×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скок на цените по черноморските ни курорти заради скъпия ток и инфлацията


Скок на цените по черноморските ни курорти заради скъпия ток и инфлацията
Сезонът ще е много труден, ако войната не приключи скоро
14 Март 2022, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

В същото време резервациите от чужбина спряха заради войната

 

Драстичното поскъпване на енергийните ресурси като горива и еленергия, както и на хранителните продукти надуват сметката за лятна почивка с 300 лева. На база стойностите на горивата към момента, както и офертите за настаняване в курортите по Черноморието в пика на сезона, излиза, че само за нощувки в хотел от ранга на 3 звезди и пътуване с кола това лято ще платим 700 лева, пише вестник Телеграф. 

При нощувките увеличението е с 20 на сто през това лято спрямо миналата година, коментира Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В момента най-евтината оферта за престой на Созопол за 6 нощувки за началото на юли е 500 лева.  Ръстът на цените на хотелското настаняване е минимален на фона на скока на цената на тока, който от 70 лева за мегаватчас миналото лято скочи на 1000 лева, посочи зам.- шефът на асоциацията. 

На фона на растящите цени на ел.енергията много хотелиери търсят заеми за инвестиции в инсталации за възобновяема енергия. Масово се взимат кредити за монтиране на фотоволтаици, с които да се захранват хотелите поне през светлата част на деня.

Идеята е да се намалят разходите на електричество до минимум. Налбантов посочи, че по негови данни поставянето на слънчеви панели струва 1 лев за 1 ват.  Според него решението на проблема с растящите цени на тока може да стане със спиране на износа на електричество, за да може българският бизнес да има по-голяма сигурност и предвидимост. 

Драстично се е увеличил и разходът за гориво спрямо миналата година. Ако през лятото на 2021 година сметката на бензиностанцията за бензин е била 140 лева, то тази година при настоящите цени сумата набъбва с 60 лева, или вече стига 200 лева. Толкова излиза закупуването на 72 литра бензин, които ще са необходими за изминаване на 800 километра, колкото е разстоянието София-Бургас-София.

Разходът за гориво се променя спрямо населеното място, от където се тръгва, както и от автомобила и горивото, на което се движи. 

При автобусните превози в момента двупосочният билет от София до Бургас е между 45 и 48 лева, в зависимост от компанията и в коя част от денонощието се пътува. Очаква се до началото на летния сезон, когато ще бъдат пуснати и автобусни линии директно до курортите, да има корекция на цените, коментира Георги Атанасов, шеф на една от най-големите автобусни компании.

Той обаче не се ангажира с конкретни цени за превоз до морските градове и курорти, тъй като дотогава има време и цените на горивата могат да се променят. По думите му билетите за автобусен превоз не са пипани от повече от 10 години, а за този период инфлацията е 60%. Друг фактор, който влияе върху автобусния транспорт, са заплатите и разходите за осигуровки.

Горивото като компонент от цената на билета има дял между 50 и 60 на сто, в зависимост от това дали са градски превозите или извънградски, като при първите той натежава повече. На база тези данни цената на билета за автобусни превози ще скочи с между 20 и 50 на сто. 

По-скъп това лято ще е и ресторантът заради увеличението на цените на основните хранителни продукти. В тази връзка Налбантов обяви, че ще включи в менюто си повече храни, приготвени на уреди на пара, за да спести от разходите за мазнина. Ако миналата година бутилка олио струваше 2,50 лева, сега е 7,50 лева, коментира зам.-шефът на хотелиерите.

Така  за седмичен престой на морето ще трябва да приготвите минимум 700 лева за храна, което е със 200 лева повече спрямо миналата година. В случай че консумирате и алкохолни напитки, то минималната сметка в ресторант с вечеря излиза между 60 и 80 лева за двама, коментираха готвачи, които работят по морето и очакват старта на сезона. Така реално храната ще гълта половината от сумата, предвидена за лятната ваканция. 

Проверка установи, че част от хотелите по морето отварят за първите туристи. Очаква се да има румънци през уикендите в Балчик, разказаха запознати. В Слънчев бряг, който е по-отдалечен от Румъния, пък сезонът ще стартира през май. Някои хотелиери обаче обмислят да отворят за масов туризъм през юни, тъй като не очакват украинци и руснаци през пролетните месеци. 

Резервациите спряха заради войната

От началото на тази година, когато се заговори за разхлабване на мерките и отпадане на ограниченията за пътуване, резервациите започнаха с пълна сила, разкри Веселин Налбантов. Очакваме много туристи от Великобритания, Румъния, Германия, Украйна и други дестинации.

След първата военна операция в Украйна обаче записванията тотално спряха, посочи Налбантов.  По думите му, ако войната не приключи в близките дни, се очаква да има вълна от анулирани резервации, което ще е пагубно за българския туристически бизнес след две години пандемия.


В категории: Бизнес


Кои са най-лошите места в самолета
Кои са най-лошите места в самолета 29/04/2024, Понеделник 15:56 0
Камелия обезобрази и устните си
Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
Вижте новия звяр на Асен Блатечки
Вижте новия звяр на Асен Блатечки 29/04/2024, Понеделник 15:01 2
8
Коментара по темата
8.
Родните чорбаджии да подухват супата
15.03.2022 07:53:58
2
15
Боли ме фара за родните ни курорти! Трябва да съм луд, за да почивам по родното ни черноморие и то по-скъпо, с по-кофти обслужване и скапана храна. Те ще гледат да икономисат и 2 стотинки, ако могат.
7.
When the ☀️ goes down
15.03.2022 00:17:40
1
4
If I take death into my life, acknowledge it, and face it squarely, I will free myself from the anxiety of death and the pettiness of life - and only then will I be free to become myself - Martin Heidegger
6.
Симеон В.
14.03.2022 22:26:03
9
5
По данни и резервации, се очертава един от най-силните сезони по черноморието .
5.
В еднополюсният свят е така!
14.03.2022 22:02:32
13
15
Докато САЩ са на върха, само престъпността ще процъфтява! САЩ са Империята на Злото! През 2001 година САЩ съдадоха терористични атаки в собствената си държава, за да имат предтекст да нападнат Арабите от Европейски военни бази. После обявиха на Европа, че арабите идват да им отмъщават, за дето са участвали в атаките срещу тях. Така американците държаха Европа под заплаха от арабски терористи до 2008 година. Обаче заплахата започна да се изтърква и европейците да се надигат срещу САЩ. Затова през 2008 година САЩ дадоха команда на тяхното куче Путин (избран директно от САЩ за президент на Русия) да се престори на враг на Запада и НАТО. Това беше идеалният предтекст на САЩ да нахлуят повторно в Европа, но този път не за да громят ислямските терористи заплашващи Европа, а да громят руските терористи заплашващи Европа. В момента Европа е ВОЕННО ОКУПИРАНА от САЩ! САЩ използваха стратегията Троянски Кон, за да завладеят Европа. Вече няма мърдане! Европа е победена! От тук нататък каквото каже Чичо Сам, това ще се случва в Европа! Който не слушка Чичо Сам - бой! САЩ (и Англия) изключително много съжаляват, че през 2рата Световна Война не завладяха Европа и сега решиха да поправят тази грешка. САЩ (и Англия) си мислят, че Европа им пренадлежи и трябва да е тяхна слуга! Между другото... Русия искаше да влиза в Евро Съюза и Нато още преди 2008 година, но САЩ не им разрешиха, защото щяха да объркат техните сметки да поробят Европа! Затова САЩ заповядаха на Путин да стане враг на Европа и да подпомогне американците в стратегията им Троянски Кон! Благодарение на Путин, който е верен слуга до гроб на САЩ, сега САЩ ще си правят каквото поискат с ЕвроГейците! Утре хлябът като нищо може да стане 10 евро, ако господарите от САЩ не са в добро настроение! Но.... Може би евроГейците си го заслужават, защото са противни и заспали индивиди!
4.
Въй...
14.03.2022 20:59:50
8
18
Даааа, за комунетата-хотелиери ще настъпят лоши дни. Това е подарък от любимият им другар Пут(к)ин. И ще става все по-зле и по-зле. Кочината, която комунетата-хотелиери си бяха построили, и цицаха много години от нея, се срина. ДрОгарЕ далавераджии, няма ги вече ЛЮБИМИТЕ ви руски туристи. Няма ги вече и украинските туристи. А западни туристи (и каквито и други) няма да стъпят в скапаните ви СОЦ-хотели. Това е факт! Толкова!
3.
Кьосев
14.03.2022 20:52:37
7
29
В Турските курорти всичко е о. к.!)
2.
Шибаняци
14.03.2022 20:37:10
15
26
Как така поскъпване, нали украинските фашисти почиват за по 40лв ол инклузив на първа линия за ден ? За тях щом може, защо за нас да не ?
1.
Едва ли.
14.03.2022 20:08:02
1
39
Николай Събев предостави ли безплатно поне един от многобройните си градски и морски имоти на украински бежанци?
Един милионер, обслужван от секретарки, шофьори и домашна прислуга, може да гледа героично нагоре към небето, докато “обикновените” българи гледат уплашено в хладилника си.
Той не е отишъл да пазарува в хранителен магазин навярно от десетилетия, стигат му бутиците на модните брандове по чужбина.
С тези инфантилни призиви министър Събев гони по смехотворност и неадекватност началника си Кирил Петков.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори