×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Западните медии постепенно подготвят читателите си за неизбежния колапс на украинската армия*


Западните медии постепенно подготвят читателите си за неизбежния колапс на украинската армия*
Според полк. Дъглас МакГрегър съдбата на Донбас вече е решена, но войната ще продължи през цялото лято
21 Юни 2022, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Има само два начина войната да приключи до ранната есен, но със сигурност Киев ще бъде принуден да се откаже от някои от източните провинции, смята американският полк. Дъглас МакГрегър

В последните месеци западните медии направиха всичко по силите си да представят украинската армия като много по-мощна и много по-многобройна от това, което е тя в действителност. По-наблюдателните забелязаха веднага, че едни и същи кадри от руски танкове под атака бяха представяни като различни. Местните контраатаки от украинска страна пък получаваха отразяване като „операционни маневри”. Руските грешки бяха преувеличавани драстично – както стратегически, така и по важност. Загубите на руснаците и истинския размер на украинските загуби пък бяха изкривявани до неузнаваемост, напълно измисляни или просто игнорирани. Това време приключи, пише в своя публикация полковник Дъглас МакГрегър.

Сега реалността на бойното поле вече е различна. Веднъж имобилизирани в статични защитни позиции украинските сили в обсадените градове в Донбас се оказаха в безнадеждна ситуация. Въпреки това дори този развой на събитията бе илюстриран в западните медии като провал на руснаците да достигнат до крайнта си цел.

От стратегическа гледна точка имобилизирането на силите в статични защитни линии в модерната война е лош ход. Такива сили лесно биват идентифицирани, таргетирани и унищожавани от разстояние. Когато в небето има средства, които дават постоянни данни за позициите и единиците на бойното поле и когато тези средства са свързани с прецизни насочващи оръжия или модерни артилерийски установки, това да „държиш позициите си” е фатално за всяка сухопътна войска. А това е още по-вярно за Украйна, където още от самото начало на войната Москва се фокусира върху унищожението на армията, вместо върху окупацията на градове или завземане на украински територии на запад от река Днепър.

Резултатът, който никой досега не искаше да признае, е поетапната анихилация на украинските военни сили. Те бяха спасявани от епизодичната подкрепа на САЩ с доставки на оръжия, като така киевските легиони успяваха все пак да запазят лице. Тези легиони сега измират с ужасяваща скорост заради прокси войната на Вашингтон.

Истината е, че войната на Киев с Москва е загубена. Украйна бива обезкървявана постепенно, а обучени войници, които да заменят убитите или пленени няма в достатъчно големи бройки, за да имат какъвто и да е ефект върху битките. Ситуацията става все по-отчайваща с всеки изминал час и без значение колко милиарда долара изсипват САЩ и съюзниците им в Украйна, тази жестока истина няма да се промени.

Проблемът вече не е само дали Украйна ще се откаже от определени територии в полза на Москва в Източна Украйна – територии, които Русия вече управлява така или иначе. Бъдещето на областите Херсон и Запорожие, както и Донбас, вече е решено. Най-вероятният развой на събитията оттук нататък е, че Москва ще вземе и Харков, и Одеса – градове, които в исторически план са си руски и рускоговорящи. Тези бъдещи операции ще удължат конфликта и той няма да бъде прекратен през лятото. Проблемът сега е как да се спре войната.

А дали тя ще спре още в ранната есен зависи от два ключови фактора.

Първият е свързан с властта в Киев и търси отговор на въпроса: Ще се съгласи ли Зеленски с програмата на Джо Байдън за постоянен конфликт с Русия?

Ако Вашингтон сбъдне мокрите си сънища, Киев ще продължи да действа като база за натрупване на нови войски, заплащаващи Москва. На практика това означава Украйна да извърши национално самоубийство, защото отговорът от руска страна вероятно ще се състои в масов обстрел от разстояние на запад от река Днепър.

Този развой на събитията със сигурност не е неизбежаен. Берлин, Париж, Рим, Будапеща, Букурещ, София, Рига, Талин и дори Варшава не са длъжни сляпо да следват примера на Вашингтон. Европейците, както и американците, вече гледат в бездната на всеобхватната икономическа криза, която де-факто администрацията на Байдън създава. Но за разлика от повечето американци, които щат-нещат трябва да се съобразяват с ужасяващите последствия на лошите решения на Байдън, европейските правителства могат да решат да излязат от плана за „перманентна война” в Украйна.

Вторият фактор е свързан със самия Вашингтон. От там в последните 4 месеца се изсипаха над 60 млрд. долара в подкерпа на Украйна по един или друг начин – средно по 18 млрд. на месец. Важният въпрос обаче е какво ще се случи с милионите украинци в частта от родината им, която не е под атака. Откъде ще дойдат парите, с които да се построи наново разбитото им общество в контекста на глобалната иконимическа криза?

Когато само заради инфлацията сега, средностатистическото семейство в САЩ плаща с 460 долара повече на месец, за да закупи същите стоки и услуги в сравненив със същия период миналата година, е много вероятно темата с Украйна съвсем скоро да потъне тихо и да изчезне от новините. Политиците във Вашингтон добре знаят, че американският електорат има много кратка продължителност на вниманието, когато се касае за проблеми извън САЩ. В този смисъл за политиците, които сега са на практика в предизборна кампания, дори признаването на загуба в Украйна ще има малък или дори нулев моментален ефект.

Но ефектът от редицата стратегически провали на САЩ в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия се натрупва. През 80-те години „Дженеръл Мотърс” желаеха да диктуват това какви автомобили купува американецът, но пък клиентите имаха други идеи. Затова GM, който доминираше пазара в продължение на 77 години, загуби върховото място от Тойота. Случаят е аналогичен с политиката на Вашингтон, който вече добре съзнава, че не може да контролира всичкo, нито може да избягa от отговорносттa си за това, че е похарчил миларди от джоба на данъкоплатеца, съсипвайки американския просперитет.

Така през ноември американците ще излязат да гласуват на междинните избори. Този вот ще направи много повече от това да опипа почвата за това какви са нагласите на електоратата. Ако дотогава войната в Украйна не е приключила, то след това ще стане ясно в каква посока ще се насочи тя.

*Автор на текста е полковник Дъглас МакГрегър. Той е старши автор в „The American Conservative”. МакГрегър е бивш съветник на Секретаря по отбрана в администрацията на Доналд Тръмп и е отличен ветеран, участник в „Последната велика танкова битка за 20 век” – битката за 73 Easting по време на войната в Залива през 1991 г. МакГрегър е и автор на пет книги.

*Превод - Георги Русчев, международен редактор на Флагман.бг




Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
33
Коментара по темата
33.
Мда
24.06.2022 16:38:47
2
2
Нещо щяхте да влизате след три дни в Киев? #КОСТАНА
32.
нормално
22.06.2022 15:39:13
4
3
Само където не упоменават, че този полковник е тип Мангъров. Демек печели пари от не толкова популярни мнения. Намерил си е нишата и се шири най-вече в канали като -Gray Web в тубата. Да не говорим, че човекът се изказва ако войната свърши до зимата...нещо което няма руски или световен специалист да потвърди, защото такъв тип война се води с години. Сега видях в ББС пише, че Донбаските сепаратисти са загубили над 50% от силите си. 11
31.
@@@
22.06.2022 14:51:34
5
9
Съгласен съм със всичко в статията, само не че ЕС може да провежда независима политика от САЩ. При положение, че ЕС е васал на САЩ. Това и да го видя, няма да го повярвам!
30.
мнение
22.06.2022 11:04:11
15
11
И флагман почервиня,явно яко пресата улевява.Да живее СССР и Путин!Браво руски тролчета,браво ребята!
29.
Ох миличкия Тръмпист!
22.06.2022 11:04:08
11
12
Колко ли се харесва на русофилите? Хахаха!
Тези тръмписти първо сънуваха падането на Киев и цяла Украйна, сега сънуват, че Херсон бил "така или иначе руски" хаха. И как точно, управляват Херсон, като от седмица украинците са вече на 10 километра и изградиха плацдарм,а 10 км са нищо за всякаква артилерия, и по свяко време Херсон може да бъде обстрелван. Отделно от това, украинските партизани в Херсон, само за последния унищожиха, няколко ръководотели на новата руска власт. Последният полковник-началник на колония за задържани без съд и присъда украинци, бе взривен, докато се качваше в автомобила си. Русия нарече това "тероризъм на местните терористи". Тя Русия забравя, че е окупатор на чужда земя и държава.
28.
авторе авторе...
22.06.2022 10:47:09
3
3
обнови си снимката, че вече не си първа младост
27.
?
22.06.2022 10:29:43
5
17
Нали Украйна печелеше войната?
26.
Любопитен гражданин на Лисичанск
22.06.2022 10:11:16
17
9
Неизбежния колапс на украинската армия? Та тя тепърва започва да получава модерно тежко въоръжение, а окупатора изнемогва и няма нито пари, нито съюзници, които да му помогнат. Колапс? Неизбежен? Да, но не и за Украйна.
25.
XXX
22.06.2022 08:49:43
6
30
Тепърва започва да лъсва цялата история около Украйна.
24.
Дуньо Простия
22.06.2022 08:30:06
20
9
Тоя какъв чин има в съветската армия?
23.
:)
22.06.2022 08:25:39
4
9
teq tupi otrepki ukraincite sa ebati i prostiq narod, samo suzdavat problemi, da si zakrivat izmislenata durjava tiho i da minavat kum rusiq i da ne ni zanimavat pove4e s tqhnite gluposti
22.
Таман
22.06.2022 08:20:14
14
16
Рубли,подкупи,газ и генерал педраз
21.
Направо
22.06.2022 06:56:15
30
13
Пишете кво е казал Кадиря,нищо че оня ден 28 от неговите фъснаха. Киевчани на плаж ама превзети. Буля митрофаница пак е припотила комбинезона от напъване
20.
Как така ве лек
22.06.2022 01:37:39
9
44
Нали печелите? Сега ще трябва да се извинявате... Джендъри...
19.
Но ново
22.06.2022 01:03:01
42
17
Този пенсиониран генерал често прави проруски изказвания.
18.
*********
22.06.2022 00:51:57
0
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
*********
22.06.2022 00:39:13
26
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16.
xxx
22.06.2022 00:17:26
21
53
СЛАВА РОССИИ
15.
az
22.06.2022 00:16:46
19
15
ГНУСНА КРАВАРСКА ПАЧАВРА
ЧЕРВЕНОКОЖ ДИВАК
14.
До 13
21.06.2022 23:44:22
11
38
Мислиш ли че можеше да е по различно … кучетата лаят кервана си върви … от 2014 до настоящия момент милиони руски граждани са загубили живота си … дори много ги изчакаха , мислиш ли че това ще остане безнаказано … България за трети път също е на път да застане на губеща страна … защо изобщо коментираме чужд конфликт … нас дори ни няма на картата .. останахме територия , държавата я няма за жалост…. Роби на интереси в това се превърнахме …
13.
Някой
21.06.2022 23:23:25
68
26
Тази поръчкова повърня Митрофанова ли я плати?
12.
gggg
21.06.2022 23:19:28
24
68
И с американската техника не можаха да направят нищо. Зеленски май ще ходи на килимчето в Кремъл да се моли.
11.
Чурчил
21.06.2022 22:44:16
58
69
Украйна+САЩ+ЕС и нищо. Единствения отпор който дадоха е да се крият като мишки зад майки и деца и да ги ползват за жив щит, с което забавиха руснаците., Нищо друго не можаха да направят. Пълни циркаджии и прехвалени джендъри, страхливци. Никой не смее да се включи, защото ще има шутове в главата.
10.
anonymous
21.06.2022 22:35:29
61
27
айде пак про-кремълска пропаганда, стига глупости ве
9.
Az
21.06.2022 21:41:31
25
45
Те и в Киев “почти” бяха влезли. Само ни лъжат и тези и онези. Вече на никой не вярвам
8.
*********
21.06.2022 21:37:30
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Реалист
21.06.2022 21:33:01
35
35
Най-путинофилския американец изкопа Георги Русчев да сее пропаганда. Вижте му предишни изказвания. Несериозно е това.
6.
*********
21.06.2022 21:32:23
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
До Байданофилите
21.06.2022 21:23:52
23
65
Сега добре ли е утки.... Нали щяхте да спечелите? Малки джендъри... Давай в период... Жалки педали
4.
Wahahaha
21.06.2022 21:20:44
16
61
,стига беееееее.. нали зеленски и сие печелите... А сега се предавате... Джендърииииии...
3.
Орак
21.06.2022 21:18:43
23
86
А западните медии защо не пишат за политическата интрига, която създадоха САЩ и НАТО за да я има тази война. Запада запали искрата на сегашната ситуация в Украйна.
2.
Карчев
21.06.2022 21:18:07
7
26
Дълго чакан. Да ги подготвят как да стискат автомати че и техния идва.
1.
ХАХА НОВ ИЗТОЧНИК НА СРЕДСТВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21.06.2022 21:15:33
62
33
СА ОТКРИЛИ ФЛАГМАН ?????????ИЗПЪЛНАВАТЕ ПОРЪЧКИ ЧРЕЗ ПОСРЕДНИКА ""КОПЕЙКИН """ИЛИ ДИРЕКТНО МИТРОФАНОВА ВИ ГИ ПРЕВЕЖДА !!!!!!!!!!!!ЕЙ НЕ СЕ ПРЕКАРВАЙТЕ ЩОТО ""КОПЕЙКИН ""ВЗЕМА ГОЛЯМ %%%!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори