×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зеленият сертификат убива туризма, хотели зоват да отпадне и туристическата такса за бежанци


Зеленият сертификат убива туризма, хотели зоват да отпадне и туристическата такса за бежанци
Ако зеленият сертификат остане, това ще е смърт за туризма ни, защото при конкурентите ни от Турция, Гърция отпада, каза Веселин Налбантов
31 Март 2022, Четвъртък, 09:59 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Сезонът ще е много труден, ако войната в Украйна продължи, коментира заместник-председателят на БХРА Веселин Налбантов

Хотелиери от Слънчев бряг призоваха за отпадане на зеленият сертификат за чуждестранни туристи и на туристическата такса, която трябва да плащат за всеки украинец с временен статут за закрила. Пред NovaNews те споделиха, че се очаква много тежък сезон и предложиха да се запази мярката 60/40 за подпомагане на бранша. 

„Сезонът ще е много труден, ако войната в Украйна продължи. Ние бяхме обнадеждени от информация за отпадане на всички мерки, но ако зеленият сертификат остане, това ще е смърт за туризма ни, защото при конкурентите ни от Турция, Гърция, Хърватия ще отпадне и коронавирусът там ще се приема като обикновен грип“, каза заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Колегите му от региона настояват държавата да се погрижи да получат нови финансови помощи, които да компенсират инфлацията и загубите, които са следствие войната в Украйна.

„Настояваме мярката 60/40 да се запази. Без нея ще ни е много трудно да успеем не само да подготвим хотелите. Част от персонала държим целогодишно, а другите ги наемаме през април и тези служители са на работа до средата на октомври. За този период настояваме помощта да се отпуска, но без рестрикции“, каза пък хотелиерът Христо Чапкънов.

„През миналата година мярката реално я имаше, но през юли, август и септември изобщо не можехме да кандидатстваме“, припомни той.

„Ние изхранваме бежанците от Украйна, а плащаме и туристическа такса за тях. Парите, които се отпускат от държавата, са крайно недостатъчно на фона на разходите за електричество, почистване, храна и т.н. Затова апелираме в хотелите, които са приели бежанци, таксата да отпадне“, заяви хотелиерът. 

Първите туристи в Слънчев бряг се очаква да пристигнат още за Великден. Заради войната в Украйна обаче, хотелиерите по Южното Черноморие не са оптимисти, защото по думите им за поредна година ще им се наложи да работят, за да оцелеят, тъй като много от клиентите им избирали съседни на България дестинации, уточни кореспондентът Цеца Алексова.

"В момента всички пазари са на „Стоп” с резервациите. Като преди конфликта с Украйна вървяха много добре ,бяха стигнали нивата на 2019, основно пазар Чехия.Тази година отново разчитаме на Чехия, Полша, Великобритания се завръщат като резервации, Израел също", обясни председателят на Регионална туристическа камара – Бургас Деляна Цонева.

Борис Минчев, който е мениджър на хотел, споделя, че резервациите са спрели към този момент, поради военния конфликт между Русия и Украйна.

Той и колегите му са категорични,че инфлацията им пречи да определят цени на пакетите, които предлагат на своите гости.

"Срещаме огромно затруднение във формирането на цените. Ние не знаеме какво ще бъде положението и няма как да кажем сега и на хората си „ ама вижте сега, пригответе си там по някоя жълтичка, за да бъде покупателната стойност нали уеднаквена", посочва Румен Мончев. Той е член на УС на Съюз на собствениците – Слънчев бряг.

"Със вдигане на цените на основни продукти всяка една доставка при нас пристига със нова, по-висока стойност, което прави много трудно и невъзможно ценообразуването на крайния продукт", каза още Цонева.

Към момента повечето хотелиери опитват да задържат повишението на цените на пакетите да не надхвърли 10 %. Някои обаче не са оптимисти.
 
"Ръстът е между 20 е 30%. Това се влияе както от цените на горивата, електроенергията, но и на хранителните продукти", допълва Цонева.

Хотелиерите не изключват вероятността ваканционните пакети, платени на ранни записвания, да бъдат актуализирани.

"Твърдо ценообразуване има и към момента, но всички сключени договори и договори, които предстоят да се сключат, ще са клаузи за актуализация, анекси, ако тази ситуация продължи повече, отколкото би трябвало. За съжаление разходите станаха европейски, а цените български", категоричен е Минчев.

Затова от бранша настояват за продължаване на помощта от държавата.

Деляна Цонева признава, че помощта наистина е била глътка въздух за бизнеса и разчитат, че 60/40 е добре да бъде продължена и през този летен сезон, защото наистина се очаква да бъде много труден. Тя се надява и помощта от 35 евро на седалка в самолета да се запази, за да се стимулират полетите от другите държави.
 


В категории: Несебър


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 3
20
Коментара по темата
20.
*********
07.09.2022 18:06:20
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
19.
Не се накрадохте
01.04.2022 22:04:05
0
1
Хотелиери грабливи
18.
Тоз бизнесМЕН
31.03.2022 22:30:33
0
4
Намери ли персонал за 400 лв да му работят? Май ще рахатяса и ще се откаже да създава картел да не дават повече от 400 лв заплати на персонала! Смешник! Добрече има истински хотелиери и ресторантьори, че не му се вързват на тоя селтак прос! Ни хотела му хотел ни колата му кола както писаха понадолу че си купували само нови коли този даже и колата му е леш за хотела няма да говорим
17.
Пак ли тоя?
31.03.2022 16:55:34
0
10
Флагман, намерете телефони и на други хотелиери! На мен лично ми омръзна от този. Ако не може да се справя, да сеи намери друго поприще!
16.
Иван
31.03.2022 16:39:11
0
9
Да се откажеш от туристи които плащат и да настаниш украинци на които да плащаш, това се нарича бизнес стратегия!
15.
Реалист
31.03.2022 13:32:49
1
14
Нека сертификатът им отпадне, ни никква финансова помощ!
Бизнеса е трудно нещо и който го може го може, който не се справя не става за бизнесмен.
А бежанците никой не е карал хотелите да ги приемат и да ги обслужват като туристи, сега трябва да им платят туристическия данък!
14.
До 11
31.03.2022 13:29:29
1
9
Не говори глупости! Виждаме как забогатя България от по ниското ДДС на ресторантите, и как сервитьорите започнаха да се кланят
13.
ХаСегаДе
31.03.2022 13:12:08
1
10
Цитирам: "Силен летен туристически сезон с 9 милиона чуждестранни туристи очакват от бранша. Това заяви в "Денят започва" Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма." Датата на статията е 23 март 2022, сряда.
12.
Евтин ток в Турция
31.03.2022 12:58:39
0
16
Ердоган плю на апелите за рестрикции. Той си гледа интереса и интереса на страната си. Договорите му за внос на евтин газ ги спасяват и откъм електроенергия и откъм производство на торове- зеленчуци. Изобщо да не се чудим как могат да си позволят да продават евтини почивки.
11.
Субсидии
31.03.2022 12:55:24
11
2
Нищо не знаете за Турция. Там държавата яко ги субсидира, субсидира и селското им стопанство. За това могат да си позволят евтини пакети в туризма, а парите се възвръщат в пъти от данъците, които плащат на държавата. Ама без туристи няма работеща индустрия, няма и възвръщаемост на данъците.
Ако в България се направи това, с кеф ще се работи, ще имат стимул и персоналите да се кланят на клиента. Ама то за да го разберете, трябва да имате малко повече информация за икономическите процеси.
10.
сезон 2022
31.03.2022 12:51:17
1
9
РУМЪНСКИЯ турист от БУКУРЕЩ=НАЙ-добрия турист
9.
Ха ха ха
31.03.2022 11:40:14
1
21
Какво се сравнявате с Турция, на светлинни години сте от тях в сверата на туризма. Въобще не сте база за сравнение.
8.
Турист
31.03.2022 11:36:45
3
25
Стига сте ревали. Миналото лято беше такъв силен сезон от 30 години насам. Така ще бъде и това лято. Само ревете. Държавата не ви е длъжна за нищо. Който фалира, да фалира. Наблъскахте ги 500 хотела, сега се спасявайте.
7.
Фалит за грозната сган!
31.03.2022 11:22:46
5
14
Всичките гр0зни, пр0сти и пр0тивни хотелиери трябва да бъдат флаирани! Държавата нищо да не им дава! Призовавам Германия, Англия и другите западни държави да спрат да носят туристи поне 1-2 лета! Само с фалит на сегашните хотелиери и изкупуването на безценица на техните хотели от немски и английски бизнесмени, ще може да се оправи туризма в България!!! Докато тази гнусна хотелиерска сган държи нашия туризъм, дотогава всички граждани, работници и туристи ще бъдат прецакани!
6.
гошо
31.03.2022 10:51:23
3
29
Не се наядохте гладни въшки. Всички така наречени хотелиери и ресторантьори не могат да управляват хотелите и ресторантите по начин както това се прави. Те гледат да си купят автомобил последен модел но не да инвестират в хотела или ресторанта си. Пълна скръб е ол инклузива.Пълен с продукти с палмова мазнина и увехнали салати и плодове. Купуват второ и трето качество и нарочно свалят цените на ол инклузива за да печелят минимално но да не отиде клиента при конкуренцията. Няма качество на обслужване и услугите. Пълен таш@к.
5.
Хотелиер Ресторантьоров
31.03.2022 10:46:17
2
35
Значи, много моля правителството и парламента - приемете закон щом е хотелиер и ресторантьор да не плаща никакви данъци, такси, осигуровки и глоби. Да са задължени работниците им да дават пари вместо да получават заплати. Също един закон на границата да те пускат за Гърция или Турция само ако имаш бележка от български хотелиер, че е съгласен да пътуваш.
4.
чети внимателно
31.03.2022 10:43:42
0
14
"В бъдещето няма място за всеки." - Сорос
3.
DO
31.03.2022 10:24:46
1
21
"Туристическата такса" и "бежанци"!
Не мога да разбера как двете са свързани помежду си по някакъв начин.
2.
Пуууууу
31.03.2022 10:17:17
1
37
Аман от хотелиери и ресторантьори !
1.
паткан
31.03.2022 10:11:31
2
35
Е, ще отпадне когато частните лаборатории си продадат тестовете , а мафията - ваксините.
Сертификатът е бизнес, а не начин за защита.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" По-възрастните хора по целия свят се притесняват от Изкуствения интелект ПП-ДБ обявиха водачите на листите си ПП-ДБ обявиха водачите на листите си Както на изборите за Народно събрание, така и за евроизборите
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори