×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Важна информация за влизащите в България украинци


09 Март 2022, Сряда, 14:37 ч.
Автор: Флагман.бг

След нападението на Русия украинските граждани автоматично възникна правото да потърсят убежище като бежанци в България дори ако не притежават валиден паспорт за пътуване в чужбина

На 03. 03. 2021 г. Европейския съвет въведе в действие директивата за временна закрила по отношение на украинските граждани, които влизат на територията на държави-членки на Европейския съюз. Тази директива е инструмент, който дава възможност големи групи бягащи от война да получат автоматично закрила в ЕС, без да се налага да подават индивидуални молби за международна закрила по реда на националното законодателство на страната приемник.фми

Това дава възможност всички украински бежанци да получат достъп до права на територията на ЕС, включително в България. За актуална информация за всички украински граждани, вече влезли у нас, или които тепърва ще дойдат в страната ни – вижте:

Програма за правна защита на бежанци и мигранти на Българския хелзинкски комитет разкри гореща телефонна линия за правна помощ.

От понеделник до петък, 09.00 – 17.00 ч.:

00359 2 980 20 49

00359 2 981 33 18

От понеделник до петък, 07.00 – 09.00 ч. / 17.00 – 20.00 ч.:  00359 8888 19 745 (гореща телефонна линия)

Събота и неделя, 10.00 – 12.00 ч. / 13.00 – 16.00 ч.:  00359 8888 19 745 (гореща телефонна линия)

ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ
Още от 2017 г. България като част от ЕС има споразумение с Украйна за безвизов режим на пътуване. То гарантира възможност на всички украински граждани да влязат на територията на страната ни само със своите биометрични паспорти и да пребивават за период от 90 дни в рамките на 6 месеца без да е необходимо получаване на някакво разрешение от властите.

След нападението на Русия над Украйна на 24.02.2022 год. за украинските граждани автоматично възникна правото да потърсят убежище като бежанци в България и без да са изпълнени тези условия, тоест – дори ако не притежават валиден паспорт за пътуване в чужбина.

В тази връзка Европейската комисия издаде оперативни указания към граничните полицейски органи на държавите, членки на ЕС, да облекчат режима на влизане за бежанците от войната в Украйна.

Това означава че те могат да влязат във всяка държава на ЕС, включително в България, ако притежават един от следните видове документи:

биометричен паспорт
паспорт стар формат без биометрични данни
лична карта
шофьорска книжка
удостоверение за раждане – за деца под 14 години

Поради извънредната ситуация допуска се и влизането на бежанци от Украйна, които:

разполагат с някой от посочените документи, който обаче е с изтекла валидност;
не разполагат с никой от посочените документи, но имат други официални документи, които указват тяхната самоличност, например: удостоверения, пропуски, дипломи, членски карти, банкови карти, трудови книжки, документи за собственост и други подобни;
не разполагат с абсолютно никакви документи – по изключение и след извършването на проверка от гранична полиция по реда на чл.8 от Шенгенския визов кодекс.

Допуска се и влизане в България с личен автомобил, независимо дали има или няма сключена международна застраховка. Повече информация за автомобилното застраховане след влизането в България – вижте на: http://guaranteefund.org/bg/контакти.

Допуска се и влизане в България с домашни любимци, независимо дали имат или нямат идентификация с чип, придружаващ паспорти или васкинационни сертификати. Съответните български органи приеха улеснена процедура за тези случаи. Повече информация по този въпрос – вижте на: https://www.bfsa.bg или пишете на електронен адрес: [email protected]

НАСТАНЯВАНЕ
Правителството обяви, че на граничните пунктове е създадена организация за насочване на бежанците от Украйна за настаняване в хотели и места с налична леглова база. Това насочване се извършва по данни, получавани от областните управители в страната.

Очаква се до няколко дни да се одобри и временна мярка за финансиране на настаняването на бежанците от Украйна, която да бъде в размер на 40 лева на човек на ден. Мярката ще се изплаща не на бежанците, а на местата за настаняване и лицата, осигурили подслон. Тя ще важи както за хотели, места за пълен пансион, места без изхранване и за частни домове, които приемат бежанци. Временната мярка за финансиране на настаняването ще се прилага ретроактивно, тоест, ще има обратно действие и лестата ил лицата, които до този момент вече са настанили бежанци също ще да получат заплащане за изминалия период от датата на настаняване. Планира се тази мярка да действа около 3 месеца.

Повече информация за временната мярка за финансиране на настаняването търсете на страницата на Министерството на туризма на: www.tourism.government.bg

Частните лица, настанили в домовете си безвъзмездно или възмездно (под наем) бежанци от Украйна, трябва да им съдействат за адресната им регистрация в съответното районно управление на полицията. За целта е необходимо да придружат бежанците до полицейското управление като носят със себе си доказателства за собственост на жилището, където са ги настанили и декларация по образец за съгласие този адресда се ползва от бежанците за адресната им регистрация.

Образец на декларацията от собственик на жилище можете да изтеглите тук

РЕГИСТРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
На 3 март 2022 г. за бежанците от Украйна ЕС въведе в действие директивата за временна закрила. Това означава, че бежанците от Украйна автоматично получават на територията на държавите, членки на ЕС, временна закрила като бежанци за първоначален срок от 1 година.

Очаква се в следващите дни българското правителство да приеме акт, с който ще се определи къде и как бежанците от Украйна ще могат да се регистрират в България и да получат българските си документи за пребиваване като бежанци под временна закрила.

Този документ се нарича „регистрационна карта на чужденец с временна закрила“.

След изтичането на 1 година срокът на временната закрила за бежанците от Украйна може да бъде продължаван с по шест месеца до общо 3 години.

Този срок може да бъде прекратен по-рано, ако войната приключи и в Украйна бъде възстановен мира и нейната независимост.

ВАЖНО! Съветваме бежанците от Украйна да изчакат обявяването на правилата за регистрация в България като лица под временна закрила вместо да подават молба за предоставяне на международна закрила в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в София или Харманли.

Правото да се подаде такава молба за предоставяне на индивидуален статут на международна закрила пред ДАБ ще възникне след изтичането на пълния срок на временната закрила, предоставена на бежанците от Украйна с решенията на ЕС и българското правителство. След този срок те ще имат право да подадат в България индивидуална молба за предоставяне на убежище и международна закрила, която да бъде разгледана и по нея да бъде взето решение от администрацията на Държавната агенция за бежанците.

Повече за процедурата по подаване, разглеждане и решаване на индивидуалните молби за убежище и международна закрила – вижте на: https://asylum.bg/bg/home-dashboard-bg

ПРАВА КАТО БЕЖАНЕЦ ОТ УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ
След регистрацията в България и получаването на регистрационна карта на чужденец с временна закрила за бежанците от Украйна незабавно и по силата на закона възникват няколко важни права, при това без да е необходимо снабдяването с други регистрации или разрешения. Тези права права важат за срока на предоставената им временна закрила, който първоначално бе определен на 1 година.

Съгласно закона бежанците от Украйна под временна закрила имат право:

да останат да пребивават в България за срока на временната закрила
труд и работа – без да е нужно никакво разрешение
професионално обучение, ако е необходимо
подходящо настаняване или на средства за настаняване при необходимост:
Правителството обяви, че от 7 март 2022 г. ще подпомага с фиксирана парична сума за ден за всеки настанен украински бежанец както в частни хотели, така и в почивни станции и бази на общините и на държавните ведомства.

социално подпомагане
медицинска помощ при спешни състояния:
Хората от уязвима група – деца до 18 години, непридружените деца, бременните жени, самотните родители с ненавършили пълнолетие деца, възрастните хора и хората с увреждания, тежки здравословни проблеми, психични разстройства жертви на трафик или понесли изтезание, изнасилване или други тежки форми на насилие – имат право на пълно медицинско обслужване като българските граждани.

на безплатно образование за децата под 18 години:
За повече информация къде и как да се подаде заявление за записване на дете в училище – вижте на: https://mon.bg/bg/news/4708
на безплатна детска градина за деца до 6 години:
За повече информация къде и как да се подаде заявление за записване на дете в детска градина – вижте на: https://mon.bg/bg/news/4708
свободно да се завръщат в държавата си по произход, ако пожелаят.

Други допълнителни права:

банкови сметки и дебитни/кредитни карти – българското правителството и банки ще въведат улеснен механизъм за откриване на банкови сметки от украиннските граждани (очаквайте допълнителна информация!). И сега украинските граждани могат да ползват своите дебитни и кредитни карти Visa или MasterCard в рамките на дневния лимит, определен от украинските банки и до изчерпване на гаранционния лимит за конкретната карта.
 


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
3
Коментара по темата
3.
Зйдбдй
09.03.2022 15:57:42
4
8
Отивам да са пиша със семейството си бежанец.4х40=160 на ден.Ох котьо.
2.
до 1
09.03.2022 14:57:03
2
9
Това е единственото което спасява и ще продължава да спасява територията от инвазията на "уж" бежанци! Кой е луд да стои тук освен ако не е принуден, по една или друга причина?!
1.
:)
09.03.2022 14:48:44
2
12
" Важна информация за влизащите в България украинци " - тука е доста по зле от Украйна , продължавайте
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света
Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори