×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаски ресторантьори пред фалит заради космическия ток за декември 


Бургаски ресторантьори пред фалит заради космическия ток за декември 
Близо 4000 лв. сметка за месец декември, или със 130 % увеличение спрямо месец ноември, е сметката на известен ресторант в Бургас
11 Януари 2022, Вторник, 17:53 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Обявите за персонал за заведение са заменени с продажба на ресторанти

До няколко месеца в Бургас няма да останат ресторанти. Това прогнозират хората от бранша заради шоковото поскъпване на електричеството за бизнеса. Те били „изненадани“ от сметките за декември – над 4000 лв. за средноголям ресторант. 

Флагман.бг разговаря с представители на ресторантьорския бизнес. Нито един от тях не е получил компенсация от държавата за сметката от последния месец на годината. Те са категорични, че космическите суми са непосилни за собствениците на празните заведения и те вече са на ръба на оцеляването. 

Ситуацията е просто трагична. Това е в резултат на всичките неща, които се случват през последните месеци в сектор енергетика, казва Георги Мицов – мениджър в туризма и собственик на ресторант „Ла веранда“ в Бургас. Мицов споделя, че още преди месеци е предупреждавал, че скоро ще започне инфлационната спирала. 

„Много колеги затварят, невъзможно е да се оцелее. Може би оставаме няколко, които оцеляваме на инат“, казва той. 

За излизане от трудната ситуация той вижда само един изход, а именно да се спре износът на АЕЦ Козлодуй. 

„Не искам електричеството на АЕЦ Козлодуй да захранва румънската и македонската икономика, а ние да не можем да осигурим храна за децата си. Друг вариант и начин не виждам. Защото тя трагедията няма да е само за кръчмарите, ще е за всички. Убиват живота, цялото общество. Всичко поскъпва. Вие също пазарувате, вие плащате ток, всички цени растат с 20-30 %. Не се ли вземат крути мерки в сектор „енергетика“, краят за страната ще е ужасен.

Сметката за ток на заведението му е с около 130 % повече – малко над 3800 лв. 

„Не виждам как ще издържим, последните месеци всеки един от нас е доплащал, за да съществува. Живеем с някаква надежда, но нищо не се случва. И ако продължи така, по-вероятно е и ние да затворим“, споделя Георги Мицов. 

Подобна е сметката за ток за декември и на друг емблематичен ресторант – „Златна котва“. През ноември фактурата е била 1600 лв., а сега – 4000 лв. Собственикът Валентин Димитров също е на мнение, че до няколко години секторът ще изчезне. Или ще останат само малките семейни кафенета, които не плащат заплати на персонал, както и само заведения с неквалифициран персонал, непретендиращ за високи заплати.

„Всички професионални кадри си чакат увеличение на заплатите и по-добри условия. Да, аз също го искам, но как да им осигуря при това повишение на цените?“, пита Димитров. 

Служителите с дългогодишен опит вече търсели прехрана в други сектори. Много от тях са се насочили към куриерските фирми, където постоянно се търсят работници. 

За да подпомогне бизнеса, Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева под формата на кредити с преференциални условия. Според ресторантьора обаче това не е директна помощ, тъй като кредитът трябва да се изплаща.

За да има клиенти по празниците, Димитров е решил да махне новогодишния куверт. 

„Правим всичко възможно, за да оцелеем. На Нова година ресторантът беше на свободна консумация. Решихме, че по-добре да имаме клиенти, отколкото да сложим куверт и да стоим на празни маси“, казва още той. Димитров е категоричен, че кризата не е само в ресторантьорския бранш, а във всеки един сектор и вече се усеща за всеки джоб.

Преди обявите за набиране на квалифициран персонал доминираха, а сега не само, че няма такива, но те са заменени с обяви за продажба на цели обекти. Това казва друг ресторантьор с огромен опит – Вероника Шкетиева. Бургаската бизнесдама е собственик на вафлена къща "Veronique". Признава, че за последните 3 месеца е платила петцифрена нереално висока сума за ток. 

„Вече повече от две години ресторантьорският сектор живее под ударите на кризи, локдауни под различни форми, рестрикции и забрани. И фалитите тепърва предстоят. Ковид постави началото на края на бранша ни, а високите цени на тока ще го довършат“, казва тя и със съжаление добавя: „Оцелелите в бранша ще останем все по-малко.И това е тъжно и жестоко, защото зад всяко затворено заведение стоят човешки съдби, години труд, лишения и огромен стрес. Искрено съчувствам на всички колеги, които се сбогуват с бизнеса си, защото за всеки един от нас той е като рожба“.

Вероника Шкетиева и екипът й засега успяват да се справят – чрез различни механизми, макар и изключително трудно. 

„Моето най-голямо богатство са хората в екипа ми и всички усилия за борба и оцеляване са основно заради тях и заради силната ми обич към работата ми. Всеки нов ден се чувствам като еквилибрист, който ходи по въже, което става все по-тънко и се къса“, признава Шкетиева, а за финал добавя „Искрено се надявам това издевателство над нашия сектор да спре“.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка 23/04/2024, Вторник 17:20 2
Флагман.БГ Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! 23/04/2024, Вторник 17:00 2
101
Коментара по темата
101.
Умникът до 99
14.01.2022 17:08:43
0
5
То в днешно време 90% от жените са така (говоря тези под 25),трябва да видиш какви мърди и мърши,в тях кочина,живеят с майките си и с животни,една чиста стая нямат,една манджа не могат да сготвят,но в Инстаграм с по 400 лайка от разни идиоти дето не знаят защо изобщо съществуват

Същото важи и за мъжете разбира се,но не чак в толкова потресаващи размери да кажем 60-70% от мъжете нищо не става,но от жените 90% не мърдат

Ти дето викаш пържоли на тиган,днешните модерни момичета и това няма да могат да направят правилно,гаранция
100.
wtf
14.01.2022 13:52:08
0
7
Тези пак ревнаха за държавна субсидия. Нагли на макс. Не разбраха ли, че народа живее в стегнация и няма излишни пари за тесто с кашкавал за 12лв
99.
Шогун
14.01.2022 13:45:49
0
12
Аз го карам предимно на пържоли на тиган и пак ми излиза 3 пъти по-евтино ако сядам на заведение всеки ден или през ден. Едно време дядовците ви само на ресторанти сте се хранили. Ама така е като си взимате мързеливи и некадърни жени
98.
ami
14.01.2022 13:28:22
0
5
Да бяха отишли на площада в София да протестират, защото зеленият сертификат точно срещу тях работи. Ако го няма, западняците пак ще са в ресторанта, но като го има губят българите. Аз имам сертификат, и не го използвам за кръчми, защото са нагли с крясъците, които надаваха "искаме сертификат, да има чужденци". Ами имайте си. Ама не ревете сега.
97.
До Боцмана 95
14.01.2022 11:03:30
0
8
Боцмане, скачай смело!
Ще се изненадаш колко не си прав....
96.
Дидо
14.01.2022 09:01:39
1
6
До Боцмана...

Ти явно си врял и кипял в бизнеса,а?Я кАжи защо взимате 35 лв. за две цаци и 2 бири в Слънчев Бряг?Или и ти не "одобряваш надценките на колегите"?Жалък манипулатор!Имаме 1 кръчма в Бургас и 2 във Варна и ЗНАЕМ НОГО добре цените на едро на продуктите и за доставка!
95.
Боцмана
13.01.2022 23:04:36
8
5
Флагман, време е да закриете тази тема!!
Ашколсун, успяхте да съберете под нея всички комплексарчета в областта!!
Ако има един тук, повтарям ЕДИН, който да има собствен бизнес и РЕАЛНО да знае за какво става дума, ще скоча от моста гол и ще плувам до Поморие!!
Реално този сайт се превърна в седянка на анонимни тънкопишковци!!
94.
Дидо
13.01.2022 19:21:18
7
15
Ако кръчмата ти е хубава, с читава кухня и вежлив персонал - и 14 000 да ти е сметката за ток, пак ще ги избиеш и ще имаш печалба!Ама всичкото с 5 лв. в джоба решило да става "бизнесмен"...Аматьори!Най вървежните заведения са по малките и скритуи местенца и се знаят от малко,НО СИГУРНИ хора!И рекламата върви от уста на уста....
93.
Шизо
13.01.2022 17:08:07
2
10
В цял свят бизнес се прави от най-умните и адекватните,така,че клиенти,персонал и собственици всички да са доволни и усмихнати,само в БГ бизнеса в 80-90% от случайте е в ръцете на най-големите идиоти,най-некомпетентните,най-самонадеяните и най-простите

И после се чудят защо никой не иска да се възползва от долнопробните услуги които предлагат и защо никога не могат да намерят и задържат персонал,който да работи както трябва и да не ги краде и да прави морафети и схеми зад гърба им

Но Ганьо никога няма да се научи и все някой друг ще му е виновен
92.
Умникът
13.01.2022 17:04:39
2
14
Това се нарича капитализъм,когато от тебе не става нищо,в капитализъма работиш общак,докато не се развиеш в някоя сфера или не поумнееш или не станеш клошар

Така в капитализъма съществуват само рестуранти,където с кеф всеки би се върнал и би си харесал обслужването и храната

Същото важи за абсолютно всяка една услуга

Сега преди всички Бай Ганьовци "бизнесмени" да се тригърнат от това

По комунизъма или социализъма,също може да има качествено обслужване и добра кухня и т.н.

НО никой нямаше да остави 20 бай Ганьовци да имат рестурант през 5 метра,щеше да има 3-4-5 много добри рестуранта в града и това е

А не 1023014301 рестуранта в град с 150 хиляди човека я има я няма,кой от кой по-голяма кочина и кенеф

И всеки един олигофрен да иска да кара С класа докато плаща 600-700 лева заплата и пести от абсолютно всичко същевременно

Няма как да стане,като не ставате за ресторантьори,хващайте мотиките,а не да ревете през 2 месеца държавата да ви спасява калните задници
91.
Тъй ще е тя
13.01.2022 15:03:08
2
20
Да затварят и без това няма пари за ресторанти. Всички само мрънкат колко пари давали за разходи , а никой не казва колко пари вадят . А че оборотно заведение прави по няколко хиляди на ден то тва не се гледа.
90.
Изроди
13.01.2022 13:41:30
2
29
Много добре си спомням, как реваха да им смъкнат ДДС-то на 9% за да оцелеят, после има даваха на всички стотици милиони помощи да не пипат персонала, после 60:40.
Но цените в ресторанта лятото удариха небето. Картофки с две бири и една салата 50 лева, Да ви ева ПМ. Имам приятели с капанчета и ресторанчета с по 100 бона печалба излязаха лятото.
За какво ревете бе утрепляци?
Нали сте гъзари? Иначе ако си мислите, че трябва всяка година да сте на печалба със 100 бона иначе протести, тая няма да стане!
89.
Бай Ганю
13.01.2022 00:12:55
1
22
Тез сега не мога да ги мисля.
През лятото като надуваха сметките беше добре.
Да готвят на скара с дърва като им е скъп тока.
Ай си........... р
88.
*********
12.01.2022 22:45:30
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
87.
Бо лимаш пека
12.01.2022 19:34:04
2
43
Откакто спрях да ходя по ресторанти, съм по-често на маса с приятели. Ядем и пием по-качествени продукти и ни излиза в пъти по-евтино. Да духат супата, за да не се изгорят
86.
!
12.01.2022 19:27:13
2
35
Да затварят, само мрънкачи. Като работите с надценки по 400 500 % не мрънкате ама сега не ви излиза сметката . На никой няма да липсват салатите започващи от 12-14 лв в менюто. Няма как всички да са бизнесмени и печалбари ... трябват и индианци
85.
Game over
12.01.2022 19:13:20
1
22
Капитализъм с медицински ковидизъм , това е резултата! Дойде времето да се събира всичко, пари ,коли, почивки на Кайманите ,Карибите Дубай. Почти всичките са с кредити никога не са правили нещо от нулата. Преминаваме на доставки по домовете от най-големите, едрите бизнеси. Това е. Купона свърши!
84.
Д
12.01.2022 18:55:23
0
9
Има булстат на фактура, по който веднага се разбира коя е фирмата.
83.
ДИВ СЕЛСКИ БЕК
12.01.2022 14:42:35
3
32
Аз сал да попитВам нещУ. Лятоска им намалиха ДДС, а цените скочиха
82.
?
12.01.2022 09:42:02
7
29
Нищо не казвате за наемите, които плащате на реститутите, защо така!? Има няма работа на тях си им снасяте всеки месец хилядарките. Колкото ви кажат, толкова, не правите сдружения и не ревете по медиите срещу тях. Ако повечето от вас се откажат и сте единни, дали няма да паднат наемите? Ама нещо не ви стиска там да ревете.
81.
*********
12.01.2022 08:25:40
4
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
80.
Vizantiec
12.01.2022 08:23:32
28
20
Сделките ги сключиха Калигула Радев Ботушчето смотаняка и новите от измамата, неизгодни и изнасят ток за чужбина. Отговорност за високите цени имат тези новите от промяната с измамата. Уличните долнопробни платени на повикване, педали и мастии.
79.
не е толкова страшно
12.01.2022 08:18:16
8
44
Светът няма да се затрие ако няма толкова много ресторанти. Може и без тях. Прекалено много се наруиха и трябва да се затворят. Преди като нямаше в Бургас толкова много ресторанти как живеехме добре. И храната им беше качествена и обслужването беше на ниво и цените бяха съвсем поносими спрямо заплатите ни.
78.
Истината
12.01.2022 08:16:06
0
95
Заведение с качествена храна и цени винаги ще има работа и доставки! И аз имам Заведение в Бургас, но не се оплаквам, а с жената си късаме гъза до тъмно. При 4000 лв ток на Ла Веранда шефа и жена му да запретнат ръкави и да работят наравно с персонала - ето ти 2 заплати спестени и половината ток. Ама Ганьо иска да е шеф - да мутрее и върти синджира.

П.С. Шефа на Ла Веранда каква кола кара ?
Жокер - комплект гуми на колата му са колкото тока за месеца, а каското колкото за 2 месеца сметка за ток
77.
от бизнеса
12.01.2022 08:14:59
12
27
Не само ресторантъорите,производството и търговията също страдаме,а предупреждаваме,че от две години токът е скъп.Сега съвпадна и със световната криза.
Не ни интересува кой идиот ни е прецакал с неизгодни договори за продажба на ел енергия и внос на скъпа газ.Искаме компенсации
76.
Ние
12.01.2022 08:04:41
12
33
Енергийната мафия градена от десетелетие от герб-дпс ,със сключените в ущърб на държавата енергийни сделки,с цел облагодетелстване на група хора с чекмеджета.
Сега го отнасяме ние
75.
Бухам джендъри от промяната отзад
12.01.2022 05:22:18
19
34
Сектата на измамниците, Харвардски тарикати , потънали в корупцията ,кражби и зависимост с кораба на подмяната.
Миро мършата и Христо тъпото джендърче, морските свинчета от промяната. Жалки , подли, нищожни с егоистични прояви, проявява примитивно- безобразни форми чрез кражби, лъжи и мошеничества. Със стари партизанки нов бардак направиха.
Кабаретни труженички, мажоретки на повикване, долни леви педали. Цените на електроенергията са проблем не само за бизнеса, но и за домакинствата, но как могат цървулите траверси от околовръстното да проумеят това, алчни за власт и постове.
74.
Докога така?!
12.01.2022 01:46:19
4
22
Какво толкова делите, бе, хора!
Тази страна е една.
Една за всички.
Някой ден сегашните ще са бивши и бъдещите ще се отнасят към тях по същия начин - пренебрежително и неуважително. А тези, които раболепничат на днешните, бързо ще започнат да слугуват на следващите…
73.
Така е с Подмяната Прокурорът на Бобокови стана чл
12.01.2022 01:32:43
6
26
Какви качества притежава „прокурорът на Бобокови“ от Русе да ръководи оръжейната фирма ВМЗ-Сопот?
Но може би връзката е…Кирил Петков. Като служебен министър на икономиката той още през юни м.г. поиска оставката на ръководството на държавната фирма в Сопот. А Даниела Везиева, която го наследи на поста, е от Русе.
72.
Запознат
12.01.2022 00:54:45
10
51
Най евтината храна,демотивирани служители и да,вярно е една салата на по 8лв.Разходите са минимални печалбата във пъти повече...правете си сметка..а какво плащат..хмм важно е щерките им да учат в чужбина,а татко им го раздава тежкар..и накрая няма персонал.Скъсаняци.
71.
един
12.01.2022 00:08:48
19
42
Много добре си спомнете последните години, когато енергийните и медийни гурута ни надуха главите от телевизора, колко ще е хубаво либерализирането на пазара и как свободната търговия ще се саморегулира.
И как Доган си купи ТЕЦ Варна.
И как ГЕРБ го направиха всичко това като пионерчета.
Не го забравяйте.
70.
Факт
11.01.2022 23:58:33
7
42
С приятелки излязохме преди празниците. Прибрахме се премръзнали от студ. В ресторанта със зимна градина, печка не се пускаше почти, въпреки, че имаше такива. В бара, сервитьорка и барман с якета, вътре клинч. Как да отиде човек на заведение и да си изпрати парите, като вместо като се прибере да мисли са си допие или позабавлява, да си мисли за аспирин и чай. Не става.
69.
До малоумник №68
11.01.2022 23:45:46
20
36
Верваш ли си, или на Прокопи лакардиите повтаряш?
Ако имаше грам истина в думите ти, би ли обяснил защо цената на тока при Бойко бе максимум 80лв. , а при Радев и Радевите Пъцулчета е над 800лв.?
Когато фактите говорят, дори и радевките трябва да мълчите и тайничко да пърдите от преяждане на боб с джолан по рецепта на кРадев!
68.
ГЕРБ-ДПС
11.01.2022 23:19:47
22
36
Цялата тази повърня с кризата за електроенергия и газ, маскирана като "зелена сделка" я сътвориха бабичкерата Меркел и малоумната банкянска Мутра. Селяндурски хитреци като Доган, Ковачки, Волфа и прочее ДС пасмина само се възползваха от скодоумието на гореупоменатите малоумници.
67.
Радевата кохорта
11.01.2022 22:58:01
19
32
Откак Радев, който също е масон, и пасмината му масонска начело с главния Кадровик и главна Касичка Пламен Узунов в сие с Копринков, и те лъснаха като масони, куцо, кьораво и сакато не пропуска да се изпъчи масонската, за да го припознаят слугите и подгъзурниците родни управници на Херо Мустафа.

Тия ако са истински масони, значи ние сме балерини.

Тия са евтини комплексари, които масонството го имат като марка за лобиране на интереси.

В цялата масонска история, като тайни общества, членовете на ложите стоят скрити и умишлено не се бият в гърдите, че са масони, наш’те селски бабаити тъпани бият.
66.
Бря
11.01.2022 22:49:17
7
62
Отварям едно меню на бургаски ресторант. Свински флейки 350гр. за 11.79лв. Килото излиза 35лв. Готи-н бургер, 550гр. за 18,79лв. Килото излиза 37лв.... Ако работещ взема 1000лв. чисто, то той разполага с 33 лева на ден. Та с 33 лева за кое по-напред, ток, вода, храна, деца, или хамбургери? Та колко ток отива за една традиционна българска салата от 24 лева килограма?
65.
Разочароващ популизъм на Курето
11.01.2022 22:40:47
0
26
"Това решение не беше обсъдено с мен", каза премиерът, опитвайки се да намери виновник за по-високите цени. По закон обаче никой не само не е длъжен, но и не може да обсъжда този въпрос с него. Напълно напразна е и надеждата му, че когато съставът на КЕВР бъде подменен, ще се намерят хора със "съвсем различен подход към цените".
64.
Факт
11.01.2022 22:16:56
9
39
Промяната с измамата настъпи, новите зидаро-мазачи в името на народа и морала могат само да крадат. Крадци, измамници и мошеници. Цената на електроенергията е висока защото червени боклуци вземат като посредници пари от хората .
ЕРП та, зелена енергия , неизгодни договори с американски централи от Костовата банда, не е причината, че на борсата се определя цената, също и износ на ток към външни пазари
63.
Хак да ви е
11.01.2022 22:15:13
27
58
Честита промяна. Така ви се пада тъпаци такива. Бойко не беше отличник но на тези им личеше от 200 км че са измамници. Всички гласували за тях да знаят че сами си дробиха попарата сами ще я сърбат. Лошо е че от 8 месеца купичката е празна и ще гладуват. ХАХАХАХАХА
62.
Трол
11.01.2022 22:06:29
8
32
Спирането на износа не е решение. Токът е толкова скъп защото Българите се присъедини към свободни европейски пазар, там цената е рекордна по две причини - липсата на вятър, високата цена на газта и въглеродните квоти. Няма как спирайки износа цената да се понижи. Иначе казано цената на енергията вече не се определя от енергиен регулатор, а от борсите. Същото чака и битовите потребители, които в близко бъдеще също ще трябва да излязат на свободния пазар.
61.
до 58
11.01.2022 21:59:34
9
13
Иди и им потроши ВЕИ-тата! Те ще си вземат застраховките, а ти пак ще духаш глухарчето!
60.
*********
11.01.2022 21:57:45
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
59.
Дааа, почна се радевата зима
11.01.2022 21:53:59
7
27
41% от от фирмите посочват, че ако кризата продължи прекалено дълго ще се наложи да съкратят част от персонала.

Около 63% от анкетираните дружества посочват, че не могат да увеличат заплатите на работниците на фона на сериозната инфлация в цените и несигурния пазар на ел. енергия.

Проучването показа, че няма фирми които да са подготвени да се справят със собствени сили поради високите цени на енергиините носители.

Пренебрежимо нисък дял ( едва 1%) от фирмите са реализирали прогрес в тези условия, както и тези които гледат позитивно, поради това, че са насърчени да инвестират във ВЕИ за собствени нужди (3% от анкетираните).
58.
Азис
11.01.2022 21:45:58
31
54
Колега ресторантьор ако те събарят 4000 за ток не се занимавай с бизнес моля те !! Не е за теб работа
57.
Aз наивника си мислих
11.01.2022 21:14:31
15
44
Че Радев събира съвета за цената на енергията, ама то не било за това а за потвърждаване решенията на Бойко!
Този Радев наистина е баща на нацията, @бава ни майката ежедневно!
Ех Прокопи, Божков, Василев и всички останали олигарси, тези кървави пари за лекарства да дадете, а ВЕИ-тата да Ви се потрошат!
56.
Бургас
11.01.2022 21:12:23
9
88
Къде виждате ресторант в Бургас с вкусна храна, от пресни продукти, без чалга и гюбеци, чисто, приветливо? Оня ден гледам Шкетиева качила върли гадни гюбеци в заведението й.Кой очаквате да ходи в чалгарници?
55.
...……......
11.01.2022 21:11:37
15
38
Мозъчният тръст на комунистите, Харвардските измамници, морските свинчета от ДБ, тъпите чалгари като същински фокусници излизат с нестандартно решение с "меморандум" да спрат галопиращата инфлация и високите цени на електроенергията и да стоят Дунав мост 2.
Курелация на червените куртизанки чрез "иновативни" предложения за назначаване на близки роднини по съребрена линия на Харвардските мошеници.
54.
Динко
11.01.2022 21:07:55
8
11
Изтри ми коментара и реши въпроса мършо, нали ти цъкам кликове в сайтчето!
53.
Даа
11.01.2022 21:06:54
12
59
Свалиха им ДДС-то, пускат без сертификати. Дано сега и ток не плащат, да мога спокойно да си ям ориза за 15лв.
52.
Agent 7
11.01.2022 20:57:30
7
54
А стана ли ясно защо цената на Ел енергията е висока??? Кажи бе Киро??? То голяма тайна: Ел енергията се изкупува от разни опг-та на борсата, после се изнася в пазари като Гърция, където цената е в пъти спрямо бг! Електроенергийната система е част от нац сигурност! Като хляба! Забранете износа на Ел енергия и търгуването й на борсата! Само че евробюрократите ще ревнат! Техните разходи за нищо правене в Брюксел се плащат от тези, които се топлят на дърва в 21 век!!!!
51.
Вероник!
11.01.2022 20:57:07
1
33
Кой луд ще си купи заведение баш сега?!
Да си купиш фабрика на 08.09
50.
Ами
11.01.2022 20:51:36
5
49
Погледнете фактурата! 5607 квч потребление за 31 дни! Или над 150 квч за 24 часа! Давате ли си сметка колко са консуматорите??? За сравнение: отпуснатата мощност е на почти 100 квт! Това е една кооперация с 20 домакинства! Много голямо заведение, което е направило сериозн обороти за месеца! Освен това 1квч е 50 Ст!!!!!!! Дали са сключили договор за пазарна доставка? Хайде не се жалвайте, защото 1000 лв печалба да е останала за собственика е добре, във време когато светът живее ден за ден!
49.
Кирето е тръгнало на война
11.01.2022 20:49:49
4
36
Курелацията излезна в карантина.
Въпреки това не престава с простотиите си, сложил си е значка с обърнато Българско знаме!!! Много тъпо и неграмотно това Кире!
В държавата настана здравословна тишина.
Дано се посвъ̀рши и някаква работа.
Че то досега – само семейни назначения. И рекордна инфлация!
48.
Гражданин
11.01.2022 20:49:35
2
28
Очакваше се
47.
Аз
11.01.2022 20:46:10
4
27
Затваряйте и продавайте...
46.
До Батман №40
11.01.2022 20:39:46
11
27
Ако е само 50% е добре, но тези новите Променени Путки и Парцали на Прокопи, не работят с проценти, ангросисти са 2-3 пъти ще е увеличението на тока, за да си компенсират разходите по протестите!
На печелившите, честити венци!
45.
възмутен теляк
11.01.2022 20:39:46
7
30
Га ядахти кифтетата ни ривахти.
44.
Ко ривете веее?
11.01.2022 20:30:07
17
66
Нали искахте промяна бе, нали тези ПП и Чехлю Льотчиков заедно с баджанаците на Чехльо, Дългия и Свиленския, са от 10 месеца на власт,и щеше да ви спасят от мафията и беднотия, а?
Е, спасиха ви, ама пак гащите ви свалени и спасителите ви клатят. Защо не протестирате, бе?
Черепа, Баневи, Цветан Василев и другите тарикати, не са ви платили, нали?
Споко, няма да ви платят за протести, те сега са добре и плащат на управлящите, а вие духайте супата!
Ганьо, балък, Ганьо, балък....!
43.
до Ленчо
11.01.2022 20:30:05
2
23
Ленчооо няма да се притесняваш бате почти всичкото ром сте с психически отклонения в мозакът.
42.
Кови
11.01.2022 20:28:03
14
42
На новото нормално не му трябват ресторанти. Не се предвижда набоцканите роби да се забавляват. Предвидено е да пазаруват основно от аптеките и да посещават основно болници. Ха на бас?
41.
Минчо до Ленчо
11.01.2022 20:27:16
1
15
Апчеееаата апчеаата си забравил да глътнеш.
Изпии ги и ще ти мине манията за свястност.
40.
Batman
11.01.2022 20:25:02
8
51
Незнам какво си мислите но падне ли мораториума за бита ще скочи с 50 % и тогава жалба ни майка ! Аз гласувах с голямо желание за промяната но сега единствено ме интересува дали хладилника има храна а тя намалява от 4-5 месеца насам !
39.
Вчера се изпозаразиха при Мунчо
11.01.2022 20:21:54
12
38
Мунчо си прави реклама, докато бизнесът умира от некадърното му управление от 8 месеца!
Защо не се проведе за срива на икономиката, скока на инфлацията и унищожаване на България?
Защо се проведе съвет по въпрос, който не касае на практика българската сигурност?
38.
Ленчо
11.01.2022 20:19:48
27
18
Всички са боклуци в тази държава -политици, доктори, полицай , попове, тинейджъри, работници в супермаркети, журналисти, фитнес тренори, затворници, студенти, ресотрантиори, хотелиери, бакшиши, чистачи, пазачи и тн. Има няколко читави хора в тазо държава един от тях съм аз.
37.
До Всички
11.01.2022 20:18:46
19
56
Които гласуваха за Славуцата и за „Пуутки и Парцали" повлияни от фалшивата снимка на чИкмиджето взимайте по едно празно чИкмидже и почвайте да си блъскате в кратуните, па може да ви дойде акълът знее ли се ......?!
36.
СС
11.01.2022 20:09:29
6
27
Нищо, нищо....ще ги отсеем малко, че много се нароиха!
35.
*********
11.01.2022 19:58:49
2
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
34.
*********
11.01.2022 19:58:39
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
33.
*********
11.01.2022 19:58:18
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
32.
Мутри вън
11.01.2022 19:57:53
20
38
и те излязоха под юмрука на кРадев, за да се стоварят върху главите на Народа!
За парата продават си душата, за парата изядат си месата....така ги е описал Христо Ботев нашите изедници, променените революционери от паветата!!!!
А Народа да го духа за кефа на престъпните олигарси!
31.
до "умната" фанта
11.01.2022 19:53:39
6
44
Сигурно ако баща ти не свиреше на кларинет и майка ти не беше сервитьорка щеше да разбереш,че има живот и извън кръчмата.
30.
Някой
11.01.2022 19:53:12
9
79
Че тока за бизнеса е безумно скъп е вярно. Но намалиха ДДС на ресторантите на 9%,а те качиха цените с 30%. 13 лева за салата си е прекалено. Да не се чудят защо има отлив на клиенти. Потребителите също преживяват растеж на цените и 50 лева за едно излизане са си 50 лева откъдето и да го погледнеш.
29.
James
11.01.2022 19:49:38
11
46
Който си го може, ще оцелее и при тази ситуация, има как да се преструктурира ресторантьорския бизнес, за да устои на инфлацията без да се налага драстично поскъпване. Ама това не е хапка за всеки, особено като се знае какви набедени аматьори въртят ресторанти в Бургаско. По-добрите ще ги бъде и занапред.
28.
Фанта Бамбуча
11.01.2022 19:46:42
34
37
Колко много е прост народа!
Колко много злоба!
Мили прости злобари,не забравяйте,че колелото се върти.
Днес ресторантите и хотелите,утре другите бизнеси.Умните пак,ще правят пари,а вие простите и злобните?
Дъщерите ви,ще станат евтини магистрални труженички,а синовете ви-педали.
Колко сте прости!
27.
Др Иванов
11.01.2022 19:42:27
34
55
Много злоба,много завист ........типично по български. Какво очаквате при цена на бензина-2.50 лв за литър,и ток за 4000 лв на месец ??? Може би шопска салата за 1,50 и малка ракия за 0,20 ст ???
26.
Така е.
11.01.2022 19:41:54
7
49
Пазарна икономика,капитализъм...едни фалират,други просперират.
25.
*********
11.01.2022 19:39:43
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
24.
Бай Ганьо кръчмар
11.01.2022 19:33:10
11
38
Ресторантьорите да не се притесняват. Леко и безотговорно го местя в другия крачол.
23.
До 9
11.01.2022 19:30:57
11
56
Връщай лизинговия джиб и хващай мотиката и на къра печелбар нещастен, мошеници!!!!!
22.
*********
11.01.2022 19:28:36
4
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
21.
Бахура
11.01.2022 19:26:14
10
40
Кво стана с космическите изследвания дето обещаваха малоумните чалгари?
Може от там да помогнат , пътеводител на галактическите стопаджии, пръдните от новия бардак , мастии и траверсите ще лапкат накрая сопата.
20.
me
11.01.2022 19:23:04
8
27
2, то ново служебно правителство на Сертификатеффф ще направи същия х.й като предните му и настоящото! Абсолютно неадекватни в сектор Енергетика1
19.
Аз
11.01.2022 19:21:06
16
78
С вас без вас,все тая.Затваряйте си вмирисаните кръчми и стига сте ревали,само вие ли плащате ток.И другия месец ДДС-то 20% стига са ви дундуркали.
18.
*********
11.01.2022 19:18:42
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
vazmuten telqk
11.01.2022 19:15:45
14
77
абе приятел, държавата само ви дундурка вас с тези ресторанти, а другите хора с бизнес, защо не реват бе ? където нямаме 200% надценка, нас никой не ни пита как оцеляваме, моя ток от 1500лв преди 2 месеца сега е 6000лв и това само по една фактура ? айде стига сте ревали
16.
Запознат
11.01.2022 19:12:45
11
124
Заведенията са празни:
-шопска-8,50 лв
-капрезе-9 лв
-цезар-13 лв...
Как да седне човек като една вечеря за двама е минимум 60 лв??
15.
ХХ
11.01.2022 19:11:32
16
28
Ама искат евроинтеграция и чужди туристи. Като искат - ще берат плодовете на евроинтеграцията и послушанието към Брюксел.
14.
дебили бургас
11.01.2022 19:10:45
45
70
Що ревете, нали имаше избори, гласувахте ли, избрахте ли РРадев и ППППутки? Сега що ревете?
13.
777
11.01.2022 19:03:50
22
70
Не само бизнеса има затруднения в тези времена, но и домакинствата също имат такива. Това го дължим на великите протестъри от миналото лято, обещаваха по-добър живот.
Десанта на морските свинчета от ДБ , да си намърдат дебелите гъзяги в парламента, а сега се снимат с Шиши и близаха сладоледа на Меди турчето. Инфлацията и високите цени кацнаха с комунистически самолет. Нищо не е заложено от предишните, а сегашните правят големи далавери.
Като построят Дунав мост 2 тези сегашните измамници ,ще потекат инвестиции с висока добавена стойност
12.
Почакайте
11.01.2022 18:55:40
12
97
Във фактурата за януари ,която ще излезе през февруари ще има компенсация за два месеца.Хайде ресторантите да не се оплаквате ако обичате.ДДС ви е 9% вече доста дълго време,без да споменавам че получихте и много сериозни директни плащания.Ако някой затвори ,няма да е заради тока.
11.
Кьосев
11.01.2022 18:51:46
21
86
Боли ме члена за ресторант при и хотелиери!)..., Който оцелее следващото лято ще ходим при него! - Това лято 5 таркалета калмари 13 лева,.... Следващото лято 23 лева!)
10.
Блокада на Парламента и МС !
11.01.2022 18:51:17
17
77
Изхода го показаха румънците, всички с по един здрав сап и блокада на Парламента и МС, докато не спрат износа на тока от АЕЦ КОЗЛОДУЙ за износ и не приемат закон в тази насока. Опъват ли се, влизате и ги сурвакате здраво да им дойде акъла. Приоритетно сурвакане по депутатите на Герб и ДПС, защото те подписаха документите в ЕС за т.н. зелени сделки.
9.
4-мишоци като теб
11.01.2022 18:48:55
38
35
Мишоци като теб, виждат само банкетите и "космическата печалба". Без да си даваш сметката, че всичко поскъпна до такива нива, че тъпата ти кратуна няма как да го проумее, и съзнанието ти стига само до цената на сиренето в кварталния магазин.
Тея сметки са непосилни, след месеците на загуба и почти нулевите приходи, които се генерират.
8.
Жоро
11.01.2022 18:39:26
16
55
Не ходете по заведения сега.от този натиск ще купуват най-некачествените продукти.нямат избор.всичко отива по дяволите.нямаме вяра в Бог и търсим другъде решенията.ако бяхме духовно богати щяхме да сме единни
7.
Абе
11.01.2022 18:36:06
5
87
Абе толкова ли е сложно.Махат се посредниците намаля се узноса и само държавата ородава ток.Тогава трябва да е 10 стотинки на киловат и пак ще печели достатъчно.А забравих че тез посредници са на хора от парламента.Ами тогава боя оправя само
6.
*********
11.01.2022 18:24:15
2
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
*********
11.01.2022 18:23:46
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Бреее
11.01.2022 18:22:47
24
102
Ами космическите коледни банкети защо не ги споменават.Почти месец бяха пълни докрай,но сигурно заради "народните"цени нямат печалба горките.
3.
До парламента
11.01.2022 18:21:12
7
79
Господа депутати разпогатте с АЕЦ Козлодуй защо се гаврите с бизнеса. Събудете се. Излезте от свободния енергиен пазар. Имате много малко време. Или пак избори за съжаление.
2.
дежавю
11.01.2022 18:05:32
23
77
Гражданите, ако получат големи сметки за ток, газ и парно ще стане мазало (а идва и краят на мораториума). Не като в Казахстан, но вероятно с ново служебно правителство. То и няма резон сегашното да носи отговорност за нещо, което е заложено отпреди и което не може да се поправи за месец-два-три.
1.
Хахахахахахахахаха
11.01.2022 17:57:48
9
81
Чез, евн всички са мафиоти и скоро ще ядат сопата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Готвят организацията на Лято 2023 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2023 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! Внесени са промени в закона за здравето Провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ Провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ То протече в процедурни спорове и без никакво действие по същество Ваксина за коклюш да се поставя месец и половина след раждането на бебето, предложиха лекари Ваксина за коклюш да се поставя месец и половина след раждането на бебето, предложиха лекари Към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси Къщата му е до тази на обвинения в контрабанда Стефан Димитров - една ограда ги дели, обяви Тошко Йорданов Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Все повече млади хора предпочитат напитките на растителна основа пред кравето мляко Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Почнаха разпити – установява се кой за малко не предизвика снощи инцидент с фатален изход
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори