×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вечният дебат продължава: Кой имунитет е „по-добър“ – след преболедуване или след ваксинация


Вечният дебат продължава: Кой имунитет е „по-добър“ – след преболедуване или след ваксинация
Какво казва науката по въпроса
10 Ноември 2021, Сряда, 22:29 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Спорът се засили в последните дни, след като от МЗ обявиха, че ще признават антителата за покзател на защита срещу COVID и съответно издаване на „сертификат“

Най-важният спор в края на 2021 г. се очертава да бъде относно това кой имунитет е „по-добър“ – този на преболедувалите или този на ваксинираните. Откакто във вторник от Министерството на здравеопазването обявиха, че „зелено удостоверение“ ще могат да получат и хората, които имат определен титър антитела, спорът започна масово да се разраства и дискусия в социалните мрежи прерасна в истински дебат с аргументи от една и другата страна. Всъщност така е и по света.

Така например в Германия натуралният имунитет се признава – доказва се с положителен тест, карантина и последващ отрицателен тест и важи за 6 месеца. В САЩ обаче се препоръчва дори преболедувалите да се ваксинират.

Кое от двете е правилно според науката и дали изобщо въпросът е бинарен, предстои да разберем.

Натурален срещу придобит чрез ваксина имунитет

Въпреки сензационните заглавия в медиите за това как преболедували се заразяват повторно, че и по-тежко, този феномен остава, от научна гледна точка, изключително рядък. Ако даден човек е преболедувал и не е ваксиниран, шансовете да се зарази повторно са изключително малки. Предварителен доклад на израелски учени демонстрира ясно, че от 149 735 човека с потвърден COVID-19, документиран с положителни PCR тестове, при едва 154 е имало сведения за повторна инфекция. Иначе казано – шансът е 1 към 1000.
Друго проучване обаче води до още по-малък риск. То е проведено в клиниката в Клийвланд, САЩ и е обхванало всичките 52 238 души персонал. Резултатите са покъртителни – нито един от неваксинираните, но преболедували са демонстрирали повторна инфекция. Същото изследване демонстрира, че ваксинираните, които не са преболедували, са имали по-малък риск да се заразят в сравнение с неваксинираните. Учените заключиха, че „индивиди, които са преболедували COVID-19, вероятно не се нуждаят от ваксинация, но пък ваксините са безопасни за тези, които не са били заразени на предходен етап“.

Инфекция със сарбековируси пази от бъдещи болести

Натуралният имунитет обхваща не само COVID. SARS-CoV-2 – причинителят на заболяването, е част от фамилия патогени, наречени сарбековируси. Симптомите след заразяване с тях са различни при почти всеки човек, но в общи линии вирусите водят до едно и също състояние – придобит респираторен синдром, който обикновено започва с треска, температура и болки в тялото. Историята познава не един или два случая, в които SARS вируси са заразявали хора. Така например през 2003 г. оригиналния SARS-CoV-1 зарази 8089 човека, от които 774 починаха. Година по-късно същият патоген отново се прояви, но този път значително по-мимолетно.

И двата случая обаче бяха самоизолиращи се – хората успяха да преодолеят болестта натурално, без масова кампания за ваксинация. Изследванията за тези други сарбековируси са ограничени, но изглежда, че разболявайки се от тях, придобиваме имунитет и към бъдещи болести.

Опитвайки да докажат това, учени от Сан Франциско взели кръв от хора, преболедували коронавирусни инфекции – както от SARS-CoV-2, така и от SARS-CoV-1. Те открили 12 антитела в кръвта им. Както съобщава списание „Nature”, калифорнийските изследователи открили едно антитяло – S2H97, което е било способно да атакува много различни сарбековирусни инфекции и да не им позволява да се размножават в лабораторните си експерименти. Когато тествали въпросното антитяло в хамстери, те не се заразявали. Това „супер антитяло“, което е придобито по натурален път, на практика блокирало SARS вирусите от това да се разпространяват в други клетки. И докато въпросното проучване всъщност се ползва, за да се промотира идеята от създаването на широкообхватна ваксина, то показва още силата на натуралния имунитет след преболедуване.

Вирусни болести: Натуралният имунитет предоставя по-дългосрочна защита

Изследвайки други вирусни инфекции през годините, човечеството е виждало многократно, че преболедуването предоставя дългосрочна протекция на организма от патогените, по-добра от тази, получена чрез ваксини. Например, в проучване от 2017 г., обхванало зрели хора от Чехия и публикувано в научния журнал PLOS One демонстрира, че най-силна протекция срещу дребна шарка, измерена с нивата на антитела в кръвта, имали хора над 50-годишна възраст, които са били натурално инфектирани и преболедували заболяването преди въвеждането на ваксините срещу дребна шарка.

Друго проучване върху свинския грип (H1N1 – същият патоген, отговорен за пандемията през 1918-1919 г.), открило „изключително“ силни антитела в кръвта на 9 пациенти, които са се разболели от заразата и са оздравели. Отново – това проучване също се е използвало с друга цел – като доказателство, че е възможно да се създаде една ваксина за всички щамове грипни вируси. Това, което обаче очевидно демонстрира още е, че преболедуването не само дава на хората краткосрочен имунитет срещу даден вирус, но и дългосрочни ползи в борбата с различни вируси.

Тъй като SARS-CoV-2 е нов вирус и ваксините срещу него са достъпни от по-малко от година, не е научно доказауемо каква е дългосрочната им ефективност при изграждането на имунитет. Това важи, разбира се, и за натурално придобития имунитет.

Колкото повече данни по тази тема обаче се събират през месеците, толков по-ясна става картината. А тя показва постепенно, че дори и леката инфекция със SARS-CoV-2 води до силна защита от повторна инфекция. Изследване от юли т.г. проследило 254 ковид пациенти за срок от 8 месеца. Резултатите – за целия срок на проучването те запазили силен, широкоспектърен имунитет, дори сред пациентите, които били на практика безсимптомни.

Друго подобно проучване – този път от Финландия, публикувано през септември от Европейския журнал по имунология, показва пък, че преболедувалите COVID имат имунна защита, траеща повече от година.

Имунолог: Натуралният имунитет е по-добър от ваксината

Друго голямо проучване от август е прегледало медицинските картони на 2.5 млн. израелци и открило, че „натуралният имунитет предоставя по-дългосрочна и по-силна защита от инфекция, симптоматично заболяване и хоспитализация срещу Делта варианта, от имунитета, предоставен от две дози на ваксината BNT162b2“.

В заключенията на същото изследване е описан, че хората, които са ваксинирани, но не са преболедували, са изложени на 6 до 13 пъти по-голям риск от това да се заразят, сравнено с хората, които не са ваксинирани, но пък са преболедували. „Това е пример по учебник за това как натуралният имунитет наистина е по-добър от ваксинацията“, каза пред списание “Science” Шарлот Талин – имунолог и специалист по вътрешни болести в Стокхолм, Швеция.

“Тъжна шега е, че мислим, че знаем повече от природата. Отиваме в грешна посока. Наистина е арогантно да мислим, че можем да пренапишем имунната си система“, каза на свой ред Лори Ленц-Марино – преподавател в колежа Маунт Холйоук в Масачузец с 20 години стаж. Тя наскоро е напуснала позицията си заради задължителните ваксинации в колежа, както и заради задължителното носене на маска.

Източник: The Epoch Times


В категории: COVID-19


18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
Истината е тази
15.11.2021 19:39:23
0
1
Малоумния Кацаров да спре ф@ксинацията болни и умряли няма има.
И без това Ковид е лъжа!!!
17.
Пророк
11.11.2021 12:23:15
1
3
Нали ви е ясно, че децата, които не ходят на училище днес ще се превърнат в хора с минимални умения за реализация. Ще им липсват не само знания, но и социални умения…..така че гответе се дълго време да ви се въртят из къщи, да не работят и да зависят изцяло от вас. А сега просто ги щадим от щадящи тестове :)
16.
Зомбайо
11.11.2021 11:27:28
0
11
Абе къде е Кунчев? За един приятел питам.
15.
292
11.11.2021 09:50:01
1
13
Какъв вечен дебат ви гони, бе, не можете ли да пишете нормално? Заради подобни изцепки хората вече като чуят КВ 19 не щат да слушат какво им се говори. Приемат за издевателство над себе си дори това, което е вярно и може да им е полезно.
14.
уууу
11.11.2021 09:31:54
0
9
Ако спрете да говорите и пишите за тия глупости ще е най-добре , дайте малко дух на тези хора празници идват само за болести и говорите пикая ви на всичко!
13.
С ваксина, без ваксина - все се разболяваш.
11.11.2021 09:25:41
2
16
Имам приятели, които се ваксинираха и след 1 месец се разболяха от Ковид.
12.
Флагманиии
11.11.2021 08:43:04
5
14
Не лъжете хората. С това участвате в масовото им изтравяне. Парите които вземате няма да ви помогнат когато народа ви потърси сметка. Възмездие ще има един ден, помнете. Тогава оправдания никакви няма да ви спасят
11.
фгхфгхдсфдсф
11.11.2021 08:42:01
3
12
Специално за ковид, натуралния имунитет е 13 пъти по-добър от имунизацията, това е от последните проучвания. Естествено ако си 70 годишна баба с 5 операции и 100 реда заболявания или някой дебелак, ти така или иначе си в риск да умреш, дали от ковид или какъвто и да е друг грип. За здравите хора няма никъв проблем да си го изкарат.
10.
!!!!!!!!!!!!!!!!
11.11.2021 08:37:59
7
21
Ваксинация НЯМА за сега, защото няма ваксина пусната още за Ковид. Има опити с неизвестни и доказано неефективни а най вероятно и вредни химии които водят единствено до печалба на едрия капитал
9.
Селянин
11.11.2021 08:29:27
3
14
Тези неща са изследвани много пъти и ги пише в учебниците. Само, че в учебниците по див капитализъм пише да се да се произвежда и продава колкото се може повече и приходите да се увеличават до безкрайност.
8.
До 6.
11.11.2021 08:11:38
10
2
Прав си - за оцеляването - естествения ПОДБОР! Който преживее, ще има най-силният имунитет! Тъкмо човечеството ще се “освободи” от болните и старите, нали? Само дърпад ресурси, да ги е_а!
7.
До 2.
11.11.2021 08:08:42
2
10
А тези в болниците не са кухи лейки, ясно! И после, които не умрат, а оздравеят, ще си мерят имунитета с ваксинираните! Умньо, да си премерят и болестите, отключени след изписването!
6.
_nib_
11.11.2021 01:49:24
8
30
За оцеляването на човека-естествения имунитет....
За забогатяването на фармацевтичната фашистка мафия-след ,,ваксинация".
5.
BB garanted
11.11.2021 00:09:25
4
33
Това е все едно да сравняваш летен домат със зимен от оранжерия . Ясно е кой е по-добър.
4.
Татко Барба
10.11.2021 23:38:49
8
38
Много ясно, че този който е преболедувал е с много по силен имунитет.
3.
До 2
10.11.2021 22:58:13
9
19
Мислиш, че си интересен, а си просто една куха лейка!!
2.
Хан Кур Бан
10.11.2021 22:50:08
17
12
Каква е беше тази ГЕНИАЛНА мисъл!?! Значи ваксинираните били с по-голям шанс да се заразят, от преболедувалите... Ами нали преболедувалите вче веднъж са били ЗАРАЗЕНИ, за да са “преболедували” после!?! Кой гений ги мисли тези!?!
1.
70
10.11.2021 22:40:20
4
25
Важният въпрос е защо сме след страни като Лесото и Бутан по продължителност на живота?? Живеем макс 70г....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори