×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българската русофилия по сметка


Българската русофилия по сметка
Изглежда няма да чакаме още дълго, за да се случи онова, което краси профилите със знаменца и полусвастики
11 Април 2022, Понеделник, 16:59 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Как антиваксърите се трансформираха едновременно в привърженици на Путин в Украйна и в патриоти

Ако днес нечий профил в социалните мрежи е украсен с българско знаме, с надпис „Аз съм Царевна“ или и с двете, голяма е вероятността допреди няколко дни там да се е киприло руското. На 24 февруари много българи прецениха, че за тях е важно да се заявят като привърженици на руската агресия в Украйна. Най-лесният начин да го направят бе с добавяне към основната им снимка на бяло-синьо-червения трикольор. Някои продължиха и по-нататък, като прибавиха и полусвастиката Z, станала символ на днешната война.

Но със затъването на Русия в започнатия от нея конфликт, в превръщането на „военната операция“ в кървава касапница, с провала ѝ да постигне целта си да превземе Киев за няколко часа, да инсталира там марионетна власт и впоследствие да присъедини Украйна като поредната област в Руската империя, тези руски знамена едно по едно започнаха да изчезват. Почти навсякъде те бяха заменени с български и с всякакви други патриотични добавки. В последните дни такава например е заявлението, че въпросното лице е „Царевна“ – българският кораб, станал заложник на руската окупация на Мариупол.

На много места в същите профили може да се срещне и публикация, превърнала се във вирусна сред тази категория хора, чийто текст гласи: „Да залеем фейсбук с българското знаме! Качвайте българското знаме! Стига с тези украински знамена и това лицемерие! Ние сме българи!“.

Ако обаче преровим още по-назад сред публикациите на тази съвсем немалка група от българското население, ще установим, че почти всички те, в месеците на коронавирусната сегрегация със зелени сертификати, са се заявявали и като крайни антиваксъри. С уговорката, че крайният антиваксър не просто изразява обосновани съмнения, а не приема ваксините като цяло. 
Как се случи така, че една и съща част от българското общество се оказват хем антиваксъри, хем горещи застъпници на руската агресия в Украйна, хем същевременно се позиционират и като български патриоти? На този въпрос не може да се даде еднозначен отговор, както не е еднородна и масата от хора, която разглеждаме. Някои от тях са обикновени работници, други са висшисти, а трета част – която е особено многобройна и е най-интересната, обичат Русия и новата полусвастика Z, докато същевременно са се преместили да живеят не в Махачкала, Казан, Пенза, Грозни, Чебоксари, Курган или Сиктивкар, а в Мадрид, Лондон, Копенхаген, Берлин, Париж, Чикаго.

Русофилия по учебник

В Европа и света днес има няколко държави, където проруските настроения са отчетливи. Сред тях са Сърбия, Унгария, Венецуела, Сирия, Беларус. За разлика от България обаче, тяхната проруска позиция е предимно на официално правителствено ниво, добре пресметната е и се позиционира според моментния интерес. Сърбия и Унгария имат дълга история на криволичещи отношения с Русия, които са достигали и до точка на кипене. Веднага след края на Втората световна война отношението на комунистическия диктатор Сталин към тогавашна Югославия и опитващия се да се отърси от подчинената му роля неин комунистически вожд Йосип Броз Тито е не по-различно от това днес на Путин към Украйна и президента ѝ Володимир Зеленски, който иска да еманципира страната си от васалитет на Русия. Сталин крои всякакви планове да убие Тито, но той се оказва достатъчно жилав и го надживява с десетилетия. От друга страна в месеците на американски бомбардировки над Югославия през 1999 година Русия засвидетелства подкрепата си за населението на нападнатата страна, но не предприе нищо повече.

След като Тито отказва да го играе пионка на Сталин и заявява, че ще гради социализъм, различен от съветския, вестниците в Москва започват да рисуват югославския вожд като нацист, палач и предател. Текстът над карикатурата гласи: На едно от своите изказвания Тито заяви, че ще върви към социализма по свой път. А под нея: Неговият път.

Симпатиите на беларусите към Русия катастрофираха челно преди две години, когато насред огромните протести намесата на Путин спаси диктатора Александър Лукашенко от крах и закрепи властта му. Това обаче бе извършено с цената на масов терор – убийства, побоища и арести. 

През 1956 година Унгарското въстание пък е не просто народен гняв към управляващите комунисти, но и към съветските окупатори, чиито войски остават там след края на войната, за да помогнат за налагането на комунистическата диктатура. В крайна сметка въстанието е смазано именно със съветски танкове. Да се говори, че днес сърби, беларуси и унгарци масово харесват Путин, държавата му и това, което се извършва в Украйна, е твърде пресилено и опростенческо. На власт и в трите страни са консерватори, които имат свои си сметки за уреждане с либералния западен свят и виждат в Русия необходимия съюзник.

Коренно различно е положението в България. Тук има една важна първосигнална причина да се обича Русия – Освобождението от Турско робство. Тази обич се внушава още в най-ранно детство с първите разкази за турския гнет и царя освободител и се дооформя, облича и прошнурова с историко-учебникарски наслагвания в почти целия учебен курс – от първи клас та до последния урок по литература в гимназията. Затова в отличие от изброените по-горе държави, където русофилията се спуска на официално правителствено ниво, в България тя идва от низините.

Русофилия подир разруха

Разбира се нищо на този свят не е постоянно. Така и първосигналната русофилия сред българското население не винаги е толкова видна и така пламенна. В годините на комунизма например, когато Русия извира отвсякъде - България е залята от съветски стоки, пиеси, филми и музика, радиото е задължено да излъчва процент съветски песни на кръгъл час, а всеки петък единствената телевизия показва само съветски предавания на руски език, част от които дори без превод - русофилското чувство на българите е доста залиняло. Населението слуша западна музика, снабдява се с видеокасетофони и касети със западни филми, облизва се около веригата „Кореком“ - магазини, пълни със западни стоки, които не се предлагат другаде, а там се продават само срещу конвертируема валута. Масово се слушат чужди радиостанции, но не съветски. Съветските филми се прожектират в кината пред почти празни зали. По това време дори има всякакви антисъветски и антируски вицове, радващи се на народно одобрение. Един от тях гласи: Хубав ли е филмът или съветски?
Русофилията в България се изостря всеки път, когато страната изпадне в някаква беда. Този момент може да се онагледи най-простичко с откъс от „Под игото“ на Иван Вазов, когато Огнянов и чорбаджи Мичо препитват малката Събка за гръцкото робство, а тя издекламирва почти подсъзнателно: „От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия!“

Мирослав Миндов, Лили Попиванова и неизвестно дете в ролята на малката Събка в кадър от „Под игото“ (1952 г.)

В края на Втората световна война, когато с изтеглянето на немските войски е все по-ясно, че България ще трябва да се раздели с мечтите си да притежава Македония и да има достъп до Егейско море, русофилията е в подем. Както са посрещали жизнерадостно немските окупационни войски няколко години по-рано, така масово българите се радват и на съветските през 1944. Същата е аналогията и при погребението на диктатора Георги Димитров, превърнал България в най-верен сателит на Съветския съюз. Огромни маси тъжат край трупа му, и до голяма степен хората са все същите, които само няколко години преди това са ревали и край тялото на починалия монарх Борис III, превърнал страната в сателит на Нацистка Германия.

В края на съветската епоха, когато комунизмът е окончателно изчерпан, а България се задъхва икономически, мнозина отново си припомнят придобитото от детството русофилско чувство, като гледат с надежда на съветския ръководител Михаил Горбачов и неговата перестройка. Но тъй като тя води до само още повече разруха, тази внезапно избликнала русофилия бързо залинява отново. Още в първите години след 10-ти ноември 1989 г. русофилията в България изчезва със същата бърза скорост, с която се появява малко преди това, и дори става невидима и неосезаема. Тогава всички си мечтаят не за дружба и братство с държавата на Горбачов, а после на Елцин, а за Швейцария на Балканите. В по-следващо време, когато това не се случва, мнозина се захващат да си построят собствена Швейцария, като чисто и просто бягат от България. Но не в Русия, а на Запад.

Русофилия срещу либерал-глобализъм

32 години след падането на комунизма, когато на всички е ясно, че демокрацията и либерализмът, форматирани в последните две десетилетия и в глобализъм, не са донесли очакваните от българите резултати в материален и социален план, е дошъл редът на поредната порция русофилия. Мнозина се чувстват предадени от прехода, и с основание. Пенсионерите, които цял живот са се трудили, получават мизерни пенсии. Огромното количество фабрики и предприятия, завещани от комунизма, макар и в окаян вид, наместо да бъдат обновени и надградени, чисто и просто са разграбени и унищожени. Немалка заслуга за това има натискът от Запад икономиката да се разпродаде на всяка цена, като едно от условията за отпускане на изгодни заеми и за членство в ЕС. Няма правителство в последните десетилетия, което може да се похвали, че е изтръгнало България от най-долните места в класациите по бедност, раждаемост или по показател за щастие. А по отношение на брой на населението държавата буквално катастрофира. Украйна, но едва в дните на война е напусната така масово, с каквато скорост се обезлюдява мирна България в последните години.

Всички тези фактори, по причините, обяснени по-горе, отново пробуждат русофилията сред част от българите. За тях Путин не е диктатор, забранил опозицията, наложил жестока цензура, отровил свои опоненти с новичок в чужбина, нахлул в Украйна, където избива деца, жени и старци, а силен държавник, който ще натрие носа на Запада, ще направи на пух и прах неговите демокрации, либерализми и глобализми. И като крайна цел – ще свали продажната българска власт, ще доведе начело силна проруска партия, която – рамо до рамо с Путин – ще се разправи с американското посолство, с бюрокрацията в Брюксел, с всякакви елгебетета и джендъри и всичко в България ще потече по мед и масло.

За тази пламенна, но твърде утопична русофилия, огромна вина имат както Европейският съюз, така и американското посолство в София. Тяхното нахалство в последните 30 години, с намесата им във всеки аспект от българския живот, е безгранично. То започва още с появата на американски бази у нас, които се ползват абсолютно безплатно и където дори не важат българските закони. Преминава през явната и тайна подкрепа за българските правителства, което оставя у огромни маси усещането, че са съставяни не в зависимост от българските интереси, а по списък, утвърден от американския посланик – сегашното е най-виден пример в това отношение. Дооформя се от загубата на държавен суверенитет, при което дори толкова елементарно нещо, като покупката на нови влакове, трябва да се одобрява от Брюксел. И се стигне до централизираното налагане на либерализма в най-крайните му прояви с гей-паради и шумно прокламиране на политиката на идентичностите. България винаги е била толерантна страна. В годините на комунизма цели плеяди изпълнители и артисти, за които масово се е знаело, че са хомосексуалисти, са се радвали на всенародна любов, заради таланта си. И никога не са били обругавани заради сексуалните си предпочитания. Но насилственото налагане на хомосексуализма като норма в последните десетилетия доведе до точно обратния резултат.

Русофилия от дивана

Да си оформиш профила с руско знаме, да напишеш ругатня срещу „украинските нацисти“, да се радваш на новата полусвастика като на красив символ на руските „освободители“, при това да го правиш забележимо за всички, е фасулско занимание. Трябва ти компютър, или друга джаджа с интернет, и диван на който да се излегнеш. Диванната русофилия е забавна, защото е като детско редене на кубчета. Натискаш някакви клавиши и си се заявил на целия свят. Да се радваш на чуждото нещастие, на потоците кръв в Украйна, на зверствата в Буча, които смяташ, че изобщо не са никакви зверства, ами някакъв театрален декор с чешещи се трупове – понеже така са казали по Первый канал, е типичното проявление на съвременното технологично диванно русофилство. Стоиш си удобно в топлото жилище, хапваш салатка, пийваш ракийка, това те отпуска, и русофилията ти идва отвътре, а войната прилича на компютърна игра. Впрочем когато войната се води надалеч, винаги е било много лесно тя да се превръща в забавление.

Също така лесно се случват нещата, ако си в чужбина. В най-общия случай си избягал там, защото в България не си могъл да си намериш работа. Донякъде мразиш факта, че си емигрирал. Работиш много и не ти остава време да се замисляш кое е руска пропаганда, а кое – истина. Получаваш заплата в долари крони, паундове или евро, но намираш за много яко да харесваш Русия. Младото поколение, което пък никога не е живяло в руския свят, в който бе натикана България между 1944 и 1989 година, намира русофилията за любопитна и привлекателна, точно както е интересно всяко непознато нещо. Именно любопитството, непознатото, модата да си ляв, сталинист и русофил е подтиквал младежите преди 80 години да стават агенти на съветското разузнаване насред Втората световна война. Легендарната кеймбриджка петорка е плод именно на подобна мода. Разглезени дечица от богати семейства с добро образование се превръщат в предатели на родината си и в отлични съветски агенти, защото е яко да си полезен идиот на Сталин. Още по-странно изглежда, когато днес се знае, че и петимата са били хомо или бисексуални, нещо, за което в Съветския съюз е можело да се простят с живота си или поне дълги години да гният в затвори или трудови лагери.

През 1994 година във Франция излезе книгата Mes Camarades de Cambridge (Моите Кеймбриджсик приятели), написана от Юрий Модин, който е бил водещ офицер на петимата. През 1944 година, когато го назначават да ръководи петимата, Модин е бил на тяхна възраст – едва 22 годишен, защото Сталинският терор е унищожил цели поколения офицери от разузнаването. Но петимата са били толкова наивно харесващи Съветския съюз от удобството на западния свят, че дори не са се замисляли над това. Модин разказва, че хомосексуализмът е бил дори част от агентурната работа – нещо немислимо в самия СССР. Когато Модин се е разхождал с някого от петимата из Лондон, легендата за пред английската полиция, ако случайно ги спре за проверка, е щяла да бъде, че са любовници. А години по-късно, когато най-известният от петимата – Ким Филби, е разкрит от контраразузнаването и спешно трябва да бъде прехвърлен в Съветския съюз, насред сивата и отвратителна съветска действителност, убива мрачното си настроение в алкохол. Все пак КГБ прави за него отстъпка, като му намира един официален хомосексуален любовник, и си затваря очите за още няколко неофициални, с които се среща, докато официалната му жена е на работа, и които обаче са също от списъка на съветските тайни служби.

Книгата на Юрий Модин излезе и на български през 1995 година под заглавието „Пет плюс КГБ“

Както и сега, така и някога, благодарение на съветската пропаганда, рисуваща сталинска Русия в хипнотична модерна привлекателност, СССР се радва на огромен брой почитатели в свободния свят. Прогресивната общественост просто се влюбва в „чичо Джо“, въпреки терора, кървищата и глада, в които е потопил собствената си страна. Поради тази любов съветското разузнаване тогава, а вероятно и руското сега, няма защо да прилага особени усилия да вербува когото си поиска. То едва смогва да пренасочва към Москва онова, което само пада в ръцете му.

Русофилия и патриотизъм

За много българи днес е напълно в сила физичният закон, че действие ражда равно по сила противодействие. Повечето хора разсъждават на много елементарно ниво. За тях има само черно и бяло – американско господство и либерал-глобализъм и техен руски отпор. И понеже едното българите вече го живеят достатъчно дълго време, забравили са какво е било да си пионка насред руско-съветския свят, смятат, че сега наред е другото. Старата вяра, че само трябва да сменим единия господар с другия и всичко ще се оправи. Още Левски се е възмущавал от подобни елементарни очаквания: „Ако се бием с турците само за цар, то сме глупци. И сега си имаме султан. Нам трябва не господар, а свобода и човешко равенство“.

Тези настроения се използват доста хитро от различни организации, позициониращи се като патриотични, които виждат в тях необходимите дози калории за подсилване на своята политическа тежест. Те ги канализират твърде умело, което засега се оказва печеливша тактика. Нещо повече – както някога профашистките сили в България са виждали в Германия надежда за присъединяване на Македония и беломорието, така и днес някои политически фактори смятат, че путинска Русия може да им помогне да завземат Македония, а впоследствие и части от Сърбия и Гърция. Тези утопични мечти могат да станат толкова по-масови, ако войната в Украйна привлече още участници, и в крайна сметка се прехвърли и в други европейски държави. Започнат ли да падат бомби в Полша, за което мнозина в Русия дори не крият, че мечтаят да се случи, изпадне ли западният либерал-глобализъм в още по-дълбока криза, тръгнат ли да се редят едно след друго крехки и безпомощни български правителства, сглобявани все в американското посолство, вероятността у нас да се повторят събитията от 1941-1944 година ще става все по-реална. Винаги ще се намери един нов Кимон Георгиев, който да извърши преврат, за да връчи страната на поредния нов господар с надеждата той да ни пусне в Македония. Това че Русия официално, и отдавна, се е обявили за гарант на териториалната цялост на Македония и последното нещо, което ще позволи някога, е България да я присъедини, се смита под чергата.

Немска карта на Царство България с новите земи след 1941 година

Разбира се тези розови представи за Русия и нейната въображаема роля за българското спасение ще се сблъскат челно с реалностите, ако „руският свят“ вземе, че все пак победи в България. Не е нужно да чакаме това да се случи, за да имаме представа що за спасение ни чака. Достатъчно е да проследим какви ги вършеха и вършат и в момента руските бизнес наместници у нас. Имената и делата им са всеизвестни, но неясно защо хората не ги възприемат като част от путинската вселена, макар да са точно това. Доста от икономическите безобразия, случили се у нас, са и тяхно дело. И си го позволяват дори сега, при положение, че ни управляват прозападни правителства!

Но след като народопсихологията смята, че е достатъчно да се сгушим в скута на поредния Голям брат, за да се решат всичките български проблеми, няма да ни се наложи да почакаме още дълго, за да се случи онова, за което хората, красящи си профилите със знаменца и полусвастики си мечтаят.

Както се вижда, българската народна русофилия, макар и отглеждана още от най-ранна възраст и затвърждавана през целия курс на обучение в училище, на практика не се различава много от тази, която на официално държавно ниво провеждат различни страни в един или друг период от време. Тя също се проявява само в определени моменти, което я прави русофилия по сметка - когато населението усеща проблем и силно се надява Русия да му го реши.
 


В категории: Войната в Украйна


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
65
Коментара по темата
65.
Дарт Мол
18.04.2022 18:31:10
4
1
Колко бързо аниваксърите се преобразили на путинофили?
Много ясно в природата нищо не се губи. Дебилите са си дебили, просто бързо се преобличат в нови рокли.
64.
*********
16.04.2022 19:05:47
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
63.
есе
16.04.2022 12:03:42
5
8
Харесва ми как статията изкарва наяве инфантилните реакции на неузрелите комунистически мозъчета в коментарите.
62.
нормално
13.04.2022 16:07:19
8
13
Абе не е ли да пречукаш 2-3 милиона хорица, къв руски владетел си? Те така и с Путин. После ще остави на руските тролове да сеят пропагандата и да замитат. Така е от време оно. За жалост хората в България в масата са си ограничени и за тях важи правилото "Хляб и зрелища". Как искате да реагира човек който го интересува не свобода и съпричастност а това да има евтино олио.
61.
sisi
13.04.2022 09:40:01
13
12
Що за глупава статия???
60.
до 59
13.04.2022 09:07:16
12
10
А новите "инженери" в Германия какво казват? Общувате ли си с тях, празнувате ли заедно празниците или ги заобикаляте още като ги видите? А пък и като става въпрос за ескурзии в Русия има много по-красиви места и забележителности, отколкото в Германия, казвам го от опит.
59.
Живия живот
12.04.2022 22:44:18
9
18
Живея в Германия и доста българи хвалят Русия , а там и на екскурзия не ходят. А същевременни руснаците които познавам тук ги е страх да си отизат венъж в годината от страх да не ги мобилизират или да ги арестуват ... който има пряк контакат му е ясно, другите са романтици
58.
Соломон Паси
12.04.2022 22:27:00
7
6
Другаре атлантици, кога ще скопим лъвчето от герба, та да стане като вас?
57.
Хаха
12.04.2022 18:34:01
13
17
По голяма простотия като констатация не е възможна, с тази статия май са избивани тежки комплекси. Нищо лично
56.
Българин
12.04.2022 17:33:40
20
18
СЛАВА РУСИЯ .
55.
Путьофилията не е русофилия
12.04.2022 09:30:18
9
17
До 1878г. русофилите са обичали безплатно Русия и емигрирали там - Одеса, Крим, Болград ...
Сегашните путьофили обичат Русия срещу американски центове, но емигрират в САЩ.
54.
жестоката истина
12.04.2022 08:54:17
8
27
Статията в общи линии е добра, но е твърде дълга за четене от хората за които (предполагам) е предназначена - заблудените селски тарикати, чакащи "добрият чичко" да им сложи в чинийката да папкат - "дядо Иван", "чичо Сам" и т.н.
Казано по-накратко русофилите (по-правилно е "русоробите") в България се делят на две основни групи - "потомствени майкопродавци" и "кухи лейки".
"Потомствените майкопродавци" произхождат от фамилии, продали се на Русия за пари, като Драган Цанков. Те са извършвали преврати, саботажи и пр. антибългарски деяния в полза на Русия, например като Радко Димитриев или Вл. Заимов. Впоследствие русоробите стават комунисти и отново работят срещу България в полза на СССР, който от своя страна ги прави привилегирована класа за 45 г. в НРБ. И сега чакат отново "дядо Иван" да окупира България и те отново да заръфат "мазния кокал".
"Кухите лейки" са хорицата - конформисти, неуспели да се докопат до "мазния кокал", за което винят другите, но не и себе си. Тия конформисти - мижитурки през СОЦ-а копнееха да станат комунисти. После "посиняха", станаха "американофили" и викаха "Долу БКП" с надеждата "Големият Западен Кореком" да отвори широко вратите си и те да папкат и акат на воля. После, разочаровани, станаха "путинофили" с надеждата джуджето в Кремъл да накаже лошите американци на които те, конформистите, се предлагаха с широко разтворени бузи, а останаха с пръст в ..., айде нека да е в устата. Скоро ще се появи и друга тенденция - конформистите, отново разочаровани, ще се преориентират на "китайьофили". Но какво да ги правиш - конформисти, т.е. мижитурки, които мислят само за коремите си. А когато сам си се поставил в ролята на говедо, няма как да избегнеш съдбата на говедото - под ножа на касапина.
За "потомствените майкопродавци" и "кухите лейки" важи максимата - "Комунизмът превръща човека в шибан идиот".
53.
Бургас
12.04.2022 08:42:02
17
21
Егати манипулираното гласуване в полза на автора. Да ви ******* и в набедените "журналисти".
52.
Форт Браг
12.04.2022 07:51:34
4
16
90% от "русофилите" са всъщност съветофили. Самопровъзгласените "елити" го знаят и сън не ги хваща от това. Дори и групата на Путин. Когато ДНР-овската милиция тръгна с червеното знаме, "възстановителят" на СССР реши, че Киев не е толкова важен и по-добре да прати профитата в Донбас да правят референдуми.
51.
Драги Русофиле и доносници
12.04.2022 04:19:36
6
10
НаКГБ,ДС и прочие руски подлоги,преди да ревнете срещу еврогейовете,не ги харесвам изобщо. Прочетете писмата между Ленин,Троцки и Зиновиев,разсекрети ги Путин ще видите какво е дърти пеерази,единия от най безобидните изрази е че го целува по марсисткото дупенце чудни вождове имате да си облизват лайнарниците.
50.
Ми тя
12.04.2022 04:11:29
8
9
Русофилистията е била за пари,ген Заимов се е предлагал на Абвера извадиха документи за това после го купуват Съветите,вапцаров е в3емал по 2000 лева месечно само от СССР,а племенника му в недалечното минало даде 1 интервю и загатна че става въпрос за пари. Когато майор Томпсън идва да проверява шумкарите къде харчат парите на съюзниците набързо го опукват. А при обиск на дядото на Междуречки намират тях над 1 милион лири,долари,и други валути. Кво ди правиш народни закрилници.
49.
Значи
12.04.2022 00:46:09
4
8
недоказуеми твърдения.... ами доказуеми са, има и съответните инструменти. А конкретната личност е автора на пасквила, все пак това са негови словоблудства. Както и да е ... пак ще има "коментара беше".
48.
Арю Сириъс
11.04.2022 23:17:04
14
15
Антиваксъри, плоскоземци, хемтрейсъри, петжитъри, русофили, антибилгетсъри, пламенпасковци, итн са една и съща измет, облъчена от съветска пропаганда. С едва завършено основно образование и с академични претенции.
47.
Напоителна
11.04.2022 22:34:02
19
19
Фашистка пропаганда
46.
БГ
11.04.2022 22:19:21
5
11
Робски душици,американофили ,русофили,франкофони,германофили ,туркофили,,,,българофили,,няма ,зеро,йок,. О.нула.робски душици,чакат някой да ги упрай.руснака 45 г. Как беше оная песен ,стигат
45 г. Сега другия брат 45 г.,после следващия и т.н.
45.
1
11.04.2022 22:11:44
12
27
Първо бяхме антиваксъри понеже не искаме да се бодем с недоказаната гадост от която ти трябват 4-5 дози за да си "защитен" но пък за сметка на това имаме всички задължителни ваксини от календара за разлика от Украинските "бедстващи". Сега понеже не искаме да участваме в конфликта на две държави сме русофили и платени от Възраждане. За сметка на това по телевизии и онлайн угризки като тази се предоставя всичко едностранно от хора нямащи нищо общо със вирусологията и военното дело. Та да помисли отново кой е платения и кой е украинофила кланещ се на хамериканци и еврогейци
44.
Putinist
11.04.2022 22:02:24
21
18
Пак гасувах за ВгъZZраждани, и съм още по прост и беден от преди. Русофил съм, но съм с самочувствие, Абсолютно безполезен съм като повечето путински отрепки, ама нали имам паспорт и егн, и затова русофобите ще ми плащат социалните помощи!!!
43.
AK47
11.04.2022 21:28:15
17
23
МНОГО КРАВАРСКИ ДЖЕНДЪРИ С ЛАЙНА ВМЕСТО МОЗЪК КОМЕНТИРАТ....ЧЕ И КОМЕНТАРИ ТРИЯТ....БОКЛУЦИ ЕВРОГЕЙСКИ
42.
b до 34-Митко
11.04.2022 21:07:06
12
11
Това го кажи на хамерския дженерал. пленен в Мариопол! Да, кажи и на Божо!
41.
Тарас Булба
11.04.2022 21:00:17
22
33
"Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат, какво се случва в Русия, ще кажа само: пият и крадат. Нищо не се е променило." Салтиков-Щедрин.
40.
*********
11.04.2022 20:50:37
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
39.
*********
11.04.2022 20:37:30
3
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
38.
Др Иванов
11.04.2022 20:35:24
27
24
СЛАВА РОССИИ
37.
Поправка
11.04.2022 20:22:45
23
37
Русофили е имало на времето. Сега има русодебили. Путинофили, които се прекланят пред новия Хитлер, който 1:1 като стария ще ревизира хода на историята и ще установява нов световен ред.
36.
Хахахах
11.04.2022 20:17:49
17
16
Интересно е, когато се "разлават кучетата" за повече коментари ;)
Гейпарадската измет е в множествен анален оргазъм, че тяхната теза е права и се ръгацонят правилно ;) в разпраната цев хахахахах
Бетерска работа...
35.
Гнусна и воняща статия
11.04.2022 20:08:25
23
34
Не ви ли писна от платени гнусни и подли статии, написани от небългарски журнакисти. Не ви ли писна да ви изтриват истинската история и да ви набиват в главите удобната на сега власт имащите псевдо история. Не проумяхте ли, че ви правят на безмозъчни тулупи, гледащи единствено в хладилника. За това ли умираха нашите хайдути, впйници и офицери.До тука ли се докарахме, наследниците на империята БЪЛГАРИЯ.
34.
Митко
11.04.2022 19:57:24
39
35
Време е да се даде оръжие на Украйна , а най-добре е НАТО да се намеси и да сложи веднъж за винаги смешниците на мястото им .
33.
Абе
11.04.2022 19:56:23
3
29
Колега как някоя армия ще превземе Киев за няколко часа ти нормален ли си?Град и съответните около него части, които наброяват около 3 милиона човека(или по-точно бяха толкова).Във войната в Сърбия хамериканците не посмяха в една Сърбия да влязат задоволиха се с бомбенето на цялата инфраструктура.Като чета по руските и по украинските сайтове имам чувството че тия не говорят за една и съща война.Това все едно е да четеш история на балканският полуостров.
32.
Браво
11.04.2022 19:53:13
16
17
Толкова безсмислени думи ...ни ми се четат.
Руската българофилия преди 130г.как ли ще я опише автора.
Тъжни смешки се надпреварваме да пишем а не виждаме какво остава в България след 30г."демокрация,",14 ЕС,,нато и .....последни в европата.
Не на войната.
31.
До 30
11.04.2022 19:52:03
19
22
Извода е ,че 85 % от народа са дебили и комунягите ви го казаха . И затова сте най-бедните в Европа . Там е разликата ама се мислите за по-умни от тях .
30.
me
11.04.2022 19:48:26
21
35
Ей с такиува материали се копае дъното. Ама дълбокото дъно. Срам неуважаеми джурнаглисти. Срам! 70% от народа не щат да помиришат Ковид ваксините ви, 85% не искат оръжие за Украйна да се праща и са за пълен неутралитет, тоя ми говори глупости!
29.
До 19
11.04.2022 19:45:18
9
11
Дебил си ти и явно си го знаеш , най- вероятно и майка ти и баща ти са дебили и най-вероятно и жена ти е дебил и също си създал дебили . След като си доказан дебил ,защо се излагаш и не си като първите и да си мълчиш ? Не ми казвай кое е за мое добро ,защото скоро ще ти покажа ,че е за твое добро да си мъчиш дебилче .
28.
до 26
11.04.2022 18:55:33
10
11
Показваш клошарското си ниво доста явно.
Добре си описан в статията...
27.
do Flagman
11.04.2022 18:54:57
2
25
Относно публикуваната снимка с .....неизвестно дете което играе във филма Събка , а това е :
-Световно известната Силви Вартан.
26.
*********
11.04.2022 18:50:03
11
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
25.
Darmon
11.04.2022 18:42:03
7
11
Vaksinata shte vi napravi svobodni zavinagi!!
24.
*********
11.04.2022 18:39:50
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
23.
Хм...
11.04.2022 18:25:27
32
44
Изфирясалите мозъци, фенове на теориите на конспирациите, откриват във всяка новина нещо съмнително и конспиративно. Смея да твърдя, че голяма част от привържениците на "Възраждане" са такива прости наивници. Те са антиваксъри, пропутиниски русороби, пишман "националисти" и като цяло популисти. Патриоти само на думи, силни на врещене, а когато войната им дойде до вратата, ще се скрият в миша дупка. Жалкото е, че си мислят, че нещо зависи от тях, а истината е, че са толкова прости, че няколко човека могат да ги водят за носа и да нареждат своя си предателски пъзел.
22.
Лукса
11.04.2022 18:22:57
36
30
Тая шепа безродници на снимката са позор за нацията! Руфилистиците са билни и трябва да се лекуват или затваряни в клиники доживот
21.
1
11.04.2022 18:22:07
22
27
Много сте писали, а не ми се четат глупости. Аз не съм по сметка. Много не са по сметка. По сметка обикновено са дебатиращите в телевизиите
20.
Uona bi fri
11.04.2022 18:21:10
5
3
Ubitenko,ne cheta!!
19.
До 15
11.04.2022 18:08:35
37
20
Има дебили, които знаят че са такива и си мълчат!! А има и други дебили, такива като теб, които мислят че знаят всичко и стават за смях!!
Бъди като първите дебили и мълчи, за твое добро е!!
18.
аз
11.04.2022 18:06:59
17
37
Доста сносен анализ, лошото е , че доста хора ще намерят себе си в статията
17.
До 13
11.04.2022 17:59:13
15
18
Браво!
Удар в десетката!
16.
Да
11.04.2022 17:57:24
35
39
Да, българския народ харесва руския, не говорим за чалга, малоумното с промит мозък поколение. И едно само уточнение Русия в момента не е агресора, Украйна не показа уважение към етноса и ще получи жесток урок. Същото щеше да е ако ние бомбим Кърджали и Разград и Турция ни нападне, укрите сгрешиха.
15.
Кок
11.04.2022 17:54:44
47
47
Точно и ясно ще го кажа , тия са просто промити фейсбук тъпаци , хора които нямат собствено мнение и нямат мисъл . Теса плиткоумници които виждат само скъпите коли на украинците и от завист за собственото си нещастие са готови да ги нападат и да защитават диктатора Путин . Само мога да им пожелая съвсем скоро да им се случи същото нещо като на украинците да ги видя тогава насранковците какво ще правят.
14.
Димо
11.04.2022 17:45:23
42
52
Всички русо обичащи .. да си палят ладите и москвичите и да се изнасят към фронта или Към Русия …
13.
*********
11.04.2022 17:44:48
9
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Баладински
11.04.2022 17:44:06
46
63
Много точна статия ! Русофилите са или рубладжии или полезни идиоти . Но и в двата случая са национални предатели.
11.
Избирател007
11.04.2022 17:43:12
25
45
Този събирателен образ е на вечно недоволни хора считащи себе си за аутсайдери. Това не са бедни хора, това са обикновени хора със скромен живот и огромна завист към малко по богати от тях. Завист която явно вече е основна българска черта. Преди мразеха американците и гнилия капитализъм, после станаха ревностни антикомунисти, после станаха вирусолози, сега вече са големи русофили, утре след разпада на Русия вероятно ще станат първи приятели и последователи на китайската супер сила. През цялото време са вещи във военното дело и детайлни познавачи на,световната конспирация, за футбола и политиката да не говорим, вече са ниска топка. Свиквайте, това е положението, това е материала.
10.
Marinero
11.04.2022 17:42:19
40
57
Русофилията и Путинофилията в България са свързани с копейките. Когато свършат копейките ще им се изчерпи и Русопуткофилията.
9.
До 8
11.04.2022 17:40:26
20
45
А ти ходил ли си в Русия?
8.
Гошко
11.04.2022 17:33:27
63
49
Българина обича Русия, но не по сметка, ПИСАРУШКЕ!!!
Това ти и всичките други 58 пола, няма как да го разберете!! Затова се иска сърце и душа, а вие нямате!! Знам, че ви е много напрегнато от този факт, но той е неопровержим- България е за Русия и нищо не може да промени това, най-малко ти с несвързаните си дрънканици!!
7.
Русофилите са бъдещето на България
11.04.2022 17:32:14
52
34
По чисти същества от Славянската нация в света ----няма бе хора
6.
дебили бургас
11.04.2022 17:31:26
37
59
Браво на автора, дано го е писал той. Учудващо точен материал.
5.
Чочо
11.04.2022 17:25:50
7
25
Свобода на словото .Явно тук има цензура .
4.
Чочо
11.04.2022 17:24:45
47
37
Това все едно го е писал някой първолак .
3.
жьх
11.04.2022 17:23:56
5
14
https://faktor.bg/bg/articles/dokoga-sasht-shte-spasyavat-rusiya-osobenostite-na-ruskata-neblagodarnost-chetiri-pati-za-105-godini-no-blagodarnost-nyama
2.
Лост
11.04.2022 17:21:02
8
25
А на мен ми е интересно, защо като ходи по улицата очите му постоянно гледат наляво - надясно. Дали се притеснява от нещо?
1.
b до Божидар Божков
11.04.2022 17:17:27
61
60
Всички българи на Шипка са били русофили. Къде бяха русофобите като теб. Не те наричам журналист, защото не си такъв!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори