×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Промяната в температурите е опасна за пациентите с високо кръвно, има риск от хипертонични кризи


Промяната в температурите е опасна за пациентите с високо кръвно, има риск от хипертонични кризи
Хората, които не са щастливи и не спят нормално, страдат повече от високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания, казва кардиологът доц. д-р Светлин Цонев
01 Февруари 2022, Вторник, 12:33 ч.
Автор: Флагман.бг

Добрата профилактика на сърцето изисква внимание, пациентите със сърдечно-съдово заболяване трябва поне 2 пъти в годината да се прегледат

Доц. д-р Светлин Цонев е специалист по кардиология и ангиология и преглежда в университетска болница „Дева Мария“ от 14 до 18 февруари и в медицински център „Света София“ на 15 и 18 февруари. Час за преглед може да бъде запазен на тел. 056 89 62 62 или онлайн на www.devamaria.com за университетска болница „Дева Мария“ и на 056 845083 или онлайн на www.saintsofia.com за медицински център „Света София“.  Кардиологът ни съветва как да се грижим за сърцето в студените месеци:

- Доц. Цонев, вярно ли е, че студът е по-опасен за сърцето дори и от горещините?

- За съжаление „Зимата ни изненадва всяка година“ е израз, който се отнася и за нашите пациенти. Наистина промяната в температурите са изключително опасни за пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Тук можем да говорим за различни групи пациенти и различни рискове, но при всички са изключително големи. 

По принцип зимният период преминава гладко при напълно здравите хора - тези, които са без фамилна обремененост, в добра физическа форма, без затлъстяване, без обездвижване. Но за пациентите с артериална хипертония, например, този период може да се окаже критичен. Причината е, че през зимата се наблюдава рязко покачване на кръвното. Забележете - казвам рязко! Включително хипертонични кризи. Ако пациентът през лятото е провеждал терапия и благодарение на нея е имал нормално кръвно налягане, когато застудее, свиването на неговите съдове по периферията и по откритите части на кожата му води до рязко покачване на налягането. И точно в този момент могат да се изявят сериозни хипертонични кризи, които да доведат до усложнения, свързани с инсулти и инфаркти.

- Има ли симптоми, които да ни ориентират, че сме изложени на риск?

- Обичайно е главоболието в тилната област- това е най-типичният симптом. Пациентите, които имат високо кръвно налягане, разпознават кога кръвното им е над обичайно нормалните стойности. Сами усещат кога е с 10-15 единици по-високо. Тук моят съвет е, в момента, в който усетят, че вдигат кръвно, да започнат да го измерват по-често. Нека да отделят една-две седмици, в които да мерят ежедневно и да си водят записки. Ако видят, че има трайна тенденция да поддържат високо кръвно, е важно да се обърнат към своя лекар за корекция на лекарствата.

- Каква трябва да бъде грижата за сърдечно-съдовата система през зимата?

- Грижата трябва да бъде по-различна от обичайната, особено за пациентите с артериална хипертония. За пациентите със сърдечна недостатъчност зимният период е много тежък период, в него те обичайно декомпенсират, т.е. ако на една обичайна терапия са имали добро качество на живот- без отоци, без задух- през зимния период, когато кръвното се покачва, терапията трябва да бъде коригирана.Една от причините е, че през зимата има по-голяма задръжка на течности. За да запази топлината си, в студените месеци тялото намалява потенето и така човек започва да губи по-малко течности по естествен път.
Така пациентите с увредена сърдечна функция задържат повече течности и обичайно стигат до болнично лечение с тежък задух, отоци по краката, неспособност да изпълняват ежедневните си задължения.

- Опасна ли е рязката смяна на температурата - например от топло помещение да излезеш на минусови температури?

- Тази рязка промяна е един много добър стрес тест за нашето сърце и съдовете. Това свиване на кръвоносните съдове може да предизвика рязък спазъм и в коронарните съдове. 

- А как да разберем, че нещо със сърцето не е наред?

- Първите симптоми са гръдната болка- това, за което говорихме, че може да бъде провокирано и от студа. Стягане, тежест, някои пациенти казват, че гърдите им са като в менгеме, че ги стяга обръч. Изтръпване на лява ръка, особено към малкия пръст на ръката може да бъде също един от основните симптоми. Различни световъртежи и главоболия, прогресираща умора... Ако забележите, че качвайки едни и същи стъпала, прибирайки се вкъщи, ви става всеки път по-трудно и по-трдуно, трябва да се обърнете към лекар. Ако се появат отоци по краката, ако се появи необяснимо сърцебиене. Зимните месеци, с покачването на сърдечната дейност се покачва и сърдечната честота- а това е предпоставка за по-чести нарушения на ритъма. 

- Храната е важна част от грижата за сърцето. Каква е добрата диета през зимния сезон?

- Битува мнение, че през зимата, за да се стоплим, се изразходва повече енергия и затова трябва да се храним повече. Това, обаче, не е съвсем така. Ако през зимните месеци ние не се движим достатъчно активно, енергийният прием не би трябвало да се промени осезаемо. От друга страна, начинът на хранене в България е такъв, че приемаме много мазни и солени храни.Да, нашите дядовци са се хранили почти по същия начин, но нека не забравяме, че те са постили почти половин година и са били много физически активни през другите сезони от годината. Нека да подчертая и друго- консумацията на алкохол в студеното време и преди физическа активност, „за загряване“, твърдо не е препоръчителна. Тя ще повиши предварително сърдечната честота, ще промени кръвното налягане и ще изложи отново пациента на риск. 

- А необходим ли е повече сън през зимата?

- Много публикации твърдят, че между 6 и 8 часа е здравословната продължителност на съня. Много важно, обаче, е и неговото качество. Покрай застудяването, депресивните състояния се увеличават и това променя и качеството на съня. Доказано е, че депресиите са свързани със сърдечно-съдовите заболявания. Хората, които не са щастливи и не спят нормално, страдат повече от високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания. Ако имаме нарушен сън- имаме и нарушен ритъм на циркадния, или денонощния ритъм на нашия пулс и на кръвното налягане. Което допълнително влошава прогнозата.

- През зимата движението е намалено, особено при възрастните хора. Правилно ли е това?

- Твърдо не. Не трябва да инвалидизираме хората, дори и да са с тежки сърдечно-съдови заболявания, дори и да са със сърдечна недостатъчност. Те не трябва да се обездвижват! Препоръчват се леки загряващи гимнастики преди излизане, което пък ще затопли крайниците и ще подготви възрастния човек за излизане в студената среда. Разходките трябва да бъдат по-кратки, но не трябва да отсъстват.Дори напротив, ежедневното движение ще тренира тонуса на съдовете и ще подобри контрола на кръвното налягане при тези пациенти. Разбира се, добре облечени и крайниците покрити- от там се губи най-много топлина.

- В заключение - каква е добрата профилактика на сърцето?

- За добра профилактика сърцето изисква внимание. Ако говорим за пациент, който е със известно сърдечно-съдово заболяване, той би трябвало поне 2 пъти в годината, дори и без оплаквания, да се среща със своя лекар. Още преди зимния период е добре тези пациенти да посетят лекаря си, поради причините, които вече обясних. Ако това не се е случило - нека го направят възможно най- скоро. Здравите хора, които са в по-ранна възрастова група и нямат рискови фактори е добре веднъж на 2 години да правят своя профилактичен преглед- говоря за активни хора под 40 г. възраст. Но ако в рода има пациенти, които са получили инфаркт на ранна възраст, ако има техни близки с висок холестерол или друго сърдечно-съдово заболяване, добре е още по-рано да започнат годишната профилактика.


В категории: Здраве


България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори