×
Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Facebook достигна исторически връх от 2 млрд. активни потребители дневно
  • Информационният сайт за еврото ще струва 84 000 лв. без ДДС
  • ЕС планира нови санкции срещу Русия за първата годишнина от инвазията й в Украйна
  • Българска тийнейджърка влиза в затвора за кражба от възрастна жена в Англия
  • Европейската централна банка повиши водещата си лихва
  • Деца откриха отровени животни край Павел баня
  • Новото служебно правителство ще проведе първото си заседание в петък, 3 февруари
  • Франция конфискува оръжия и противотанкови ракети от Иран за йеменските бунтовници хуси
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Живко Жеков, МБАЛ „Бургасмед“: Неправилно е разбирането, че ЯМР е най-добрият избор за диагностика на всички заболявания


Д-р Живко Жеков, МБАЛ „Бургасмед“: Неправилно е разбирането, че ЯМР е най-добрият избор за диагностика на всички заболявания
Д-р Живко Жеков е началник на Отделение по образна диагностика в МБАЛ „Бургасмед“
19 Април 2022, Вторник, 10:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Намерените инцидентни находки при някои от нашите пациенти повдигат въпроса за необходимостта от приемане на скринингова програма за ранна диагностика на рака на белия дроб, коментира началникът на Отделението по образна диагностика в болницата

Д-р Живко Жеков е началник на Отделение по образна диагностика в МБАЛ „Бургасмед“. Той завършва Медицински университет Варна през 1996г. Д-р Жеков притежава удостоверения по компютърна томография, по магнитно-резонансна образна диагностика, по образна диагностика на заболяванията на млечната жлеза. Има и сертификати по рентгенология и абдоминална ехография, по образна диагностика на заболяванията в областта на главата и шията (без ползване на апаратура), по мамография и по здравен мениджмънт.

-Д-р Жеков, какви са техническите възможности на МБАЛ „Бургасмед“ по отношение на образната диагностика и какво е нейното ниво в сравнение с други здравни заведения в региона?

-МБАЛ „Бургасмед“ разполага с широк арсенал от модерна апаратура за образна диагностика. В нашето отделение имаме комбиниран конвенционален рентгенов апарат за Ро-скопия и Ро-графия Luminos RF Classic Siemens, както и мобилен рентгенов апарат POLIMOBIL-Plus Siemens за графии при “леглото на пациента”. Ехографският ни апарат MyLabSix. ESAOTE е оборудван с две сонди с плаващи работни честоти с възможности за доплерови изследвания на съдове и органи, а апаратът ни за компютърна томография на цяло тяло SOMATOM go.Up дава ново качество на процедурата. Разполагаме и с апарат за магнитнорезонансна томография на цяло тяло MAGNETOM ESSENZA и рентгенов апарат за мамографии - Planmed Sophie Classic.

Към всичко това добавихме и Компютърна радиографска система CR 35-X AGFA и работна станция за последваща обработка на изследванията от компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, оборудвана с необходимия software. Налице са и три работни станции за интерпретация и отразяване на резултатите от образнодиагностичните изследвания. Тази медицинска апаратура за образна диагностика е есенциално необходима за осъществяване на качествена диагностика.

-Колко често трябва да се правят например рентгенови снимки или скенери – само при определен симптом или съмнения, или трябва и профилактично човек да се подлага на такива? Не е ли магнитно-резонансна томография най-добрият метод за изследване?

-Трябва да се има предвид,че диагнозата на всички заболявания е процес, който отнема различно време и ресурси в зависимост от нозологичната единица. От ключово значение за осъществане на диагностичния процес са необходими качествен и обстоен клиничен преглед, подходящи клинико-лабораторни изследвания, включително електрофизиологични, а при необходимост и образно-диагностични изследвания.

При спазване на принципа в образна диагностика: „ от по-евтиния и достъпен метод за диагностика, към по-високотехнологичния метод“ , обичайно времето за диагностика се редуцира, но също така този път ни дава възможност да изберем най-подходящия метод на всеки етап от диагностичния процес.

Тук е мястото да се опитам да развенчая неправилното разбиране,че по-високотехнологичния метод като и ядрено-магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография-CT са най-добрия избор за диагностика на всички заболявания. Липсата на осведоменост у някои наши пациенти, и не само, им дава фалшивото самочуствие, че биха могли да си самоназначават високотехнологични изследвания, имайки финансовата възможност.

Трябва да отбележа, че ако тези изследвания бъдат направени при липса на ясни диагностични задачи, крайната цел, а именно поставянe на точна диагноза, би могла да бъде пропусната. Причините за този феномен са неправилно определена зона на интерес за изследване, или неправилно подбран протокол за изследване.

В крайна сметка „Ако не знаеш къде отиваш, всеки път ще те отведе там“. Съществуват подходящи и неподходящи методи в образната диагностика. Изборът на диагностичен метод се уточнява при комуникацията между рефериращия специалист и специалиста по образна диагностика.

Моят съвет към пациентите е да се вслушват и изпълняват съветите на лекуващите ги лекари и своевременно да предоставят резултатите от проведините изследвания с оглед стратегически правилно планиране на диагностично-лечебния процес.

-Хирурзи от МБАЛ „Бургасмед“ казват, че благодарение на пандемията и зачестилите рентгенографии и скенери, редица тумори са открити в по-ранен стадии, т.е. стават лечими. Колко належащо е въвеждането на програма за ранна диагностика на рака на белия дроб, например?

-През последните приблизително две години във връзка с COVID-пандемията, предизвикана от вируса SARS-CoV-2, в отделението по образна диагностика направихме много компютърни томографии на гръдна клетка с оглед диагностика на специфичната вирусна инфекция, поразяваща белия дроб. Отразяването на резултатите от проведените прегледи е според CO-RADS – стандартизирана система за рапорт при пациенти със съмнения за SARS-CoV-2 вирусна инфекция.

За съжаление, като инцидентни находки при някои от нашите пациенти регистрирахме първични неопластични процеси на белия дроб в ранен стадий на развитие. Тези случаи практически повдигат въпроса за необходимостта от приемане на скринингова програма за ранна диагностика на рака на белия дроб. Такива програми съществуват в редица държави, като например в САЩ, чиято програмата включва ежегодно нискодозова компютърна томография за детекция на белодробни нодули при възрастни пациенти между 50-80г. пушещи над 20-кутии цигари на година и бивши пушачи до 15 години от отказа от тютюнопушене.

С радост бих искал да споделя, че в отделенията по неврохирургия, белодробна и коремна хирургия се извъшват успешни оперативни интервенции с голям обем и сложност при редица заболявания на пациенти.

-Какво е облъчването при образни изследвания и как съотношението полза-риск подкрепя този вид диагностика?

-При съвременните апарати за компютърна томография с развитието и въвеждането на stellar –детектора се създаде възможност за получаване на висококачествени образи при редукция на пациентската доза до 50%. В отделението по образна диагностика е предприета политика на извършване на своеобразен скрининг на пациенти на възраст над 50 години с назначена компютърна томография на лумбален или торакален отдел на гръбначен стълб.

При тези пациенти обемът на изследването не се ограничава в споменатите вече сегменти от аксиален скелет, а включва и корем и таз при пациенти с назначена КТ на лумбален отдел, а при пациентите с назначена КТ на торакален отдел включваме обема на гръдна клетка и горен абдомен. Този на практика увеличен обем на зоната на клиничен интерес ни дава възможност освен да определяме точна диагноза на заболяванията ангажиращи аксиален скелет, но и да откриваме заболявания в ранен стадий на бял дроб, гастроинтестинален тракт, пикочоотделителна система, опорнодвигателен апарат и др. Разбира се, че този увеличен обем на зоната на клиничен интерес отнема време на рентгенолога, интерпретиращ изследването, а ползите за пациента от навременна диагностика са безспорни.

Важен фактор за нарастващото доверие от страна на нашите пациенти и на колеги от други лечебни заведения към нашата работа в Отделението по образна диагностика в МБАЛ“Бургасмед“ е, че не се задоволяваме единствено с откриването на основни патологични процеси, а правим всичко възможно да стадираме патологичните процеси според международно приетите правила за стадиране на всеки патологичен процес.

В рентгенологичните рапорти често включваме и препоръки за следващи стъпки необходими за разкриването на всички аспекти на патологичните процеси, които в крайна сметка имат отношение към правилния избор за провеждане на лечебен процес.


В категории: Здраве


България Всички новини
Истината за механичната вентилация по време на COVID Истината за механичната вентилация по време на COVID Около или дори над 80% от всички пациенти, поставени на механично обдишване с упойка, са починали, ето защо Официално ЦИК определи броя на мандатите за предсрочните избори Официално ЦИК определи броя на мандатите за предсрочните избори Данните на ЦИК показват, че жителите на София ще увеличат представителството си в парламента Ремонтът на най-окаяната сграда на бул.“Алеко Богориди“ в Бургас започна Ремонтът на най-окаяната сграда на бул.“Алеко Богориди“ в Бургас започна Собствениците имат одобрен проект за обновяване на фасадата Божанков с тайни срещи. Договорка с Кирил Петков Божанков с тайни срещи. Договорка с Кирил Петков На раздяла двамата се ръкуваха, а Петков каза: "Разбрахме се!" 48-ото НС: 53 закона, 90 решения и две декларации за 3 месеца 48-ото НС: 53 закона, 90 решения и две декларации за 3 месеца Имало е общо 205 законопроекта, от тях 134 са били депутатски Не излъчи правителство, но свърши доста хубави неща, смята Жечо Станков за разпуснатия парламент Не излъчи правителство, но свърши доста хубави неща, смята Жечо Станков за разпуснатия парламент Работата бе динамична, приехме решения, свързани с джоба на хората, коментира депутатът от 48-ото НС Работодателски организации ще сезират ЕК заради решението за минималната заплата Работодателски организации ще сезират ЕК заради решението за минималната заплата При неспиращата предизборна кампания през последните години и липсата на лидерство се стига до такива грешни решения, посочват от АИКБ   Антон Радичев - с награда „Икар” за чест и достойнство Антон Радичев - с награда „Икар” за чест и достойнство Тя се връчва за цялостен принос към изкуството 28-годишен отвлече жена в Плевенско 28-годишен отвлече жена в Плевенско Извършителят е установен и задържан за 24 часа Пилешките крилца в Банско - 24 лева за порция, мусаката - 20 лева Пилешките крилца в Банско - 24 лева за порция, мусаката - 20 лева Кафето и чаят са минимум по 5 лева 
"Най-голямата измама в корпоративната история" или как индийски милиардер е на път да изгуби богатството си "Най-голямата измама в корпоративната история" или как индийски милиардер е на път да изгуби богатството си Могъщата Адани Груп е обвинена в манипулиране на акции, счетоводни измами и пране на пари Русия се готви за мащабно настъпление на 24 февруари Русия се готви за мащабно настъпление на 24 февруари Според оценките на украинското МО Русия мобилизирала около 500 000 войници Разбиха международна престъпна групировка, взривила 50 банкомата в Европа Разбиха международна престъпна групировка, взривила 50 банкомата в Европа Арестувани са деветима мъже на възраст между 25 и 41 години Facebook достигна исторически връх от 2 млрд. активни потребители дневно Facebook достигна исторически връх от 2 млрд. активни потребители дневно Въпреки че приходите на Meta се свиха през последната година, тези за последното тримесечие на 2022 г., които възлизат на 32,2 млрд. долара, са малко по-добри от очакваните Свалиха имунитета на двама евродепутати, свързани със скандала "Катаргейт" Свалиха имунитета на двама евродепутати, свързани със скандала "Катаргейт" В съобщение на ЕП се отбелязва, че решението е по искане на белгийските власти, които водят разслредването по случая Демокрацията в Русия се е сринала през 2022 г. Ето на кое място е България Демокрацията в Русия се е сринала през 2022 г. Ето на кое място е България През 2022 г. въздействието на пандемията от коронавируса отслабна и личните свободи на гражданите започнаха да се възвръщат Молдова може да е следващата Украйна, обяви Лавров Молдова може да е следващата Украйна, обяви Лавров Мая Санду неведнъж се е изказвала в полза на победата на Украйна над Русия и е заявявала, че в противен случай всички ще бъдат в опасност Борел не изключва възможността съюзниците да изпратят на Киев и изтребители Борел не изключва възможността съюзниците да изпратят на Киев и изтребители Първият дипломат на ЕС не отговори дали той лично подкрепя доставката на бойни самолети Олексей Резников бие тревога, руснаците се готвят за мощна атака на 24 февруари Олексей Резников бие тревога, руснаците се готвят за мощна атака на 24 февруари Според военният министър на Украйна офанзива ще съвпадне с годишнината от започването на специалната военна операция Педофил превърна живота на 43 деца в ад, напивал ги, за да снима порно Педофил превърна живота на 43 деца в ад, напивал ги, за да снима порно Детска порнография е открита в лаптопа на украински свещеници
Петър Волгин Петър Волгин Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален богаташ като Хампарцумян , за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд Виц на деня Виц на деня - Братле, защо си така замислен?
- А бе, жена ми нещо ме съмнява. Винги преди да излезе се къпе...
- Моята пък винаги щом се прибере влиза под душа...
Виц на деня Виц на деня - От всичките ми съученици само Пешо остана в България.
- Браво на момчето, патриот! С какво се занимава?
- В затвора е.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Такива времена настанаха, че и таксиметровите шофьори вече не знаят кой ще оправи държавата...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори