×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Близо 1 тон контрабанден чай и подправки задържаха митническите служители на МП Лесово
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Живко Жеков, МБАЛ „Бургасмед“: Неправилно е разбирането, че ЯМР е най-добрият избор за диагностика на всички заболявания


Д-р Живко Жеков, МБАЛ „Бургасмед“: Неправилно е разбирането, че ЯМР е най-добрият избор за диагностика на всички заболявания
Д-р Живко Жеков е началник на Отделение по образна диагностика в МБАЛ „Бургасмед“
19 Април 2022, Вторник, 10:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Намерените инцидентни находки при някои от нашите пациенти повдигат въпроса за необходимостта от приемане на скринингова програма за ранна диагностика на рака на белия дроб, коментира началникът на Отделението по образна диагностика в болницата

Д-р Живко Жеков е началник на Отделение по образна диагностика в МБАЛ „Бургасмед“. Той завършва Медицински университет Варна през 1996г. Д-р Жеков притежава удостоверения по компютърна томография, по магнитно-резонансна образна диагностика, по образна диагностика на заболяванията на млечната жлеза. Има и сертификати по рентгенология и абдоминална ехография, по образна диагностика на заболяванията в областта на главата и шията (без ползване на апаратура), по мамография и по здравен мениджмънт.

-Д-р Жеков, какви са техническите възможности на МБАЛ „Бургасмед“ по отношение на образната диагностика и какво е нейното ниво в сравнение с други здравни заведения в региона?

-МБАЛ „Бургасмед“ разполага с широк арсенал от модерна апаратура за образна диагностика. В нашето отделение имаме комбиниран конвенционален рентгенов апарат за Ро-скопия и Ро-графия Luminos RF Classic Siemens, както и мобилен рентгенов апарат POLIMOBIL-Plus Siemens за графии при “леглото на пациента”. Ехографският ни апарат MyLabSix. ESAOTE е оборудван с две сонди с плаващи работни честоти с възможности за доплерови изследвания на съдове и органи, а апаратът ни за компютърна томография на цяло тяло SOMATOM go.Up дава ново качество на процедурата. Разполагаме и с апарат за магнитнорезонансна томография на цяло тяло MAGNETOM ESSENZA и рентгенов апарат за мамографии - Planmed Sophie Classic.

Към всичко това добавихме и Компютърна радиографска система CR 35-X AGFA и работна станция за последваща обработка на изследванията от компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, оборудвана с необходимия software. Налице са и три работни станции за интерпретация и отразяване на резултатите от образнодиагностичните изследвания. Тази медицинска апаратура за образна диагностика е есенциално необходима за осъществяване на качествена диагностика.

-Колко често трябва да се правят например рентгенови снимки или скенери – само при определен симптом или съмнения, или трябва и профилактично човек да се подлага на такива? Не е ли магнитно-резонансна томография най-добрият метод за изследване?

-Трябва да се има предвид,че диагнозата на всички заболявания е процес, който отнема различно време и ресурси в зависимост от нозологичната единица. От ключово значение за осъществане на диагностичния процес са необходими качествен и обстоен клиничен преглед, подходящи клинико-лабораторни изследвания, включително електрофизиологични, а при необходимост и образно-диагностични изследвания.

При спазване на принципа в образна диагностика: „ от по-евтиния и достъпен метод за диагностика, към по-високотехнологичния метод“ , обичайно времето за диагностика се редуцира, но също така този път ни дава възможност да изберем най-подходящия метод на всеки етап от диагностичния процес.

Тук е мястото да се опитам да развенчая неправилното разбиране,че по-високотехнологичния метод като и ядрено-магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография-CT са най-добрия избор за диагностика на всички заболявания. Липсата на осведоменост у някои наши пациенти, и не само, им дава фалшивото самочуствие, че биха могли да си самоназначават високотехнологични изследвания, имайки финансовата възможност.

Трябва да отбележа, че ако тези изследвания бъдат направени при липса на ясни диагностични задачи, крайната цел, а именно поставянe на точна диагноза, би могла да бъде пропусната. Причините за този феномен са неправилно определена зона на интерес за изследване, или неправилно подбран протокол за изследване.

В крайна сметка „Ако не знаеш къде отиваш, всеки път ще те отведе там“. Съществуват подходящи и неподходящи методи в образната диагностика. Изборът на диагностичен метод се уточнява при комуникацията между рефериращия специалист и специалиста по образна диагностика.

Моят съвет към пациентите е да се вслушват и изпълняват съветите на лекуващите ги лекари и своевременно да предоставят резултатите от проведините изследвания с оглед стратегически правилно планиране на диагностично-лечебния процес.

-Хирурзи от МБАЛ „Бургасмед“ казват, че благодарение на пандемията и зачестилите рентгенографии и скенери, редица тумори са открити в по-ранен стадии, т.е. стават лечими. Колко належащо е въвеждането на програма за ранна диагностика на рака на белия дроб, например?

-През последните приблизително две години във връзка с COVID-пандемията, предизвикана от вируса SARS-CoV-2, в отделението по образна диагностика направихме много компютърни томографии на гръдна клетка с оглед диагностика на специфичната вирусна инфекция, поразяваща белия дроб. Отразяването на резултатите от проведените прегледи е според CO-RADS – стандартизирана система за рапорт при пациенти със съмнения за SARS-CoV-2 вирусна инфекция.

За съжаление, като инцидентни находки при някои от нашите пациенти регистрирахме първични неопластични процеси на белия дроб в ранен стадий на развитие. Тези случаи практически повдигат въпроса за необходимостта от приемане на скринингова програма за ранна диагностика на рака на белия дроб. Такива програми съществуват в редица държави, като например в САЩ, чиято програмата включва ежегодно нискодозова компютърна томография за детекция на белодробни нодули при възрастни пациенти между 50-80г. пушещи над 20-кутии цигари на година и бивши пушачи до 15 години от отказа от тютюнопушене.

С радост бих искал да споделя, че в отделенията по неврохирургия, белодробна и коремна хирургия се извъшват успешни оперативни интервенции с голям обем и сложност при редица заболявания на пациенти.

-Какво е облъчването при образни изследвания и как съотношението полза-риск подкрепя този вид диагностика?

-При съвременните апарати за компютърна томография с развитието и въвеждането на stellar –детектора се създаде възможност за получаване на висококачествени образи при редукция на пациентската доза до 50%. В отделението по образна диагностика е предприета политика на извършване на своеобразен скрининг на пациенти на възраст над 50 години с назначена компютърна томография на лумбален или торакален отдел на гръбначен стълб.

При тези пациенти обемът на изследването не се ограничава в споменатите вече сегменти от аксиален скелет, а включва и корем и таз при пациенти с назначена КТ на лумбален отдел, а при пациентите с назначена КТ на торакален отдел включваме обема на гръдна клетка и горен абдомен. Този на практика увеличен обем на зоната на клиничен интерес ни дава възможност освен да определяме точна диагноза на заболяванията ангажиращи аксиален скелет, но и да откриваме заболявания в ранен стадий на бял дроб, гастроинтестинален тракт, пикочоотделителна система, опорнодвигателен апарат и др. Разбира се, че този увеличен обем на зоната на клиничен интерес отнема време на рентгенолога, интерпретиращ изследването, а ползите за пациента от навременна диагностика са безспорни.

Важен фактор за нарастващото доверие от страна на нашите пациенти и на колеги от други лечебни заведения към нашата работа в Отделението по образна диагностика в МБАЛ“Бургасмед“ е, че не се задоволяваме единствено с откриването на основни патологични процеси, а правим всичко възможно да стадираме патологичните процеси според международно приетите правила за стадиране на всеки патологичен процес.

В рентгенологичните рапорти често включваме и препоръки за следващи стъпки необходими за разкриването на всички аспекти на патологичните процеси, които в крайна сметка имат отношение към правилния избор за провеждане на лечебен процес.


В категории: Здраве


Флагман.БГ 6 нелепи мита за женската сексуалност 6 нелепи мита за женската сексуалност 26/02/2024, Понеделник 22:00 0
Флагман.БГ 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 26/02/2024, Понеделник 20:40 1
България Всички новини
6 нелепи мита за женската сексуалност 6 нелепи мита за женската сексуалност Ето кои са те  20 начина, по които мъжете изразяват любовта си без думи 20 начина, по които мъжете изразяват любовта си без думи Той влага мисъл и послание в подаръците, които ви прави Илко Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ Илко Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ Той ще управлява МБАЛ Поморие считано от 01.03.2024 г. до провеждането на конкурс, но не повече от шест месеца Мъжете от тези зодии умеят да четат мисли - внимавайте Мъжете от тези зодии умеят да четат мисли - внимавайте Ето кои са те  Рецепта за свинско в сладко-кисел сос Рецепта за свинско в сладко-кисел сос Искате да превърнете вечерята си в истинско кулинарно изживяване? Опитайте нашето вкусно предложение 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди Разберете колко много предимства имате Травъл влогъри и инфлуенсъри идват в Бургас за уникален фестивал Травъл влогъри и инфлуенсъри идват в Бургас за уникален фестивал Първият по рода си фестивал събира на едно място всички, за които домът на колела и почивката на открито са начин на живот Софка пропя опера на френски и италиански Софка пропя опера на френски и италиански Дирижира я маестро Йордан Камджалов Започна луда седмица - жега от плюс 22°С и слънце, но и студ и валежи от дъжд Започна луда седмица - жега от плюс 22°С и слънце, но и студ и валежи от дъжд В четвъртък и петък ни очаква чудесно време за разходки и туризъм Регистрираха най-мощното слънчево изригване от 2017 г. насам Регистрираха най-мощното слънчево изригване от 2017 г. насам За по-малко от 24 часа Слънцето е изхвърлило три вълни от X-клас
Рязане на пенис, уши и нос - от Балканите ли са най-бруталните екзекутори Рязане на пенис, уши и нос - от Балканите ли са най-бруталните екзекутори Зловещо убийство разтърси Виена, разследващите разпознаха "стила на балканската мафия" Лукашенко спечели нови избори в Беларус, явно ще управлява до края на живота си Лукашенко спечели нови избори в Беларус, явно ще управлява до края на живота си Гражданите на Беларус вчера избраха 110 депутати от Камарата на представителите на Народното събрание Интервюто на Тъкър Карлсън с Путин влиза в учебната програма в Русия Интервюто на Тъкър Карлсън с Путин влиза в учебната програма в Русия То ще учи децата да идентифицират надеждни източници на информация Какво се случи с този изпълнител в любим български град Какво се случи с този изпълнител в любим български град Очаквано под видеото на Устата коментарите започват да валят като из ведро, като според някои той си е изкарал доста добре в компанията на младите купонджии Навални е убит точно преди да бъде разменен Навални е убит точно преди да бъде разменен Преговорите за обмен на руски шпиони срещу политически затворници са били на финалната права Човек загина при пожар в център за бежанци в Германия Човек загина при пожар в център за бежанци в Германия Огънят вероятно е бил предизвикан от дете Почина главата на еврейската банкерска династия Ротшилд - лорд Джейкъб Ротшилд Почина главата на еврейската банкерска династия Ротшилд - лорд Джейкъб Ротшилд Той издъхна на 87-годишна възраст Изхвърлиха 160 тона украинска царевица от влак в Полша Изхвърлиха 160 тона украинска царевица от влак в Полша Фермерите протестират срещу вноса на евтини украински продукти Руската армия е овладяла по-добри позиции в близост до Авдеевка и Донецк Руската армия е овладяла по-добри позиции в близост до Авдеевка и Донецк  Окупаторите са изтласкали назад украинските сили близо до Клешчеевка, Дилеевка и Курдюмивка в Донецка област Американски летец се самозапали във Вашингтон заради войната в Газа Американски летец се самозапали във Вашингтон заради войната в Газа  Мъжът е бил отведен в болница в района, след като огънят бил угасен и състоянието му е критично
Бойко СТАНКУШЕВ, АКФ Бойко СТАНКУШЕВ, АКФ Пепи Еврото и Нотариуса вероятно са станали опасни за покровителите си Виц на деня Виц на деня - Ангелино, защо всички викат на малкия ти внук диплома? Няма ли си име?
- Има си, как да си няма, ама майка му, като отиде да следва в София, вместо с диплома, се върна с него!
Виц на деня Виц на деня
Бай Ганьо прави с*кс с французойка на плажа. Разгорещили се много, жената пъшка и вика на родния си език:
- Жули! Жули! Жули!
Бай Ганьо възмутено:
- Е как нема да жули като целио е у песък, ма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моля, не обиждайте участничките в "Ергенът". Все пак една е чичо на един мой познат!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори