×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Поморие изборите ще са трудни, да не казвам – кървави


В Поморие изборите ще са трудни, да не казвам – кървави
Д-р Галина Милева
16 Юни 2011, Четвъртък, 09:58 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, Снимка Ивелина ДОНЧЕВА

Срещу айтоския кмет Евгени Врабчев хората са натрупали много негативи. Само представителните му пари са три пъти повече от бюджета на Съдиево

В понеделник народните представители на ГЕРБ повикаха на среща кметовете на всички общини, за да чуят проблемите им по места с цел – внасяне на законодателни промени. Откликнаха само червените Георги Димитров на Карнобат, Стефан Бонев на Камено, Иван Иванов на Малко Търново, Христо Колев на с. Равнец, герберовият кмет на Бургас Димитър Николов, както и синият кмет на Созопол Панайот Рейзи, който се спряга и като вариант да бъде подкрепен от ГЕРБ за втори мандат. Останалите липсваха и така пропуснаха шанса да бъдат изслушани. Срещата не беше формална и продължи близо три часа в споделяне на десетки проблеми по овладяване на битовата престъпност. Присъстваха представители на МВР, на общината, бизнесмени (виж видеоматериала).


- Г-жо Милева, Вие сте сред най-разпознаваемите личности с средите на лекарите и в системата на МВР в Бургаска област, един от създателите на партия ГЕРБ тук, общински съветник, но работата Ви в парламента остава незабележима за широката общественост. Защо е така?

- Защото съм член на постоянната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която заедно с комисията по ДАНС, работи при закрити врата, с класифицирана информация. Около 70% от тази информация е секретна. Но вътре свършеното не е никак малко.

- Бихте ли внесли конкретика, защото на срещата между депутатите на ГЕРБ и кметовете в понеделник, се разбра, че поставените проблеми в областта на битовата престъпност са почти изцяло във вашата компетентност?

- Битовата престъпност бележи ръст заради тежката икономическа криза, безработицата и депресивните състояния, които също са резултат от тази криза, също и маргинализацията на ромското общество у нас. Но тя се увеличава и в ЕС като цяло, не у само у нас. В докладите за 2010 г. на ЕС, на Държавния департамент на САЩ и на Европол от 4 май 2011 г., се набелязват рамки за ограничаването й, дават се и положителни оценки на нашето МВР в тази област. С тежката престъпност лесно се справя МВР, тъй като са ясни групировките и схемите, начертана е стратегия и са налице резултатие. Но по отношение на битовата престъпност нещата са сложни, защото зависят от много фактори. На 7 юни т. г. се проведе национално съвещание на всички директори на ОДП, под егидата на министър Цветан Цветанов, нашата комия също бе там. Начертаха се спешни мерки срещу битовата престъпност, някои от тях с краткосрочен ефект – като засилени полицейски операции с участие жандармерията, каквито успешни имаше в Бургаска област. Дългосрочната стратегия  се чертае сега, създадена е междуведомствена експертна комисия, която да разработи мерките за траен ефект от борбата ни с битовата престъпност. Групата, която работи включва експерти на държавата и неправителствените организации, аз членувам в нея. Трябва да изработим общата рамка, но ние разчитаме и на реформите, които предстоят в съдебната система. Нашата работа е в няколко направления – превенция на  престъпността при ромите, трудова заетост, превенция на  общинско ниво, в училищата. Черпим опита на Германия – техен експерт и негови сътрудници, с които работя, са готови да се срещнат с всички кметове, да дойдат на бургаска територия, за да помогнат.  Стратегията ще е готова до няколко месеца. Ние си имаме статистика кои общини се интересуват от проблема, търсете ме, мога да ви давам добра информация.

- Честно казано, репортерите смятаха, че срещата в понеделник е пиар акция на депутатите от ГЕРБ, но се оказа наистина полезна като информация за внасяне на законодателни промени. Лошото е, че липсваха кметовете на толкова важни общини като Несебър, Поморие, Царево, Приморско. Защо според вас проявиха незаинтересованост?

- Съжалявам, че ги нямаше, защото тази среща беше надпартийна – не само за битовата престъпност, но още за прибиране на селскостопанската продукция, по проблемите на туризма. Г-н Петър Златанов  бе пратил свой заместник, но за другите нямам информация.

- Кое от чутото, според вас, не търпи отлагане?

- Изготвянето на подзаконов нормативен акт за работата на противопожарната охрана, да се отпуснат повече бройки за доокомплектоване на на структурите на МВР, но това е свързано и с намирането на финансови средства.

- Чух данни, че администрацията в МВР е по-голяма от полицаите на улицата, от дознателите.

- Така е, работи се върху стратегия за съкращаване на администрацията, но това ще се случи след местните избори.

- С какво сте полезна като депутат?

- Вносител съм на промените в закона за МВР, за носенето на бойно оръжие, в закона за личните данни, както работя също по много други законопроекти. А иначе личният ми принос като депутат е осигуряването на  50 хил. лева за ремонта на читалището в Айтос, чийто покрив течеше. Средствата дойдоха от фонда по бедствия и аварии. Това не беше мой анжимент, но направих жест – вече е готово. Даже се борим за още средства, за да направим отделни сектори за възрастни и деца в  библиотеката на читалището. 

- Вие отговаряте по партийна линия за спечелването на изборите в Поморие и Айтос. Трудни общини – там ДПС има огромно влияние. В Поморие хората на Доган вече в два поредни местни вота решават кой ще е кметът. Вие имате ли достойна фигура, която би преборила Петър Златанов?

- Това е Иван Алексиев, който е номиниран от общинската организация, чакаме решението на Изпълнителната комисия, за да го обявим официално. Доколкото ми е известно, в Поморие ДПС ще се бори за повече общински съветници. Ние ще разчитаме и на другите десни партии, водим разговори с много формации. Изборите в Поморие ще са трудни, да не казвам по-силната дума – кървави.

- Значи обявявате реална война на непоклатимия Петър Златанов. Той действително би могъл да бъде уязвен. Но докъде сте готови да стигнете?

- От осем години тази община не е била проверявана от Сметната палата. Уверявам ви, че в момента вървят проверки на всички нива,  във всички отдели. Проверява се и схемата, по която са усвоявани прословутите пари за тамошното читалище. Имало е отпуснати едни  огромни средства предния мандат, а то е останало недовършено, парите ги няма...

- И в Айтос ситуацията е доста комплицирана за ГЕРБ, без ДПС и до балотаж не можете да стигнете.

- В Айтос, първо, има натрупани много негативи сред населението срещу досегашния кмет от БСП Евгени Врабчев. Ние ще издигнем кандидатура, която би могла да се справи с Врабчев.

- Общинският ви лидер Даниел Орлов?

- Той спечели най-много гласове, но очакаме решението на Изпълнителната комисия. Структурата в Айтос е консолидирана да работи, може да бъде издигнат и Димо Парушев – кметът на Съдиево.

- Селски кмет на ГЕРБ срещу рутинирания червен Евгени Врабчев?

- Селски кмет?! Да, съгласна съм, след като бюджетът на Съдиево е три пъти по-малък от представителните пари на Врабчев. Но вероятно знаете, че за минералния извор в Съдиево вече имаме концесионер, търсим реален инвеститор за построяването на спацентър. А интерес вече има.

- През януари се понесе слух, че за извора в поморийското село Медово Петър Златанов имал концесионер, който щял да му даде сериозно рамо за спечелване на трети мандат. Така ли е?

- Златанов не можа да се справи в срок до 31 януари да предаде в МОСВ документацията, за да придобие община Поморие собствеността  върху минералните извори на нейна територия. В Айтос успяха. Затова Съдиево е напред.И независимо кои ще са стопани на извора, щом се разработи, там ще има и курортен комплекс. Важното е да се върви напред.

- Познавате ли Ружди Хасан – лидерът на ДПС в Айтос? Той държи козовете за спечелване на вота наесен.

-  Запознавала съм се с него, когато беше зам. областен управител от тройната коалиция – по повод работата ми като съдебен лекар, но нека не коментирам повече.

- С него можете да се договорите да подкрепя тайно Орлов?

- Аз мога с всекиго да разговарям, защото съм консенсусна, но не съм водила нито аз, нито моите съмишленици досега разговори с ДПС. Но такива не са изключени.

- От тях ли чакате покана или вие ще инициирате среща?

- Времето ще покаже, смятам, че колегите водят подобни преговори. Решени сме да спечелим и в  Айтос. Но това не означава сключване на непочтени сделки.





В категории: Власт , Политика


1
Коментара
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
1
Коментара по темата
1.
Katq
02.07.2011 11:12:09
0
0
Ще накарат ли шефа на БСП-Айтос Деян Господинов да се откаже от вътрешната предизборната битка с настоящия кмет и пак кандидат за трети мандат Евгени Врабчев.Кои са задкулисните играчи?Колко лева ще струва това на Евгени Врабчев?Каква е ролята на Георги Михов и Панайот Которов в цялата война на БСП-арите в Айтос
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори