×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бюджетът на Бургас: Консервативен и стабилен или нереалистичен за изпълнение?


Бюджетът на Бургас: Консервативен и стабилен или нереалистичен за изпълнение?
Кметът на Бургас Димитър Николов призова да се загърбят политическите изказвания в залата и бе категоричен, че екипът му ще се съобрази с всички критики
07 Април 2022, Четвъртък, 13:43 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Не дава предложения и решения за справяне на основните проблеми, не осигурява развитието на нито един сектор, обявиха червените съветници

Общинският съвет на Бургас разглежда Бюджет за 2022 г. и вече повече от час и половина текат изказванията по параметрите на макрорамката за тази година. Приемането на държавния бюджет в края на февруари доведе до прецедент и вместо на сесията на местния парламент в края на декември или януари, бюджетът се разглежда през април.

Още във вчерашния ден от БСП съобщиха, че няма да подкрепят документа, но в залата се чуха изказвания от отделни червени съветници, които подкрепят част от параметрите по пера и това разпали дискусията в зала. 

Кметът на Бургас Димитър Николов призова да се загърбят политическите изказвания в залата и бе категоричен, че екипът му ще се съобрази с всички критики на местните парламентаристи.

„За нас е важно да чуем всички насърчения, критики и предложения към бюджета, за да може ако имаме слабости, да ги коригираме.

Общинският бюджет е функция на държавния, а ние живеем в застрашен район. В момента не можем да кажем как ще се развият събитията, каква ще бъде инфлацията, едни казват 5,5%, други – 20%. Има и прогнози за 30%. Нека да мине полугодието, да видим какви са темповете и динамиката на изпълнението. Ние свиваме разходната част до ниво изпълнение функциите на бюджета, за да не поставим в риск изпълнението му. Има десетки дейности, за които отговаря Общината. От това зависи храната, водата, облеклото на тези хора, включително и на малките дечица“, каза кметът Димитър Николов.

„Никога не съм давал съвети, но колкото повече се отдалечаваме от политическите изказвания и работим в конкретната финансова и фискална тема, толкова е по-полезно за Бургас. Критикувайте ни, няма да се изчервим от срам, а ще се отнесем сериозно към всяка ваша забележка“, призова кметът на Бургас.

Никога не съм давал съвети, но колкото повече се отдалечаваме от политическите изказвания и работим в конкретната финансова и фискална тема, толкова е по-полезно за Бургас, апелира кметът общинските съветници

Той припомни, че има 500 закона и 800 подзаконови нормативни актове, които указват как да реагираме. „Ние се подчиняваме, защото сме второстепенно ниво. За нас е важно да спазваме закона, съобразявайки се с реалната ситуация в страната и в Бургас“, каза Николов.

Председателят на бюджетната комисия в местния парламент Красимира Маркович благодари на екипа, разработил бюджета на Бургас.

След нея взе думата Станимир Апостолов от СДС, който припомни, че времето, в което разглеждаме и приемаме бюджета, е малко необичайно, защото вече изтече първото тримесечие на годината, поради факта, че държавният бюджет бе приет на 24 февруари. „Необичаен е и държавният бюджет - в него са разчетени разходите за първите 6 месеца на годината. Този необичаен начин поставя специалистите на общините в трудно положение за изготвяне на бюджета. През есента на 2021 година започна главоломно покачване на цените, горивата. Влязохме в инфлационна спирала, непозната от 1996 г. В тази връзка общините в България не получиха подкрепа от националния бюджет за разлика от останалите страни в ЕС. Отправям  призив към всички общински съветници от управляващите партии и особено мандатоносителя от СЕК да лобират пред своите централи за включване на проектите на община Бургас в европейските и национални програми, защото няма по-готова община от Бургас. Тя е внесла 28 важни проекта. Датата на приемане на националния бюджет съвпадна с началото на войната, което поставя допълнителни неизвестности към стопанската дейност в държавата. Така е трудно да бъде съставен прогнозируем бюджет. Екипът на зам.-кмета Красимир Стойчев е заложил на консервативно-реалистичен метод. Данъчната тежест не е увеличена“, каза Станимир Апостолов и призова колегите си от местния парламент да подкрепят Бюджет 2022.

Васил Иванов от БСП му репликира с въпрос - когато приканвате новото правителство да подкрепи бюджета, защо не го направихте при предходното.

„Попитали радио „Ереван“ – кога ще сме добре, радио „Ереван“ отговорило – вече бяхме“, отвърна му Апостолов.

Д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ обясни, че по темата здравеопазване в бюджета е помислено за всичко. „Подпомогнати са всички елементи на общинското здравеопазване. В това отношение бургазлии могат да бъдат спокойни има буфери, които биха могли да подпомогнат общинския бюджет предвид кризата, в която живеем“, каза д-р Душепеев.

Има две важни неща – проекта за медицинския факултет и за детската болница, завърши той.

По темата култура Веселин Пренеров от ГЕРБ обяви, че изкуството спасява, в този момент то лекува. „Културата е надежда, вяра, сила и кураж. Благодаря за достойното отношение. Много е лесно да се работи с кмет като г-н Николов по тази тема. Реагирате адекватно и вземате най-полезните решения. Не навсякъде в България е така“, каза председателят на комисията по култура.

Тодор Йосифов заяви, че ще подкрепи бюджета, защото трябва да гледаме макрорамката, която е най-важната част. Бюджетът е консервативен, но стабилен и гарантиращ сигурност, каза той.

„Икономиката е поставена на изпитание не само в Бургас и България, а в световен мащаб. Един инвеститор, за да дойде в нашия град, това е нещо важно за гражданите на Бургас. Въпреки трудната година и консервативността на бюджета, нека дадем сигурност за хората, които ще дадат работа на бургазлии и ще развиват нашите икономически артерии – да дадем сигурност на инвеститорите. Те заслужават подкрепа, а ние виждаме такива моменти в бюджета на Бургас за годината“, каза Тодор Йосифов.

Проф. Сотир Сотиров на свой ред заяви, че основният проблем по света е човешкият потенциал – колко добре са обучени хората, как могат да работят и какъв е техният потенциал. „Община Бургас е от малкото в страната, където има предвидени сериозни средства за развитие на образованието, особено висшето. Всеки инвеститор пита първо – с какви кадри разполагате? Инвестициите в знанията и уменията на хората тук са най-важни“, каза проф. Сотиров и припомни някои от аспектите в подкрепа на образованието в Бургас. 150 – 160 студенти получават стипендии всяка година и това е мотив те да повишават успеха си, каза той. Убедено ще гласувам да бъде приет този бюджет, каза проф. Сотиров.

Инж. Виолета Илиева, която е и началник на РУО-Бургас, обясни, че има една гилдия, която ще бъде доволна от приемането на този бюджет.“ За тази година всички педагогически съветници ще получат увеличение на своите заплати в размер на 25% от средната заплата за страната. Убедена съм, че нашите специалисти по образование ще получат достойно заплащане за своя труд“, каза инж. Илиева.

Христо Панайотов от БСП изрази позицията на червените съветници, които ще гласуват против приемането на макрорамката.

„Целите на бюджета трябва да бъдат заложени от кмета и съветниците от ГЕРБ. Нашият прочит е, че това е бюджет на нереалистичните очаквания и не може да бъде изпълнен в текущия си вид. Не дава предложения и решения за справяне на основните проблеми, не осигурява развитието на нито един сектор – с изключение на образование и здравеопазване. Продължаваме дълговото бреме и имам съмнение, че скоро няма да можем да си финансираме заемите. Как очакваме увеличение на приходите? Няма информация за целесъобразността на разходите в капиталовата програма. Незначителни са и средствата за ремонт на населените места и кварталите. Липсва управленска воля и способност за търсене на допълнителни приходи“, обяви лидерът на червените съветници в ОбС-Бургас.

След опозицията взе думата зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев, който е признат за най-добрия бюджетар в Бургас и е част от екипа на Димитър Николов в продължение на четири мандата

„Радвам се, че съветниците от БСП индивидуално подкрепяте бюджета, но казвате, че няма да гласувате за макрорамката. Хубаво предлагате как да се развиват нещата, но не сте управляващи. Независимо от това всичките ви идеи сме ги заложили в бюджета. Стремим се той да е консервативен, новият дълг е само обявен, имаме право на 15%, а нашият е 4,6%“, каза Красимир Стойчев в отговор на БСП.

След него отговори на упрека, че са заложени прекомерно увеличени приходи от европейски програми, и зам.-кметът Весна Балтина.

„Бюджет 2022 предвижда средства за инвестиции в приоритетни за града ни проекти. Средствата от европейски програми са реалистични – 32 млн. лв. за проекта за електробусите, 18,790 млн. лв. – за анаеробната инсталация“, започна тя и изброи проектите, по които се очаква разплащането.

Бойчо Георгиев от ГЕРБ разбуни духовете със свое изказване. Според съветника, причината на БСП да гласуват против не се крие в листчето, което измънкал Христо Панайотов. „Получихте сигнал от червената планета и няма как да не изпълните волята на вожда“, каза Георгиев.

Георги Маринчев също се обърна към БСП – това е първият бюджет от 15 години, в която политическата отговорност е споделена, включително и с вас.  

Христина Секлемова взе думата от името на СЕК, които са мандатоносител на „Продължаваме промяната“. Тя обяви, че бургаските депутати ще продължат да помагат на Община Бургас. „Надявам се да приключим с политизирането на бюджета. Ситуацията е тежка, но нека да бъдем конструктивни. Това, което може да се даде, е дадено. След 2 месеца отново сме тук и ще коментираме“, каза Христина Секлемова от името на съветниците от СЕК.

Стоян Грозев изказа позицията на ДБГ. „Бюджетът е такъв, какъвто е и няма начин да се хареса на всички на 100%. Вътре има за всеки предвидено по нещо“, каза Стоян Грозев.


В категории: Бургас , Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
9
Коментара по темата
9.
Софийски вести
07.04.2022 19:13:50
2
3
Мандрата свърши няма вече лапане за гербавите
8.
Бургазлия
07.04.2022 15:15:20
2
7
Г-Н КМЕТЕ, НИЕ БУРГАЗЛИИ ИСКАМЕ
1. ПАРИ ЗА АСФАЛТИРАНЕ НА УЛИЦИТЕ В ЖИЛИЩНИТЕ КВАРТАЛИ
2.ПАРИ ЗА ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ И ЗЕЛЕНИ ГРАДИНКИ ЗА ДЕЦАТА НИ
3.ПАРИ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕ И ИНФРАСТРУКТУРА НА ЖИЛИШНИТЕ КОМПЛЕКСИ.
4.ПАРИ ЗА НОВИ ПАРКИНГИ ЗА КОЛИТЕ
5.ПАРИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА.
ВСИЧКО ДРУГО ЗА КОЕТО ХАРЧИТЕ НАШИТЕ ПАРИ Е МАЛОВАЖНО .
СЛЕЗ ОТ КОЛАТА СИ И СЕ РАЗХОДИ ПО УЛИЦИТЕ ЗА ДА ЧУЕШ КАКВО ИСКАТ БУРГАЗЛИИ
7.
Бургазлия
07.04.2022 15:11:56
3
2
Г-Н КМЕТЕ, НИЕ БУРГАЗЛИИ ИСКАМЕ
1. ПАРИ ЗА АСФАЛТИРАНЕ НА УЛИЦИТЕ В ЖИЛИЩНИТЕ КВАРТАЛИ
2.ПАРИ ЗА ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ И ЗЕЛЕНИ ГРАДИНКИ ЗА ДЕЦАТА НИ
3.ПАРИ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕ И ИНФРАСТРУКТУРА НА ЖИЛИШНИТЕ КОМПЛЕКСИ.
4.ПАРИ ЗА НОВИ ПАРКИНГИ ЗА КОЛИТЕ
5.ПАРИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УПИЛИЩА.
ВСИЧКО ДРУГО ЗА КОЕТО ХАРЧИТЕ НАШИТЕ ПАРИ Е МАЛОВАЖНО .
6.
istinata
07.04.2022 14:39:18
2
0
Vuv anglia stroyat 8 atomni reaktora, kolko vuv Burgas ---zasto triabva chak ot Kozlodui da vzimame elektrichestvo???? Tova e skupo. Triabva pri nas da ima.
5.
ЬЯОЯАОЯАО
07.04.2022 14:38:52
2
7
НЯКОЙ ОТ МАЛКОТО ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ И БУРГАЗЛИИ Е ПОСТАВИЛ ЕДИН БИЛБОРД В БУРГАС, НА КОЙТО ПИШЕ............."ЗА ДА ИМА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, ТРЯБВА НАРОД, А НЕ ПУБЛИКА" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ДА ОТИДАТ ВСИЧКИ ПОЛИЦАИ И ОБЩИНАРЧЕТА ДА ГО ПРОЧЕТАТ И ДА СЕ ЗАМИСЛАТ ,ЧИИ ЧУЖДОДЪРЖАВНИ И АНТИБЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ДА СИ ПОМИСЛЯТ ВНИМАТЕЛНО!!!!!!!!.....ПРЕДИ УТРЕ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДОВЕ ДА ЗАПОЧНАТА ДА СЕ ВЕЯТ И ЗНАМЕНА НА УКРОНЕОНАЦИСТКИ ФОРМИРОВАНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!
ДА СИ ПОМИСЛАТ МНОГО ВНИМАТЕЛНО И БУРГАЗЛИИТЕ ОТ ФЛАГМАН, КОИТО ТОЛЕРИРАТ ТЕЗИ ШЕСТВИЯ ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ И НПО-ТА!!!!!!!!!!!!.....ДО КАКВО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ТОВА ЗАТВАРЯНЕ НА ОЧИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4.
Говедата
07.04.2022 14:36:29
3
13
Това да се разправя с тези говеда Като пъдарин, сигурно не му е лесно на г-н Николов! Половината не знаят за кво са там, освен за едната заплата де.
3.
ЖАОЖАЯОЯА
07.04.2022 14:34:11
5
14
ПИТАНЕ ДО ПОЛИЦИЯТА И ОБЩИНА БУРГАС!?!!!!!!!!!
ЗАЩО СЕ ТЪРПИ И ОТКРОВЕННО ТОЛЕРИРАТ БЕЗРЕДИЦИТЕ И ШЕСТВИЯТА НА ВИЕЩИ ПО УЛИЦИТЕ НА БУРГАС ОРГАНИЗИРАНИ ОТ АНТИБЪЛГАРСКИ НПО-ТА УКРАИНЦИ!?!????????????????????????
ЗАЩО ИМ СЕ ПОЗВОЛЯВА ДА БЛОКИРАТ УЛИЦИ И ДА ВОДЯТ ШЕСТВИЯ??????????
ИЛИ ЗАПОВЕДИТЕ ДА СИ ТРАЯТ ПОЛИЦАИТЕ И ОБЩИНАРЧЕТАТА ИДВАТ ДИРЕКТНО ОТ КРАВАРСКОТО ПОСОЛСТВО ????????????
САМО ПИТАМ ........ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ!!???
2.
istinata
07.04.2022 14:33:43
1
3
Zasto ne davat na jivo debatite da vijdame nivoto na demokracia?????
1.
d
07.04.2022 14:32:28
1
2
Tozi parlament zasto pie ot butilki sus plastmasa -- tolkova ne moje li da si nalivat ot cheshmata s stukleni chashi? Zasto zamursiavat?????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори