос е като ватенката спре кранчето какво ще я прави после тая газ ще я придава в Африка да се топлят ли ?
12.
PoshlinAXYI
24.06.2022 23:50:52
26
17
Крайно време е гладната проскубана мечка с изгнили зъби да бъде бита, е..вана и дапочне да носи мед… пардон газ! Смешниците азиатски от московската кочина за 3-месеца превзеха два завода и 5 села, да ги бомби НАТО палячовците с втората по сила армия в Украйна и да си правят там московска НР.
11.
Бай....до 9
24.06.2022 22:21:03
17
10
С влечуги не споря! Тъпанар, по- малоумен от червей!
10.
Ник
24.06.2022 22:16:51
37
25
Нима забравихте как USA накараха СССР да си изядат автоматите от глад и желязната завеса падна !! Въпрос на време е да залеят света с евтин качествен петрол и ....да видим тогава какво ще стане.....Вече има доста недоволни от Путин !! Сигурна данна...
9.
2 до Бай
24.06.2022 22:12:22
27
20
Лапай и се потапя ве пeдepyга мpъcна. Тва че си свикнал да въртиш тръби на ватенките не значи че всички са като теб. Айде мажи вазелин на цвайтера и Фостата .|.
8.
И
24.06.2022 22:08:17
14
34
Да цъкате на 7 минуси и да не цъкате е все тая. НАТО не е панацея, нито ще влезе във война. С прословутия член пет спекулират само малки и беззащитни държави като Литва, а и нашата. Той обаче въобще не означава, че някой ще ти влезе във война. Ще ти дадат някакви оръжия и логистична подкрепа и ще ти кажат да се спасяваш. Украйна, макар и не член на НАТО го вижда. Искате ли и вие, да го видите в реалност е въпроса?
7.
Бай....до 2
24.06.2022 21:46:44
17
42
Малоумник! Помниш ли какво направи НАТО за Кипър преди много години?! Нещастник!
6.
Дуньо Простия
24.06.2022 21:46:28
4
28
Екслацията на Литва заради блокдата на Калининград – по-опасна за мира в Европа от войната в Украйна?

Бате Гошо, за толкова грешки в заглавието ще повтаряш 6 клас :)
5.
Петър Днепърски
24.06.2022 21:40:35
7
48
Литва е забранила превоз на стоки през нейна територия, описани в приетите от ЕС санкции. Другото са внушения. Авторът харесва манипулации от рода "говори се, че...". А руснаците могат да си доставят стоките по море - никой не им пречи.
4.
Аз
24.06.2022 21:37:45
34
28
Ей убитак, като ти врътнат кранчето зиматя ще си първи с голия си з..ник на протеста. Щото без токхи топла вода не можеш (зер като не сте ходили в казарма всички сте от 5Dраси-те).
3.
Мда
24.06.2022 21:34:50
15
32
Не само гнусно, ами некомпетентно и абсолютно непрофесионално написана статия, като започнем още от заглавието. Как ескалира държава, флегми?? Моля обяснете.
2.
Някой
24.06.2022 21:27:35
42
59
Гнусно написана статия. Пълна с грозни сравнения. България никога няма да стигне Литва, Латвия и Естония. Тези държави не искат да чуят за руското робство което им наложи ссср. И браво за смелото решение на Литва. Така се прави. Пияните нека обявят война на НАТО щом им стиска.
1.
пешев
24.06.2022 21:14:34
55
47
и как ще отговори подобаващо,че не ми е ясно.вече и децата разбраха каква гнила ябълка е руската кочина
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори