×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минитерството на здравеопазването препоръча да се носят маски на закрито и в транспорта
  • Airbnb въведе пълна забрана за партита в имотите
  • Пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания се увеличават с 45%
  • Тунелът към "Люлин" трябва да е ремонтиран до януари 2023 г.
  • Делът на заразените с COVID-19 е вече почти 14%
  • От днес хлябът е по-евтин с 20%, твърди вицепремиерът Корнелия Нинова
  • Лятото започна ударно, по цялото Черноморие ври от туристи
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ОбС прие Бюджет 2022! Кметът Николов: Детската болница е голям надпартиен проект, кауза за Бургас


ОбС прие Бюджет 2022! Кметът Николов: Детската болница е голям надпартиен проект, кауза за Бургас
Надявам се на по-добри времена за нашия град, каза кметът след вота на съветниците. Вижте детайли за детската болница
07 Април 2022, Четвъртък, 15:38 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

До края на април ще видим готовия проект с всички детайли по изграждането на революционното за България детско лечебно заведение и ще може да започне обявяването на обществените поръчки

Общинският съвет на Бургас прие Бюджет 2022. Гласуваха 45 съветници, от които 1 се въздържа, 7 бяха против и 37 дадоха гласа си „за“. Благодаря на всички, които подкрепиха и които не – ще направим всичко, за да ви разубедим. Надявам се на по-добри времена за нашия град, каза кметът след вота на местния парламент.

Една от каузите, която обедини съветниците и бе изтъкната като надпартийна и изключително важна за една четвърт от българите, е изграждането на Детската университетска болница в морския град.

До края на април ще видим готовия проект с всички детайли по изграждането на революционното за България детско лечебно заведение и след съгласието на ОбС ще може да започне обявяването на обществените поръчки за нейното изграждане, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов след въпрос от общински съветник. Манол Тодоров от ДБГ отправи поздравления за заместник-кмета по бюджет и финанси Красимир Стойчев и екипа му, но заяви, че от отговора на въпроса му зависи как ще гласува днес.  

Бюджетът на Бургас: Консервативен и стабилен или нереалистичен за изпълнение?

„За мен гигантското в този мандат на местния парламент е детската болница, имам две деца, които често боледуват. Не мога да опиша безсилието в 00 часа в събота, когато детето вдигне температура и няма къде да отиде. Това е изключително тежко за всеки родител“, каза Тодоров и попита за реален период, в който да очакваме болницата да бъде открита.

Кметът Димитър Николов даде изключително подробен отговор на въпроса на местния парламентарист и подробности по проекта. Той изтъкна за пореден път, че темата детска болница е по-голям проект, който е изключително надпартиен.

Обсъждането на бюджета на Бургас се превърна в трибуна за свръх амбициозни местни политици

„По темата детско здравеопазване от различните министри винаги сме посрещани със съдействие и разбиране. Надявам се така да продължи и занапред. Това е мащабен проект, който касае не само Бургаска област, но и целия Югоизточен регион в страната. Освен изграждането на детска болница, ще изградим и модернизираме детски педиатрични кабинети в региона, включително и на територията на Бургаска, Сливенска и Ямболска област. В момента преговаряме за останалите две съседни области. Към детската болница ще бъдат закупени високотехнологични линейки, в средствата по един от стълбовете на Плана за възстановяване и устойчивост има средства за закупуване на въздушни линейки и специализиран транспорт.  В детската болница ще работи Единен ситуационен център. Към лечебното заведение е предвидено изграждането на центрове за долекуване на т. нар. детски санаториуми. В момента се предвиждат един или два, включително и в Странджа. Водят се преговори с Община Малко Търново, където има сграден фонд, който може да се използва. Към проекта се включва и мащабен такъв по телемедицина, тъй като това е изключително важно за функционирането на тази програма. В детската болница ще има команден център, където дигитално ще се управляват процесите. Ще се стремим да влезем в нова категория, в нова философия на детското здравеопазване. Много са малко държавите в света – 4-5, които са на това революционно ниво. Ще се стремим децата минимално да присъстват в самото лечебно заведение“, каза Димитър Николов пред общинските съветници в Бургас.

Кметът на Бургас призова държавата да стимулира общините с добра финансова дисциплина

И продължи: „Помня думите на най-добрия педиатър в Европа – д-р Диас, който е председател на Европейската мрежа по детски болници в Европа, в която за съжаление България не участва. Когато чу нашите намерения, той каза: „Вие в Югоизточна Европа сте ми бяло петно и сте ми много важни. За да бъдем ние полезни, на нас ни липсва генетичната информация от района. Направихме първите крачки, не сме я регистрирали още, но изпратих официално писмо да включат бъдещата детска болница в тази европейска мрежа. Те поеха ангажимент заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие да осигурят механизма по обучение и специализиране на педиатрите в мрежата на развитите детски болници в Европа.

И д-р Диас каза следното: ние третираме болното дете като болно семейство. Еднакво се грижим за лечението на здравето и душата на това дете, така и за лечението на цялото семейство. Когато е болно едно дете, това е стрес за цялото семейство. Работим с родителите на това дете, така че те да помогнат за възстановяване на заболяването на това дете. Той обеща да направи международен семинар в Бургас по тема детско здравеопазване“, каза Димитър Николов.

 Кметът припомни, че две години екипът му работи по този проект. „Доста е, но съм убеден, че това беше начинът. Осъзнахме колко много неща не знаем, бяхме наясно с 10%“, каза Николов.

Пълен запис на пресконференцията за представянето на Бюджет 2022 на Бургас

Направен е мащабен анализ на състоянието на детското здравеопазване на територията на Югоизточна България през последните 20 месеца. Направена е и прогноза за нуждите на детското здравеопазване в нашия региона за 20 години напред. Чрез специална матрица е направен модел каква да бъде болницата.

Тя трябва да бъде със 133 легла, включително и за реанимация, с 13 отделения и 5 клиники.

„Отначало се подаде предложението детската болница да няма анестезиология, но това се отхвърли. Оказа се, че дори анестезиолозите за деца са различни от тези за възрастните“, обясни Димитър Николов.

Той предложи да бъде свикана нарочна сесия по темата детско здравеопазване, в края на април експертите ще са тук и ще представят цялостната визия на детската болница в детайли.

„Това е тежко и трудно начинание, но е кауза на Бургас и ако ние успеем, ще успее и една четвърт от България. Надявам се това да ни даде сили и кураж да се справим“, каза кметът.

„Прогнозата е след  внасянето на конкретния проект през април да получим съгласие от държавните институции – Министерския съвет и министерството на здравеопазването. Вече говорихме и с МРРБ.  Залагаме 25 млн. лв. кредит от Европейската инвестиционна банка. Останалите средства ще бъдат от републиканския бюджет. Държавата има средства и желание да помага за развитието на детското здравеопазване“, обясни Димитър Николов.

„Ще държим информирани съветниците за всяка една крачка, защото започват видимите действия. Успоредно с детската болница искаме да изградим жилищни сгради, където да настаним екипите. Разработваме конкретна програма за осигуряване на кадрите. Бургас е в дефицитната зона и трябва да привличаме кадри чрез тази програма и да ги стимулираме.  След края на месец април и ако вие дадете вашето съгласие, сме готови веднага да стартираме обществените поръчки. Независимо, че сме в криза, не трябва да се губи никакво време“, завърши изложението си пред местния парламент кметът на Бургас Димитър Николов.


В категории: Бургас


Пеят хит на Азис на френски
Пеят хит на Азис на френски 02/07/2022, Събота 20:00 0
21
Коментара по темата
21.
*********
08.04.2022 12:28:54
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
20.
ааааа
08.04.2022 10:49:02
0
3
Ако знаете само колко проекта има още за болници в Бургас представете си за какво точене на здравна каса се стягат а хората се чудят къде да отидат на лекар. Доктори със самочувствие без покритие пък ако са завърширли и в Бургас картинката е ясна ще расте кварталът в Изгрев
19.
Хипократ
08.04.2022 10:32:06
0
4
Хубаво ще я направите тази болница.
Кой ще работи в нея? Нали трябват кадри или и вие имате 2дка за учебна дейност.
18.
Аз
08.04.2022 00:13:18
0
8
Само болници в Бургас с лопата да ги ринеш и доктори бол ама лекари нямааа
17.
Кметът Слънце
07.04.2022 23:04:35
0
10
Сериозно ли болницата била надпартиен проект?Защо тогава шеф ще бъде гербера д-р Ангелов?Нито е най-добрият,нито най-големият капацитет,нито най-възпитаният и приятен лекар в Бургас.Сериозно ли ги пробутвате тези в един малък град където всичко се знае?Сериозно ли няма някоя наша -ваша фирма да спечели съвсем случайно общинската поръчка?Сериозно ли мислите,че хората Ви вярват и ,че скоро и Вие няма да бъдете съден?
16.
*********
07.04.2022 21:42:41
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15.
*********
07.04.2022 20:32:59
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
14.
*********
07.04.2022 20:04:03
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
Сн до 11
07.04.2022 20:00:00
10
3
Абе все някой ви е крив. Има млади хора, идват от други градове, заселват се тук, ама и те ви пречат от Сливен били, от Ямбол били, такива били, онакива били. Угодия няма!
12.
Чами
07.04.2022 19:47:40
2
14
Кмете,те не останаха хора Бургас да правят деца.Още един мандат и ще станем сливенско Ямболска махала::::
11.
Мм
07.04.2022 19:34:52
2
21
Изгонихте всички млади хора от Бургас.Хората работят за смешни пари.Няма един сериозен инвеститор за всичките години кметуване на Николов.Всички хора с бизнес проекти заобикалят Бургас-защо г-н Кмет???
10.
*********
07.04.2022 19:34:48
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
9.
*********
07.04.2022 19:20:47
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
Guardia Civil
07.04.2022 19:03:46
1
11
Тиквата ББ иска да изПЕРЕ пари в скъпи клиники .Правил го и преди в луксозни клиники за пластична хирургия в Ливан,Дубай и Катар и Испания
7.
Не че нещо
07.04.2022 18:42:29
1
17
След спортна зала, всеки проект се приема с недоверие, чичо явно се изчерпа.
6.
Снеж до 5
07.04.2022 17:35:40
1
11
Ти някакъв всемогъщ го изкара! Още малко ще му препишеш, че и ток и вода нарежда от къде да се взема и Слънцето от коя страна да изгрява!
5.
*********
07.04.2022 17:20:04
4
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
*********
07.04.2022 16:56:50
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
*********
07.04.2022 16:55:14
2
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
да уредим ""НАШТИ""ФИРМИ !!!!!
07.04.2022 16:46:31
5
23
КАТО ЗА ПОСЛЕДНО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1.
ТАКА Е
07.04.2022 16:44:36
5
24
Трябва болница. НО да не стане като сканирането. Калпава работа само на наши фирми и станахте богати. ВИЕ от ГЕПИ сте всички за съд.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще получи ли справедливо наказание Иван Кокинов-Кокито, който наръга 19 пъти ученичка от Бургас Ще получи ли справедливо наказание Иван Кокинов-Кокито, който наръга 19 пъти ученичка от Бургас Ако наистина Кокито е психично болен, обвиненията за убийство към него по чл. 115 от НК ще отпаднат, ще разберем във вторник 7 признака, които мигом издават “евтината” жена 7 признака, които мигом издават “евтината” жена Евтината дама е обсебена от марките 4 зодии, които ще зареждат половинката и ще се оженят за друг 4 зодии, които ще зареждат половинката и ще се оженят за друг А това е най-лошият вид предателство... Сбогом и благодарим за пенсиите Сбогом и благодарим за пенсиите Политическите кризи са и добра, и лоша новина за доходите на възрастните Рецепта за царевични пърженки Рецепта за царевични пърженки Ето какво ви е нужно Басейнът на „Нептун“ – новото плажно бижу на Бургас Басейнът на „Нептун“ – новото плажно бижу на Бургас Съоръжението бе открито снощи със стилен коктейл и страхотна музикална програма Ателиетата вече ще получават статут на жилища Ателиетата вече ще получават статут на жилища Eднocтaйнитe aпapтaмeнти щe мoгaт дa ce cтpoят и cъc ceвepнo излoжeниe Путин бесен, взима главата на провала Митрофанова? Путин бесен, взима главата на провала Митрофанова? Провалът на агентурната мрежа на Кремъл няма да се размине без жестоки наказания Пеят хит на Азис на френски Пеят хит на Азис на френски Наскоро Александра изпя на френски хитът на  Азис „Сен Тропе“,  за който самият костинбродски славей се похвали, че събира милиони гледания в ютуб Стотици деца се впечатлиха от зрелищната демонстрация на ОД на МВР в Бургас Стотици деца се впечатлиха от зрелищната демонстрация на ОД на МВР в Бургас С това събитие бе отбелязана 143-ата годишнина от създаването на Министерството на вътрешните работи
Почина създателят на Чебурашка и Крокодила Гена Почина създателят на Чебурашка и Крокодила Гена През годините на своето творчество Шварцман участва в създаването на повече от 60 анимационни филма TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци Информацията не се споделяла с китайското правителство Смях: Плеймейтка си направи краката 2 метра Смях: Плеймейтка си направи краката 2 метра Хубавицата качи снимка по бански от лятната си почивка Ужас! Извергът Ар Кели държал жертвите си заключени с дни, без вода и храна Ужас! Извергът Ар Кели държал жертвите си заключени с дни, без вода и храна Певецът бе осъден на 30 г. затвор за сексуални престъпления в продължение на десетилетия Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария В края на септември 2021 г. в страната се проведе референдум САЩ с нова военна помощ за Украйна за $820 млн. САЩ с нова военна помощ за Украйна за $820 млн. До момента Вашингтон е отпуснал близо 9 милиарда долара под формата на оръжия и военно обучение към Украйна Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие И макар загубите да са значителни за най-богатите, те представляват само малка крачка към намаляването на световното неравенство В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос Катимерини: Нашата съседка тъне в безкрайна политическа криза Десетки жертви след силно земетресение в Иран Десетки жертви след силно земетресение в Иран Дълбочината на труса е 10 км Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Спасителката от плажа Памела Андерсън все още излъчва зашеметяваща красота и сексапил
Корнелия Нинова Корнелия Нинова БСП се връща на масата за преговори, ако Петков не е премиер Виц на деня Виц на деня "Аз не съм четиридесетгодишна жена! Аз съм осемнадесетгодишна девойка с 22-годишен стаж!" Виц на деня Виц на деня Когато султанът се връща неочаквано от командировка, гардеробите направо се чупят от мъже. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Внимание! Употребата на дезодорант не ви освобождава от задължението да се къпете.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори