×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само Кьовеши ще се справи с хъба на Таки-Маки


Само Кьовеши ще се справи с хъба на Таки-Маки
Броени часове след като решихме да възстановим видеонаблюдението на Капитан Андреево, наши служители са получили анонимни телефонни заплахи, че ще бъдат заклани, твърди зам.-министър Христанов
18 Юни 2022, Събота, 21:10 ч.
Автор: Флагман.бг

Войната за "частната граница" и трите златни касички може да се окаже фатална за правителството

"Разривът в коалицията е свързан с много пари - за пътища и контрабандния хъб, който ние спряхме", твърди Настимир Ананиев, депутат от "Продължаваме промяната".

"Хъбът" се намира на ГКПП Капитан Андреево - ключов търговски коридор между България и Турция. Вицепремиерът Асен Василев използва друго определение - "частна граница". Защото в последните десетина години държавата е дезертирала от контролните си функции и част от проверките на огромния стокопоток, както и приходите от тях, са поверени на неясно как избрани бизнесмени.  

Скандалът за "хъба" тлее от месеци, но избухна през април-май, след като Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прекрати договора с частната лаборатория "Евролаб" и иззе контрола върху вноса на плодове и зеленчуци на ГКПП Капитан Андреево. ДАНС, НАП, ГДБОП започнаха проверки, а собственикът на лабораторията Васил Димитров се оплака, че е жертва на държавен рекет.   

"За пръв път българското правителство имаше смелост да застане срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата“, заяви премиерът Кирил Петков. Заместникът му Асен Василев  коментира, че само за седмица инспекторите на БАБХ са спрели и върнали над 60 тира със стоки, пълни с пестициди, а за 10 години почти не е имало върнати камиони. Заради занижения контрол на границата България още не може да влезе в Шенген, коментира вицепремиерът.

Шефът на БАБХ вече е с охрана, проф. Моллов му дал папка с пари вместо с документи

"През миналата година оттук са преминали 70 хиляди камиона с около 1.2 млн. тона товари на стойност над 6 млрд. лева. Това не е просто граница на Република България, а е граница между Европа и Азия и външна граница на ЕС", обяснява зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Широко затворени очи 

Камионите с храни, преминали граничния  и митническия контрол, продължават до зоната за санитарен контрол. Там задължително присъства митничар, който сваля пломбата, за да може санитарните специалисти да проверят годни и безопасни ли са превозваните стоки. После отново митнически служител поставя пломбата. Но тази процедура на Капитан Андреево не се спазвала. Кадрите на "Евролаб" се "справяли" сами с всичко, не искали да им се пречкат митничари.

На всичко отгоре "базата" на "Евролаб" на границата се оказала в пълно затъмнение. Камери има, но кабелите им не водят до никъде и те никога не са записвали случващото - цели 10 години, установи проверката, която доведе до прекратяване на договора с "Евролаб 2011". Подозренията са, че много камиони са били проверявани фиктивно и пропускани срещу съответна благодарност.  

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов (ПП) разкри, че имало 6-минутни "проверки". Ясно е, че няма как за такова време голям камион да бъде отворен, разтоварен, проверен и обратно натоварен. 

Газ-мас. Таки-Маки, а когато Флагман.бг ви разкри всичко преди 10 години?

Много въпроси предизвиква и изборът на фирмата, която да "върти" границата. На 31 декември вечерта, докато току-що назначеният нов директор на БАБХ Христо Даскалов поема поста, в друг кабинет зам-.шефът на агенцията Николай Росенов подписва 10-годишен договор с "Евролаб 2011" за наем на помещения на границата с Турция. Фирмата, регистрирана само месеци по-рано, е приемник на друга фирма, занимавала се с контрола на вноса през последните 10 години - "Интерпред логистик". Васил  Димитров, собственик и управител на "Евролаб 2011", всъщност е работил и в предната фирма.

Самият договор с "Евролаб 2011" е за наем на помещение, не за лаборатория. Месечният наем е 5000 лева - точно колкото са приходите на частната фирма наемател само за час, сравни депутатът от ПП  Константин Бачийски.

Става дума за много пари

Шефът на БАБХ обясни как работи "печатницата за пари" на границата: " Взимат се  420 лв. с ДДС за изследване на една проба, за товаро-разтоварни дейности се взимат 488 лв. Няма да влизам в подробности за онези 10-20 лв. документ, касова бележка пет лева и така нататък, едни ощипвания, но за един камион, който трябва да мине през всички тези неща, сумичката може да бъде закръглена до 1800 лв.".

"За по-малко от месец - от 20 май до 13 юни т.г., БАБХ са събрали над 3 млн. лева приходи от контролната дейност на ГКПП.  Иначе в бюджета щяха да влязат само около 800  хил. лева. За 10 години, може би около милиард”, направи груба сметка на пропуснатите приходи проф. Христо Даскалов. 

Комисията "Антикорупция" в НС посвети няколко свои заседания на темата.  Депутатите зададоха много въпроси на шефа на частната фирма и на ръководителя на държавната агенция. И маските изпопадаха - питанията ясно показаха, че от ГЕРБ, ИТН и ДПС бранят частния "инкасатор".  

Ето един от "етюдите":  Константин Бачийски от ПП притиска управителя на "Евролаб" с неудобни въпроси: "Размик Чакърян, известен като Ами, от колко време го познавате? Каква Ви е връзката с Христофорос Аманатидис - Таки? Гледам - един същ адвокат представлява Вашето дружество и други дружества, в които посочените лица са акционери? Казахте, че сте работили в дружеството, което е извършвало същите дейности през последните 10 години - "Интерпред еврологистик“. Работили сте там, но не знаете кои са собствениците и управителите?"  А Тома Биков (ГЕРБ) напада депутата от ПП, че задал 40 въпроса в 3 изречения и никой не разбрал какво пита.

А темата с "частната граница" датира отпреди десет години. Още при видния агроминистър на ГЕРБ Мирослав Найденов държавата дезертира от контролните си функции. На Капитан Андреево има зона за дезинфекция на МПС-тата, влизащи от Турция, известна като “златната локва”. И тук събирането на многомилионни такси бе преотстъпено на фирма. Така на ключовия пункт се оформи доходоносен "хъб" с три златни касички -  локва за дезинфекция на МПС-та плюс паркинг с хотел (на който тировете си чакат реда за проверка) плюс лаборатория, която проверява (или просто оформя документите) за санитарния контрол. Никой не смееше да посегне на този частен анклав. Сега "ледът" взе да се пропуква. Но разломът може да погълне правителството...

Опитва ли се Промяната да изземе бизнес за милиони от Васил Димитров и каква е връзката му с Таки

Като в мафиотски екшън  

Зам.-министърът Иван Христанов се сдоби с охрана от НСО, след като получил предупреждения, че влиза във "война с най-големите босове на БАБХ".  И председателят на БАБХ е пазен заради "мафиотски заплахи".  Депутатът от ПП  разказа, че получил "приятелски съвети" да внимава, защото млади хора внезапно си отивали от инфаркт или безследно изчезвали.

Междувременно в медиите "изтече" аудиокомпромат. На записа се чува как мъжки глас убеждава шефа на агенцията по храните Христо Даскалов да не пречи на работата на супермодерната частна лаборатория на границата. Гласът обяснява, че е "ирационално" да се правят промени и уверява, че "там нямат общо с Таки-Маки и т.н." Към края на записа идва и "неприличното предложение: "Сега дали са ми една документация да предам... Ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой, аз съм никой, в случая само предавам, това е за добро отношение, за да не изнасилваме нещата, и то може да е регулярно... Не се притеснявай... аз съм гроб за това".

Проф. Даскалов обяснява, че записът е автентичен, че той го е направил с телефона си и че го е предал на ДАНС. Разкрива, че той е проведен още от януари. Казва, че е отказал да вземе папката с документи, в която имало пачки на видима стойност поне 100 000 лева. И издава, че събеседникът му е проф. Пламен Моллов. 

"Натопеният" е бивш депутат от НДСВ, бивш шеф на БАБХ, загряващ за нова политкариера - на учредяването на "Български възход" бе рамо до рамо с лидера на партията Стефан Янев (бившия служебен премиер). "Фалшиви новини", отговори Моллов и предположи, че някой се опитва да удари лично него и младата партия "Бг възход". Той се закани да съди всеки, който петни името му. Но не се яви в парламентарната комисия "Антикорупция", за да изясни ситуацията. А по БНТ отказа да отговори на всякакви въпроси, само уточни, че отишъл на срещата, за да уговори обучение на служители на БАБХ.  

Битката за ГКПП Капитан Андреево се оказа част от калния пейзаж, в който довчерашни коалиционни партньори и съпартийци днес са върли врагове и се замерят с тежки обвинения и обиди като "мутри", "лъжци", "мафия".  На фона на политико-икономическите раздори дойде новината (съобщена от финансовия министър), че ще си внесем митничари от Германия - та да ни помогнат за контрола. Предложението всъщност е унизително - наистина ли очакваме чужденци да ни решават проблемите?! И не само е унизително, безполезно е. Навремето "царският" финансов министър Милен Велчев ни уреди с подобни помощници, само че британски - "Краун Ейджънтс", да асистират в битката с контрабандата. "Агентите на короната" взимаха добри хонорари, но битката с контрабандата не бе спечелена. 

Може би има повече "хляб" в идеята да бъде сезирана Европейската прокуратура - поне Лаура Кьовеши е доказан борец срещу корупцията, а опазването на външната граница на ЕС и надеждният контрол на стоковите потоци по направлението север-юг -  легални, полулегални и криминални, са от ключова европейска важност. 

Източник: Вестник Сега


В категории: Политика


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
16
Коментара по темата
16.
до Кирил и Методий 14
20.06.2022 03:45:16
0
4
И аз не ги чета,направо им пиша минусите...като на оня задник от ss .....
15.
до ss 13
20.06.2022 03:34:59
0
5
E....Най-после ти увря кухата кратуна....
Радвам се,че имаше ефект от забележките ми,щото много пъти съм ти го напомнял....
Пък то си личи,че цървула си ти,предвид коментара ти....
Твърдо съм убеден,че си заченат с анален секс .....Просто нема начин да си такъв задник, ако е било по стандартния такъв.....UNDERSTAND ME......ASS ALL
14.
Кирил и Методий
19.06.2022 08:55:15
3
7
Аз като видя писано на гръцки , пардон латиница , въобще не чета .
Който иска да си хаби времето.
13.
SS До 11
19.06.2022 08:42:40
11
0
ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ЩЕ ТИ КАЖА , СТРАНДЖАНСКИ ЦЪРВУЛ .
НЕ СИ ТИ ТЪПАКА КОИТО ДА МИ ДАВА ТОН В ЖИВОТА , ХАСТАР СКЪСАН .
ЩЕ ПИША НА ШЛЬОКОВИЦА , МАНДАРИН , АНГЛИЙСКИ КАКВОТО И КАКТО СИ ПОИСКАМ .
КАPISH ???? СМОТАН.
12.
Киро окото
19.06.2022 07:59:46
9
16
Сега новите мутри искат да вземат пазара на старите!!! Каквото и да стане народа ще продължава да работи за минималната
11.
DO SS
19.06.2022 07:25:55
1
7
ПИШИ НА КИРИЛИЦА ВЕ.....ПЕДАЛ
10.
Този лъже!
19.06.2022 00:45:17
32
6
Не са ги заплашвали с колене. Заплашвали са ги, че ще ги сготвят на супа или на грил и ще ги хапнат... Това е последната мода в мафиотския ГЕРБ - канибализъм. Щом Дамаджаната го каза, значи е така! Затова всички вече с пакетче сол и пипер в джобовете, поне да си отидем с вкус!
Тези от ПП да изключително прости, ако ни смятат за такива наивници...ама малко им остава. До седмица народът ще ги накаже. Дано само не се стига до ексцесии и летящи павета, но те си ги заслужават!
9.
мислете
18.06.2022 23:50:44
4
24
Само военно положение може да оправи нещата.
Може да ви се струва стряскащо , но срещу мафията друга алтернатива няма.
8.
жалко
18.06.2022 23:28:45
3
40
Младоците натиснаха мафията и сега ще си изпатят. Жалко за амбициите им.
И Господ няма да ни оправи.
И не е маловажно това което се губи от митниците . Ако всичко което се разпределя между мафиотите влиза в държавата , ще има и за увеличение на пенсии и за болниците и за училищата и за още много други благини.
Ноооо това е демокрацията.
За едни мандра , за други гавра.
7.
SS DO 6
18.06.2022 22:45:45
14
2
VERNO LI VE PI4 ?
TI DA NE STRADACH OT PSIHICHNO LICHNOSTNO RAZDVOIAVANE ...PARVI , VTORI , TRETI ...PETI .
AIII SIA BEGAI DA SI PIECH HAPCHETATA .

SAMO NE MI DAVAI AKALI ZA , KAK BECHE , "SHLIOKOVICATA" NA KOIATO PICHA , OK .
CHTOT STAVA KOFTI .
KAPISH , F J .
6.
до 4
18.06.2022 22:25:14
17
8
Няма да ти се обяснявам. Аз съм 1ви. Много си нервен .Да не съм те изнасилил или се връщаш от ПРАЙДА.
5.
SS
18.06.2022 22:07:16
9
6
XA XA XA XA , TI DA VIDISH .
BANKIANSKIA HASTAR I AGENT SAVA VRATKALI DALAVERA NA GRANICATA .
VII MAITAP LI SI PRAVITE S TIA POCHTEN DRUGARI , AAA.
4.
МАФИЯТА ВЪН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18.06.2022 22:06:12
10
29
ДО 1 И 2 ВИЕ СТЕ ОТ МАФИЯТА СЛЕД КАТО ТОЗИ ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ ПРЕД ОЧИТЕ НА ХОРАТА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ !!!!!!!!!!!КОЙ ТОЧНО Е ПИСАЛ КОМЕНТАР 1 И 2 ВЕРОЯТНО ЗАИНТЕРЕСОВАНО ЛИЦЕ ДО КОИТО ДОСТИГАТ ЧАСТ ОТ ТЕЗИ КИНТИ ОБСЛУЖВАЙКИ МАФИЯТА ???????????КОЙ ЛИ ТОЧНО ГИ Е ПИСАЛ ВЪВ ФЛАГМАН ТЕ ГРАЖДАНИТЕ СА НАЯСНО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3.
Lorda
18.06.2022 22:04:01
14
11
Тъпак убит. И аз мога да кажа, че сестра ти е курва. Паляк смотан.
2.
Ивайло
18.06.2022 21:55:44
44
16
Хората нямат пари за ядене...
Гладът е по-силен от тока...
Смешници,това ли ще оправи положението на хората?!
1.
дрън дрън
18.06.2022 21:26:00
45
21
Голямо реване а 60лв към пенсията вече е 6 лв.
ЗА ТРЕПАНЕ сте. 1 година дрън дрън.!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори