×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия ще снабди Беларус с ракетни системи „Искандер-М“
  • Неделята ще бъде дъждовна в част от страната, жълт код за опасно време в 9 области
  • 26 юни отбелязваме Световния ден за борба със злоупотребата и трафика на наркотици
  • 240 са новите случаи на COVID-19 у нас при направени 1974 теста през последното денонощие
  • Силни бури удариха цяла Сърбия - порои в Нови Сад и Белград
  • Лидерите на Г-7 бяха посрещнати от 4 000 еко протестиращи в Мюнхен
  • Кола се вряза в пешеходци в Бруклин, има загинал и ранени
  • Започна балотажът на изборите за членове на ВСС
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Живко Жеков, МБАЛ „Бургасмед“: Неправилно е разбирането, че ЯМР е най-добрият избор за диагностика на всички заболявания


Д-р Живко Жеков, МБАЛ „Бургасмед“: Неправилно е разбирането, че ЯМР е най-добрият избор за диагностика на всички заболявания
Д-р Живко Жеков е началник на Отделение по образна диагностика в МБАЛ „Бургасмед“
19 Април 2022, Вторник, 10:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Намерените инцидентни находки при някои от нашите пациенти повдигат въпроса за необходимостта от приемане на скринингова програма за ранна диагностика на рака на белия дроб, коментира началникът на Отделението по образна диагностика в болницата

Д-р Живко Жеков е началник на Отделение по образна диагностика в МБАЛ „Бургасмед“. Той завършва Медицински университет Варна през 1996г. Д-р Жеков притежава удостоверения по компютърна томография, по магнитно-резонансна образна диагностика, по образна диагностика на заболяванията на млечната жлеза. Има и сертификати по рентгенология и абдоминална ехография, по образна диагностика на заболяванията в областта на главата и шията (без ползване на апаратура), по мамография и по здравен мениджмънт.

-Д-р Жеков, какви са техническите възможности на МБАЛ „Бургасмед“ по отношение на образната диагностика и какво е нейното ниво в сравнение с други здравни заведения в региона?

-МБАЛ „Бургасмед“ разполага с широк арсенал от модерна апаратура за образна диагностика. В нашето отделение имаме комбиниран конвенционален рентгенов апарат за Ро-скопия и Ро-графия Luminos RF Classic Siemens, както и мобилен рентгенов апарат POLIMOBIL-Plus Siemens за графии при “леглото на пациента”. Ехографският ни апарат MyLabSix. ESAOTE е оборудван с две сонди с плаващи работни честоти с възможности за доплерови изследвания на съдове и органи, а апаратът ни за компютърна томография на цяло тяло SOMATOM go.Up дава ново качество на процедурата. Разполагаме и с апарат за магнитнорезонансна томография на цяло тяло MAGNETOM ESSENZA и рентгенов апарат за мамографии - Planmed Sophie Classic.

Към всичко това добавихме и Компютърна радиографска система CR 35-X AGFA и работна станция за последваща обработка на изследванията от компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, оборудвана с необходимия software. Налице са и три работни станции за интерпретация и отразяване на резултатите от образнодиагностичните изследвания. Тази медицинска апаратура за образна диагностика е есенциално необходима за осъществяване на качествена диагностика.

-Колко често трябва да се правят например рентгенови снимки или скенери – само при определен симптом или съмнения, или трябва и профилактично човек да се подлага на такива? Не е ли магнитно-резонансна томография най-добрият метод за изследване?

-Трябва да се има предвид,че диагнозата на всички заболявания е процес, който отнема различно време и ресурси в зависимост от нозологичната единица. От ключово значение за осъществане на диагностичния процес са необходими качествен и обстоен клиничен преглед, подходящи клинико-лабораторни изследвания, включително електрофизиологични, а при необходимост и образно-диагностични изследвания.

При спазване на принципа в образна диагностика: „ от по-евтиния и достъпен метод за диагностика, към по-високотехнологичния метод“ , обичайно времето за диагностика се редуцира, но също така този път ни дава възможност да изберем най-подходящия метод на всеки етап от диагностичния процес.

Тук е мястото да се опитам да развенчая неправилното разбиране,че по-високотехнологичния метод като и ядрено-магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография-CT са най-добрия избор за диагностика на всички заболявания. Липсата на осведоменост у някои наши пациенти, и не само, им дава фалшивото самочуствие, че биха могли да си самоназначават високотехнологични изследвания, имайки финансовата възможност.

Трябва да отбележа, че ако тези изследвания бъдат направени при липса на ясни диагностични задачи, крайната цел, а именно поставянe на точна диагноза, би могла да бъде пропусната. Причините за този феномен са неправилно определена зона на интерес за изследване, или неправилно подбран протокол за изследване.

В крайна сметка „Ако не знаеш къде отиваш, всеки път ще те отведе там“. Съществуват подходящи и неподходящи методи в образната диагностика. Изборът на диагностичен метод се уточнява при комуникацията между рефериращия специалист и специалиста по образна диагностика.

Моят съвет към пациентите е да се вслушват и изпълняват съветите на лекуващите ги лекари и своевременно да предоставят резултатите от проведините изследвания с оглед стратегически правилно планиране на диагностично-лечебния процес.

-Хирурзи от МБАЛ „Бургасмед“ казват, че благодарение на пандемията и зачестилите рентгенографии и скенери, редица тумори са открити в по-ранен стадии, т.е. стават лечими. Колко належащо е въвеждането на програма за ранна диагностика на рака на белия дроб, например?

-През последните приблизително две години във връзка с COVID-пандемията, предизвикана от вируса SARS-CoV-2, в отделението по образна диагностика направихме много компютърни томографии на гръдна клетка с оглед диагностика на специфичната вирусна инфекция, поразяваща белия дроб. Отразяването на резултатите от проведените прегледи е според CO-RADS – стандартизирана система за рапорт при пациенти със съмнения за SARS-CoV-2 вирусна инфекция.

За съжаление, като инцидентни находки при някои от нашите пациенти регистрирахме първични неопластични процеси на белия дроб в ранен стадий на развитие. Тези случаи практически повдигат въпроса за необходимостта от приемане на скринингова програма за ранна диагностика на рака на белия дроб. Такива програми съществуват в редица държави, като например в САЩ, чиято програмата включва ежегодно нискодозова компютърна томография за детекция на белодробни нодули при възрастни пациенти между 50-80г. пушещи над 20-кутии цигари на година и бивши пушачи до 15 години от отказа от тютюнопушене.

С радост бих искал да споделя, че в отделенията по неврохирургия, белодробна и коремна хирургия се извъшват успешни оперативни интервенции с голям обем и сложност при редица заболявания на пациенти.

-Какво е облъчването при образни изследвания и как съотношението полза-риск подкрепя този вид диагностика?

-При съвременните апарати за компютърна томография с развитието и въвеждането на stellar –детектора се създаде възможност за получаване на висококачествени образи при редукция на пациентската доза до 50%. В отделението по образна диагностика е предприета политика на извършване на своеобразен скрининг на пациенти на възраст над 50 години с назначена компютърна томография на лумбален или торакален отдел на гръбначен стълб.

При тези пациенти обемът на изследването не се ограничава в споменатите вече сегменти от аксиален скелет, а включва и корем и таз при пациенти с назначена КТ на лумбален отдел, а при пациентите с назначена КТ на торакален отдел включваме обема на гръдна клетка и горен абдомен. Този на практика увеличен обем на зоната на клиничен интерес ни дава възможност освен да определяме точна диагноза на заболяванията ангажиращи аксиален скелет, но и да откриваме заболявания в ранен стадий на бял дроб, гастроинтестинален тракт, пикочоотделителна система, опорнодвигателен апарат и др. Разбира се, че този увеличен обем на зоната на клиничен интерес отнема време на рентгенолога, интерпретиращ изследването, а ползите за пациента от навременна диагностика са безспорни.

Важен фактор за нарастващото доверие от страна на нашите пациенти и на колеги от други лечебни заведения към нашата работа в Отделението по образна диагностика в МБАЛ“Бургасмед“ е, че не се задоволяваме единствено с откриването на основни патологични процеси, а правим всичко възможно да стадираме патологичните процеси според международно приетите правила за стадиране на всеки патологичен процес.

В рентгенологичните рапорти често включваме и препоръки за следващи стъпки необходими за разкриването на всички аспекти на патологичните процеси, които в крайна сметка имат отношение към правилния избор за провеждане на лечебен процес.


В категории: Здраве


България Всички новини
Пандемия ли? Вижте какво става на Ибиса (СНИМКИ) Пандемия ли? Вижте какво става на Ибиса (СНИМКИ) „Можем да купонясваме без да носим маски! Чувстваме се свободни!“, коментират посетителите на най-големите клубове на острова Откъде идва култовото наименование „гларус“? Вижте историята Откъде идва култовото наименование „гларус“? Вижте историята От времената, когато истинските свалячи бяха общите работници в курортите Тревога: Цяла нощ издирват баба и внуче, отишли на почивка в Родопите Тревога: Цяла нощ издирват баба и внуче, отишли на почивка в Родопите Те са открити невредими след 15-часова акция Другарски съд: Крум Зарков с тежки думи за състоянието на БСП и Корнелия Нинова Другарски съд: Крум Зарков с тежки думи за състоянието на БСП и Корнелия Нинова Той поиска да бъде сменен лидерът Корнелия Нинова В Холандия администрацията била 25 000, а в България – 200 000, цели дирекции произвеждали мистика В Холандия администрацията била 25 000, а в България – 200 000, цели дирекции произвеждали мистика Това обяснява финансовият министър Асен Василев по време на спор в МС за съкращенията на чиновници Нов удар по джоба ни: Цената на сиренето и кашкавала расте Нов удар по джоба ни: Цената на сиренето и кашкавала расте Сред причините е по-скъпото мляко заради високата ставка на фуражите Плачков за Мариана Попова: Виновни сме, че много се обичаме Плачков за Мариана Попова: Виновни сме, че много се обичаме Аз съм мъж под чехъл, призна актьорът Улов на века: Вижте какъв звяр извади бизнесмен от язовир (СНИМКИ) Улов на века: Вижте какъв звяр извади бизнесмен от язовир (СНИМКИ) Въдицата му хвана сом, който тежи 30 кг Изнася ли България оръжия за Украйна Изнася ли България оръжия за Украйна Вижте позицията на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков от БСП Отцепникът Иво Атанасов: Ива Митева е наемник, днес е с ИТН, утре може да е с друга партия Отцепникът Иво Атанасов: Ива Митева е наемник, днес е с ИТН, утре може да е с друга партия Не съм напуснал ИТН, за да стана част от друг партиен проект или "Продължаваме промяната", обяви той
Мария Захарова - язвителният глас на руската дипломация Мария Захарова - язвителният глас на руската дипломация Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова безспорно е един от хората, които разбиха стереотипа за това какво е да си руски дипломат Знаете ли какво всъщност пушат актьорите във филмите? Знаете ли какво всъщност пушат актьорите във филмите? От края на 90-те години на миналия век почти не е палена цигара на снимачната площадка Виена отново е най-добрият град за живеене в света Виена отново е най-добрият град за живеене в света През 2018 и 2019 г. австрийската столица заемаше същата позиция в класацията, но през миналата година бе преценено, че качеството на живот в европейските градове е спаднало значително заради локдауните Джонсън възнамерява да остане на власт до средата на 30-те години Джонсън възнамерява да остане на власт до средата на 30-те години Ако плановете му се осъществят, това ще го превърне в най-дълго управлявалия лидер на страната от 200 години насам СЗО с много важна инфорация за маймунската шарка СЗО с много важна инфорация за маймунската шарка Тя не е глобална здравна криза на този етап Баща на 3 деца си направи ДНК тест и животът му се преобърна на 180 градуса Баща на 3 деца си направи ДНК тест и животът му се преобърна на 180 градуса Случаят на Чен предизвика бурна дискусия в мрежата, където хората разпънаха на кръст половинката му Заради сушата: В Милано спират водата за фонтаните и декоративните чешми Заради сушата: В Милано спират водата за фонтаните и декоративните чешми В града температурите са 30 градуса и се очаква нова гореща вълна Замесиха Принц Чарлз в скандал за дарение от 1 милион евро Замесиха Принц Чарлз в скандал за дарение от 1 милион евро Твърди се, че е приел куфар от катарски шейх Експлозии разтърсиха Киев, ударен е жилищен комплекс до центъра Експлозии разтърсиха Киев, ударен е жилищен комплекс до центъра Тече евакуация на хората Кървава касапница в Бруклин: Кола се вряза в пешеходци, има загинал и много ранени Кървава касапница в Бруклин: Кола се вряза в пешеходци, има загинал и много ранени Шофьорът се опитвал да избяга от полицията
Кирил ПЕТКОВ Кирил ПЕТКОВ Няма да се махна от пътя на задкулисните играчи Виц на деня Виц на деня Той, на смъртен одър. С последни сили към жена си:
- Софче, ще изпълниш ли последната ми воля?
- Разбира се, любими мой!
- Като си отида, искам да се омъжиш за Ганчо...
- Ама... ама, аз мислех, че ти ужасно го ненавиждаш.
- Ненавиждам го, не, ами, чак до червата си го мразя!
Виц на деня Виц на деня - Съседке, да имаш крив макарон?
- За какво ти е?
- Ами жена ми каза, че ще видя с*кс през крив макарон.
- Ааа, влизай, влизай. Все ще намерим някой.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако човек хапе ръката, която го храни, значи лиже подметката, която го рита!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори