×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Оригиналните икони от созополския храм „Св.св.Кирил и Методий“ са тук, но аз дарявам нови


Оригиналните икони от созополския храм „Св.св.Кирил и Методий“ са тук, но аз дарявам нови
Проф. Божидар Димитров
08 Юли 2011, Петък, 09:20 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Стоян Забунов и Кирил Колев ги реставрирали по поръчка на отец Иван, но не пасват на иконостаса. Стана грешка

- Проф. Димитров, Вие сте човекът, който допринесе най-много за издигането на Созопол като място за културно-исторически туризъм чрез възстановяването на църквата „Св.св.Кирил и Методий“, но ремонтът и реставрацията на иконите за нея разбуниха духовете в besove.bg, отец Иван дава обяснения на областния управител Константин Гребенаров, защо стана така?

- Недоумявам, държавата даде 520 хил. лева на два транша и те бяха преведени на църковното настоятелство чрез Дирекцията по вероизповеданията, така го изисква законът. Това обяснява защо парите не преминаха през кмета Панайот Рейзи. От друга страна областният управител няма нищо общо с тези пари. Истината е, че бяха издействани по мои доклади пред МС, докато бях министър.

- Храмът стои гол, с дървен кръст, с меден купол, а се говореше за реставрирани оригинали по иконостаса, спори се кой има право да изографиса стените. И още – имало дарение на златен купол и златен кръст, пък ги няма.

- Първо

златният кръст е готов и даже вече е пристигнал,

идете да го снимате при отец Иван. Ще има и златен купол. Но трябва да се разбере следното: ние искаме да сложим и златния купол, и златния кръст, и не само това. Но църквата е строена през 1889 г. и е под опеката на Националния институт за паметниците и културата, оттам настояват всичко да се възстанови както е било. Камбанарията напр. е била дървена, но е изгнила и е паднала. Сега е възстановена стабилно и само фасадно има вид на дървена. Куполът е бил с медена обшивка, а отвън и вътре просто е била варосана в бяло. Искаме да я облицоваме отвън с бял мрамор, но трябва обектът да отпадне от списъка на НИПК.

- Да се спрем на иконите: Къде са оригиналите, чуха се обвинения и към Вас, че имате пръст в изчезването им. Отец Иван през януари т.г. даде на двама души без дипломи за реставратори да реставрират някакви икони, които също ги няма сега в църквата. Вие съобщавате, че ще дарявате нови и изобщо – каква е тази каша?

- В тази църква е имало таблен иконостас – прост, без дърворезба, иконите по него са рисувани от Сократ Георгиев и не са скрити от Божидар Димитров, докато е бил на работа в созополския музей, а са опазени от Божидар Димитров, както и от колегите му, които са дошли след мен. Именно

тези икони отец Иван е дал на Стоян Забунов и Кирил Колев

да ги реставрират през януари и е платил с пари на църковното настоятелство. Държавните пари отидоха само за строителството.

- Значи точно тези икони наш екип засне през януари в созополския музей, те вече бяха реставрирани от Забунов и Колев, а отчето се кълнеше, че работата по реставрацията им още не е почнала. Защо тези икони не са поставени на иконостаса?

- Защото, след като са ги реставрирали Забунов и Колев по поръчката на отец Иван, се установило, че не могат да бъдат поставени. Този иконостас не е оригиналният, вижт,е че е с фантастична дърворезба, старият е бил изгнил и са го изхвърлили много отдавна. Този красив иконостас е от църквата „Св.Йоан Богослов“. Оказва се сега, че оригиналните икони не пасват на този иконостас. Трябва да ги режат, за да ги нагласят, това не бива да се допуска, това ще е кощунство!

- Вие казахте, че дарявате иконите за иконостаса, откъде обаче са тези икони?

- Те са съвършено нови, рисува ги художникът Иван Бахчеванов в момента, давам точно 5 хиляди лева за целта, които пари са преведени в сметката на настоятелството от мои издатели, от които не съм получавал хонорари по времето, докато бях министър, за да не ме винят в конфликт на интереси.


Тези реставрирани от Забунов и Колев икони заснехме ние през януари,
това били оригиналите от иконостаса

- Нека се върнем на оригиналните икони, за реставрацията на които отец Иван е дал 29 хиляди лева на Забунов и Колев. Няма да го виня повече, че поверява безценното културно-историческо наследство на хора без академично образование по специалността и без лиценз за реставрация, така както вини митрополитите откривателят на мощите на Св.Йоан – проф. Казимир Попконстантинов. Затварям тази страница.

Но пак питам – къде са оригиналните икони?

- Тук са, възможно е да бъдат окачени по стените на църквата, докато се вземе решение за съдбата им. Тази църква не е имала отвътре стенописи, нито окачени икони. Това пак ще е в нарушение на изискванията на НИПК. Но щом толкова много настоявате да знаете, ще ви съобщя новината: изгорялата къща на финансите, която е държавна, ще бъде дарена от министър Симеон Дянков и ще се превърне в иконна галерия. Тази къща се намира на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ и ще бъде част от поклонническия маршрут от църквата до боруна, където са новите разкопки.

- Казахте, че държавата е дала 520 хил.лв. за тази църква, а ден преди посещението на премиера в Созопол, от правителствената пресслужба информираха, че сумата е 695 хил.лв. Коя е истината и защо строителят е взел толкова много пари за този краен вид?

- Не знам защо така са обявили от правителството, моя работа бе да изкарам сумата 520 хил.лв. държавни пари и те да отидат тук за ремонта. Уверявам ви, че този ремонт е извършен качествено, по-здрава е от нова църква. Строителят бе напът да се откаже, сградата беше разпукана, направи й се стоманобетонен пояс, който е много скъп и я обхваща цялата, външните стени са само за фасада, а вътрешността е отлята по извивките, това е нова технология, скъпа и сложна. Строителят се стегна и си свърши перфектно работата.


Тези реставрирани от Забунов и Колев икони заснехме ние през януари,
това били оригиналите от иконостаса


- 175 хил.лв. обаче не излизат, къде са те?

- Всичко е наред, златото за купола и златният кръст са дарение от украинска гражданка,

има голямо парично дарение от Валентин Златев,

също така и от американска гражданка, омъжена за българин. Американката се казва Жизел Серев и дарява не за първи път големи суми за наши църкви, тази жена е приела православната вяра и я разпространява в САЩ. Това са по-едри суми, които са преведени по банков път, вероятно в този сбор става въпрос за всичките пари, постъпили в правителствената сметка за църквата. Моля да пишете точно, за да не остана неразбран, както като казах “шибан народ са тия археолози“, а после остана само „шибан народ“.

- Значи фасадата остава варосана и няма да е от бял мрамор, както казаха по-рано?

- Да, трябва да се разреши мраморът от НИПК. Обикновено ние хвърляме вината на комунистите за състоянието на тази светиня, но истината е, че т.нар. Тракийска църква е била изоставена доста преди 9 септември 1944 г. След изтеглянето на гръцката патриаршия, тя е завладяна от български духовници, но понеже е останала извън пределите на града, просто са я здабравили. Никой не е полагал грижи. И когато ние се напънахме да я възродим, почнаха противоречията. Повтарям – не нося отговорност как са харчени парите, аз само ги изкарах, както направих за църквите в Ахтопол, Бродилово, Българи, Кондолово и още много други.

- Виновен ли е отец Иван? Струва ми се, че доста е притеснен, видях преписката му до областния управител?

- Отец Иван е избързал и е изхабил едни 30 хиляди лева за реставрацията. Попът много се е притеснил и даже се е жалвал пред художника Иван Бахчеванов, който рисува възложените от мен икони. Бахчеванов на свой ред също е притеснен и не знам защо – иконите му са хубави, харесват му работата и в църквата „Св.Георги“. Притеснени са, защото сега за едни и същи икони два пъти ще се плаща. Станало е недоразумение.

- Чухме, че и министър Дянков направил дарение за „Св.св.Кирил и Методий“, какво е то?

- Министър Дянков подари целувателна икона на Христос, аз също подарих такава – на патрона Светите братя Кирил и Методий. И двете са сложени на поставки, там са. Моето мнение е, че празните бели стени трябва да се запълнят и те почнаха да се запълват с дарени икони от вярващите.


В категории: Созопол


10
Коментара
Флагман.БГ Васил Банов лудо влюбен на 75 Васил Банов лудо влюбен на 75 26/09/2021, Неделя 21:00 2
10
Коментара по темата
10.
sierra
23.07.2011 16:39:21
0
1
БОЖИДАР ДИМИТРОВ ПАК ДАРЯВА ЦЪРКВИ И ПАК САМО ПОСВЕТЕНИ НА БЪЛГАРСКИ СВЕТЦИ

От информационните агенции научаваме, че Божидар Димитров през последната седмица е дарил 35 000 лева на църкви в Сливен и Бургас. И пак в рамките на своя националистически подход и двете църкви са кръстени, вероятно под негов натиск на български светци – „св.цар Борис І” в Сливен, „св.Пимен Зографски” в кв.Крайморие в Бургас. Поне втория светец не е кръволак като Борис І.
Но откъде намира пари за дарения Божидар Димитров, който е на заплата и съгласно Закона за конфликт на интереси не може да има частен печеливш бизнес. Запознати твърдят, че Божидар Димитров убеждава да даряват средства Библейското общество в Германия, което напоследък заля България с библии за деца и възрастни. А също и една приела православието богата американка – г-жа Жизел Серев. Името на последната изплува при откриването на храма „Св.Кирил и Методий” в Созопол, когато се оказа, че към държавните средства за реставрация и тя и г-н Златев са дарили по 50 000 лв.
Дотук добре! Но следва да се запитаме дали само ревност към православната вяра кара германски, американски и руски граждани /г-н Златев е руски гражданин/ да даряват средства за български църкви? Какви грехове изкупуват? А и самия Божидар Димитров. В Созопол отлично се знае колко момичета и млади жени е прелъстил, когато беше по-млад.
9.
sierra
23.07.2011 16:39:20
0
0
БОЖИДАР ДИМИТРОВ ПАК ДАРЯВА ЦЪРКВИ И ПАК САМО ПОСВЕТЕНИ НА БЪЛГАРСКИ СВЕТЦИ

От информационните агенции научаваме, че Божидар Димитров през последната седмица е дарил 35 000 лева на църкви в Сливен и Бургас. И пак в рамките на своя националистически подход и двете църкви са кръстени, вероятно под негов натиск на български светци – „св.цар Борис І” в Сливен, „св.Пимен Зографски” в кв.Крайморие в Бургас. Поне втория светец не е кръволак като Борис І.
Но откъде намира пари за дарения Божидар Димитров, който е на заплата и съгласно Закона за конфликт на интереси не може да има частен печеливш бизнес. Запознати твърдят, че Божидар Димитров убеждава да даряват средства Библейското общество в Германия, което напоследък заля България с библии за деца и възрастни. А също и една приела православието богата американка – г-жа Жизел Серев. Името на последната изплува при откриването на храма „Св.Кирил и Методий” в Созопол, когато се оказа, че към държавните средства за реставрация и тя и г-н Златев са дарили по 50 000 лв.
Дотук добре! Но следва да се запитаме дали само ревност към православната вяра кара германски, американски и руски граждани /г-н Златев е руски гражданин/ да даряват средства за български църкви? Какви грехове изкупуват? А и самия Божидар Димитров. В Созопол отлично се знае колко момичета и млади жени е прелъстил, когато беше по-млад.
8.
sierra
19.07.2011 11:06:06
3
2
ДЕЙСТВАЩ НАЦИОНАЛИЗЪМ В ЦЪРКВАТА

Напоследък като министър, а сега и като директор на Националния исторически музей дейно участие в строителството на християнски храмове в Бургаска област взема небеизвестния историк Божидар Димитров. С държавна субсидия или с осигурени от него дарения от частни лица се строят или вече са построени храмове и параклиси вБургас, Созопол, Ахтопол, Бродилово, Българи, Кондолово, Емона, няколко села в Карнобатско, Поморийско и т.н.
Дотук добре. Нашият съгражданин като че ли трябва да получи похвала. И я получава. В рамките на една година той стана почетен гражданин на Бургас, Созопол и Царево.
Но едно нещо се забелязва в дейността му в това направление. Къде по-меко, къде по твърдо Божидар Димитров настоява пред църковните настоятелства храмовете да носят имена на български светци или в олтара на т.н. царски ред да бъдат поставяни техни икони. И църковните настоятелства заради парите, които им осигурява за строителство, се съгласяват.
И за кои светци става дума? Християнската религия е вяра на мира и любовта. Национален светец и закрилник на България не случайно е свети Иван Рилски, кротък и мирен човек, който и мравка не е засегнал през живота си. Докато Божидар Димитров промовира светци като цар Борис І, цар Тервел, Кирил и Методий, Баташките мъченици.
Нека да бъдем наясно. Тези „светци” са кръволаци и въобще не отговарят на съвременните критерии за светец. Тези критерии, поради които и Левски не е обявен за светец. Цар Борис І е избил 52 болярски рода, включително и жените и децата. Цар Тервел е избил хиляди християни – византийци в битката при Анхиало и 200 000 араби в битката при Цариград. Кирил и Методий са били шпиони – византийски или български няма значение. Не случайно тези светци са забравени през ХV-ХІХ век, та е трябвало култа към тях да бъде възстановяван след 1850 г.
Поредното възстановяване на култ към хора, оцапали ръцете си с кръв е опасна изява на национализма – този път в незасегнатата досега от него българска християнска църква. Затова тя трябва да спре Божидар Димитров в опасния му поход.
7.
ot Sozopol
12.07.2011 13:17:51
4
0
G-n Dimitrov Vie vsexte da darjavate mnogo , a parite ot kade sa , nali ste na zaplata.
6.
до до компетентен
10.07.2011 13:59:16
0
5
Българската Православна ,Католическа ,Евангелистка и др.Църкви се издържат от дарения и от приходи от собствените си имоти ,които също са дарени от богати техни поклонници.Тези дарения и приходи в Българската Православна Църква се контролират от ревизионни комисии и счетоводство.По същия начин се контролират нещата и при отец Иван. Но защо се заяждате с отец Иван? Явно някой яко плаща за това!!! Приходите в Православната Църква не са "търговско дружество , което кяри" а са за това тя да просъществува. Разбра ли АТЕИСТЕ?
5.
до до компетентен
10.07.2011 13:59:16
0
6
Българската Православна ,Католическа ,Евангелистка и др.Църкви се издържат от дарения и от приходи от собствените си имоти ,които също са дарени от богати техни поклонници.Тези дарения и приходи в Българската Православна Църква се контролират от ревизионни комисии и счетоводство.По същия начин се контролират нещата и при отец Иван. Но защо се заяждате с отец Иван? Явно някой яко плаща за това!!! Приходите в Православната Църква не са "търговско дружество , което кяри" а са за това тя да просъществува. Разбра ли АТЕИСТЕ?
4.
до до компетентен
10.07.2011 13:12:10
0
3
Българската Православна Църква и другите Вероизповедания са освободени от някои данъци със ЗАКОН. Ако такива като Вас желаят могат да променят закона и тогава всички Вероизповедания ще си плащат всички данъци .Явно обаче, че има по умни хора от Вас в Парламента. Църквата не иска от Дъжавата, Държавното ,а си иска своето Църковното имущество -ИКОНИТЕ.Това е било отнето от Църквата по времето на социализма без закон и за това трябва да се върне на истинския собственик ЦЪРКВАТА.Същите проблеми имат и другите Вероизповедания.Разбра ли АТЕИСТЕ ? Ако знаеш какво значи това.
3.
ДО КОМПЕТЕНТЕН
10.07.2011 10:04:54
5
2
А ЗАЩО ЦАРКВАТА НЕ ВЗЕМЕ ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ НА ДЪРЖАВАТА КАТО ВСЕКИ ДРУГ И ТОГАВА ЩЕ ИМА ПРАВО ДА ИСКА.
Как отчита отец ви Иван всички дарения, продажби, кръщенета и погребения? Касов апарат ли има, фактура ли издава, що ли!
Православната църква се е превърнала в търговско дружество и само гледа да кяри.
2.
ot Sozopol
09.07.2011 11:28:40
3
0
Prof. Dimitrov mai gre6kite vzexa da stavat mnogo.
1.
компетентен
08.07.2011 13:18:12
5
4
А ,къде са иконите от църквата св. Йоан Богослов, Господин Димитров? Те не са в църквата.Как може да се нарича изхабяване на средства, реставрацията на икони?Това е пълна глупост.Защо не ги реставрирахте 53 години ами събираха прах и се рушаха в хранилището на музея?Каква е тази поредна измислица "иконна галерия"?Къде има по света такива галерии?Защо държавата, която конфискува след 1944 год иконите не ги върне на църквите ? Такива въпроси задайте Госпожа Касабова.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сертификатите за ваксинирани ще станат ли билет за вход в банките и кръчмите? Сертификатите за ваксинирани ще станат ли билет за вход в банките и кръчмите? Засега сме 300 заболели на 100 000 и не се налага масов локдаун, каза доц. Ангел Кунчев Алибегов: Не може да ни затварят заради вирус, срещу който има ваксини Алибегов: Не може да ни затварят заради вирус, срещу който има ваксини Той иска оставката на здравния министър, защото нямало как виден антиваксър да убеди хората да се ваксинират Задържаният за грабежа в Елин Пелин може да получи 15 години затвор Задържаният за грабежа в Елин Пелин може да получи 15 години затвор Гледат мярката за неотклонение Двама пребиха пиян мъж в жк „Меден рудник“, отнеха му телефоните Двама пребиха пиян мъж в жк „Меден рудник“, отнеха му телефоните Задържани са 18-годишен криминално проявен бургазлия и 50-годишен от с. Полски извор Майката на загиналия Нури: Даваше все пари на бедните и на болните Майката на загиналия Нури: Даваше все пари на бедните и на болните Даниел Орлов, който е бил ранен при друга катастрофа, разказа за ужаса на „пътя на смъртта“, срещу него летяла кабина на камион Мартин Заимов продължава с атаките срещу паметника на Съветската армия Мартин Заимов продължава с атаките срещу паметника на Съветската армия  Няма да се откажа, докато не бъде демонтиран, защото България е била окупирана и няма за какво да сме признателни, каза той Изтеглят заседналия кораб край Камен бряг, ще се стигне ли до екокатастрофа? Изтеглят заседналия кораб край Камен бряг, ще се стигне ли до екокатастрофа? Теч на азотни торове, ТВ водещ предупреди, че може да се замърси морето 496 са новите заразени с коронавирус, 40 починали 496 са новите заразени с коронавирус, 40 починали Над 400 души с COVID-19 са в интензивни отделения Кафето става опасно за хората над 40 г. Кафето става опасно за хората над 40 г. Изследване на група учени начело с Жули Карие, професор по психология в Университета в Монреал   Полицаи заклещиха Пежо в центъра на Бургас, арестуваха шофьора Полицаи заклещиха Пежо в центъра на Бургас, арестуваха шофьора Номерата на автомобила бяха свалени
Ето ги най-опасните места за заразяване с Ковид-19 Ето ги най-опасните места за заразяване с Ковид-19  офиси, ресторанти, църкви, търговски центрове, работнически общежития, организирани групи в ски курорти, празненства, танцувални зали, круизи и превозни средства, са част от тях   Драматична развръзка на изборите в Германия, предстоят тежки преговори за коалиция Драматична развръзка на изборите в Германия, предстоят тежки преговори за коалиция Досегашният канцлер Ангела Меркел ще управлява докато се избере ново правителство, а това може да продължи доста дълго   Северна Корея – страна на невероятни забрани Северна Корея – страна на невероятни забрани Коледа не се празнува, Ейпъл са забранени, както и вносните дънки   Над 65 милиона германци избират наследник на Меркел Над 65 милиона германци избират наследник на Меркел В следващия парламент отново ще влязат 7 партии, прогнозират политолозите Швейцария решава за гей браковете на референдум днес Швейцария решава за гей браковете на референдум днес Гражданите ще отговарят и дали еднополовите двойки да могат да осиновяват деца Великобритания издава до 10 500 временни работни визи заради кризата в транспорта Великобритания издава до 10 500 временни работни визи заради кризата в транспорта Ще важат от октомври до декември Криза: Опашки за горива във Великобритания Криза: Опашки за горива във Великобритания Бензиностанциите наложиха лимит от 30 лири или 40 долара за зареждане на автомобил В кои страни няма коронаворис В кои страни няма коронаворис Туркменистан не е регистрирал нито един случайна COVID-19 Ново земетресение в Хърватия Ново земетресение в Хърватия Петриня и районът бяха засегнати от серия от земетресения през миналата и тази година 22-годишен българин уби баща си и сестра си в САЩ 22-годишен българин уби баща си и сестра си в САЩ Кампания набира средства за по-малкото братче
Бойко Борисов Бойко Борисов Надявам се да изчегъртаме мъжете от ГЕРБ и да дойдат жените на власт Виц на деня Виц на деня Тя:
- Когато и да дойда при теб, все пиеш!
Той:
- Ми, винаги като седна да пия, и ти идваш!
Виц на деня Виц на деня Въпрос към радио "Ереван":
- С какво обикновената жена се различава от жената екстрасенс?
Отговор на радиото:
- Обикновената жена, когато е пияна, се обажда на бившия си, а жената екстрасенс - на бъдещия си!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вчера в банката един вика: “Това е обир!”. Всички се стреснахме, а касиерката казва: “Господине, ще си платите ли вноската по кредита?”


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори