×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НЗОК плаща за лечението на бежанците от Украйна, парите идват от ЕС


31 Март 2022, Четвъртък, 17:40 ч.

В най-лошия случай ставало въпрос за 54 милиона лева

След два часа и половина дебати депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат чужденците от Украйна, получили временна закрила в България, да бъдат здравно осигурени от държавата и да имат достъп до медицинското обслужванем, съобщава днес.бг.

С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ на хората с предоставена временна закрила. Промените в закона ще са за срок от една година.

Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.

По времена дебата Искрен Митев от ПП обясни, че средствата ще дойдат от преструктурирани европейски средства, а не от джоба на данъкоплатците.

Антон Тонев от ПП посочи, че ЕС ще създаде фонд за бежанците от Украйна, откъдето също ще се получат средства, които могат да покрия лечението на украинците у нас.

„В най-лошия случай, когато минат над 200 000 бежанци и всички останат у нас, максималният бюджет е 54 милиона лева“, посочи той.

Тонев добави, че към момента само 10% от влезлите в страната са пожелали статут на закрила.

Илин Димитров от ПП посочи, че хората, които пристигат не разполагат със средства, а сред тях има и много непридружени деца, за които България трябва да се погрижи.

От ГЕРБ възразиха, че няма точни разчети колко ще струва лечението на бежанците.

Костадин Ангелов отсече, че средства от предходни програмни периоди не са останали, защото всички са изхарчени най-вече заради мерки срещу коронавируса.

Митев обаче цитира данни, според които има останали милиони левове по оперативните програми.

Асен Балтов от ГЕРБ коментира, че много неща не се поемат от НЗОК и се налага пациентите да си доплащат.

„Кой ще плати сметката на тези хора, когато нещо трябва да се доплати. Това което предлагате няма да е достатъчно за бежанците“, обърна се той към мнозинството.

Георги Михайлов от БСП репликира на ГЕРБ, че става въпрос за хора които, търсят закрила от войната.

„Тук от девет кладенеца вода вадят, за да се противопоставят на предложението за промени. Предвидена ли беше тази война, колко време ще продължи, как ще продължи? Вчера говорите за военна помощ, а сега не искате да им предоставите хуманитарна помощ. Дошло е време спешно да се решават тези въпроси и ги решава законодателят. Ще намери начин бюджетът де се справи, това е война и то страшна, още повече, че става въпрос за две държави с огромни размери“, каза той.

Елена Гунчева от „Възраждане“ определи промените в закона като дискриминация.

„В България има много хора с хуманитарен статут и с временна закрила, а този закон се отнася само за бежанците от войната в Украйна. В същото време стотици български граждани са неосигурени и могат да ползват само спешна помощ и преди да помогнем на бежанците е добре да се замислим за това как помогнем на българските граждани“, каза тя.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2022/03/31/nzok-plashta-za-lechenieto-na-bejancite-ot-ukraina-parite-idvat-ot-es.525294
 


В категории: Политика


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
Bbb
01.04.2022 12:06:17
0
1
Сега вече на всички трябва да е станало ясно защо е целия цирк свързан с бежанците от Украйна ,който се разиграва в България.Драпа се за пари от ЕС и НАТО за справяне с последиците от войната.Струва ми се че при хотелиерите само някои ще се докоснат до тези пари.Всички останали ще получат един студен душ и похвала за благородната им постъпка.Здравното министерство и то драпа за паричките от Европа.Много е жалко една онищожена икономически държава да чака на помощи от ЕС.
10.
_nib_
01.04.2022 08:04:32
0
1
Ейййй....Всичко ви идва от ес бе....За ковид цирка-пак от там....Как пък за населението, народа не отпуснаха пари....Тоа помиен съюз вреди на България....Нато-също....Референдум и да излизаме.
9.
115
01.04.2022 04:33:59
0
6
ЕС не плаща, а го плащат всички трудещия се в ЕС.
40лв на ден за украинец, 10 за БГ пенсионер, безплатно здравеопазване за украинец, за БЪЛГАРИНА САМО ПЛАТЕНО.
ДА ВИ П ИКАМ НА ЕС!
8.
Тъп ЕС
01.04.2022 00:38:39
0
5
ЕС обърка цяла Европа... Затова сега е такова положението... От година на година - по-зле ще става. България само юридически е в ЕС - огледайте се около вас и кажете какво виждате... Хубаво се огледайте и си задайте въпроса: "Това ли е ЕС?"
7.
Е не
31.03.2022 22:54:23
0
6
Е това вече наистина ми идва в повече . Украйна, Украйна , украйнци … еми стига всеки ден за тях се говори , за тах слушаме , абе не са толкова зле за колкот ги мислите всеки ден са по моловете да си пазаруват скъпи дрешки и пълнят торбите по хранителните магазини .Що направо не прекръстите и България на Украйна, то българи не останаха в тази държава, а и да са останали едва ли ще се задържат..Що за простотии, значи ккато не си плащал няколко месеца здравни осигуровки , може би защото не си имал възможност ,защото все пак взимаш 650лв заплата и имаш да плащаш ток 150 , храна 30дни x 20лв. Примерно и отделно трябва да даваш на детето ти за училище , да му купуваш дрехи , да зареждаш колата , да плащат винетки , данъци и тогава изведнъж ти се налага да влезеш в болница и ти казват , че трябва да си платиш лечението ,защото нямаш здравни осигуровки , затова че бачкаш ,като ненормален и се чудиш на каква друга работа да се хванеш , за да свържеш горе долу двата края …..ама на тях им давайте, те горките гладни , жадни , без дрехи и пари дойдоха , децата са депресирани и в паник атаки …мхм, а нашите деца , тъй като са били в охолство и лукс цял живот дайде им от техните детски те са свикнали да нямат!
6.
Джери
31.03.2022 20:46:43
6
0
А що не работят неосигурените неработещи българи? На пенсионерите и на болните осигуровките ги плаща държавата. Здрави и прави мъже пушат цигари и висят по кафенета цял ден, ама работа не им се похваща.
5.
Мери
31.03.2022 19:58:16
0
8
Да платят здравните осигуровки на неосигурените неработещи българи и ако останат средства - тогава за други нуждаещи се!
4.
до 2
31.03.2022 19:16:03
0
7
А преди това от небето ли падат? Хайде, ще спестя полагащото се обръщение, за да не се изтрие заради него. Всички вкарвани нулички в компютрите без никакво покритие ти докарват ИНФЛАЦИЯ! Дори дотам ли не ти стига акълът?! Сигурно си представяш ЕС като дръвче което ражда евра.
3.
гост
31.03.2022 18:53:10
0
4
Данните за здравния статус на украинците са доста стряскащи! Четете това:
https://www.mediapool.bg/narastvasht-risk-ot-infektsii-na-fona-na-voinata-v-ukraina-news333477.html
2.
глупости 1
31.03.2022 18:49:19
9
0
Парите идват от ЕС. Кое не разбра? Или пишеш щото си платен руски трол?
1.
Дали ще е
31.03.2022 18:09:42
1
13
чрез плащане на заеми или чрез нечовешка инфлация (ако са "подарък"), при всеки вариант парите за бандерюгите идват от нашия празен джоб!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори