×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минитерството на здравеопазването препоръча да се носят маски на закрито и в транспорта
  • Airbnb въведе пълна забрана за партита в имотите
  • Пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания се увеличават с 45%
  • Тунелът към "Люлин" трябва да е ремонтиран до януари 2023 г.
  • Делът на заразените с COVID-19 е вече почти 14%
  • От днес хлябът е по-евтин с 20%, твърди вицепремиерът Корнелия Нинова
  • Лятото започна ударно, по цялото Черноморие ври от туристи
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бюджетът на Бургас: Консервативен и стабилен или нереалистичен за изпълнение?


Бюджетът на Бургас: Консервативен и стабилен или нереалистичен за изпълнение?
Кметът на Бургас Димитър Николов призова да се загърбят политическите изказвания в залата и бе категоричен, че екипът му ще се съобрази с всички критики
07 Април 2022, Четвъртък, 13:43 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Не дава предложения и решения за справяне на основните проблеми, не осигурява развитието на нито един сектор, обявиха червените съветници

Общинският съвет на Бургас разглежда Бюджет за 2022 г. и вече повече от час и половина текат изказванията по параметрите на макрорамката за тази година. Приемането на държавния бюджет в края на февруари доведе до прецедент и вместо на сесията на местния парламент в края на декември или януари, бюджетът се разглежда през април.

Още във вчерашния ден от БСП съобщиха, че няма да подкрепят документа, но в залата се чуха изказвания от отделни червени съветници, които подкрепят част от параметрите по пера и това разпали дискусията в зала. 

Кметът на Бургас Димитър Николов призова да се загърбят политическите изказвания в залата и бе категоричен, че екипът му ще се съобрази с всички критики на местните парламентаристи.

„За нас е важно да чуем всички насърчения, критики и предложения към бюджета, за да може ако имаме слабости, да ги коригираме.

Общинският бюджет е функция на държавния, а ние живеем в застрашен район. В момента не можем да кажем как ще се развият събитията, каква ще бъде инфлацията, едни казват 5,5%, други – 20%. Има и прогнози за 30%. Нека да мине полугодието, да видим какви са темповете и динамиката на изпълнението. Ние свиваме разходната част до ниво изпълнение функциите на бюджета, за да не поставим в риск изпълнението му. Има десетки дейности, за които отговаря Общината. От това зависи храната, водата, облеклото на тези хора, включително и на малките дечица“, каза кметът Димитър Николов.

„Никога не съм давал съвети, но колкото повече се отдалечаваме от политическите изказвания и работим в конкретната финансова и фискална тема, толкова е по-полезно за Бургас. Критикувайте ни, няма да се изчервим от срам, а ще се отнесем сериозно към всяка ваша забележка“, призова кметът на Бургас.

Никога не съм давал съвети, но колкото повече се отдалечаваме от политическите изказвания и работим в конкретната финансова и фискална тема, толкова е по-полезно за Бургас, апелира кметът общинските съветници

Той припомни, че има 500 закона и 800 подзаконови нормативни актове, които указват как да реагираме. „Ние се подчиняваме, защото сме второстепенно ниво. За нас е важно да спазваме закона, съобразявайки се с реалната ситуация в страната и в Бургас“, каза Николов.

Председателят на бюджетната комисия в местния парламент Красимира Маркович благодари на екипа, разработил бюджета на Бургас.

След нея взе думата Станимир Апостолов от СДС, който припомни, че времето, в което разглеждаме и приемаме бюджета, е малко необичайно, защото вече изтече първото тримесечие на годината, поради факта, че държавният бюджет бе приет на 24 февруари. „Необичаен е и държавният бюджет - в него са разчетени разходите за първите 6 месеца на годината. Този необичаен начин поставя специалистите на общините в трудно положение за изготвяне на бюджета. През есента на 2021 година започна главоломно покачване на цените, горивата. Влязохме в инфлационна спирала, непозната от 1996 г. В тази връзка общините в България не получиха подкрепа от националния бюджет за разлика от останалите страни в ЕС. Отправям  призив към всички общински съветници от управляващите партии и особено мандатоносителя от СЕК да лобират пред своите централи за включване на проектите на община Бургас в европейските и национални програми, защото няма по-готова община от Бургас. Тя е внесла 28 важни проекта. Датата на приемане на националния бюджет съвпадна с началото на войната, което поставя допълнителни неизвестности към стопанската дейност в държавата. Така е трудно да бъде съставен прогнозируем бюджет. Екипът на зам.-кмета Красимир Стойчев е заложил на консервативно-реалистичен метод. Данъчната тежест не е увеличена“, каза Станимир Апостолов и призова колегите си от местния парламент да подкрепят Бюджет 2022.

Васил Иванов от БСП му репликира с въпрос - когато приканвате новото правителство да подкрепи бюджета, защо не го направихте при предходното.

„Попитали радио „Ереван“ – кога ще сме добре, радио „Ереван“ отговорило – вече бяхме“, отвърна му Апостолов.

Д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ обясни, че по темата здравеопазване в бюджета е помислено за всичко. „Подпомогнати са всички елементи на общинското здравеопазване. В това отношение бургазлии могат да бъдат спокойни има буфери, които биха могли да подпомогнат общинския бюджет предвид кризата, в която живеем“, каза д-р Душепеев.

Има две важни неща – проекта за медицинския факултет и за детската болница, завърши той.

По темата култура Веселин Пренеров от ГЕРБ обяви, че изкуството спасява, в този момент то лекува. „Културата е надежда, вяра, сила и кураж. Благодаря за достойното отношение. Много е лесно да се работи с кмет като г-н Николов по тази тема. Реагирате адекватно и вземате най-полезните решения. Не навсякъде в България е така“, каза председателят на комисията по култура.

Тодор Йосифов заяви, че ще подкрепи бюджета, защото трябва да гледаме макрорамката, която е най-важната част. Бюджетът е консервативен, но стабилен и гарантиращ сигурност, каза той.

„Икономиката е поставена на изпитание не само в Бургас и България, а в световен мащаб. Един инвеститор, за да дойде в нашия град, това е нещо важно за гражданите на Бургас. Въпреки трудната година и консервативността на бюджета, нека дадем сигурност за хората, които ще дадат работа на бургазлии и ще развиват нашите икономически артерии – да дадем сигурност на инвеститорите. Те заслужават подкрепа, а ние виждаме такива моменти в бюджета на Бургас за годината“, каза Тодор Йосифов.

Проф. Сотир Сотиров на свой ред заяви, че основният проблем по света е човешкият потенциал – колко добре са обучени хората, как могат да работят и какъв е техният потенциал. „Община Бургас е от малкото в страната, където има предвидени сериозни средства за развитие на образованието, особено висшето. Всеки инвеститор пита първо – с какви кадри разполагате? Инвестициите в знанията и уменията на хората тук са най-важни“, каза проф. Сотиров и припомни някои от аспектите в подкрепа на образованието в Бургас. 150 – 160 студенти получават стипендии всяка година и това е мотив те да повишават успеха си, каза той. Убедено ще гласувам да бъде приет този бюджет, каза проф. Сотиров.

Инж. Виолета Илиева, която е и началник на РУО-Бургас, обясни, че има една гилдия, която ще бъде доволна от приемането на този бюджет.“ За тази година всички педагогически съветници ще получат увеличение на своите заплати в размер на 25% от средната заплата за страната. Убедена съм, че нашите специалисти по образование ще получат достойно заплащане за своя труд“, каза инж. Илиева.

Христо Панайотов от БСП изрази позицията на червените съветници, които ще гласуват против приемането на макрорамката.

„Целите на бюджета трябва да бъдат заложени от кмета и съветниците от ГЕРБ. Нашият прочит е, че това е бюджет на нереалистичните очаквания и не може да бъде изпълнен в текущия си вид. Не дава предложения и решения за справяне на основните проблеми, не осигурява развитието на нито един сектор – с изключение на образование и здравеопазване. Продължаваме дълговото бреме и имам съмнение, че скоро няма да можем да си финансираме заемите. Как очакваме увеличение на приходите? Няма информация за целесъобразността на разходите в капиталовата програма. Незначителни са и средствата за ремонт на населените места и кварталите. Липсва управленска воля и способност за търсене на допълнителни приходи“, обяви лидерът на червените съветници в ОбС-Бургас.

След опозицията взе думата зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев, който е признат за най-добрия бюджетар в Бургас и е част от екипа на Димитър Николов в продължение на четири мандата

„Радвам се, че съветниците от БСП индивидуално подкрепяте бюджета, но казвате, че няма да гласувате за макрорамката. Хубаво предлагате как да се развиват нещата, но не сте управляващи. Независимо от това всичките ви идеи сме ги заложили в бюджета. Стремим се той да е консервативен, новият дълг е само обявен, имаме право на 15%, а нашият е 4,6%“, каза Красимир Стойчев в отговор на БСП.

След него отговори на упрека, че са заложени прекомерно увеличени приходи от европейски програми, и зам.-кметът Весна Балтина.

„Бюджет 2022 предвижда средства за инвестиции в приоритетни за града ни проекти. Средствата от европейски програми са реалистични – 32 млн. лв. за проекта за електробусите, 18,790 млн. лв. – за анаеробната инсталация“, започна тя и изброи проектите, по които се очаква разплащането.

Бойчо Георгиев от ГЕРБ разбуни духовете със свое изказване. Според съветника, причината на БСП да гласуват против не се крие в листчето, което измънкал Христо Панайотов. „Получихте сигнал от червената планета и няма как да не изпълните волята на вожда“, каза Георгиев.

Георги Маринчев също се обърна към БСП – това е първият бюджет от 15 години, в която политическата отговорност е споделена, включително и с вас.  

Христина Секлемова взе думата от името на СЕК, които са мандатоносител на „Продължаваме промяната“. Тя обяви, че бургаските депутати ще продължат да помагат на Община Бургас. „Надявам се да приключим с политизирането на бюджета. Ситуацията е тежка, но нека да бъдем конструктивни. Това, което може да се даде, е дадено. След 2 месеца отново сме тук и ще коментираме“, каза Христина Секлемова от името на съветниците от СЕК.

Стоян Грозев изказа позицията на ДБГ. „Бюджетът е такъв, какъвто е и няма начин да се хареса на всички на 100%. Вътре има за всеки предвидено по нещо“, каза Стоян Грозев.


В категории: Бургас , Политика


Пеят хит на Азис на френски
Пеят хит на Азис на френски 02/07/2022, Събота 20:00 0
9
Коментара по темата
9.
Софийски вести
07.04.2022 19:13:50
2
3
Мандрата свърши няма вече лапане за гербавите
8.
Бургазлия
07.04.2022 15:15:20
2
7
Г-Н КМЕТЕ, НИЕ БУРГАЗЛИИ ИСКАМЕ
1. ПАРИ ЗА АСФАЛТИРАНЕ НА УЛИЦИТЕ В ЖИЛИЩНИТЕ КВАРТАЛИ
2.ПАРИ ЗА ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ И ЗЕЛЕНИ ГРАДИНКИ ЗА ДЕЦАТА НИ
3.ПАРИ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕ И ИНФРАСТРУКТУРА НА ЖИЛИШНИТЕ КОМПЛЕКСИ.
4.ПАРИ ЗА НОВИ ПАРКИНГИ ЗА КОЛИТЕ
5.ПАРИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА.
ВСИЧКО ДРУГО ЗА КОЕТО ХАРЧИТЕ НАШИТЕ ПАРИ Е МАЛОВАЖНО .
СЛЕЗ ОТ КОЛАТА СИ И СЕ РАЗХОДИ ПО УЛИЦИТЕ ЗА ДА ЧУЕШ КАКВО ИСКАТ БУРГАЗЛИИ
7.
Бургазлия
07.04.2022 15:11:56
3
2
Г-Н КМЕТЕ, НИЕ БУРГАЗЛИИ ИСКАМЕ
1. ПАРИ ЗА АСФАЛТИРАНЕ НА УЛИЦИТЕ В ЖИЛИЩНИТЕ КВАРТАЛИ
2.ПАРИ ЗА ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ И ЗЕЛЕНИ ГРАДИНКИ ЗА ДЕЦАТА НИ
3.ПАРИ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕ И ИНФРАСТРУКТУРА НА ЖИЛИШНИТЕ КОМПЛЕКСИ.
4.ПАРИ ЗА НОВИ ПАРКИНГИ ЗА КОЛИТЕ
5.ПАРИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УПИЛИЩА.
ВСИЧКО ДРУГО ЗА КОЕТО ХАРЧИТЕ НАШИТЕ ПАРИ Е МАЛОВАЖНО .
6.
istinata
07.04.2022 14:39:18
2
0
Vuv anglia stroyat 8 atomni reaktora, kolko vuv Burgas ---zasto triabva chak ot Kozlodui da vzimame elektrichestvo???? Tova e skupo. Triabva pri nas da ima.
5.
ЬЯОЯАОЯАО
07.04.2022 14:38:52
2
7
НЯКОЙ ОТ МАЛКОТО ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ И БУРГАЗЛИИ Е ПОСТАВИЛ ЕДИН БИЛБОРД В БУРГАС, НА КОЙТО ПИШЕ............."ЗА ДА ИМА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, ТРЯБВА НАРОД, А НЕ ПУБЛИКА" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ДА ОТИДАТ ВСИЧКИ ПОЛИЦАИ И ОБЩИНАРЧЕТА ДА ГО ПРОЧЕТАТ И ДА СЕ ЗАМИСЛАТ ,ЧИИ ЧУЖДОДЪРЖАВНИ И АНТИБЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ДА СИ ПОМИСЛЯТ ВНИМАТЕЛНО!!!!!!!!.....ПРЕДИ УТРЕ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДОВЕ ДА ЗАПОЧНАТА ДА СЕ ВЕЯТ И ЗНАМЕНА НА УКРОНЕОНАЦИСТКИ ФОРМИРОВАНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!
ДА СИ ПОМИСЛАТ МНОГО ВНИМАТЕЛНО И БУРГАЗЛИИТЕ ОТ ФЛАГМАН, КОИТО ТОЛЕРИРАТ ТЕЗИ ШЕСТВИЯ ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ И НПО-ТА!!!!!!!!!!!!.....ДО КАКВО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ТОВА ЗАТВАРЯНЕ НА ОЧИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4.
Говедата
07.04.2022 14:36:29
3
13
Това да се разправя с тези говеда Като пъдарин, сигурно не му е лесно на г-н Николов! Половината не знаят за кво са там, освен за едната заплата де.
3.
ЖАОЖАЯОЯА
07.04.2022 14:34:11
5
14
ПИТАНЕ ДО ПОЛИЦИЯТА И ОБЩИНА БУРГАС!?!!!!!!!!!
ЗАЩО СЕ ТЪРПИ И ОТКРОВЕННО ТОЛЕРИРАТ БЕЗРЕДИЦИТЕ И ШЕСТВИЯТА НА ВИЕЩИ ПО УЛИЦИТЕ НА БУРГАС ОРГАНИЗИРАНИ ОТ АНТИБЪЛГАРСКИ НПО-ТА УКРАИНЦИ!?!????????????????????????
ЗАЩО ИМ СЕ ПОЗВОЛЯВА ДА БЛОКИРАТ УЛИЦИ И ДА ВОДЯТ ШЕСТВИЯ??????????
ИЛИ ЗАПОВЕДИТЕ ДА СИ ТРАЯТ ПОЛИЦАИТЕ И ОБЩИНАРЧЕТАТА ИДВАТ ДИРЕКТНО ОТ КРАВАРСКОТО ПОСОЛСТВО ????????????
САМО ПИТАМ ........ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ!!???
2.
istinata
07.04.2022 14:33:43
1
3
Zasto ne davat na jivo debatite da vijdame nivoto na demokracia?????
1.
d
07.04.2022 14:32:28
1
2
Tozi parlament zasto pie ot butilki sus plastmasa -- tolkova ne moje li da si nalivat ot cheshmata s stukleni chashi? Zasto zamursiavat?????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще получи ли справедливо наказание Иван Кокинов-Кокито, който наръга 19 пъти ученичка от Бургас Ще получи ли справедливо наказание Иван Кокинов-Кокито, който наръга 19 пъти ученичка от Бургас Ако наистина Кокито е психично болен, обвиненията за убийство към него по чл. 115 от НК ще отпаднат, ще разберем във вторник 7 признака, които мигом издават “евтината” жена 7 признака, които мигом издават “евтината” жена Евтината дама е обсебена от марките 4 зодии, които ще зареждат половинката и ще се оженят за друг 4 зодии, които ще зареждат половинката и ще се оженят за друг А това е най-лошият вид предателство... Сбогом и благодарим за пенсиите Сбогом и благодарим за пенсиите Политическите кризи са и добра, и лоша новина за доходите на възрастните Рецепта за царевични пърженки Рецепта за царевични пърженки Ето какво ви е нужно Басейнът на „Нептун“ – новото плажно бижу на Бургас Басейнът на „Нептун“ – новото плажно бижу на Бургас Съоръжението бе открито снощи със стилен коктейл и страхотна музикална програма Ателиетата вече ще получават статут на жилища Ателиетата вече ще получават статут на жилища Eднocтaйнитe aпapтaмeнти щe мoгaт дa ce cтpoят и cъc ceвepнo излoжeниe Путин бесен, взима главата на провала Митрофанова? Путин бесен, взима главата на провала Митрофанова? Провалът на агентурната мрежа на Кремъл няма да се размине без жестоки наказания Пеят хит на Азис на френски Пеят хит на Азис на френски Наскоро Александра изпя на френски хитът на  Азис „Сен Тропе“,  за който самият костинбродски славей се похвали, че събира милиони гледания в ютуб Стотици деца се впечатлиха от зрелищната демонстрация на ОД на МВР в Бургас Стотици деца се впечатлиха от зрелищната демонстрация на ОД на МВР в Бургас С това събитие бе отбелязана 143-ата годишнина от създаването на Министерството на вътрешните работи
Почина създателят на Чебурашка и Крокодила Гена Почина създателят на Чебурашка и Крокодила Гена През годините на своето творчество Шварцман участва в създаването на повече от 60 анимационни филма TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци Информацията не се споделяла с китайското правителство Смях: Плеймейтка си направи краката 2 метра Смях: Плеймейтка си направи краката 2 метра Хубавицата качи снимка по бански от лятната си почивка Ужас! Извергът Ар Кели държал жертвите си заключени с дни, без вода и храна Ужас! Извергът Ар Кели държал жертвите си заключени с дни, без вода и храна Певецът бе осъден на 30 г. затвор за сексуални престъпления в продължение на десетилетия Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария В края на септември 2021 г. в страната се проведе референдум САЩ с нова военна помощ за Украйна за $820 млн. САЩ с нова военна помощ за Украйна за $820 млн. До момента Вашингтон е отпуснал близо 9 милиарда долара под формата на оръжия и военно обучение към Украйна Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие И макар загубите да са значителни за най-богатите, те представляват само малка крачка към намаляването на световното неравенство В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос Катимерини: Нашата съседка тъне в безкрайна политическа криза Десетки жертви след силно земетресение в Иран Десетки жертви след силно земетресение в Иран Дълбочината на труса е 10 км Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Спасителката от плажа Памела Андерсън все още излъчва зашеметяваща красота и сексапил
Корнелия Нинова Корнелия Нинова БСП се връща на масата за преговори, ако Петков не е премиер Виц на деня Виц на деня "Аз не съм четиридесетгодишна жена! Аз съм осемнадесетгодишна девойка с 22-годишен стаж!" Виц на деня Виц на деня Когато султанът се връща неочаквано от командировка, гардеробите направо се чупят от мъже. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Внимание! Употребата на дезодорант не ви освобождава от задължението да се къпете.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори