×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво намери полицията в колата на айтоския лидер на ДПС?


Какво намери полицията в колата на айтоския лидер на ДПС?
Депутатът Ешереф (вдясно) попита министър Рашков за случая с Юзджан Юмер
06 Юни 2022, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимки: Авторът

Рашков впечатлен колко бързо Районната прокуратура отказала да образува досъдебно производство срещу него

Вътрешният министър Бойко Рашков като че ли намекна, че прокуратурата проявява двоен стандарт при разследването на случаи, свързани с купуване на гласове. Той отговори в петъчния парламентарен контрол на въпрос на бургаския депутат от ДПС Ешереф Ешереф.

Както е известно, почти всички народни представители от партията на Доган и Пеевски са задали идентични питания към министър Рашков на тема „действия за оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания и в изборния ден“.

От ДПС обясняват, че са обект на тенденциозно отношение от страна на силите на реда, откакто Рашков е вътрешен министър, което той отрича.

На последния парламентарен контрол Ешереф Ешереф разказа: „На 8 юли, точно три дни преди предсрочните парламентарни избори 2021 г., в град Айтос (област Бургас) е извършен обиск или претърсване на автомобила на господин Юзджан Фаик Юмер, който е председател на Общинския съвет на ДПС–Айтос, и едновременно с това е и кандидат за народен представител за предстоящите избори. Съставен му е протокол от служителите на МВР за това, че раздава агитационни материали и обучава чрез използване на таблет със симулатор за машинно гласуване в селата Черноград, Карагеоргиево и Пещерско в община Айтос.“

Ешереф попита на какво основание са извършени тези действия от страна на силите на реда.

Бойко Рашков обаче обяви, че „това е един от типичните случаи, за който трябва да информирам народното представителство, от които става пределно ясно как обичайно се предприемат едни или други действия от компетентните служители на Министерството на вътрешните работи“.

„Действително, че на 8 юли около 20,30 ч. е постъпил сигнал от лицето – няма да му кажа името, Н.С.П., посочено е ЕГН, населеното място. Сигналът съдържа данни за съмнителни лица, хора, обикалящи селото и носейки различни предмети. Образувано е, или е регистрирана съответна преписка, имам съответно номерата на тази преписка, която спестявам, по описа на Районно полицейско управление в Айтос във връзка с предположение за подготовка за извършването на престъпление по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс“, каза министър Рашков. 

Въпросният текст от НК гласи, че „който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева“.

В случая служителите на МВР установили автомобила и започнала проверка, но обиск не е извършен, подчерта Бойко Рашков.

„Извършена е проверка на моторното превозно средство, за да се види какво има в него, каквито проверки се извършват по силата на Закона за МВР непрекъснато, постоянно“, обясни министърът.

„На лицето, което е проверявано, наистина такъв протокол за проверка е съставен. Имаме и писмено сведение от него, но протоколи за предупреждение не са съставяни, защото полицейските служители най-вероятно там са установили, че не се касае за това, за което е бил сигналът и няма съставен такъв протокол“, добави Бойко Рашков.

„Независимо от това преписката е докладвана на Районната прокуратура в Айтос и въз основа на тези събрани материали при тази проверка прокуратурата е отказала на 10 юли, вижте колко бързо – на 8-ми, а на 10 юли вече е постановено от съответния наблюдаващ прокурор отказ да се образува досъдебно производство. Това е случаят“, обяви вътрешният министър, с което намекна, че РП-Айтос е действала преднамерено.

В репликата си Ешереф Ешереф обясни, че ДПС били сред най-потърпевшите от порочните практики, свързани с купуване на гласове, и изрази готовност за подкрепа на борбата с тях.

„Но, как да кажа, ако под измислен претекст борба с купения вот, скритата цел е промяна на нагласата на избирателите за коя партия да гласуват и дали въобще да гласуват, ако това е целта, е тогава вече бъдете сигурен, ще срещнете нашия категоричен отпор. Затова ги задаваме тези конкретни въпроси и искаме конкретни отговори“, добави депутатът.

Бойко Рашков обаче поиска думата за дуплика: „Много добре звучи, че Вие сте „за“ това да се премахне купеният вот и че ще съдействате, което ние, естествено, трябва да приветстваме. Във Ваше лице очевидно в бъдеще ще имаме субекти – като партия и Вас като личност, които ще помагат и на органите на МВР, за да може да се изкорени до възможно най-голяма степен това уродливо явление да се купуват волята, съвестта, политическите нагласи и намерения на българския гражданин. Включително не само с пари, каквито примери от миналата година има достатъчно.“

„Щом ме питате за лица, живеещи или граждани в Бургаска област, ще Ви кажа, че в Бургаска област органите на МВР са осъществили разследване по отношение на подобни действия за купуване на гласове, извършвани от представители и на други политически партии, г-н Ешереф. Те обаче не ме питат по случаите, вероятно защото случаите са послужили за образуване на досъдебни производства, а и вероятно по някои от тях вече има и постановени присъди“, добави вътрешният министър.

„Имаше и случай, припомням – нека бъдем обективни, с кандидат-депутат от друга партия в Бургаска област, не от „Движение за права и свободи“, за който главният прокурор внесе искане за снемане на неговия имунитет, точно заради такава дейност“, каза Бойко Рашков, вероятно имайки предвид казуса от същата предизборна кампания с Цветелин Георгиев от „Изправи се! Мутри вън“.

От Апелативна прокуратура-София впоследствие обявиха, че в хода на разследването от Софийска градска прокуратура е било установено, че „на 29 юни 2021 г. в с. Маринка, община Бургас, обвиняемият дал на няколко лица имотна облага с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат и на коалиция. Той раздавал пликове с хранителни продукти, съдържащи колбаси, брашно, леща и макарони“.

Бойко Рашков завърши така: „В дейността на органите на МВР вървят както и случаи, които завършват с отказ да се образува досъдебно производство, какъвто е случаят, за който ме питате сега, така и в направление да се изготви обвинителен акт, който да бъде внесен от прокуратурата в компетентния съд за завеждане на публично съдебно производство срещу лица, за които има вече доказателства за извършено такова престъпление. Така че приветствам да работим заедно против купения вот.“


В категории: Айтос


8
Коментара по темата
8.
Дпс
10.06.2022 08:18:48
0
3
Юзджан юмер първо да обясни с какви пари е купил сина му на 20г. Гаражи те зад пощата на стойност около 100хил.лв.подлога на ружди хасан
7.
213
07.06.2022 08:13:06
2
4
Добре,че са опозицията да ви плащат за статии флагмани.
6.
До Рашков
06.06.2022 23:59:44
2
1
Бойко,Бойко прокуратурата в София образува на същият ден още досъдебно производство на жалба.Там вече зависи кой на кого и колко плаща.Какво стана с полицейската атака над протестиращ?Кой е прокурора които не е допуснал да се образува досъдебно производство?
5.
Някой си
06.06.2022 23:45:06
2
4
Какво точно означава "Извършена е проверка" и по кой точно закон?
4.
Бургазлия
06.06.2022 22:50:35
6
13
Стане ли въпрос за ДПС, винаги трябва да гледа с подозрение човек. Знаем кой е представителят им от български етнос- Данчо Ме.... По-нататък е безсмислено да говорим. Notorious !!!
3.
12
06.06.2022 21:05:02
8
31
ДПС са майстори по купуване на гласове по време на избори,това е улична тайна.
2.
Правоверен
06.06.2022 19:51:53
1
14
Вай вай алла
1.
Чашков тъп ли си,или да?
06.06.2022 19:34:49
13
37
Хем протоколи за предупреждение не са съставяни, защото полицейските служители най-вероятно там са установили, че не се касае за това, за което е бил сигналът и няма съставен такъв протокол“, добави Бойко Рашков.
„Независимо от това преписката е докладвана на Районната прокуратура в Айтос и въз основа на тези събрани материали при тази проверка прокуратурата е отказала на 10 юли, вижте колко бързо – на 8-ми, а на 10 юли вече е постановено от съответния наблюдаващ прокурор отказ да се образува досъдебно производство.
Ами какво да образува бе шушляк, като си пуснал сигнал,без протокол?
Да бе измислил някакво прегрешение, а то едно нищо!!!
Язък за рушветите с които още 1-2 имота построи :))))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори