×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът на Поморие представи концепцията за синята зона


Кметът на Поморие представи концепцията за синята зона
Не става въпрос просто за зона, а цялостна концепция за градска мобилност на Поморие, разясни Иван Алексиев
Тема в развитие
виж още
скрий
28 Март 2022, Понеделник, 17:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Предстои да вземем важно решение за бъдещото развитие на нашия град, каза кметът Иван Алексиев

 

Поморие ще въведе нов модел за паркиране през летния сезон, това не е просто синя зона, а част от концепцията за градска мобилност, става ясно от открито писмо на кмета Иван Алексиев до жителите на общината. Живеещите в периметъра на зоната ще могат да закупят стикер за паркиране и ще имат персонално място за автомобила си.

Това ще им струва само 60 лева на година. За втори автомобил не се гарантира място, плаща се по 100 лева на година, но осигурява пълен достъп до всички платени паркоместа, включително и на паркингите. 

Свободната цена за паркиране ще е 1,50 лева на час или 10 лева на ден. Кметът Иван Алексиев кани всички заинтересовани на обществените обсъждания по темата. Първото ще се проведе на 2 април, а второто - на 5 април.

Ето и позицията на Иван Алексиев:

Поради силния обществен интерес към създаване на т.нар. „синя зона”, предвидена в публикуваната за обществено обсъждане Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране на МПС на територията на гр. Поморие, бих желал да уточня следното:

Предложих този ред на паркиране вследствие на желанието на огромна част от жителите на града ни, изразено лично пред мен през изминалото лято на 2021 година – желаят платено паркиране, ред по улиците заети от автомобили и свободни тротоари.

Зоната за платено паркиране обхваща територията на града, като към момента в нея не се включва кв. „Малко солено езеро”, част от кв. „Свобода” и кв. „Св. Георги”. Поради тази причина границите на зоната са упоменати както следва: На изток – акваторията на Черно море; На север  – ул. „Солна”, ул. „Нео Анхиало” и акваторията на Черно море; На Запад – ул. „Европа”; На Юг – акваторията на Черно море (включва и ул. „Професор Стоянов” на север до улица „Европа” и „СБР – Вита” Поморие, ул. „Княз Борис” /до бившия Лимонаден цех/, както и ул. „Чайка”).

Схема на зоната за платено паркиране, маркиран е периметърът на синята зона

Няма да има подзони. В зоната се предвижда режим на платено локално паркиране на собственици на МПС по постоянен адрес т.е. досегашното преференциално паркиране пред дома се запазва, като се отнася за един автомобил и сумата, която ще се заплаща ще е 60 лв. без ДДС годишно. Съответното място ще се обозначава с унифициран конус, закупен от Община Поморие.

Тъй като много от жителите на гр. Поморие имат собственост повече от един автомобил, се въвежда и възможност за платено паркиране на МПС извън възможностите за преференциално паркиране по постоянен адрес. Например:  за втори и/или трети автомобил ( по настоящ адрес, или за автомобилите на собствениците на имоти в гр. Поморие), цената за втори автомобил е 100 лв. без ДДС годишноза трети – 120 лв. без ДДС годишно, като нямат точно определено място в зоната.

Всеки собственик на имот в „синята зона“ с такъв абонамент може да паркира навсякъде в зоната, вкл. и в охраняем паркинг, при липса на друго място, без да заплаща нищо допълнително – целогодишно.

Собственици на имоти извън „синята зона“ също ще имат възможност да се възползват от този вид абонамент, имайки право да ползват зоната целогодишно на цена от 100 лв. без ДДС (или 120 лв. без ДДС за втори автомобил) и без да заплащат нищо допълнително.

Гаражите и местата пред тях не попадат в зоната за платено паркиране.

Предвижда се през летния сезон хазяите, собственици на апартаменти и всички които дават под наем на курорт да могат да правят за своите гости/туристи пристигащи с автомобили 3, 5 или 7 дневни абонаменти в „синята зона“ като цената ще е 10 лв. без ДДС дневно, като няма точно определено място в зоната.

В „синята зона” е предвиден и режим на платено паркиране на МПС-„Служебен абонамент“ за юридически лица , търговци по смисъла на Търговския закон, лица упражняващи свободни професии, нотариуси и др., ползващи собствени или наети имоти на територията на зоната за 120 лв. на месец без ДДС. „Служебен абонамент“ с непрекъснат достъп ще струва  160 лв. на месец без ДДС.

Цената за паркиране в „синя зона” през летния сезон – от 15.05 до 15.09 да е 1,50 лв./час без ДДС. (Първоначалното заложената цена от 2,00 лв./час  е променена въз основа на получени конструктивни и мотивирани предложения от жители на Поморие.)

Относно паркингите, също бе направено предложение цената за престой на лек автомобил за денонощие да бъде изменена на 10 лв. без ДДС, на месец – 100 лв. без ДДС, както и да се предвиди такса за престой за една седмица – 50 лв. без ДДС.

Отново по Ваши предложения, цената за престой на автобуси на паркинга за час ще е 5,00 лв. без ДДС, за денонощие – 20 лв. без ДДС, за една седмица – 120 лв. без ДДС, а месечен абонамент – 200 лв. без ДДС.

На територията на паркингите, хотелиерите ще могат да ползват паркоместа в режим на „служебен абонамент” с непрекъснат достъп.

Дейността по обслужване и контрол на зоната и паркингите ще е изцяло общинска и ще се извършва от специализирано звено „Градска мобилност“, чийто щат е минимален, поради максималното компютризиране и намалено влиянието на човешкия фактор.

Заплащането на таксите за платено паркиране ще се извършва чрез паркинг автомати, SМS съобщения и мобилно приложение.

Създава се звено „Градска мобилност”, а не „Паркинги и Гаражи”, защото идеята е това звено да го развием и на по-късен етап да оперира „Общински градски и извънградски/междуселищен транспорт” на територията на община Поморие. На обществените обсъждания ще представя и пълна финансова разбивка на стойността на т.нар. „Синя зона“, с уточнението, че говорим не за зона, а за цялостна концепция за градска мобилност на територията на гр. Поморие.

Уважаеми съграждани,

Уважавайки всяко мнение, Ви каня на обществените обсъждания на Наредбата, които са насрочени за 02.04. (събота) и 05.04 (вторник) и на които не само ще говорим, а ще вземем решение за бъдещото развитие на нашия град.

Всички мои доводи и мотиви подробно ще бъдат изложени пред Вас и искрено се надявам на Вашето присъствие и мнение, преди участието Ви в подписки, породени от засегнатите интереси на неколцина.

Както и досега, аз продължавам да разчитам на Вашето мнение и подкрепа, за което Ви благодаря!

С уважение,

Иван Алексиев
Кмет на Община Поморие




Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
29
Коментара по темата
29.
Турист
04.04.2022 07:00:07
0
0
Дали няма да изгоните туристите?
28.
Димитър Иванов
31.03.2022 08:30:20
0
1
Това е поредното извиване на ръцете на народа. Обиране на българина за облагодетелстване на едни бюрократни личности да си пълнят гушите. Не познавам такъв идиот, който да иска да си плати, за да се прибере вкъщи. От тази година туристи нанайси.
27.
Няма парко места
30.03.2022 16:12:22
0
2
В града има около 2500 хил. автомобила на Поморийци , в синята зона има 1500 места ?
Къде ще спират останалите 1000 автомобила на поморийци ?
Паркинги за 400 автомобила, туристи около 2000 автомобила. Къде трябва да спират останалите 1600 автомобила на туристи ?
26.
Помориец
30.03.2022 11:40:10
6
1
Звучи добре, града се разраства. Нормално е всички да имат достъп до центъра за да пият по 1 кафе. Без синя зона просто не ходя там понеже е лудница. И не живея в центъра, но 100лв годишно не звучи много и бих ги давал. Старият вариант е всички да не могат да паркират на центъра, барабар с хазяите, понеже туристите паркират и заемат местата за по 1-2 седмици. И турист да дойде за 10 дни му е 100лв паркинга за почивката. За какво е целият този рев не знам. За 100лв ще се откаже да почива в поморие ли? Тоя център не е само за богопомазаните туристи
25.
*********
29.03.2022 19:14:40
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
24.
поморие е нашта клетва
29.03.2022 11:38:30
0
5
Предложението на администрацията за развитие на концепция за градска мобилност реално е въвеждане на нов дънък за поморийци, особено във времена на инфлация, икономическа криза, и очакван слаб летен сезон . Опаковано под формата решаваме проблемите с паркирането, ще бъдат освоени 1 млн. лв. от нашите пари заложени вече в бюджет 2022 за боя и закупуване на паяк. Още повече, ще постъпват приходи за които не се казва за какво ще се използват. Практиката показва , че решаванието на проблема с безразборното паркиране става чрез санкции за нарушителите и изграждане на нови буферни паркинги и бърз удобен обществен транспорт от тях до старата част на Поморие.
23.
Гост
29.03.2022 09:51:11
0
6
Браво, България.....кълцането но бедният български човек продължава . Високите цени на всичко, синя зелена зона... Една година паяка ме вдигна на З. Пясъци от гората. Заплатих паркинг, паяк, скоба и такси 95 лв. Златни пясъци ми излезнаха наистина златни! На Албена на ден е 30 лв паркинг за кола на ден. Честито на печелившите!!!!!
22.
do 3
29.03.2022 08:49:39
3
3
я си е б и мамата, не ми трябват туристи, само б о к л у ц и лятото, хващай мотиката и отивай да копаш за 300лв на месец да видиш как са вадят пари мърши мързеливи
21.
Не съм от ГЕРБ, ама и от БСП не съм
29.03.2022 06:54:20
1
10
Замисъла е да се пълни общинската сметка, а не улеснение. Глупав начин за въвеждане на ред с паркирането, къде са паркингите, няма ги. Кмета мисли само за събиране, ама от кого ще събира него интересува .. затова следва и поморийци да се противопоставят на тази дивотия.
20.
Жоро
29.03.2022 00:16:05
4
3
Червена зона и черен печат направи за всички селяндури,който си продадоха земите и се бизнесмени в туризма
19.
*********
28.03.2022 23:38:00
2
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
18.
Питане
28.03.2022 22:37:23
0
13
А за работещите в Поморие физически лица, пътуващи от други градове с автомобили има ли някаква алтернатива за абонамент?
17.
Ич го няма
28.03.2022 22:18:04
3
14
Браво , на нас ще ни вземеш парите за сетен път ами с туристите кво става,като не си направил паркинги.Затова кмете,направи първо паркинги и тогава синя зона,а докажи и този силен обществен (герберски) интерес!
16.
Ред
28.03.2022 22:03:42
15
3
Единствено , реда който се спазва наложен и утвърден за интересите на хората и бизнеса защитава правата по равно на всички . Добре създадена организация на паркиране няма да навреди , а напротив ще привлече хора в Поморие , защото ще може спойно турист с автомобил да спре да посети ресторант , кафе , плаж , магазин и тн. Без да се притеснява , че ще си тръгне с ругатня или счупени чистачи , защото е спрял на някое от бащините 10 места на някой помориец който ги е запазил за някой негов човек или за себе си . Разберете за да има подходяща градска туристически насочена среда , трябва да има лесна достъпност и ред който се спазва . Всичко друго е анархия и самоуправство в което важи правилото на силния .
15.
Каменарец
28.03.2022 20:47:02
14
10
Браво кмете,решението ти е плод на здрав разум,добрините ти край нямат!
За местните въведи закон за регулиране на алчността,ще е от полза!
14.
Несебър
28.03.2022 20:21:36
0
16
Нашия град е единственият опасан от туби, табели,конуси с лепенки и всичко това вързано със синджири. Връх на общинската мисъл за добра градска среда.
13.
Иван
28.03.2022 19:29:49
1
36
Никой не желае синя зона,а паркоместа!!Трябваше да се изградят паркинги!!!А те мислят само как да приберат парите на Гражданите и Гостите на града!!
12.
Marinero
28.03.2022 19:19:34
0
36
Няма да има никакъв положителен ефект за гражданите на Поморие. Ще продължи и ще се задълбочи проблема с паркирането, колите ще мигрират постепенно, докато зоната не стигне до границите на Поморие. Единствено добре ще е за черните и непрозрачни каси на общинските тюмбели. Парите ще потъват незнайно къде, а улиците ще стават все по- зле. Справка - платени зони в гр. Бургас.
11.
питане
28.03.2022 18:26:59
0
32
Кой ще бъде оператора на "паяка". Нека бъде показан договора на Общината с т.н. "паяк". 100 % фирма на ГЕРБ
10.
*********
28.03.2022 18:26:05
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
*********
28.03.2022 18:22:20
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
xx
28.03.2022 18:18:34
1
23
На 20 юли града ще бъде празен - 1август ще бъде отменена Синята зона... да ама лятото свърши.
7.
До Българина
28.03.2022 18:14:07
2
38
Братле аз не знам как е в Несебър, просто повечето хора като отида на почивка, не искат постоянно да са на тръни да пращат СМС-и или да ги вдигне паяка. Отделно че сега всичко ще им е по-скъпо и още по-малко ще им е до синя зона. Това е мое мнение, може и да греша.
6.
3 е прав
28.03.2022 18:12:47
0
33
Точно това ще се случи и квартала ще е пълен а ние ще лапане мухите , кмете голяма грешка правиш туристите ще бойкотират и ще отидат по другите градове запомни какво ти казвам
5.
Българина
28.03.2022 18:10:23
1
16
До 3. Гражданин
То щото в Несебър е по-добре.
Ковид утихва и пак ще има интерес към Турция/Гърция.
4.
Българина
28.03.2022 18:08:59
4
35
Идвал съм в Поморие много пъти, в старата зона главно назима. Има място за спиране безброй. НЕ виждам смисъл да се прогонват туристите с тези... недомислици.
3.
Гражданин
28.03.2022 17:55:43
10
26
Сега всички туристи ще се пренасочат към Равда и Несебър
2.
*********
28.03.2022 17:52:33
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Пешо кура от Поморие
28.03.2022 17:50:54
17
12
Вкарай ред кмете че много селения Лятото не може камиона с боклуците да мине
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори