×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Лондон иска отрицателен тест преди да напуснеш Острова
  • И на библиотека със зелен сертификат
  • Съдят петима общински служители от Свищов, отписали по давност 34 000 лева местни данъци на търговец
  • Учени: Ранна форма на „Омикрон“ е имало още преди „Бета“ и „Делта“
  • Полски граничари задържаха руски кораб в Балтийско море
  • Синята зона ще е безплатна на Никулден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем европейски държави


24 Ноември 2021, Сряда, 19:18 ч.
Автор: Флагман.бг

Според резултатите от Индекса България е най-уязвима към чуждо влияние в сферата на обществените нагласи и в информационната си среда

Общият индекс на уязвимост на България е 42 пункта - това я поставя на четвърто място по податливост на външно влияние сред осемте държави, участвали в изследването за разработване на Индекса за уязвимостта за 2021 г. на Центъра за изследване на демокрацията, координиран от Глобсек, Словакия, с подкрепата на Националния фонд за демокрация на САЩ. Данните бяха представени днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА от Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията и експертите от Центъра Мартин Владимиров и Горан Георгиев.

Индексът измерва податливостта на чуждестранно авторитарно влияние в осем държави от Централна и Източна Европа - България, Чехия, Унгария, Черна Гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словакия. Той обхваща пет сфери - обществени нагласи, политическа обстановка, публична администрация, информационна среда и гражданско и академично пространство. Скалата е от 0 до 100, като "нула" е най-голяма устойчивост, а 100 - най-голяма уязвимост.

Индексът на уязвимостта включва измерване на въздействието на външното авторитарно влияние чрез представителни проучвания на общественото мнение, като извадката е 1000 респонденти от всяка държава и фокус групи. Проведена е и онлайн анкета и дълбочинни интервюта с най-малко 20 експерти от всяка държава. Включено е изследване на публично достъпни фейсбук страници и групи, които разпространяват дезинформация. В съставянето на Индекса са включени данни за последните шест години /от 1 януари 2016 г. до 30 юни 2021 г./ от Индекса за възприятие на корупцията, Индекс за свободата на пресата, Индекс за устойчивост на неправителствените организации и Индекс на демокрацията.

Според резултатите от Индекса България е най-уязвима към чуждо влияние в сферата на обществените нагласи /с резултат от 56 пункта/ и в информационната си среда /с резултат от 44 пункта/, а това са именно сферите, които формират обществените възприятия, отбеляза Горан Георгиев, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. Нивото на уязвимост на публичната администрация също е високо - резултатът от Индекса е 38 пункта, посочи той. Сърбия води класацията с най-уязвима администрация и резултат 51 пункта, а Чехия е най-устойчива с индекс от 19 пункта. Състоянието на гражданското и академичното пространство в България са оценени около средното за изследваните държави - тук Унгария и Черна гора са с висока уязвимост от 51 пункта, а Чехия и Словакия с най-голяма устойчивост, съответно 23 и 25 пункта.

Според данните от Индекса на уязвимостта за 2021 г. от осемте изследвани държави най-устойчиви на зловредно външно влияние са Чехия и Румъния с 29 пункта, като след тях е Словакия с 32 пункта и Република Северна Македония с 40 пункта. По-уязвими и податливи на руско и китайско влияние са България с резултат 42 пункта, Унгария и Черна гора с по 44 пункта и Сърбия с 55 пункта, посочиха от Центъра за изследване на демокрацията.

Едно от заключенията, които анализаторите правят на базата на резултатите от индекса е, че членството в международни структури като ЕС и НАТО допринася за по-голяма устойчивост от гледна точка на общи политически решения и колективна отбрана, а различията в качеството на публичната администрация, законодателството или защитата на интегритета на изборите увеличават риска от уязвимост към външно авторитарно влияние. Друг извод е, че нагласите сред обществото често са по-важни от институциите, административния капацитет и държавните ресурси, а нагласите се формират от информационното пространство, което е уязвим елемент във всяка демокрация. Руското влияние в региона и дебатът за него са значително по-разпространени, отколкото темата за нарастващите интереси на Пекин, отбелязаха още от Центъра за изследване на демокрацията.

Сферата на обществените нагласи е най-уязвима сред петте анализирани сфери. Общите славянски корени, езиковата близост, споделената история и културните връзки са важни фактори, влияещи върху уязвимостта на обществото от руско влияние в Сърбия /с най-висок индекс на уязвимост на обществените нагласи - 61 пункта/, България /56 пункта/, Черна Гора /52 пункта/ и Република Северна Македония /49 пункта/.

Антилибералните нагласи, придружени от интензивни пропагандни и дезинформационни кампании, провеждани от играчи в публичното пространство, за които се твърди, че защитават "традиционните ценности", имат ключова роля за поляризацията на обществото, основен източник на уязвимост в България, Унгария, Черна Гора и Република Северна Македония, заключават анализаторите. Такива нагласи често произтичат от широко разпространено недоволство и разочарование от това как работи демокрацията във всички анализирани страни. Според представителното проучване, едва 20 на сто от българите са доволни от това как работи демокрацията в тяхната страна, което е най-ниският резултат сред изследваните страни.

Анализът затвърждава изводите, че България е една от най-уязвимите страни - членки на ЕС към външно влияние и разпространението на дезинформационни послания, коментираха от Центъра за изследване на демокрацията. Необходимо е българските медии и правителството, както и гражданските организации да предприемат спешни координирани мерки за по-добра защита на демократичните дебати от пропаганда и дезинформация, препоръчаха анализаторите. Те отбелязаха, че България е една от малкото страни в Европа, които не развиват такава политика и не участват в дебатите на европейско равнище по отношение на Планa за действие за европейската демокрация, който предвижда общи мерки за предпазване от пропаганда и дезинформация.

Източник: БТА


В категории: Политика


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
питанка
25.11.2021 06:55:47
0
0
Център за изследване на демокрацията, издържана, финансирана и направлявана от ...същите дето направиха партия ПП и за един месец натъкмиха резултатите в своя полза ли ?
Или моето твърдение е плод на податливоста ми на китайско и руско влияние ли ?
Ех Сорос. Ех, кеф !
5.
do 4
25.11.2021 06:13:57
1
1
С други думи , Ганьо параноята го гони с мотор и го е шубе и от собствената му сянка....
4.
Н1
24.11.2021 21:32:27
1
1
Държава пълна с русофили, педер..си, ЛГБТ, геронтофили, педофили и купрофили...и ваксиномразци
3.
_nib_
24.11.2021 19:33:08
2
2
Абее...тоа център за изследване на демокрацията....не е ли на оня престъпник костов....де трябва да изследва тъмницата от вътре на некой затвор.
2.
_nib_
24.11.2021 19:30:32
1
6
На първо място по продажност на политиците сме.....32 години стана вече.
1.
56 пункта
24.11.2021 19:29:35
1
4
Пак почели йезуитите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Край на концесиите на плажовете: Възможно ли е? Край на концесиите на плажовете: Възможно ли е? Общините не горят от желание да поемат ивиците, издръжката и на най-малката от тях ще коства минимум 350 хил.лева на сезон Новият шеф на парламента луд по жена си и футбола Новият шеф на парламента луд по жена си и футбола Целият профил на Никола Минчев в социалната мрежа е пълен със снимки от сватбата му Николина Чакърдъкова: Ще си върнем нормалния живот след 4 години Николина Чакърдъкова: Ще си върнем нормалния живот след 4 години На хората ще им трябва време, за да се освободят психологически от бремето на пандемията, сподели певицата Вижте каква ще е структурата на кабинета „Петков“, има изненади Вижте каква ще е структурата на кабинета „Петков“, има изненади Ще има министерство на държавните предприятия, както и на климата Красьо Черния подкара „Бентли“ за половин милион Красьо Черния подкара „Бентли“ за половин милион Плевенчанинът се е сдобил с лъскавото возило едва преди 2 месеца и все още не може да му се нарадва   Доц.Ангел Кунчев: Питаха ген. Мутафчийски кога ще спре да ме крие в моргата и ще каже, че съм умрял Доц.Ангел Кунчев: Питаха ген. Мутафчийски кога ще спре да ме крие в моргата и ще каже, че съм умрял Добре съм и съм на работа от една седмица. Честно много се ядосах, четейки дивотиите за смъртта ми, коментира доц.Ангел Кунчев Хората се измориха от досаното семейство Петканови, вече никой не ги търси за реклама Хората се измориха от досаното семейство Петканови, вече никой не ги търси за реклама Дали Лудия репортер и съпругата му осъзнават това и умишлено целят да се шуми около тях, като се чудят в какъв скандал да се забъркат Асен Василев с лоша новина за любовниците, богаташите няма да могат да ги глезят със скъпи подаръци Асен Василев с лоша новина за любовниците, богаташите няма да могат да ги глезят със скъпи подаръци Новата власт ще удари и нерегламентирани плащания, шефовете ще бъдат принудени да осигурят работниците на по-голяма заплата Доц. Мангъров загази заради думите му за ваксините и тестовете Доц. Мангъров загази заради думите му за ваксините и тестовете  Инфекционистът може да бъде глобен до пет минимални заплати или заличен от лекарската колегия Сменят Сотир Цацаров до месец Сменят Сотир Цацаров до месец Освобождаването на председателя на КП КОНПИ е изцяло в правомощията на парламента  
Екстрасенси откриха изчезнало момиче Екстрасенси откриха изчезнало момиче Те показаха своите способности и шашнаха всички Дете умря от инфаркт на изпит Дете умря от инфаркт на изпит  Камери заснеха покъртителната случка, разиграла се в училище № 25 в град Люберци Лондон иска отрицателен тест преди да напуснеш Острова Лондон иска отрицателен тест преди да напуснеш Острова Мярката, която предизвика недоволството на туристическия сектор, влиза в сила от 4 часа във вторник Намериха бомба под полицейска кола на митинг на Ердоган Намериха бомба под полицейска кола на митинг на Ердоган Атентатът срещу живота на президента е осуетен от турското разузнаване в събота вечерта, съобщават турски медии Полски граничари задържаха руски кораб в Балтийско море Полски граничари задържаха руски кораб в Балтийско море Според информацията на полската медия корабът, собственост на транспортна компания от Санкт Петербург, "се е движел със скорост 11 възела направо към плажа на остров Собишевски...извън определения воден път" Папата ще посети остров Лесбос Папата ще посети остров Лесбос Светият отец ще се срещне там с мигранти Илон Мъск заприлича на съветски комбайнер Илон Мъск заприлича на съветски комбайнер Ексцентричният милиардер избра много странния мохоук Тревога! 10 българи контактни на заразени с Омикрон Тревога! 10 българи контактни на заразени с Омикрон Завърнали се от Южна Африка, пътували са със самолет с двама румънци, носители на новия вариант Трагедия в Австрия, лавина погуби трима скиори Трагедия в Австрия, лавина погуби трима скиори Двама са ранени 13 жертви на вулкана Семеру 13 жертви на вулкана Семеру Десетки са в болници след изригването му на индонезийския остров Ява 
Виолета Комитова, регионален министър: Виолета Комитова, регионален министър: Обесете ме, ако съм виновна за трагедията край Боснек Виц на деня Виц на деня Чест, Смелост и Мъжество - трите признака на алкохолното опиянение. Виц на деня Виц на деня Обаждане по телефона в офис. Секретарката отговоря:
- За съжаление шефът го няма, но ако е за нещо много спешно, ще го разбудя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ракия - това е психотерапевт, чиито приемни часове са винаги в удобно за вас време.
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори