×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Испания е постигнала стаден имунитет, какво направи по-добре от другите?


Испания е постигнала стаден имунитет, какво направи по-добре от другите?
Ключови думи: испания, имунитет, тайна
13 Ноември 2021, Събота, 18:40 ч.

Делът на ваксинираните в Испания достига цели 90 процента

ВИспания почти няма антиваксъри, а доверието в медицината е по традиция високо. Затова сега страната очевидно вече е постигнала стаден имунитет срещу коронавируса. Какво направи Испания по-добре от другите държави?

Испания започна да ваксинира населението си на 27 декември миналата година. Три седмици преди това правителството в Мадрид представи своята стратегия за имунизационната кампания. И там решиха с предимство да ваксинират рисковите групи - възрастните хора, работещите в старческите домове и в интензивните отделения. След това идваше редът на съответната възрастова група, а през лятото ваксинирането вече беше достъпно за всички, пише Дойче веле.

"Златен медал"

Правителството си беше поставило за цел до края на лятото да бъдат ваксинирани 70 процента от населението на страната - макар да имаше и непредвидени обстоятелства като например проблеми с доставката на ваксини и временно спиране на ваксинирането с AstraZeneca заради риска от тромбози. Въпреки това като цяло ваксинационната кампания протече много добре.

През август премиерът Педро Санчес обяви, че Испания е заслужила златния медал за ваксиниране, тъй като процентът на ваксинираните тогава беше най-висок сред петдесетте държави с най-многобройно население в света. Днес делът на ваксинираните в Испания достига цели 90 процента, ако изключим децата до 12-годишна възраст. Гладко и без никакви излишни дебати протича и поставянето на бустерните дози ваксина.

На какво се дължи испанският успех

В Испания няма почти никакъв скептицизъм относно ваксините, нито пък антиваксърска общност. На една от малкото демонстрации във връзка с ваксинациите се събраха едва около 250 човека. Хората възприемат ваксинирането като достижение, особено след горчивия им опит с детския паралич през 1960-те години, победен именно с помощта на имунизации. След диктатурата на Франко обществената здравна система на страната беше модернизирана, с което испанците продължават да се гордеят и до днес, макар напоследък тя да пострада от икономиите покрай последната еврокриза.

В Испания на ваксините винаги се е гледало като на решителното оръжие срещу Ковид-пандемията. А и след претоварването на интензивните отделения по време на първата вълна, високата смъртност и продължителния пълен локдаун хората жадуваха да получат такова силно оръжие срещу коронавируса.

Стриктна организация

Към това трябва да добавим и много добрата организация на имунизационната кампания. Часовете за ваксиниране бяха раздавани централно - никой не трябваше да се грижи сам за това. Потвържденията се получаваха по телефона и чрез есемес. Експертите бяха единодушни, че това е отлична стратегия.

Когато през лятото отпадна нуждата от часове за ваксиниране, много млади хора веднага отидоха да се ваксинират. И за това си има логично обяснение: много по-близкият контакт в семейството, както и фактът, че младите хора в Испания често остават по-дълго да живеят заедно с родителите си. Именно осъзнаването на тази тяхна отговорност към родителите им е накарало много от по-младите да се ваксинират възможно най-бързо, твърдят социолозите.

Стадният имунитет е вече факт?

Само 6 процента от испанците отказват да си поставят ваксина, като е ясно, че сред тях има и хора, които по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани. Затова и в момента почти вече не се поставя първа доза от ваксините срещу Ковид-19. Наскоро в специализираното списание "The Lancet" излезе публикация, в която експерти изразяват предположението, че Испания вероятно вече е постигнала стаден имунитет, който сега трябва да бъде затвърден с бустерно ваксиниране.

Лакмусът за това ще бъде предстоящата зима, когато животът и на испанците обикновено се пренася в закрити помещения. А особено показателни ще бъдат дните след продължителните празници от Бъдни вечер до Богоявление, когато по традиция се събира цялото семейство.


В категории: COVID-19


10
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
10
Коментара по темата
10.
Абориген Балкански
14.11.2021 11:22:07
0
2
Както винаги Швеция е страната в която правилните решения се взимат в интерес на обществот, а не на определени кръгове от фирми, явно Испания мина през ада и това доведе до правилнато решение от страна на кралството/ тема са размисъл за управлението при конституционните монархии на държавите/
9.
Ггг
14.11.2021 10:31:02
0
3
"... Изразяват предположение.." не е същото като е постигнат. Те и другите държави с висок процент ваксинирани отвориха и после пак затвориха.
8.
до 5
14.11.2021 10:03:35
0
5
Интересно... Нямам никакви лични впечатления от испанците, но не мислех, че са толкова глупави. Като цяло, имах по-добро мнение за южно- и източноевропейските народи в това отношение. Освен това, Италия, Гърция и Испания би трябвало да имат пресни спомени от фашизма, но изглежда няколко десетилетия благоденствие бързо ги изтри...
7.
Овчар
14.11.2021 01:43:16
0
12
Ние като не сме стадо как да имаме стаден имунитет???
6.
плоскоземец
13.11.2021 23:21:03
5
12
90% набучени, стаден имунитет, ама щели да се бустват. Демек умиране има, ама отърване от иглата няма.
5.
xaxaxa
13.11.2021 22:36:27
5
15
Испанците са една от най-глупавите нации! Тотална цензура и пропаганда относно ваксините съчетана с малоумието на нацията и резултата е налице. Ще се боцкат през 6 месеца. Само в Испания съм виждал в 6:30 сутринта сам човек в парка и с маска! Също и на плажа, по бански, но с маски. Пълни олигофрени са тези, въобще не ги давайте за пример.
4.
мислещ
13.11.2021 20:44:55
10
12
Ми то там който умря, умря, останалите са го изкарали...ама нека си се бодат през 6 месеца за по-сигурно !
3.
Тия са тъпаци !
13.11.2021 20:14:28
11
9
Ние сме велики !
2.
Пак пропаганда
13.11.2021 19:55:09
15
20
Какво била направила Испания? Ами набоде си насилствено населението с някакви експериментални препарати, пък управляващите взеха комисионната. Духът на генерал Франко е жив.
1.
Гошо
13.11.2021 19:31:13
27
16
Потвърждавам - тук не съм виждал малоумни антиваксъри. Испанците по традиция са много задружни и състрадателни хора - грижа ги е за другите и си помагат. Освен това първата вълна ни удари много свирепо - не остана човек без починал от Ковид близък. Аз лично загубих приятели.
Когато въведоха мерките в началото никой не мрънкаше и не се бунтуваше. Напротив - когато някакви смотани чужденци се разхождаха без маски се е случвало и да ги бият. Глобите бяха брутално, но много редки и предимно за чужденци.
Резултатите са видими - живеят си в момента живота, нямат ограничения и локдауни. За разлика от България, където умират по 300 човека на ден и явно на никого не му пука. Лош материал...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори