×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Ако имате сигнали за изборни нарушения - пишете ни на [email protected] или чрез платформата "Вашият сигнал до Флагман.бг"
  • Следете новинарските емисии на Флагман.бг в днешния ден - в 11 часа, 13 часа, 15 часа и 19 часа
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Уникална слънчева къща скара ГЕРБ и БСП в Айтос


Уникална слънчева къща скара ГЕРБ и БСП в Айтос
Галин Христов е направил от къщата си фотоволтаичен парк, данък сгради, който плаща е 700 лева, а таксата смет 2000 лева
28 Юни 2011, Вторник, 15:54 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, снимки Добромир ДОСКАЧАРОВ

Галин Христов произвежда алтернатива енергия и плаща 2000 лева за боклук, сблъска Даниел Орлов и Андрей Андреев

Уникална слънчева къща сдърпа ГЕРБ и БСП на сесия на местния парламент в Айтос днес. Причината е имотът на местния жител Галин Христов, чиято огромна къща веднага се набива на очи и контрастира с околните невзрачни блокове. Специфичното в скъпия имот обаче е не голямата му площ и внушителен вид, а фактът, че зданието освен за живеене на 4 членното семейство на Христов, му служи и за производство на алтернативна енергия. Покривът, едната стена и всички тераси са в действителност фотоволтаични панели, които правят от слънцето енергия. Заради тази си дейност обаче Христов бил ударен като с шамар като получил бележка, че дължи на общината 4000 лева такса смет, по 2 хиляди на година. Той иска от местната власт да не плаща налога в космически размери като за фирма със собствено производство, а както всички останали жители на района.

Според Даниел Орлов проблемът с къщата е стигнал и в Народното събрание

Местните политици днес се заеха със специфичния  случай и не пропуснаха да се скарат като в хода на оживения дебат се чуха кой как помага на инициативността на местните хора, кой си плаща данъците и таксите и дали поема рискове в бизнеса. Местният лидер на ГЕРБ Даниел Орлов, който най-вероятно ще бъде и кандидат за кмет на партията в Айтос, стоически поддържаше тезата, че Айтос трябва да е пример и пръв да се справи с този казус, тъй като такава къща, с толкова фотоволтаици няма никъде другаде в България. „Другите общини ще вземат ноухау от нас, нека да покажем, че подкрепяме инициативата. Стига общината е пречила. Аналогичен е примерът, че в Айтос няма един читав хотел, а сложихме такса от 1,20 на легло, като дори в курортната община Приморско е по-ниска. Сега пак искаме да попречим на нещо, вместо да помогнем. Христов наистина няма отпадъци, къщата му е построена напълно прозрачно с кредити от банката, всичко си е декларирал легално редно е да му помогнем”, каза Орлов.

Един от най-изявените местни социалисти Андреев Андреев не пропусна да се захване с Орлов като му напомни, че неговата партия е управляваща в момента и ако иска да помогне на Христов – да се обърне към Народното събрание. Самият Андреев пред микрофона не изглеждаше много въодушевен от частната инициатива на Христов. „Това, че гражданинът е поел рискове, не го прави по-различен като права и задължения”, заключи той. Кметът Евгени Врабчев пък каза, че не са нужни емоции. Администрацията предложила на Христов да му сложи контейнер в двора.


Андрей Андреев (вдясно)  пък каза, че който се заема с бизнес си поема рисковете

След бурни дебати общинските съветници решиха петчленна комисия да провери отново на каква площ живее Христов, съпругата му и двете му деца и каква част от къщата служи за производство на ток. „Самата сграда не генерира отпадъци. Къщата по отчетна стойност е много висока, искаме въобще отмяна на задълженията, но ако това не може да стане, то поне да плащаме такса като останалите граждани в града”, каза Христов.


Къщата в Айтос е облепена с фотоволтаици, самите тераси представлвяат също батерии

Той посочи, че само до преди две години е живял в намиращия се наблизо неугледен жилищен блок, където е плащал 60 лева такса смет. „Сега пак сме 4 души, но плащам 2000, това е невъзможно. Контейнерът в двора няма да ми оправи проблема, няма какво да слагам в него”, каза мъжът.


В категории: Айтос


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
-----------
05.07.2011 19:07:21
3
0
вуйчо Страхил 2009-09-05 23:35:36

--------------------------------------------------------------------------------
Васил Едрев бе назначен с протекцията на ДПС и адвоката на Миньо Стайков депутата Пенко Атанасов.
Другият кандидат на БСП депутатите за ОДМВР-Бургас бе Аргир Бояджиев, но той бе компенсиран с шефското място в Пристанище Бургас. Толкова история, ви стига. Сега е на ход ГЕРБ и промяната е факт.
14.
До Темата
04.07.2011 12:44:19
0
7
Темата, ти хубаво мислиш и разсъждаваш , правилно , но да те светна малко , защото си ми малко заблуден. Тук нещата не се гледат така , не знам дали въобще си от Айтос, но тук ако искаш да правиш нещо , да се занимаваш с нещо ново , си плащаш... на кмета! Затова тук няма много нови частни предприемачи ,тъй като ,ако решиш да не плащаш на кмета... чакат те не 4 хиляди , ами 40 хиляди такси смет и всякакви други възможни.
13.
ТЕМАТА
04.07.2011 12:08:40
0
3
Като нормален човек , влизам да прочета що годе какви са новините. Прочитам статията и си казвам:- я дай аз да прочета коментарите ,да видя какво мисли българският народ, в частност айтозлии. Тук ли намерихте да си водите предизборните кампании. Темата е съвсем друга. Да плащаш 4000лв такса смет е безумно. Занимавал съм се с фотоволатаици и с подобни батерии и знам , че с толкова малко е абсурдно да изкара пари , особенно след като този ток ще се използва и за тази къща.
12.
Katq
02.07.2011 11:03:20
0
1
Ще накарат ли шефа на БСП-Айтос Деян Господинов да се откаже от вътрешната предизборната битка с настоящия кмет и пак кандидат за трети мандат Евгени Врабчев.Кои са задкулисните играчи?Колко лева ще струва това на Евгени Врабчев?Каква е ролята на Георги Михов и Панайот Которов в цялата война на БСП-арите в Айтос
11.
ПЛЪХ
01.07.2011 08:19:02
0
2
Абе ИВО стига си писал глупости !!!
10.
шепа мишки 2
30.06.2011 15:19:42
3
1
В този сайт пишат /т.е. опитват се да пишат/ хранените мишоци на Перлата.
9.
шепа мишки
30.06.2011 13:55:06
3
3
В този сайт пишат:
ИВЕЛИН ЙОРДАНОВ
ЕВГЕНИ ВРАБЧЕВ
СТОЯН КОЛЕВ
СТОЯН МАНГЪРОВ
СТАНИМИР ГЕНЕВ
ГОСПОДИНОВ
ИБРИКЧИТЕ НА РУЖДИ ХАСАН
8.
ппа
30.06.2011 13:39:41
0
4
1 Пияната Тояга? .....................
2 Грабливото Врабче?................
3 Цветарката?.........................
4 Жицата...............................
5 Агент ?.................................
7.
Ръждив Пирон
30.06.2011 06:54:29
0
1
И кой предлагаш да оглави това сдружение? Вашият кандидат ли? А вие да сте наредени в листата от горе до долу, щото вече в никоя партия не ви искат? Някои хора не могат да си преброят партийните книжки и вече граждански сдружения тръгнаха да учреждават. То властта лесно ли се дава? Проблемът, уважаеми гражданино, не е в политическите интереси, нито в гражданските сдружения, а в това, че няма истински политици. Само някакви, които искат да крадат, да налагат влиянието си и да си уредят живота. Перли, Вабчовци,Даниеловци, Ивелиновци - все хубавци. Трябва лице, което е необременено от бизнес интереси, ДС структури и да не е зависимо от комар, алкохол и педерастията си. Чакаме кандидатурите, за да видим...
6.
гражданин
29.06.2011 23:06:36
2
3
скъпи съграждани, вместо да си чешим езиците и пръстите, да помислим за гражданско сдружение, а не за партиини интереси. В противен случай , ДПС ще ни превземе
5.
Айтозлия
29.06.2011 20:04:30
0
2
Чочо какво направи вашия корумпиран кмет цели 8 години, защо няма хипермаркет в Айтос , защо няма бизнес индустриална зона в Айтос защо изобщо няма бизнес в Айтос освен една две толерирани дребни приближени фирми като "десий месий"
Да ти отговоря аз!!!
Първо хипермаркет в Айтос няма защото решението на общинския съвет беше определено като незаконосъобразно от ВКС, а именно това решение беше подготвено и предложено от кмета на вниманието на депутатите.
Второ кмета няма интерес в Айтос да се построи хипермаркет, защо ли защото няма да има с какво да си прави кампания защото цели 8 години нищо не е направил за Айтос.
Направил е нещо но в Сарафово.
Трето : Чочо защо въпреки желанието на общинския съвет от 6-7 години не стартира изграждането на модерен Бизнес индустриален парк който ще осигури минимум 1000-1500 нови, работни места в Айтос.
4.
Чочо
29.06.2011 07:00:30
3
3
Всъщност, такса "Смет" се определя според данъчната оценка на имота. докато не се промени законът няма основание да се намаля таксата за смет на когото и да е. Това, че човекът произвежда ток е основание да заплаща без да мрънка таксата си, понеже печели от това. Построил е къща за толкова пари - ще си плаща дължимите такси. Такъв е живота. Не може да караш Ферари и да не си съгласен с това, че харчи 40 на 100 високооктанов бензин. Днес ще му намалят такса смет, а утре ще поиска да му намалят данъците. Всъщност... хубаво е да уточним факта, че той е постоил къща като физическо лице, а произвежда и продава ток през фирмата си - там трябва да има някакви привилегии.
3.
наблюдател
28.06.2011 21:52:40
0
3
какво го хвалите Орлов, веднъж сте срещу ГЕРБ, веднъж - не
2.
kometa
28.06.2011 16:57:53
1
3
Полицаите няма ли нещо незаконно да ходите да събаряте.
1.
галин
28.06.2011 16:07:26
2
8
Социалисти,абе няма ли лапане за тях те мачкат всеки,затова си отваряйте ушите и очите на изборите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радо с халата: Купуването и продаването на празни обещания е престъпление Радо с халата: Купуването и продаването на празни обещания е престъпление "Искам България да прилича повече на Европа", каза Радослав Кузманов Котаракът Гого от Пловдив депутат? Котаракът Гого от Пловдив депутат? Кампанията в негова защита от читалнята беше подкрепена от близо 11 000 души Машина се гаври с Велико Минков, бюлетината му празна Машина се гаври с Велико Минков, бюлетината му празна Бившият депутат, който се оказа биологичен баща на второто дете на Габриела Славова, гласувал втори път, но с хартиена бюлетина Къци Вапцаров втрещи с идея за нов риалити формат Къци Вапцаров втрещи с идея за нов риалити формат Звездата от "Риск спечели, риск губи" хвърли бомба в социалните мрежи, след като разказа какво е сънувал Гласувах за силна България в сигурна Европа, каза Иван Алексиев Гласувах за силна България в сигурна Европа, каза Иван Алексиев Областният координатор на ГЕРБ подчерта, че за да има развитие в страната и регионите да усещат подкрепата на държавата, е нужен стабилен парламент, надеждно и силно правителство Не виждам трайна формула за властта, каза Ахмед Доган Не виждам трайна формула за властта, каза Ахмед Доган За пръв път гласува с хартия  Радев гласува: Надявам се партиите да са си научили урока Радев гласува: Надявам се партиите да са си научили урока Гражданите трябва да помнят обещанията на политиците, заяви той Азис изпищя, заговори как Меди се опитал да го убие Азис изпищя, заговори как Меди се опитал да го убие В социалните мрежи ври и кипи от коментари Милен Георгиев: Искаме да живеем в развита европейска България Милен Георгиев: Искаме да живеем в развита европейска България Целта ни е да се случат нещата по максимално най-добрия начин, каза водачът на листата на "Синя България" за 2 МИР Бургас Плажуват или гласуват бургазлии на 9 юни, вижте емисията на Флагман.бг в 13 часа Плажуват или гласуват бургазлии на 9 юни, вижте емисията на Флагман.бг в 13 часа На много политици ще им се прииска да направят май поне един-два шамански ритуала за дъжд
Везенков сам поискал да напусне "Сакраменто" Везенков сам поискал да напусне "Сакраменто" В първия си сезон в НБА Везенков записа средно по 5,4 точки и 2,3 борби на мач Христо Иванов на въпрос ще седне ли на масата за преговори с ГЕРБ: Да видим какви ще са резултатите Христо Иванов на въпрос ще седне ли на масата за преговори с ГЕРБ: Да видим какви ще са резултатите Гласувах да има мнозинство за нормална европейска България, заяви съпредседателят на ДБ Идва ли краят на войната в Украйна? Идва ли краят на войната в Украйна? Европейски лидер заговори за мирни преговори с Русия  Шеф на НАТО се жалва от руснаците, били навсякъде и дори в космоса Шеф на НАТО се жалва от руснаците, били навсякъде и дори в космоса Според адмирал Бауер алиансът все още не вижда промени в готовността на руската ядрена триада Британски военен бие тревога, Русия може да унищожи танковете на страната му за две седмици Британски военен бие тревога, Русия може да унищожи танковете на страната му за две седмици Не е изненадващо, че САЩ вече не гледат на Великобритания като на "военна сила от най-висок порядък“, коментира Стюарт Крауфорд Почина бивш треньор на Созопол Почина бивш треньор на Созопол Михаил Ралев е имал онкологично заболяване Болната от рак Кейт Мидълтън наруши мълчанието, извини се Болната от рак Кейт Мидълтън наруши мълчанието, извини се Съпругата на принц Уилям изразява своето съжаление, че е пропуснала последната репетиция за Trooping the Color Как ще гласуват нашенците в рекордьорът Никити Как ще гласуват нашенците в рекордьорът Никити Хората, които са на почивка в Северна Гърция, могат да гласуват в секцията, която би рекордите по гласуване през 2021 година Клипче в TikTok спаси момиче от сигурна смърт Клипче в TikTok спаси момиче от сигурна смърт След шест кошмарни месеца и ходене по лекари Ейми най-сетне разбрала причината за мъките си Изсипаха торби с пари на пътя Изсипаха торби с пари на пътя Вирусните кадри бързо се разпространиха в социалните мрежи
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - По зъбите познавам, кое пиле е младо и кое старо.
- Но, те нямат зъби!
- Те, да, но аз ИМАМ!...
Виц на деня Виц на деня - Добре, бе... Само ми обясни защо ми изневери?
- Виж, скъпа - ти си имаш мен, аз си имам теб... А тя, горката, никого си няма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена написала на надгробната плоча на мъжа си:
"Почивай в мир, че като дойда..."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори