×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Едно време България беше еталон за летен туризъм, а сега съм напът да продам всичко и да се откажа


Едно време България беше еталон за летен туризъм, а сега съм напът да продам всичко и да се откажа
Проблемът с липсата на квалифицирани кадри е вследствие на неглижиране от страна на държавата, необходими са спешни мерки за решаване на проблема, каза Веселин Налбантов
20 Юни 2022, Понеделник, 18:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Само военно положение може да ни оправи, трябва да се лишим  от някои положителни страни на демокрацията, за да потръгнат нещата

Липсата на качествени кадри е огромният проблем, пред който е изправен туристическият бранш у нас. Летният сезон започна, курортите ни са пълни с туристи и вместо хотелиерите и ресторантьорите да мислят как най-добре да посрещнат гостите си, те все още се занимават с търсене на персонал. Сайтовете и групите за набиране на кадри са пълни с обяви за работа. Търсят се от управители до общи работници, а за работодателите наемат работници от трети страни, за да запълнят празнотата. Решава ли това проблема с недостига, какво трябва да се предприеме – и от страна на сектора, и от държавата, какви са останалите проблеми на бранша – отговаря пред Флагман.бг заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов:

- Г-н Налбантов, виждаме, че проблемът с липсата на кадри по Черноморието се задълбочава. Вече сме в сезон, не трябваше ли по това време браншът да е осигурил персонал за обектите си? 

- Ще започна отдалеч – в края на 50-те и през 60-те години България беше еталон за туризъм. Тогава се направиха много неща.  Учихме турците, учихме гърците. Всичко това отиде по дяволите след 89-та година, защото гърците и турците като капиталистически държави се учеха от социалистическа България, като непрекъснато надграждаха – по отношение на кадри, на базите и т.нат. Разрушиха всички положителни практики от времето на социализма – на онова време, на лошия социализъм. Разрушиха се базите, няма къде да се учи, занижен е критерият, казвам го съвсем отговорно, който иска от колегите да ми се сърди, неграмотни хора правят туризма у нас в момента. Това в един момент ще срути всичко. 

От управители до общи работници: Глад за кадри по морето, привличаме персонал от Турция

Нашият труд, за който работиш от детството си, държавата го негжлижира. Тя не може да прави продукта, но не работи за проблема с кадрите. Не мога да се съглася, че хората които се обучават на туризъм в нашите гимназии и висши заведения, да могат да бягат, както си искат, без да има наредби или нормативна уредба, която да ги накара да работят в държавата, която им е дала образованието.

-  Липсата на квалифицирани кадри ли е само проблемът на туристическия бранш? 

- Не, разбира се. Те са много и вместо да се търси решение, ние само ги отчитаме като проблеми, но резултат – никакъв. Имаме демографска криза. Освен това се търсят IT специалисти, като всеки втори вече развива кариера в този сектор. Да не говорим пък за тази чиновническа, бюрократична машина. Взимаме хора на работа от трети страни и много време се занимаваме с куп документи, за да ги назначим. Миналата година имах работници от Гана, Сенегал, Камерун, бях доволен от тях. Но с бюрократичните спънки трудно ще стане. Някакви си хора, които работят на високи постове от бюрото, ни говорят за голям ръст в туризма. Това няма как да стане с неграмотни кадри. Нямаме качествен персонал, защото парите за квалификация се крадат от синдикатите. Никой не обръща внимание. Трябва да ровят в образованието, за разходване на средства от страна на синдикатите. Много пари минаха през нечии ръце, трябва някой да търси отговорност за тях, но нито прокуратурата, нито съдът се интересуват. Както всяко нещо в тази държава. Аз само с кадри се занимавам. Търся и обучавам. Помощник-готвачи ги правя готвачи веднага. Не може този, който го обучаваш сега, да направи нещо ново. Такава ще бъде продукцията. Всичко е на самотек.

Чиновниците от високите етажи нямат представа как да се решат проблемите. Ние от бранша пък не можем да се доберем до там и да им даваме съвети, те си слагат партийни назначения, за печелене на пари. А браншът закъсва, имам гости от вътрешността на страната, които са на същото дередже.

Чакам с нетърпение да дойде някой, да му продам всичко и да  се откажа. 

Целият ми живот е минал в бранша, отвращава ме вече, от сутрин до вечер само с проблеми се занимавам. То не е удоволствие и накрая не може да предложиш добър туристически продукт. Това е плачевното. 

- Проблемът с квалифицирания персонал по морето не е от днес и вчера, толкова ли няма желание за подобряване на условията, в крайна сметка е в полза на всички България да предложи добър туристически продукт?

- Да, това нещо го говорим поне от 10 години. За съжаление не само, че не се разрешава проблемът, но той се задълбочава. Преди беше само по Черноморието, вече е по зимните курорти, в София и всички големи градове. Трябва да се направят незабавни стратегии не правителствено ниво, да бият камбаните, защото утре ще е късно. Държавата да помисли за качествено образование, за контрол. Много неща могат да се направят. И не е вярно, че в Гърция е по-евтино, много по-скъпо е, но там по друг начин се субсидират нещата. Ето един пример – приехме украинските бежанци, изхранихме ги, но парите ми ги няма, хвърлил съм толкова ресурс и сега се чудя какво да правя сега. А държавата мълчи, всички се крият като мишки. Търсим навсякъде корупция,  но тя е и при нас. 

И другата ми любима тема – Слънчев бряг АД - държава в държавата. Не може да има два Слънчев бряга, не може Община Несебър да събира приходите, а тук да няма разходи. Ние не сме към Община Несебър, някакво държавно предприятие управлява частния бизнес. Минават правителства – първо, второ, трето и всички говорят празни приказки. Трябва да се сменят няколко закона, но никой не иска да го направи. Когато стане разруха, тогава ще помислят по въпроса. 

- Какъв персонал се търси в Слънчев бряг към този момент и какви са условията, които работодателите предлагат?

- Като започнем от управители до общи работници, до миячи. Това, че заплащането не е добро е абсолютна лъжа. При нас няма длъжност под 1000 лева. Отделно всички работодатели осигуряват квартири, пътни и изхранване на своя персонал.  

- Преди сезонните работници се оплакваха от това, че през целия сезон нямат нито един почивен ден. Към днешната дата как стоят нещата с работното време на служителите, работещи в хотелите или изобщо по морето на каквато и да е длъжност?

- Условията се подорбиха и се подобряват всяка година. Например работното време на камериерка е от 8 до 17 ч., нито една от тях обаче не го спазва, всеки се изнася поне половин час по-рано. Да не говорим, че през няколко дни искат пари. Отделно има и случаи, в които без предупреждение напускат. А в договорите пишем, че при такава ситуация служителят губи една заплата. Имах такъв случай, но от институциите ми се обадиха да им платя и да не се занимавам. И пресен пример от последните дни с украинци – регистрирани са при мен за спане и ще работят, трябва да подам документите по съответните институции, а някой им дал по 100 лв. отгоре и те са избягали. Не знам към коя институция да се обърна да ги издири и да ги върне обратно. Такива сме си българите - мизерници, надцакваме се, прецакваме се. 

- А има ли тенденция хора от Турция да идват да работят при нас? Разработеният турски туризъм да ни дава кадри. Къде е логиката – при тях сезонът е по-дълъг, имат по-голямо крайбрежие, съответно повече хотели и комплекси? И качествен персонал ли предлага южната ни съседка?

- Не забравяйте, че официално населението на Турция е 83 млн. души. Там имат излишък на кадри, има безработни, но демографска криза няма. Получих сивита от цял екип турски готвачи. Искат едни суми, все едно ще взема лекарски екип за някоя болница. 

- Всяка година у нас идват украински работници. Тази година избягалите от войната няма ли да могат да разрешат поне малко този проблем с липсата на песонал? 

- Много малко хора ще могат да работят, защото те са основно майки с малки деца. Няма кой да им гледа децата. Държавата излъга за абсолютно всичко. Казаха, че ще дават по 400 лева за квартира на работещи бежанци, за да подпомогнат както тях, така и бизнеса. Трябва да ги регистрират в Бюрото по труда и куп други спънки. 

Жалко за прекрасната ни страна с чистия въздух, прекрасното море и красивите планини. Но за да се оправим, е необходимо военно положение – във всяко едно отношение. По друг начин няма да стане. Трябва да се лишим от някои положителни неща на демокрацията, за да тръгнат нещата. 
 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
78
Коментара по темата
78.
Хотелиер
24.06.2022 09:53:03
2
0
С риск да не срещна разбираме сред голяма част от коментиралите искам и аз да споделя моята позиция.

Кадри няма
Има работодатели които не са коректни но това не са всички
Има служители които не са коректни
Сектора сравнен с IT, инженери, строители и други дейности е по-ниско платен.

Държавна политика няма отдавна за устойчиво развитие на туризма.

Но! Няма как да очаквате възнагражденията на персонала да се изравнят с тези в чужбина докато не се изравнят и цените на които продаваме хотелското настаняване. Договорите с туроператорите се правят година напред. За последните 3-4 години разходите в бранша са се вдигнали с около 40%. Тока е двоен заплатите са около 30% нагоре, хранителните продукти с 20-30% … а цените на които продаваме на туроператорите от 2018 година са се увеличили с 3 %!!! 3% не 30% не 300%.

Сектора беше 2 години в криза, туристите са значително по-малко, цените по договори с туроператори масово непроменени (на свободен пазар е различно ,но от там не идва масата от прихода). И резултата е следния хотелите работят с по-ниски приходи от 2019 г и значително по-високи разходи. И накрая на целия свят хотелиерите виновни. Ами няма как вечно ние да сме виновни на всички. Ние също плащаме кредити, плащаме данъци!

Ние също искаме да увеличим качеството на услугата и възнагражденията на служителите … но това не може да стане без повишение на цените на туроператорите.
А там битката е много трудна. Ако не приемеш техните условия няма да имаш договор и съответно ще останеш без туристи или ще клекнеш, защото ако не го направиш ти ще го направи конкуренцията ти. Тази година гоним таргет да ни посетят 60-65% от бройката туристи за 2019.

Първо се поставете в обувките на другата страна преди масово да критикувате.

И дано да е успешен сезона за всички! И служители и хотелиери и ресторантьори!

П.С. С коментара си не целя да критикувам някого или да подбуждам конфликт. Той представлява споделяне на моята лична гледна точка и навярно тази на голяма част от колегите.
77.
Га яди кюфтетата
23.06.2022 17:40:37
0
3
Бахти нахалника,какво военно положение бе цървул смешен,само за да ти върви бизнеса,че и да се лишаваме от положителни страни на демокрацията...кой караше сульо и пульо да строи хотели,всеки втои селтак и мутра строеше хотел и след това се чудеха как да го напълнят.Няма толкова училища да бълват готвачи и сервитьори...пък и какво ще правят зимата.
76.
Чичака
23.06.2022 14:46:17
0
6
Точно така, военно положение.
Като начало - национализация на всички хотели и окаушването на собствениците(и свързаните роднини) в Белене.
Там - БОЙ докато си признаят.
Гиди-гиди, къде си веят байряка?..
75.
Само военно положение може да ни оправи, трябва да
23.06.2022 14:27:03
2
3
И аз така мисля.
74.
fritzi
23.06.2022 11:25:22
1
4
Just few years ago there had been a lot of wild clean beaches all around especially Irakli. That was the main and considerable reason to enjoy tourism in Bulgaria. Nowdays almost all wild beaches are under concession, built-on all around with f2cked shops and bungalows. Abominable. Better Greece.
73.
*********
23.06.2022 07:44:14
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
72.
*********
22.06.2022 12:03:26
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
71.
*********
22.06.2022 11:07:16
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
70.
Ivan ivanov
22.06.2022 10:42:25
0
10
Какво искаш монопол на заплатите така трябва да вървят нагоре като трупахте силните години
69.
Николайчо спиш ли ?
22.06.2022 10:26:31
1
15
Виждам че имаш географски познания.
А за Силистар , за Бутамята , за Липите , за Делфин , за Корал , за Якото място , за Атлиман , за Арапя , за Шофьорския плаж , за Градина , за Каваците и поне още десет такива на юг от Бургас прекрасни плажове и къмпинги , ЧУВАЛ ли си?
А и само да те попитам , защо в Гърция когато влизате в морето си обувате аква обувки?
Знам , не ми отговаряй.
Щото ние тука в Черно море си влизаме боси.
Като нашия пясък по плажовете и във водата няма никъде в Гърция.
И не само в Гърция
68.
Българина
22.06.2022 09:47:49
0
12
Всяка година едни и същи статии по това време.
Процесът е двустранен при наемането на персонал. Особено в туризма, където сезонът е 3-4 месеца. Работил съм няколко години в бранша за добри пари, не се оплаквам. Договорени предварително с чорбаджията.
67.
elvis
22.06.2022 02:55:56
0
22
турците искали много пари ,а БЪЛГАРИТЕ ЗА 1000 ЛЕВА ДА РАБОТЯТ за това несе намират кадри
66.
Nikito
22.06.2022 01:07:59
1
33
До 65 - да ходил съм в Паралия Катерини спахме там на палатка на къмпинг 2018та година август след изкачване на Олимп- вр.Митикас откъм Литихоро. Хвърлянето на фасове от терасата е българки патент с който не мисля да се гордеем. И не виждам нищо лошо в това стълбовете да са дървени както такива са масово и в Англия по малките села и градчета където бях 2003та и 2005та година в района около Ипсуич и Норич. Презастеояване в Гърция не съм виждал. В тая връзка ти ходил ли си на о.Крит, о. Самотраки, о. Закинтос? Гмуркал ли си се в йонийско море да видиш какво в видимост на 30 метра надолу, коралите, онтоподите, скатовете и рибите които плуват с теб? Извинявай обаче тия лайна дето ги насрахте тук след демокрацията като почнеш от Буджака, Сл, бряг, св. Влас и където изобщо някога имаше плаж за да правите пари от измислен туризъм си ги ползвайте със здраве. Не съм против България но всички които превърнахте девствените ни плажове в бетонни фундаменти на лакомията ви ще си носите последствията както си ги носиха в Испания. Нормален почиващ с пари тук на тая помия дето сътяорихте никога няма да стъпи колкото и да не ви се иска да го чуете. Ебахте мамата на БГ природата това е за да си пълните гушите с кинти и да си купувате BMWта.
65.
Николайчоооо
21.06.2022 23:29:38
11
9
И за да не кажеш , че само там е така , в Сидари на остров Корфу ходил ли си ?
Търговската им улица е като в най-бедното ни черноморско градче.
Като на Капалъ Чарши.
И там далекопроводите им са на дървени стълбове още от Втората световна.
Още да ти изброявам ли?
Ама не , гръцкото е по-хубаво , щото е чуждо.
64.
ееей Николайчооо
21.06.2022 23:02:12
9
7
Ти в Паралия Катерини ходил ли си ?
Това е в Гърция.
Видял ли си къде са им хотелите ?
А видял ли си им дървените стълбове за електропроводите с трафопостовете по тях между къщите ?
А видял ли си , че ако си хвърлиш фаса от терасата , ще падне в стаята на отсрещния хотел.
Хайде стига родоотстъпници .
Заради такива като тебе сме на това дередже.
Все чуждото да хвалим и родното да хулим.
63.
Nikito
21.06.2022 22:38:56
4
20
Извинявай обаче ако си ходил в Гърция хотелите до плажната ивица са макс 2 етажа! Отдалечени са от пясъка поне на 100м. От хотел до хотел разтоянието е поне 500м. Плажа е пълен с чадъри и шезлонги - безплатни с минимална консумация от заведението - не че излиза по евтино но не дразнят с това дай 50лв за шезлонга и чадъра. Може да изпия бири за 40 евро може и едно кафе за 2 евро но хората ти вземат парите пакетно. Дай вика 20лв на вечер за паркинг - чакай бе тоз хотел няма ли паркинг - ами няма отсреща е платения на битера с бариерата долу на плажа ще плащаш на другия абе такива ганьовски работи как да отидеш? И влизаш в лайняното море с лайната и пак клиента дето ти дава пари ти е виновен че сте построили 5000 хотела на сл.бряг да си купувате мазератита. Ще страдате вече, ще разберете по трудния начин че така туризъм не се прави и че не всеки цървул става за тоя бизнес.
62.
да идват военните
21.06.2022 22:24:08
7
15
Ами нали вие туристите правите нашето прекрасно черноморие , лайняно бе.
Кой си хвърля отпадъците където трябва ?
Кой си хвърля фасовете където трябва?
Кой въобще го е грижа за чистотата ?
Тука ви е като бащиния.
Защо в Гърция и Турция пазите чистота , а тука акате където ви падне ?
Защото там ви е страх да не ви санкционират , а тука беззаконието ви дава пълна свобода.
Затова , военно положение и санкции до дупка за всеки нарушител.
61.
Nikito
21.06.2022 22:12:28
3
13
Мен специално не ме е яд, има един пасаж в библията пишат "каквото посееш това ще пожънеш". Не знам дали можеш да го осмислиш. Иначе няма за какво да ме е яд - никога няма да отида на тоя битер или изобщо по БГ черноморието хотелите, ще отида в Гърция и Турция които знаят как се прави туризъм. Щом искате да плувате в лайната и да се посирате и драйфате август месец това си е ваш избор. Ще си вегитирате със социално слаби туристи от UK знаете каква ви е печалбата през туроператора и то добре че са те че вие и това не можете да докарате. Радвайте се че още има туроператори да работят с вас даже и на тия цени защото ако ви оставят вие да си движите мениджмънта изобщо няма да отворите.
60.
...
21.06.2022 21:49:26
1
3
Е тебе яд ли те е?
59.
Германец
21.06.2022 21:26:16
2
16
Щял да продава всичко... Едно време му подариха бар "Вариете" с прилежащите площи за 120 000$ , после Диневите му го наплатиха и построиха хотел Колизеум 1 и 2 дялнаха си го и сега ще иска 10 милиона от някой будала...
58.
Nikito
21.06.2022 21:08:07
1
11
Ааа забравих една много малка подробност която с тая заплата едва ли те притеснява....значи осигурявам те на минимална работна заплата на половин работен ден щото все пак трябва да сме изрядни към държавата все пак съм коректен работодател и осигуровките аз ги плащам.
57.
ееее
21.06.2022 21:03:39
9
8
Измери си кръвното бе NIKI.
Пийни си един хлофазолин.
Ще пукнеш до утре сутринта от напрежение.
56.
Nikito
21.06.2022 20:54:19
3
26
Так е ОК си е за това ще видят роби по куково лято както има един лаф. Налбантов имам оферта за теб - трябва ми човек да коси тревата по цял ден давам 3000лв заплата и храна и спане обаче ще бачкаш от 7 сутринта до 9 вечерта с тримера, почивка няма, почивен ден - няма. През останалото време ще ми чистиш и хлорираш басейна щото ти това свободно време какво ще правиш. Ако не ти харесват остатъците от кухнята има магазин малко по-надолу. Първата заплата обаче ще я вземеш август за юни щото може да решиш да си тръгнеш. Последната заплата ще я вземеш другата година ако пак дойдеш да ми робуваш....евентуално - тогава вече може да съм сменил фирмата и да духаш супата. Договор ще има разбира се ама на половин работен ден. Мисля че ти предлагам мн добра заплата не искам ни езици, ни препоръки, ни стаж и опит. Надявам се ще приемеш...не е лоша офертата.
55.
еее
21.06.2022 20:38:38
3
4
Не се набирай бе Niki , всичко си е ОК.
54.
Nikito
21.06.2022 20:26:16
1
21
Айде намирайте си нигерийци, сирийци, авганистанци и цигани да ви работят, но вече и те не се хващат. Украинците дет ги хрантутихте с ташите пари кат данъкоплатци кой се хвана - никой. Той украинеца дошъл с джип за 100 бона ще ти работи на смешните условия! Хайде къде са, тая евтината работна ръка от филипините къде е? Ходите събирате с автобусите туркините по селата да ви робуват камериерки и да се гаврите с тях ама и там вече няма. Цървул долен ела да работиш за мен ще ти давам заплата x2 от тая която даваш ти но при твоите условия да ти еба майката долен експлоататор боклук. Ще продавам вика всичко - ами продавай ти за тоз бизнес не ставаш а и кой нормален ще дойде да почива на тая безумна бетонна свинщина дето я построихте? Да се къпя в тия лайна от 5000 хотела дет си изливате канализацията в морето и искате по 50лв на шезлонг и нямате паркинги щото са ви отворени гъзовете да презастроите всичко. Дойде видово време за вас, надявам се да има справедливост и да разберете какво сте направили.
53.
от 40 ,41, 42 , 44 , 45 ,48 , 50 и 52
21.06.2022 20:24:12
3
3
Много обичам да дразня запетайкаджиите.
Извинявайте пичове , просто ви гледам сиира , как се хващате на въдицата .
52.
турист
21.06.2022 20:15:03
7
9
Бил съм и в Канада , и в САЩ , и в Мексико , и в Англия , и в Германия , и в Испания , и в Гърция , и къде ли не .
Е да ви кажа , по вкусна и истинска храна от българската НЯМА.
Всички други ядат пластмаса.
51.
*********
21.06.2022 20:05:56
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
50.
пуу
21.06.2022 19:50:39
2
3
Абе тука само имигранти ли ще пишат ?
Няма ли един нормален българин да се включи в бъзиците.
49.
До 48
21.06.2022 19:42:23
2
6
Като гледам продължителността на живот на тези като теб с домашните краставици и домати и на онези с дървениците.... май по-добре дървеници :)
48.
селянин
21.06.2022 19:38:12
3
7
Пък аз си ям домашните корнишончета , домашните доматки , пия си домашната ракийка и хич не ми пука за вас , дето пиете сок от дървеници , пардон уиски.
47.
До 45
21.06.2022 19:26:54
3
3
Няма проблем :) Поне храната е истинска за разлика от пластмасата, която гъчиш всяка вечер :)
46.
До 44
21.06.2022 19:26:05
1
4
До къде я докарахме, садо-мазо дружинките да рекламират синджирите си официално онлайн. Очаквам скоро да пуснеш и тарифата си :)
45.
до 43
21.06.2022 19:22:26
3
4
ААААА не!
Вие с паундите си яжте сутрин пържените яйца , варения боб, печения бекон и печените домати.
МММММ страшна храна !
44.
ха сега де
21.06.2022 19:08:04
3
1
Аз си лежа и си въртя синджира , а такива като тебе бачкат.
Ха ха ха
43.
Хахахахахаха
21.06.2022 19:02:45
5
4
До бачкатора баничар: а ние с 5К паунда на месец да идваме ли? Щот за вашите гнусни и миризливи баници на моята маса нясто НЯМА :) Бачкай, щом толкова ти е акъла :) Умен човек пари и без "бачкане" може да прави! Начинаещ!
42.
баничар
21.06.2022 18:45:58
12
3
Алооо , гастарбайтерите !
С 1800 Евро на месец си стойте там .
Тука ниско квалифицирани работници не ни трябват.
А за почивка да не говорим даже и в България .
Само бачкане му е майката.
Като си повишите квалификацията , може и да си помислим да ви приемем на работа при нас.
41.
не
21.06.2022 17:34:31
1
5
Нееее !
Пак Путин е виновен.
40.
Това е стратегия на държавата
21.06.2022 17:32:29
4
2
Вярно е , че държавата не се грижи за туристическия бранш , няма добра подготовка на кадри , няма никаква визия за развитие на туризма.
Затова , отивайте на ЗАПАД , в Гърция , в Испания или Италия , поработете за чуждия бизнес , квалифицирайте се и тогава елате да предадете опита си в България.
Страхотна стратегия на държавата вече 30 години.
Само джендърството да не донасяте.
Чеее........
39.
На мен пък ми направи впечатление,
21.06.2022 16:38:36
0
14
това че този бил получил куп СВ-та от турски готвачи, но не му харесало заплащането, което искат! И точно тази част от интервюто разкрива къде е проблемът: този смята, че той определя правилата на играта. Какъв бизнесмен може да си, ако не познаваш основното праавило на търсене и предлагане?
38.
*********
21.06.2022 16:33:40
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
37.
Интересно
21.06.2022 16:26:09
0
13
Това, което прави впечатление, че разни работодатели смятат всички за някакви неграмотни безмозъчни, които могат да експлоатирет. И се вижда резултата :) нямате роби! Вземете мерки и пошишете бизнес културата си, иначе рискувате да свършите фалирали, гладни и боси! Това, че имате бизнес не ви прави специални :) Специални на този свят няма! Утре ви тръшва някоя кофти болест и сте аут! И пари няма да имате. Масово индивидите в Бургас нямате представач как да въртите бизнес! И това е видно от икономическите показатели на този застаряващ град! ЗАСТАРЯВАЩ! Всички бягат от тук! Гадничко е вече: като не ти харесва си тръгвай. Знаеш ли колко чакат за мястото ти? Да не е валидно :)Е, свърши се! Сега е ваш ред да го чуете. Знаете ли колко работодатели чакат да наемат хора? Еми, съдба! Винги съм казвал, че служителите са при добрите работодатели! Тея, които ревете, че нямате хора.... просто сте лоши експлоататори!
36.
До дедовия
21.06.2022 15:00:36
2
20
Да, аз работя в чужбина нископлатена работа- 1800 Евро нето.
Храна, дрехи и козметика са по- евтини от България. Наем не плащам.
Писах и по- долу, като предложат поне същите заплати въпреки, че цените са по- високи на базикови неща дори, може би поне за един сезон ще дойдем някои.
Но вие искате роби на чийто труд да продължавате да се тъпчете с пари, това вече яма как да стане.
И сега ревете, ами ревете си, кой ви пречи?!
Или стягайте дебелите задници и си работеше сами! А тези, които работим в чужбина може да дойдем да ни обслужване като вип клиенти, ние можем да си го позволим!
35.
*********
21.06.2022 13:05:26
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
34.
Дедовия
21.06.2022 12:19:17
6
8
Чета коментарите...
Никакъв шанс за измъкване от дупката!
Всички искат евтини цени за туризъм и петзвездно обслужване. И никой не казва как да стане това. А това няма как да се случи...
Проблемът е егото ни което хвръкна до небето,че никой не желае да бъде от обслужващия персонал! Всеки си мисли,че на него трябва да се отдели специално внимание,че той е най-най.
Защо няма германци,испанци,гърци работещи нископлатена неквалифицирана работа в собствените им страни,а това го вършат българи,румънци,украинци? Нима парите които получават са адекватни на стандартите на живота ТАМ? Защо се сравнява полученото в чужбина с разходите за живот тук? Толкова ли сте късогледи че сте роби и тук и там (и такива ще си останете)?
Тази зима(най-късно следващата) всичко ще си дойде на мястото! Глезльовците ги чакат глад ,студ и едри въшки! Ще си говорим пак...
33.
До работодател
21.06.2022 11:26:26
2
18
Ей, льольо! Такива като теб сте проблемът на тази държава! За това ревете, че нямате служители! Има такива, които имат и образование, и знаят езици, и опит! И въпреки това се гаврите с хората! За това си тръгваме и не поглеждаме назад! За това ревете! И ще ревете още! А ние се преквалифицираме и живеем спокойно! Вие му мислете! Защото на вас няма кой да ви направи бизнеса! И заслужавате фалитите си! Научи се да уважаваш тези, които ти слагат храната на масата!
32.
що пък не , ас съм ЗА
21.06.2022 10:39:28
6
7
Че какво лошо има във военното положение за нормалните хора ?
Опасно е за тези дето цял живот са крали , за тези които не зачитат законите , за тези които никога не са плащали данъци , за далавераджиите , изнудвачите , педалите , наркоманите и всякаква подобна измет и търтеи.
За честно работещите хора , това е единственото спасение.
31.
Андрешко
21.06.2022 09:49:42
1
15
Да се отървем от някои аспекти на демокрацията, за да ти потръгне частния бизнес? Имам един въпрос - ти олигофрен ли си бе, искаш хората да идват да ти робуват в обектите за два месеца, а после кучета ги яли, бахти келеша, сложи ги на целогодишни осигуровки, плащай им извънредния труд и не се дръж с тях като с човешки утайки и може и да ти стане работата без да се налага да легализираме робството, охлюв, точно ти ще се откажеш от туризма малко след като я закрият тая държава, помяр.
30.
работодател
21.06.2022 09:29:18
28
6
Вие какво искате бе неграмотни нахалници.
Едвам завършили 4-ти клас , без никакво образование , да не говорим за владеене на чужди езици и искате заплата като на висшисти.
Да бяхте поучили доста повече за учители , инженери , лекари , икономисти , финансисти , че да видите как се взема заплата от 1000 лева. Обаче там се иска да си размърдате сивото вещество.
Половината от вас отивате да работите по морето за да си изкарате почивката без пари.
Като ви платят първата заплата изчезвате безследно.
Държавата пази вас , а работодателите кой ги пази от некоректни работници ?
Като не ви харесва в България , отивайте да дундуркате гръцките старци и немските баби.
Там ви е мястото.
29.
*********
21.06.2022 09:25:14
1
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
28.
DJ
21.06.2022 08:44:03
2
12
Детето ми завърши университет. Има 20 месеца трудов стаж вече. Работи за 62000 евро годишна заплата. Не е доволно особено. Господина какво предложение може да направи. Ще се върне да им работи при по-добро заплащане. Целта е 75000-80000 евро/година. Не е доктор. Там са други заплатите.
27.
Засегната
21.06.2022 08:43:13
0
29
Моята майка работеше миналата година в един хотел в Слънчев бряг. Работеше в кухнята, 7 дни в седмицата(а по договор 40 часа седмично). В кухнята беше около 40 градуса, нямаше климатизация. Осигуряваха я на минималната работна заплата, другото на ръка, но колкото те преценят. Чупливост се удържаше задължително. Никакви противоепидемични мерки не се спазваха. Накрая се зарази с Корона от румънските туристи и почина. Така че този Господин да спре да се жалва и да каже истината за условията в които работят служителите и заплатите, които получават.
26.
Махмуд III
21.06.2022 06:18:28
1
24
На тоз топ експерт в туризма мога да му кажа, че все още има квалифицирани кадри. Само че не се намират за жълти стотинки. Ако не може да ме разбере, да продав всичко и да не се занимава с материя от която не разбира
25.
el chapo
21.06.2022 05:18:10
3
18
Да. Военно положение и да ти се одържави хотела.
24.
*********
20.06.2022 22:52:31
2
22
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
23.
*********
20.06.2022 22:25:24
2
28
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
Хахахахахаха
20.06.2022 21:40:23
1
51
Залужавате още по-тежки времена да ви налегнат! Преди 10 години напуснах туризмът след 15 години прекарани в този ужас! И да ви кажа честно виновни са туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите! Толкова иддиотия не бях виждала събрана на едно място! Експлоатация на служителите, ниско заплащане и гаври. Обученията и развиването на кадрите Е ВАШЕ задължение! Не на държавата! Не на хората, а ВАШЕ! Тези, които правихме бизнесът ВИ избягахме с викове от вас и НИКОГА не погледнахме назад! Сега съм в ИТ света и получавам добро заплащане, регламентирано работно време и уважение! Мили хора, никога не. позволявайте на децата ви да работят в туристическия бранш! Ще спят в мухъл, на матраци, няма да им дават човеша храна и ще работят по 6 дни и 18 часа на ден! Ей това е истината за туризма в България!
21.
*********
20.06.2022 21:23:35
0
27
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
20.
X
20.06.2022 21:20:04
0
36
За 1000 лева и мексиканците от комлука няма да дойдат. Хиляда лева вика
19.
X
20.06.2022 21:17:02
0
51
Проблема с липсата на образовани кадри е, че давахте по 400 лв заплати, а последните заплати често и не ги давахте. Не ми говори за държавата, който и да си ти. Помня единственото лято, в което се излъгах като малък да работя в хотел.... Цяло лято като роб по 14 часа смени, с един почивен ден за 420 лева. Ей за това няма кадри, момко
18.
Мария
20.06.2022 20:53:59
1
68
Веско да те попитам ти какво образование имаш и къде и как си учил езици ? пет години съм учила в езикова гимназия, 3 години туризъм. Работех на рецепция , 8 нощни смени в месеца и такива като теб велики работодатели се подигравахте с труда ни ! Имах колега в твоя хотел, перектен немски и английски , едва изкара един сезон. Напуснах Сл. бряг и не съжалявам, че няма да работя за яхтите на такива като теб!
17.
Cc
20.06.2022 20:39:59
1
42
Като не се плаща ще е така. Хората бягат от бранша, емигрират. Някой горе лапа печалба, пък мишките да бачкат за смешни пари. В целия туризъм е така. Не е само по заведения и ресторанти. Качествената работна ръка си я гонихте вие дълги години.
16.
555
20.06.2022 19:38:23
1
45
Този в час ли е? 1000 лв са нищо! Особено за сезонен работник, и то за 6 дни по 12 часа. Че и за 2-3 месеца...
15.
Ужасен ужас
20.06.2022 19:35:43
1
29
И по зле ще става!!! Така назоваващите се “патрони и под такива” да пускат колите си, любовниците и други такива да работят щот парата е там!!! Като почнете да плащате ще има! Нищо ви няма! Наближава касата да плащате!
14.
Българин
20.06.2022 19:35:41
1
39
Проблема не е неглижиране от страна на държавата,а от неглижиране на персонала от страна на собствениците на хотели!
Които,между другото са от номенклатурата!
От къде на къде държавата ще се меси в частният бизнес!
Само ревът ,изкат все наготово от някой - я да скрият данъци,я да прее*ът персонала,я държавата да дава-ейййй не се наядохте еййййй
13.
КЬОСЕВ
20.06.2022 19:18:50
0
46
Моя съвет е.... - продавай! Ще става по зле! При 800 лева заплата за сезонния ти персонал и с идея как да не му платиш последната заплата....
12.
Р
20.06.2022 19:10:55
6
16
Съгласен за военното положение и всички 240 боклука да бъдат сменени !
11.
*********
20.06.2022 19:05:05
0
21
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
*********
20.06.2022 18:53:05
1
45
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
Някой си
20.06.2022 18:44:28
0
63
А давате ли заплати подходящи за квалифициран персонал?
НЕ!
Тогава какво ревете?
Нарича се пазарна икономика, търсенето определя предлагането.....даваш добри пари - имаш квалифициран персонал, искаш с трици маймуни да ловиш, получаваш маймуни персонал.....
8.
*********
20.06.2022 18:39:48
1
66
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
*********
20.06.2022 18:37:35
2
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Ами...
20.06.2022 18:32:57
1
76
Ако ми плащат 1800 Евро нето, толкова ми плащат в чужбина, бих дошла за един сезон да речем. А ще дойдат и други със сигурност, ама казват "при ас няма заплата под 1000 лева" лъжа било, че плащали малко....хахаххахаххабаххахХхХ за 1000 лева кой да дойде? Вие луди ли сте?
Искате и да знаят втори, че и трети език, че те, които знаят езици си търсят работа в чужбина А тези, които си работим в чужбина от години, бихме дошли за по един сезон, да си прекараме и малко на родна земя...ама за парите, които предлагате тц абсурд!
Вие не търсите работници, а роби!
5.
Ха ха
20.06.2022 18:28:47
1
62
Така ще е ...скоро само роми от по- рафинираните ще работят в Сл.бряг.Не спрете ли да се подигравате с все още останалия читав персонал тук- там ....не знам.До кога ще прекарвате хората с любимата ви 6 дневна раб.седмица.Защо осигурявате хората на 22 дни,а ги юркате да бачкат по 6 дни в седмицата.Защо зимният персонал по хотелите ходят по 5 дни на работа,а лятото друга песен пеете.Подигравате се с хората,затова все по- трудно ще намирате кадри.
4.
*********
20.06.2022 18:27:24
0
50
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Тра ла ла
20.06.2022 18:13:52
0
61
Проблемът е отношението и заплащането.Кадрите не ви искат за работодатели.И в чужбина бежанците са към джоб център.
2.
*********
20.06.2022 18:12:18
0
73
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Ят
20.06.2022 18:10:41
3
91
Проблема е, че искате да лапате и да не давате.. спокойно още малко и тея от Молдовия, Казахстан и сякакви други страни няма да идват.. то не, че работят идват колкото да отмине работния ден… скоро и тях ще ги търсите.. как може да давате по 700-1000 лв и да очаквате персонал? А да понякога и не ги давате само обещания
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори