×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След 35-годишна възраст профилактичният преглед на гърдите е задължителен!


След 35-годишна възраст профилактичният преглед на гърдите е задължителен!
Никога не съм успявал да си обясня притеснението от това да отидеш на лекар, споделя д-р Петър Петров
27 Януари 2022, Четвъртък, 11:35 ч.
Автор: Флагман.БГ

В МЦ „Света София“ продължават безплатните мамографски изследвания за жени  над 40 години

Д-р Петър Петров е специалист хирург- мамолог и онколог в Бургас с над 25 години опит. Извършва диагностика и лечение на онкологични заболявания и има следдипломни квалификации по ехография на млечните жлези, Индивидуално обучение по горна и долна ендоскопия, обучение за лечение при рак на млечната жлеза, стомаха и дебелото черво. Д-р Петър Петров работи в Клиниката по хирургия в университетска болница „Дева Мария“.

- Д-р Петров, много жени се притесняват от това как протича един преглед при мамолог. Ще повдигнете ли завесата, за да знаят какво ги очаква зад вратите на кабинета?

- Никога не съм успявал да си обясня притеснението от това да отидеш на лекар. Всяка жена трябва да знае, че идвайки на консултация, и двамата- и тя, и мамологът- ще работят в нейна полза и за нейно здраве. Мамологичният профилактичен преглед е част от това общо добро женско здраве и е абсолютно задължителен след определена възраст. По отношение на самия преглед искам да отбележа, че най-подходящият период за неговото провеждане е 7 до 10 дни след края на менструацията. Тогава гърдите са най-спокойни по простата причина, че хормоналната буря, която бушува по време на менструацията, вече е преминала.

Комплексният профилактичен преглед включва разпит от специалиста на жената с няколко ключови въпроса, касаещи възрастта, менструационният цикъл, снемане на анамнеза по отношение на фамилна обремененост- дали в рода по женска линия има болни от злокачествени заболявания на гърдите. След това се извършва мануален преглед. Един опитен специалист в 80% от случаите може мануално да установи има ли заболяване на гърдата или не. След прегледа се назначават съответните изследвания- ехография и мамография.

- От каква възраст трябва да се започне по-стриктното следене на гърдите и профилактирането им?

- Напоследък възрастта за провеждане на профилактичен преглед рязко се занижи. Когато започнах работа през 1994 година в Онкологията в Стара Загора, възрастта за стартиране на профилактика беше 50 години. После стана 45, 40, а от няколко години е 35. Това означава, че за моята 30 годишна кариера като онкохирург, възрастта се е свалила с 15 години. Болестите на гърдите се подмладяват, ракът се подмладява, затова, дори и без оплаквания, след 35-годишна възраст всяка жена трябва да не забравя веднъж годишно да посещава своя мамолог.

- Нека да успокоим жените, че не всяко заболяване на гърдата е рак...

- О, разбира се. Заболяванията на гърдите са много чести и не са задължително злокачествени. Много е важно да не си поставят сами диагнози, да не четат в интернет без да могат да интерпретират правилно информацията и да не живеят с мисълта, че всяка промяна е онкологично заболяване. Гърдите се влияят от хормоналните промени. Те са прицелен орган на женската ендокринна и по-специално женската ендокринно- полова хормонална система и реагират по определен начин на всяка една хормонална промяна в женския организъм. Момичета, спокойно, не всяка тяхна реакция е рак! 

- Тоест жените, които са с проблеми с щитовидната жлеза, е добре да следят и състоянието на гърдите си?

- Да, свързани са нещата между хипофиза, надбъбречна жлеза, яйчници, щитовидна жлеза. 

- А могат ли жените сами да се профилактират?

- Не само могат, а е и много важно да се самоизследват. Да опипват гърдите си, да са запознати с тяхната структура на чисто тактилно ниво и ако им направи впечатление, че във времето се е появила някаква разлика, непременно трябва да извършат консултация с мамолог. Напипат ли бучка, да не я изчакват да мине сама!

- Има статистика, че всяка втора жена има кисти в гърдите си. Вярно ли е това?

- Не знам дали е всяка втора, но със сигурност е много често състояние. Така наречените кисти се срещат обикновено при раждали жени, защото епителът, който е произвеждал кърмата, вече не е нужен и организмът го замества със съединителна тъкан. Тази съединителна тъкан, колкото и да е полезна, толкова и пречи на нормалния лимфен и венозен отток на гърдата. Ако самият канал някъде е натиснат от тази фиброза, започва да се разширява и причинява така наречената киста. Кистата се влияе от менструалния цикъл. В предменструалния синдром кистата се надува, а след преминаване на менструацията спада. Добре е кистите да бъдат рентгенологично проследявани чрез ехография или мамография.

- В момента тече кампания в медицински център „Света София“ за безплатен мамографски преглед при жени над 40 години. Колко жени са преминали и открито ли е нещо притеснително?

- Да, в момента извършваме скрининг в медицински център „Света София“, преминали са 36 жени и засега не е открито нищо обезпокоително. Съветвам жените над 40-годишна възраст, без значение дали имат някакъв симптом на заболяване на гърдите или не, да се възползват от кампанията. Така ще получат напълно безплатно мамографско изследване, а в случай на необходимост, ще бъдат консултирани и от мамолог.

Час за безплатно мамографско изследване в медицински център „Света София“ се запазва на тел. 056 845083.
 


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори