×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От управители до общи работници: Глад за кадри по морето, привличаме персонал от Турция


От управители до общи работници: Глад за кадри по морето, привличаме персонал от Турция
Цели екипи готвачи се местят от турските комплекси в нашите хотели
20 Юни 2022, Понеделник, 14:27 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Условията са добри – с прилични заплати, осигурена храна, квартира и транспорт, но липсва държавна политика, смятат хотелиери

Туристическият сезон по Черноморието вече започна, но с невиждан глад за кадри. Сайтовете и фейсбук групите за набиране на персонал буквално врят от обяви. Търсят се от управители до общи работници както в хотелите и ресторантите, така и във всички обекти, занимаващи се с туризъм. 

Флагман.бг потърси мнението на хотелиери, за да разбере защо дългогодишният проблем вместо да се реши, се задълбочава и всеки следващ сезон положението става по-трагично. 

Според Венелин Ташев основният проблем за липсата на качествен персонал е ол инклузивът, която услуга се предлага в 90 % от хотелите в най-големия ни курорт Слънчев. 

„И качествените кадри, и качествените туристи си заминаха заради ол инклузива. Отидоха там, където да работят с пари, където има бакшиши. Докато държавата не регулира системата ол инклузив, докато всяка паланка го предлага, батакът ще продължава. Тази услуга трябва да остане само в хотели, които предлагат истински и качествен ол инклузив на добри и цени и с елитен персонал“, казва Венелин Ташев. 

Всяка година в българското Черноморие идват хора от трети страни, за да работят в туристическия бранш, сред тях са Молдова и Украйна. Това лято впечатление прави, че към тези страни се е присъединила и Турция - страна с много по-дълъг сезон и разработен туризъм, предпочитано място от руснаци, англичани, както и българи. Цели екипи от южната ни съседка обаче вече са назначени по хотелите в курортите. 

Венелин Ташев смята, че това се дължи на ниската стойност на турската лира и възнагражденията. Тук те получавали много по-високи заплати. 

Според зам.-председателя на Българската хотелиерска и ресторантска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов друга причина за това турците да предпочитат да работят у нас е, че в страната им има излишък на кадри. 

„Да не забравим, че населението на Турция надхвърля 83 млн. души. Там демографска криза няма, а има хора, които не могат да си намерят работа“, каза Налбантов. 

Както той, така и Венелин Ташев смятат, че условията, които предлага браншът на работниците, са доста добри. През последните години те са се подобрили много. Предлагат се високи запати във всеки един сектор, работното време е 8 часа, осигуряват се квартири, храна, транспорт – всичко, което е необходимо, но качествен персонал няма. 

„В края на 50-те и през 60-те години България беше еталон за туризъм, тогава се направиха много неща. Гърция и Турция капиталистически държави се учиха от социалистическа България, но и надграждаха. В момента контролът в образованието е занижен. Освен всичко имаме и демографска криза. Всеки втори пък е тръгнал да прави IT кариера, държавата от своя страна неглижира проблемите с кадрите. Не мога да се съглася, че хората които се обучават на туризъм в нашите гимназии и висши заведения, могат да бягат както си искат, без да има наредби или нормативна уредба, която да ги накара да работят в държавата, която им е дала образованието“, каза Налбантов. 

Той е категоричен, че не може да има ръст в туризма, когато той се прави от неграмотни кадри, което някой ден ще съсипе всичко постигнато до момента. 

„Аз лично само с кадри се занимавам, търся хора, обучавам ги, вече помощник-готвачи ги правя готвачи. Такава ще бъде продукцията, всичко правим на самотек. Този и онзи министър не могат да измислят как да реши проблемите, събрани с години, те си слагат партийните назначения, за да си прибират парите“, заяви още хотелиерът. 

И проблемът не е само по Черноморието, а и по зимните курорти, както и по градовете. Няма откъде да се вземат млади кадри и проблемът трябва да се изкорени на правителствено ниво, трябва да се бият камбаните сега, защото браншът умира, смята Налбантов.

При него най-ниската заплата е над 1000 лева с всичко осигурено. Работното време на камериерка е от 8 до 17, но нито една служителка не спазвала работното време и си тръгвали по-рано.

„За да се оправи нашият туризъм, като и цяло и държавата, е необходимо военно положение. По друг начин няма да станат нещата“, заяви още той.

Какви са другите проблеми на туристическия бранш, има ли решения и какви са те – очаквайте по-късно интервю със зам.-председателя на БХРА Веселин Налбантов. 
 


В категории: Бизнес


28
Коментара по темата
28.
Борислав
24.06.2022 15:40:14
0
1
Сега,сме готови да видим,колко е реално да се плаща в бранша.
Алчни собственици ни залъгваха със стотинки,години наред,докато не емигрираме.
Честито,,!
27.
Морончо
23.06.2022 18:34:52
0
1
Не знам, кой адекватен човек би повярвал на толкова много изписани глупости. От 8 години работя сезонно (като готвач) в Италия, през останалото време живея в България, като дори не се замислям да започна да готвя за пари в родината.
За сравнение, там работя доста за, 4 месеца по 25-26 дни месечно, 16 часа на ден, осигуровки на пълната заплата, безплатна квартира, медицинска застраховка и тн и тн малки неща, но от изключителна важност за мен. В България почти навсякъде условията са еднакви, 12+- часа на ден смяна, по-възможност без почивни дни, защото "няма кадри". Парите се въртят между 80-150 лв/ден според опита. Обикновено те осигуряват на минимална при 40ч/седмично, като осигуровките ти ги удържат от заплатата естествено. Допълнително здравно, медицински застраховки и тн и дума не може да стане. Ако случайно претърпиш инцидент трябва да си платиш всичко от джоба + оставаш без работа, защото в момента, в който спреш да изкарваш пари за "шефа" ставаш безполезен.
Смея да твърдя, че си върша работата на доста добро ниво, съвестно и като цяло си обичам професията, но за 10 години в българското ресторантьорство, досега никога не са ми увеличавали заплатата, заради старание, добри резултати и тн. Максималното, което човек може да получи като израз на благодарност е едно "браво" и от време на време шише посредствено уиски покрай Коледа.
Със сезонната работа по нашето черноморие нещата са още по-зле. Търсят се млади хора/студенти, които искат да си изкарат някакви пари през лятото, за което ги адмирирам. Такива кадри няма как да имат опит, на повечето от тях това им е първа работа и точно това целят гнидите собственици на бизнес. Лъжат децата по всички възможни начини, ощетяват ги с пари и тн, а най-масовото явление е просто да ги отрежат последната заплата, но на тях не им пука, че пречупват желанието им да се трудят. През следващия сезон, ще се появят нови младежи, които те ще могат да прекарат с по една заплатка...
Докато тарикатите "бизнесмени" се опитват да ловят маймуни с трици и убиват желанието на младите да работят и да се развиват, положението ще става все по-зле, колкото и платени статии като тази да пускат. Няма срамна или недостойна професия, има човешки ту*мори/шефове, които те карат да мразиш това, което обичаш да правиш.
26.
Звездичка
22.06.2022 18:10:06
0
2
Военен режим и ....забрави да допълни НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ !!!
Хотелчета,мотелчета,заводчета,банкови сметчици-всичко в хазната!
Изравняване на заплати,пенсии и всички социални плащания към равнището на ЕС,за да не ходим да "блъскаме"навън и да си спим в собствените легла и къщи!
Казарма,безплатни детски лагери и извънучилищни ,занимания!
25.
Haha
21.06.2022 19:55:08
0
8
Не знам, имам два сезона. Един в Созопол и един на слънчака. И двата ме запалиха с последната заплата. В тоя бизнес са само тъпи парчета, няма как да просперира.
24.
Дрън дрън...
21.06.2022 16:15:37
0
3
..турците са на светлинни години напред....
23.
Кельо
21.06.2022 02:46:28
0
5
Дано всички хотели да фалират и флагман и той да се оттече в канала.
22.
Сребролюб Мангизлиев
20.06.2022 22:05:37
0
2
Я па не обичам да ода на море и от години одим. Нека одат будалите да им пълнят гушите
21.
Наблюдател
20.06.2022 21:44:18
0
7
Щом са го докарали до такава ситуация,поЗняите какво е било до сега.Шефовете да работят.
20.
Станло Утре
20.06.2022 20:46:14
0
0
Станко ДОбрев знаете ли го ?
19.
Rando
20.06.2022 20:44:48
2
14
Това е трябвало да си тотален идиот и олигофрен,за да не се сетиш,че беше въпрос на време да се случи

Адекватни,можещи,знаещи,грамотни,интелигентни,хора които ръцете им не са в Г*ЗА.отдавна не работят за български "бизнесменчета"

Ще става и по-зле,не очаквайте хора от чужбина да ви изкарват от л*йняните бани и от кочината,за 2-3 години МАКСИМУМ,ще ви научат,че нито ви се плаща,нито сте адекватни шефчета,нито имате адекватни мениджъри и управители,нито сте готини хора,нито предлагате условия,нито уважение

Е ми няма как да стане,работете с хора дето не могат да си напишат и името и един ориз с пиле не могат да приготвят 4 часа и се кефете

Когато с3реш,с3реш,с3реш,е хубаво да си оставиш прозорче,защото в един момент л*йната които си изтропал ти стигат до гушата и ти остава само да се издавиш в тях

Така е и така ще бъде,в държава с ориенталски манталитет
18.
Това е платена статия
20.06.2022 20:01:17
0
15
Привличаме персонал от Турция
Хахахахахахахаха
Едва ли някой ви вярва
Налбантов-Видовден май дойде - а?
17.
аххаа
20.06.2022 18:38:40
1
15
Дават високи заплати , а хората търсят бакшиши.
После олинклузивът виновен.
16.
Попов
20.06.2022 17:51:15
0
25
Веско Налбантов да слезе първо от трона който стои в офиса му, тогава да говори кой в колко часа си тръгва от работа... Това да не му е БАР ВАРИЕТЕ през 80-те
15.
Бургазлия
20.06.2022 17:46:44
0
35
Заплатите хубави, условията прекрасни, а персонала бяга? Айде бе.........
14.
лъжльо меринджей
20.06.2022 17:29:28
1
23
ако беше така нямаше да го пишат на новина а щяха да си наемат и да не го казват никъде
не им вярвайте , пазарете се за заплати, под 2000 лв с 20-22 работни дни на месеца даже не се появявайте на интервю и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО безплатна квартира за лятото,
първи ви въпрос трябва да е Колко е заплатата и колко е работното време , и осигуряване на безплатна квартира
от турция няма кой да дойде , те си имат курорти с много по класни туристи с дебели бакшиши, руснаците тая година ще са в турция и ще раздават яко бакшиши!!!
13.
BTG
20.06.2022 17:11:36
1
36
Има кадри и то много.Но,няма коректни работодатели.Плащат на двама,трима да юркат персонала,а горките работници изнемогват от работа,но за без пари.
12.
Умник Гюро
20.06.2022 17:06:34
1
30
"Бягали както си искали." Ами щом бягат, значи е за бягане работата.
Смях. Хотелиерите са на плачевно ниво.
11.
кур4овци
20.06.2022 16:03:41
1
29
rabotnici ima oba4e vsqka godina si namirat opravdanie da tarsqt djagali ot drugi darjavi SAMO I SAMO DA NE PLA6TAT ZAPLATI NA BYLGARITE
10.
6matarok
20.06.2022 16:01:22
1
23
da vi preveda zaglavieto : BG-TATA NAHITRQHA,
TARSIM BALACI OT TURCIQ
9.
Пешо кура
20.06.2022 15:39:35
1
46
Работници няма ама и пари няма ето така ще фалирате алчни говеда
8.
Оппаа
20.06.2022 15:27:15
1
54
И какво по-точно да реши държавата?На собственик, който не може да си намери и задържи персонал сега държавата му виновна!
7.
Atom
20.06.2022 15:23:25
1
70
Ха,ха,хайахаха Чухте ли го тоя-давал заплати над 1000лв.
Абе Гунчо,ти все едно си дал 5000лв.
Айде направи такива заплатите, пък после да видим дали ще реве за кадри.
Вечеряш по 500 лв за двама, а на работниците даваш по 1100 лв на месец.
Палячо.
6.
МАФИЯТА ВЪН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20.06.2022 15:03:01
5
21
КЪДЕТО И ДА ПОГЛЕДНЕШ ВСИЧКО Е МАФИЯ !!!!!!!!!ТУРИЗЪМ МУТРИ =МАФИЯ //бивши министри за пандиза ///АМА ФЛАГМАН ПЕСНИ СЛОВОСЛАВЯТ И ПЕСНИ ПЕЯТ ЗА ТЯХ ХАХА !!!!!!!!!!ВИЖТЕ СИ СТАТИЯТА ПРЕДИ МАЛКО """ЛИЦЕТО РЕЧЕ:НЕ НАПУСКАМ ГРОБ"""ХАХА
5.
БРАВО ЕДИН В РЕАЛНОСТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20.06.2022 14:54:09
6
11
ЗА ДА СЕ ОПРАЯТ НЕЩАТА ТРЯБВАШЕ ПРЕДИ ДА СКОЧИМ ОТ ""КОМУНИЗЪМА ""В КАПИТАЛИЗЪМА ДА СЕ СМЕНИ ""ЧИПА ""НА ОРДАТА И НЕЙНИТЕ ""ГРАВАТАРИ "" НАСЕЛЯВАЩА ТУКАШНАТА ТЕРИТОРИЯ!!!!!!!!!!!!!!ГОСПОДИНА Е ПРОЗРЯЛ ЧЕ ПО ЛЕСНИЯ И БЪРЗ НАЧИН Е БИЛО ДА СЕ МИНЕ ПРЕЗ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ """ДИКТАТУРА """!!!!!!!!!!!!!ФАКТ::ПИНОЧЕТ ИМ ОПРАВИ ""ЧИПА ""И СЕГА ЧИЛИИЦИТЕ БЛАГОДЕНСТВАТ !!!!!!!!!!!!!!ТАКИВА КАТО ВЕЛИКИЯ ВОЖД И ПРОСТ СЕЛСКИ ХИТРЕЦ ""ВИНЕТУ "" ИЗОБЩО НАМАШЕ ДА БЪДЕ ВЪЗМОЖЕН !!!!!!!!!!!!!!АЛО ФЛАГМАНСКИЯ ДРАСКАЧ И ЗА ТЕБ СЕ ОТНАСЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!
4.
Истината
20.06.2022 14:50:30
0
69
Кадрите са ОК , Не стават собствениците - крадци и ръководството такова! Искат с 1 сезон да станат Милионери. Да се бачка по 15+ часа на ден без почивен ден. Взимат всеки куц , сляп и сакат мангал за минималната заплата. Той да пише и чете не знае , какво остава да обслужи чужденец примерно. И кой лъжете че турчин ще дойде тук да работи от Турция. Едва ли има дори 1 турчин да работи тук в България и да идва от Турция (изкл. само ако собственика е турчин и работника е от най най високия мениджмънт)
3.
Пешо кура
20.06.2022 14:46:48
1
49
Всички чорбаджии захитряха. Плащат на надник Трябва да работиш 30 дена за да вземеш 1200
2.
ahhhh glad
20.06.2022 14:44:31
0
77
Глад ми като се ебавате с персонала и не плащате ... така ще е
1.
Vanko
20.06.2022 14:44:11
0
87
Този Налбснтов е такъв долен измекяр,че няма на къде повече.А защо не казва,че сумата години наред лъжеха хората с парите и не им даваха последната заплата и това беше като някакъв неписан закон сред "работодателите" на слънчака
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори