×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заиграха грозно с най-голямата тревога на Поморие – болницата ни. Не мога да простя


Заиграха грозно с най-голямата тревога на Поморие – болницата ни. Не мога да простя
Може да не се кандидатирам за нов мандат, но до края на този искам да реша по-големите проблеми в общината, след което спокоен ще остана в Поморие, казва кметът Иван Алексиев
01 Март 2022, Вторник, 19:06 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Поморийци са мъдри хора и разбраха истината, че искаха да ги употребят за политически цели, каза кметът на Поморие Иван Алексиев

Поморийският кмет на ГЕРБ Иван Алексиев, който управлява замогналата се и бурно развиваща се морска община в периода на успешните му дотук два мандата и половина, се очерта като флагмана на местната власт у нас. Напрежението в богатото Поморие расте след смяната на държавното управление, чиито коалиционни лидери нямат търпение до редовните местни избори през есента на 2023 г. Започнаха с респектиращи арести на кметове в малките населени места, предани на ГЕРБ. Последва унизителна атака в сградата на Община Поморие по започнало разследване за "източване" на публични средства, резултати от което така и не бяха оповестени от МВР, а от около месец срещу кмета Иван Алексиев върви активно мероприятие, зад което стоят анонимни инициатори във фб – под формата на петиция за спасяване на общинската болница. Заиграването с тревогата на хората стана сериозно, след като тръгна и слух, че ще бъдат забранени частните кабинети в сградата, че кметът е прогонил ендикринолога на Поморие и че в крайна сметка здравеопазване няма да има.

На вчерашната редовна сесия Алексиев направи решителна стъпка, с която показа, че няма да се пречупи пред нетърпеливите нови мераклии да ръководят Поморие в идните години, представляващи всъщност крехка опозиция от двама съветници на БСП вътре в Общинския съвет, "окрилени" отвън от местните активисти на ПП и ИТН  (ВИЖТЕ ТУК), Кметът внесе докладна за мораториум върху всички разпоредителни сделки с имуществото на МБАЛ Поморие. Така на практика тушира общинския съветник от БСП и лидер на столетницата Никодим Стоянов, който през цялото време се позоваваше на анонимен източник, твърдящ, че настоящата местна управа гони добрите доктори от Поморие. Разговаряхме с Иван Алексиев след сесията, когато страстите все още не бяха утихнали. В интервюто са използвани и въпроси на други медии.

- Г-н Алексиев, напрежението в края на сесията в Поморие ескалира. На какво го отдавате, рано е за кметски избори?

- При такива представители, каквито са хората на БСП, ПП и ИТН в Поморие, какво очаквате? Всъщност вие не ги познавате. Те на бялото казват черно и разпространяват фалшиви новини, за да ме атакуват персонално. Цялата тази тема с болницата бе грандиозна фалшива новина, която трябваше да настрои обществеността срещу мен, но поморийци са мъдри и разбраха истината. А тя е, че общинските ръководства на тези три партии – БСП, ПП и ИТН инициираха подписка, за да бъда намразен. На общественото обсъждане (публичната дискусия за болницата, която кметът организира преди седмица, б.а.) поморийци станаха и казаха в прав текст, че са подведени от организаторите, смятали, че се подписват в защита на болницата от закриване. Подцениха поморийци и смятаха, че така могат да ги използват за користните си цели. А тези хора гласуваха три пъти миналата година като вярваха, че ще им донесат по-добър живот. Сега не правят нищо, за да подобрят живота в Поморие, напротив – пречат. И са  вторачени в мен, сякаш аз съм пречка. Не мога да се примиря и да простя.

- Както всички общински болници, така и МБАЛ Поморие има хроничен недостиг от лекари и средства, факт е, че от много години крепите това здравно заведение, има спасителен план, защо не си говорите с тези опоненти, да ги чуете?

- Ако искат, те могат да помогнат – имат министри, областен управител, депутати - цялата изпълнителна власт е в ръцете им. Има какво да направят. Нека да поговорим за проблемите на Поморие, а не да заявяват, че за 11 години тук нищо не сме променили. Не, много неща променихме, не успяхме всичко, но свършихме много. Искам да ги видя тях какво могат. Какво да си говоря с такива хора?!

- На общественото обсъждане на проблемите на МБАЛ Поморие, г-н Стоян Царев каза, че управляващата партия "Продължаваме промяната" ще помогне за  назначаването на лекари, ангажира се той лично да уведоми депутатите.

- Кой е този Стоян Царев?

- Кандидат-депутат от ПП за 2 МИР Бургас, първа резерва за парламента, дясна ръка на националния лидер на ПП СЕК депутатът Константин Бачийски, а това пък е партията- мандатоносител на ПППП?

- Знаете ли, благодарение на вас, медиите, че снимате, такива хора намират благоприятна почва да дават всякакви обещания. Докато камерите работят. После си заминават, а проблемите остават на гърба на кмета. Ако предстои рязане на лента и присъстват журналисти – ще се наредят, ако нещо обаче не върви и проблемът се задълбочава – кметът е виновен. Заради това им предложих и създаване на болнично настоятелство на МБАЛ Поморие, за да има обществен контрол. Един общински съветник (визира Никодим Стоянов от БСП, б.а.) ме обвини, че едва ли не плагиатствам гениалните му идеи: „Вие ми прочетохте интервюто и сега предлагате моята идея“. Глупости! Какво интервю? Къде да го прочета? Той с мен не говори. Каквото предложим от ГЕРБ, не се приема, защото не идва от тях – от партиите, които управляват държавата. Те искат да ме махнат, да ме свалят, да ме очернят из социалните мрежи и заради това атакуват всичко, което предлагам. Независимо колко е добро за хората. Търпях, търпях и даже почнах да им казвам открито: „Изборите са далеч, аз не съм в предизборна кампания. Върша си работа с колегите от администрацията, опитваме да подобрим живота в Поморие. Не се знае дали ще се кандидатирам, има много време до есента догодина“. Те обаче не се спират, а продължават. А не беше ли по-добре първо да си намерят подходящ кандидат за кмет, той да поработи между гражданите, да го чуят, той да чуе от какво се нуждаят, да посочат правилните хора, които биха могли да влязат в Общинския съвет, да подготвят и покажат какви политики имат за бъдещето ни, тогава да ме критикуват. А те се занимават само с фабрикуването на фалшиви новини, от които потенциалният избирател да остава с впечатление, че за него се грижи новото управление.

Изрази се готовност да се генерират идеи и да се внасят докладни, такова впечатление остана в залата от двамата съветици на БСП, които всъщност са ви единствената опозиция.

- Тези хора нямат грам идея, ще видите, че няма да внесат и докладна за болнично настоятелство. Когато прочетат това интервю, може на инат и да я внесат. Но те работят по този начин – напук, на контра с кмета. Не се сетиха да направят мораториум, не се сетиха да променят стратегията за управление на общинската собственост, нито да предложат това настоятелство. Единственото, което могат, е да разпространяват новини на принципа „една жена каза“. Да пускат доноси и клеветят. Това могат, това правят! Казаха си го и публично, при обсъждането. Представителят на ПП ме предупреди: „Всеки ден ще подаваме сигнали, мислете му!“. Това каза, не ви лъжа, имаше камери и протокол. Може да го проверите. При тази ситуация как няма да се нажежат страстите? Срещу вас стои един човек (Никодим Стоянов, б.а.), който постоянно пуска неверни сигнали, говори глупости. Какво очаквате? Да му се усмихваме и радваме ли?! Не, ще го изобличаваме!

- А намерихте ли нов ендокринолог, между другото д-р Караилиева няма вид на обидена от каквото и да е. Разбрахме, че поема като управител елитен хоспис за богати в Лъка, което си е чист бизнес?

- Да, имаме, назначен е на работа. Може да отидете в болницата, да се запознаете с него. Пациентите го харесват. Това е млад, усмихнат и амбициозен човек, който вече дава и дежурства. Предстои да се назначат още нови лекари. Започваме и изграждане на регистратурата, след това идва ремонт на „Вътрешно отделение“ и на „Детско отделение“. Спомняте си, че някои лекари с детски частни практики ни съветваха, че нямаме нужда от „Детско отделение“. Т.е. – ние нямаме нужда от нищо като община, само от пет-шест частни практики.  Това искаха да ни кажат. Разбирате ли докъде се свежда тяхното непочтено говорене.

- В крайна сметка изчистихте ли отношенията с лекарите под наем в Медицинския център към МБАЛ Поморие?

- Ние никога не сме имали проблеми с повечето от тях. Те си имат сключени договори, които са в сила. Напрежението се създаде от няколко техни некоректни  колеги и бе подклаждано от представителите на БСП, които са видимите, защото заедно с тях действат подмолно и ПП и ИТН. Е, "бомбата" с болницата не избухна. Здравеопазването е чувствителна тема. Когато замирише на избори в Поморие, запомнете го от мен, защото аз няма да съм вечно кмет,  винаги на амбразурата  се слага болницата и слухът, че се закрива. Хората да се възмутят, да се отвратят от кмета си, който посяга на най-ценното – опазването на здравето и живота.

- Ще спазите ли обещанието да публикувате бизнес-плана на новия управител на болницата д-р Кирил Хинов и да го подложите на обществено обсъждане?

- Разбира се. Това няма да бъде бизнес-план на д-р Хинов, нито на кмета Алексиев, а ще е на поморийци, колкото и да не им се иска на тези двама-трима партийни функционери.  Ще го подложим на разискване, след което аз заставам зад него и ще го реализирам до последно, за да функционира тази болница. Може и да не се кандидатирам, но ще остана в Поморие с моето семейство, обичам града си, искам да оставя добро наследство за всички ни.

 

 


В категории: Поморие , Политика


30
Коментара по темата
30.
Наско Тъпото
04.04.2023 16:17:38
1
2
С 15 милиона задължения и аз не бих се кандидатирал.
29.
Бизнес плана е....
04.04.2023 16:14:28
1
2
...сергии и плод зеленчук пред, във и отгоре на болницата.
За толкова им стига акъла.
28.
Коментатор
03.03.2022 13:33:07
2
2
Коментар номер 27 няма връзка с темата. Защо не е изтрит от модераторите. Странно??
27.
Ина
03.03.2022 10:44:14
2
7
Защо се допуска застрояване около солниците,а няма паркинги. В Поморие има достатъчно нови кооперации,строени една до друга , без въздух.Не само лятото е проблем , а и зимата.
26.
гражданин
02.03.2022 23:14:02
2
10
Защо не пишете за мнението и на другата страна? Стига едностранни хвалебствия.
25.
gf
02.03.2022 23:11:47
0
6
Много неточно.Мораториумът и настоятелството първо бяха предложени от граждани , а не от кмета.Лекарите от кабинетите не са в конкуренция с лекарите в отделенията, защото са съвсем различни звена. И като дейност и финансово. Защо се парадира , че "непочтени" лекарите не искат разкриване на отделения и това се повтаря като мантра във всяка статия. Въпросът не е в искането , а в нуждата , смисълът и здравната карта. Но това или не се разбира или по- скоро е удобно за отклоняване на внимание.
24.
*********
02.03.2022 21:55:39
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
23.
поморие е нашта клетва
02.03.2022 15:51:16
0
11
Планът е прекратяване на договорите с частните кабинети след което администрацията на Поморие, се опитва с наши пари да направи една действаща болница с нови отделения и всички болнични дейности, но тя ще се конкурира с частни и държавни болници с огромен финансов ресурс. Хубаво звучи да има модерна болница в Поморие. Това е добре, ако болницата привелече добър персонал и пациенти и най-вече общината да е богата за да финасира. И най-важното инвестицията да е оправдана и да има възвращаемост и печалба. Всичко това е малко вероятно. При наличие на дългове на общината, при положение, че има режим на осветлението защото нямало средства и сметките са високи, във времена на предстояща финасова криза, инвестирането на нашите пари в болничното заведение е повече от рисковано дори и не обслужва обществения интерес, а типично за сегашното управление за неправилно усвояване на публичен ресурс обслужващо нечии интереси....... Едно е вярно поморийци са мъдри хора и разбират истината
22.
Елизабет
02.03.2022 14:35:10
19
7
От както Алексиев е кмет аз с гордост когато пътувам казвам, че съм от Поморие. Във България почти на всякъде хората ми завиждат за това. Обикалям много, и за мен няма по-проспериращ град от нашия дори и в"квартала". Не правете така, че Кмета/с голямо К/ да не се кандидатира за нов мандат, и да ревете както сега за Бойко Борисов.
21.
*********
02.03.2022 10:43:23
0
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
20.
ос
02.03.2022 09:41:37
2
8
Защо лекари от кабинетите ще са против болницата , още повече , че част от тях работят в нея ?А и тези лекари нямат общо с МБАЛ-нито финансово, нито административно. Но тъй като темата болница е болезнена , скрои се тази теория. Пълна алогичност. Истината е , че на лекарите се предложи да работят в болницата, което е неоснователно и невъзможно-в отделенията няма места , освен във вътрешно и няма пари за нови заплати. На лекарите се предложи и да дават петдесет процента от платени прегледи уж за болницата, което не е законово и няма как да се обоснове финансово. Също беше им казано от управителя, че който не се съгласи , ще трябва да напусне кабинета.Това е истината. А защо се говорят и пишат съвсем други неща-ето това е непочтеност и буди съмнения.
19.
нв
02.03.2022 09:09:49
0
15
Сградата на болницата е за ремонт. Заплатите на лекари и сестри -смешни. Но ще правим нови отделения- ушно. детско, физиотерапия. пластична хирургия. Хубаво , но реално.И аз искам, но едно е да искаш...... Откъде пари и персонал. Трагично.
18.
F?
02.03.2022 09:04:59
0
13
Мораториумът се предложи от гражданка , а настоятелството -от лекар по време на общественото обсъждане. Защо са тези несъответствия. Какво се цели?
17.
Кмета
02.03.2022 08:46:06
3
16
Шефа ( толупа ) каза,че трябва да се говори по медиите независимо какво.Все,ще се излъже някой да повярва на небивалиците.
16.
абв
02.03.2022 08:45:55
1
16
Защо Общината не се погрижи за болницата , ами се занимават с кабинетите. Нека да направят ремонт в болницата , да се подобрят условията за болните.Добре е , че ще дойдат лекари за болницата , има нужда. това никой не го отрича. Но нали трябва да има кабинети , където да се преглеждат болни и да се насочват правилно. Защо общинарите са против лекарите в кабинетите . Нали те досега и за в бъдеще ще насочват болни в болницата. Много нелогично се представят нещата. Защо ли ?
15.
*********
02.03.2022 08:34:16
0
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
Язон
02.03.2022 02:55:44
1
2
Когато преди 20г. в поморийската болница ми се роди дете. Тогава някой от болничния персонал попитал родилката,жената с която съжителствам дали няма да остави детето ни защото имало интерес за него .А аз изчаквах във фоайето на родилното. Малко след това болничните пари, които трябваше да получи от фирмата в която работи бяха проведени от НОИ на работодателя а той си прибра парите и приятелката ми не ги получи. Въпреки посещенията в НОИ там дори не ми приеха жалба а ме изпратиха в инспекцията по труда и от там нищо. Няма да разказвам повече за чудната опорочена демокрация в страната ни. Как бедния и слабия е мачкан за сметка на силните на деня ухажвани от институциите.
13.
Д.Д.И. - Я.Р.К.
01.03.2022 23:25:40
8
9
Иван Алексиев не е лош кмет , нищо че е от ГЕРБ .....НО ГЕНЕРАЛ НИКОДИМ СТОЯНОВ Е МНОГО ДОБЪР , КАТО ЧОВЕК. ....
12.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
01.03.2022 23:24:52
3
3
голям пожар гори в ГРАД КОЗЛОДУЙ на УЛИЦА 9 МАЙ пожарът е неконтролируем гори къща БУЛ НЮЗ БГ
11.
ТV
01.03.2022 22:02:48
15
10
Алексиев,давай им повече светлина на тея хора да не стоят на тъмно,че явно имат очи колкото да не се блъснат.
10.
Пешо кура от Поморие
01.03.2022 21:44:42
11
12
Найден Златанов през кметуването си направи една улица. Неговата.
9.
До пешо чурката
01.03.2022 21:35:54
3
17
Проверката,ще покаже кой какво е направил.
8.
Найден
01.03.2022 21:35:44
10
14
До Пешо Кура: Петър Златанов!
7.
Пешо кура от Поморие
01.03.2022 21:09:46
17
12
Кой кмет е направил повече от Алексиев???
6.
Местен до 4
01.03.2022 21:06:20
7
15
К’ви плочки къф център бе цървул? Златанов направи центъра!
5.
*********
01.03.2022 20:38:17
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
Аз
01.03.2022 20:16:05
25
13
Мачкай Ванка,че местните май забравиха кривите и счупени плочки по центъра кога се спъваха в тях!!!!
3.
Жони
01.03.2022 20:12:16
5
7
Страхливци , страшния съд идва.
2.
аз съм трол на киро
01.03.2022 19:54:12
7
4
и ми личи колко съм злобен и не мога да спа защото до местните избори може и да няма нужда от мене
1.
*********
01.03.2022 19:37:27
4
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори