×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Автобусните превозвачи искат поне 100 млн. лв. по-голяма субсидия


09 Февруари 2022, Сряда, 13:43 ч.
Автор: Флагман.бг

Управляващата коалиция не е склонна да завиши помощта за Столичния градски транспорт с бюджет 2022

Между първо и второ четене на бюджета за 2022 г. е възможно да бъде завишена субсидията за обществения градски транспорт заради увеличената цена на горивата. С това се ангажира председателят на транспортната парламентарна комисия Борислав Гуцанов (БСП) по настояване на Конфедерацията на автобусните превозвачи (КАП). Във вторник комисията гласува на първо четене законопроекта за държавния бюджет за тази година, пише вестник Сега.

Финансовото министерство е заложило за 2022 г. субсидията за нерентабилните автобусни линии в градовете и в планинските райони да бъде 65 млн. лв. - със 7 млн. лв. повече от м. г. От тази субсидия 15 млн. лв. е за Столична община, а 50 млн. лв. - за останалите населени места в страната. Отделно за компенсиране на по-ниските цени за пътуване на деца, ученици, студенти, многодетни майки, инвалиди и др. са предвидени 49 млн. лв. и 17 млн. лв. за безплатния автобусен превоз на полицаи и военни.

"Субсидиите за градските линии са недостатъчни заради увеличената цена на метана. Необходими са около 100 млн. лв. допълнително. А субсидията на междуградските превози трябва да стане 85 млн. лв.", заяви Магдалена Милтенова, председател на конфедерацията. Браншът е недоволен, че субсидия за нерентабилни линии има само за обслужване на селища с под 500 души население, както и населените места над определена надморска височина. "Крайградски линии между общини с дори по-малко население не се субсидират заради изискването за надморска височина", посочи Милтенова и поиска преразглеждане на това условие. Съпартиецът на Гуцанов Георги Свиленски обеща, че ако сега няма възможност да се завиши субсидията за автобусните превози, то с актуализацията на бюджета в средата на годината, това непременно щяло да се случи.

Депутатите от управленската коалиция обаче не са така склонни да завишат субсидията за Столичния градски транспорт. Столичният общински съвет вече поиска от правителството помощ от 178 млн. лв. за дофинансиране на градския транспорт в София тази година. Отделно от това настоя и за още 50 млн. лв., с които да покрие загубите от 2021 г.

"Гpaдcĸият тpaнcпopт в Coфия и cтpaнaтa пocpeщнa ĸpизaтa пo дocтoeн нaчин и въпpeĸи чe нe получи подкрепа, хората ocтaнaxa нa paбoтнитe cи мecтa, тaĸa чe зaeтитe в дpyгите ceĸтopи нa иĸoнoмиĸaтa дa пpoдължaвaт тpyдoвaтa cи дeйнocт. Градският транспорт е един от най-пострадалите не само заради пандемията, но и заради поскъпването на горивата", обяви пред транспортната комисия Eĸaтepинa Йopдaнoвa, пpeдceдaтeл нa Cъюзa нa тpaнcпopтнитe cиндиĸaти ĸъм KHCБ, която в същото време е и столичен общински съветник от ГЕРБ.

От КНСБ настояха от бюджета да бъдат отпуснати 230 млн. лв. за градския транспорт в София и още 200 млн. лв. за останалата част от страната. Синдикатите намекнаха, че са готови на протести, ако исканията им не бъдат изпълнени. Докато се провеждаше заседанието на транспортната комисия, синдикатът бе оранизирал протестиращи транспортни работници пред сградата на Народното събрание. 

"Готов съм да се бopя гpaдcĸият тpaнcпopт дa paбoти, нo нe мoгa дa cĸpия, чe eднa тиĸeт cиcтeмa зa 20 млн. лв. за София бe нaпpaвeнa да струва 100 млн. лв. Kaĸ дa oбяcним нa избиpaтeлитe, чe дъpжaвaтa щe дaдe 178 млн. лв. нa Столичната община, нo пapитe може да се paзпpeдeлят пo дpyг нaчин?", пoпитa Гeopги Cвилeнcĸи. Мандатоносителят Hacтимиp Aнaниeв също смята, чe първо тpябвa дa се изясни ĸaĸ oбщинaтa c нaй-гoлям бюджeт в страната xapчи парите си. И направи забележка на синдикатите, че използват хората като жив щит зa иcĸaнe нa пoвeчe пapи.

Taĸcимeтpoвитe cиндиĸaти на свой ред пoиcĸaxa в бюджeтa дa бъдaт зaлoжeни допълнителни cpeдcтвa ĸъм oбщинитe, за да може те да намалят пaтeнтния дaнъĸ за тази услуга. Заради коронавируса и затворените заведения оборотите на таксиметровите фирми паднали с 80%. Депутатите заявиха, че ще помислят по темата, но и че браншът трябва да предприеме сериозна реформа за подобряване на качеството на таксиметровата услуга.

И УЧЕНИТЕ НЕДОВОЛНИ

Недоволни от бюджета останаха също учените и преподавателите в университетите. От БАН заявиха, че са шокирани от "мизерния бюджет", увеличен едва с 2 млн. лв. (до общо 119 млн. лв.), заради което готвят протести. Министърът на образованието и науката Николай Денков побърза да ги успокои, че е в процес на преговори с финансовия министър и премиера за увеличаване на средствата, но трябва и учените да поемат определени ангажименти за реформи.

Парите за университетите са увеличени спрямо м.г. от 565 млн. на 619 млн. лв., но според депутатите от опозицията няма да компенсират дори инфлацията. "Разочарован съм да видя крайния вариант. Средствата не са достатъчни за ангажиментите, които сме поели за науката и висшето образование. Страна без наука е бананова страна", заяви дори коалиционният партньор Андрей Чорбанов от ИТН. "Ако гледаме бюджета, става ясно, че не обичате висшето образование", заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ към просветния министър. Ангелов посочи, че заплатите на преподавателите в университетите вече са по-ниски от тези на учителите и в това липсва всякаква логика. "Бездната между средното и висшето образование става все по-голяма. Асистентите не искат да преподават и дори планират да станат учители", посочи той.

"В СУ е предвиден ръст от 4 млн. лв. Но ние запълваме капацитета си на 90% и за останалите 10% връщаме парите. Така че тези 4 млн. лв. изобщо няма да ги видим. Тази година на практика ще има 1.7 млн. лв. по-малко средства за възнаграждения на преподавателите", посочи ректорът проф. Анастас Герджиков. Заедно със синдикат "Висше образование и наука" те настояха за 43.4 млн. лв. повече пари за издръжка на обучението в бюджет 2022, за да има 15% ръст на минималните заплати на асистентите. Други 43 млн. лв. според тях са нужни и за научната дейност във вузовете. 

Министър Денков обаче посочи, че за първи път от 10 г. парите за научна дейност в университетите са увеличени с 60%. Според Закона за висше образование 10% от средствата за издръжка на обучението трябва да отиват за научна и художествена творческа дейност. Сумата тази година е над 50 млн. лв., но от край време това изискване се нарушава и реално вузовете получават само 8 млн. лв. Тази година тези средства са увеличени до 13 млн. лв., посочи акад. Денков. 10% ръст има и на парите за стипендии на студентите, планиран е и 50% скок в докторантските стипендии, които ще достигнат 750 лв.


В категории: Бизнес


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори