×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И от затвора Дражев съди журналист, иска му 66666 лева


И от затвора Дражев съди журналист, иска му 66666 лева
Макар и зад решетките, Дражев продължава да съди журналист, който бил му уронил доброто име
20 Април 2011, Сряда, 14:08 ч.
Автор: Бесове

Публикация уронила доброто име на тройния убиец, който съди колежката Ирина Генова, онзи ден той все пак редуцирал сумата на 6 666 лв.

Каква ирония - бургаски журналист е съден и от затворник. От човек с влязла в сила присъда, т.е. престъпник.

Подсъдимата е Ирина Генова от вестник “Черноморски фар”, а “пострадалият” от нея е бургаският бизнесмен Ивайло Дражев, който в момента излежава 7-годишна присъда за две катастрофи с три жертви.

Следващото съдебно заседание е на 4 май. Тогава г-н Дражев ще бъде докаран с конвой от затвора в съда и след като му свалят белезниците, той ще влезе в ролята на обвинител.

Затворникът води дело по два текста от Наказателния кодекс – за обида и клевета. Доброто му име било пострадало от написаното от журналистката, което той оценява на 66 666 лева. После намали иска си на 6 666 лв.

Какво всъщност е направила Ирина Генова? Нищо особено, написала е истината и то след прилагане на съответните правила в  журналистиката.

Ето и извадки от текста, който бе публикуван в “Черноморски фар” и “Фактор” през август 2010 г.

“Дражев е привлечен като обвиняем за измама в особено големи размери, досъдебното производство е приключило, а обвинителният акт вече е влязъл в съда. Общата сума, за която той е подведен под отговорност е 3 589 000 лв.

Срещу фирмата на Дражев „Интрейд Инженеринг” АД е имало заведено производство по събиране на дължими суми към държавата. Ивайло Дражев е представил на публичния изпълнител Силвия Тотева запис на заповед, като я е заблудил, че управляваната от него фирма има невзети задължения от „Благоустройствени строежи” ЕООД в размер на 2 750 000 лв., пише в обвинителния акт.”

Изнесените данни са самата истина, а текстът не съдържа квалификации. Думата “заблудил” се използва с уговорката – “пише в обвинителния акт”. И всъщност точно така си пише в обвинителния акт.

Преди написването на публикацията Ирина Генова се е свързала с Дражев, казала му е какво е научила и му е дала думата да защити своята теза. Позицията на Дражев е намерила място на същата страница, в същия брой на вестника.

Но има дело. Наказателно, от частен характер. Това означава, че е без участието на прокурор, а по тъжба на пострадалия, който се явява и обвинител. Делото влиза направо в съда и журналистът веднага се вкарва в качеството на подсъдим. Ако ще и да е написал самата истина.

Ако въпросното дело беше от общ характер, то изобщо нямаше да стигне до съда, а да бъде прекратено от прокурора.

Тук има и още един тънък момент. При делата от общ характер тежестта на доказването е върху прокурора, т.е. той е длъжен да доказва тезата си.

При наказателните дела от частен характер е обратното. Подсъдимият се гърчи, за да доказва своята невинност, все едно, че е виновен до доказване на противното. Парадоксът стига дотам, че Ивайло Дражев дори не се е постарал да приложи ксерокопия на статиите, от които се чувства оклеветен и обиден. Това трябва да направи подсъдимата. След което да си събере и своите доказателства, за да доказва невинността си.

До 1999 г. престъпленията обида и клевета бяха от общ характер. Като наказание бе предвиден затвор, но всички се спасяваха с условни присъди.

Измененията в Наказателния кодекс, които тогава бяха приети, бяха представени като “облекчаващи положението на журналистите”, т.е. в интерес на свободата на словото. Истината се оказа друга. Първо бе ликвидиран прокурорът, който да смачка и да хвърли в коша безумните твърдения на някой “оклеветен”. После затворът/т.е. условната присъда/ бе заменена с глоби и то не какви да е. За обида, нанесена чрез печатно издание – от 3 до 10 хил. лева, а за клевета – от 5 до 15 хил.лв. И на фона на смешните заплати на журналистите – действайте, ето ви свободата на словото.

Досие на “рецидивистката” Ирина Генова

 
Подсъдимата колежка Ирина Генова
Ирина Генова е известен “рецидивист” и “заплаха” за обществото.

Само в много кратки периоди тя живее без титлата подсъдим. Вече е свикнала с нея, както докторите и архитектите със своите. Направо й идва да се представя като “подсъдимата Ирина Генова” и това да се изчерпи всичко.

От 2000 до 2002 г. тя бе съдена от сина на футболния бос Христо Порточанов – Божин. Причината бе обикновената - почувствал се оклеветен за един пътен инцидент, който беше покрит от полицията.

Журналистката се отърва с административно наказание. Заедно нея на подсъдимата скамейка бе и колежката й Станислава Кодева, с която бяха съавтори на материала.

Поредното дело срещу Ирина Генова бе заведено през 2005 г. от никому неизвестната Галина Кънчева от “Меден рудник”, която “събираше” помощи за сираците. Само дето в домовете, за които ги събираше, нищо не знаеха. Съдът, след като прецени ситуацията, оправда журналистката.

Сега е новото дело. То се протака от ноември м.г. и не се знае докога ще продължи агонията. Причината е все една и съща – молби за отлагане от страна на Ивайло Дражев.

Надеждата на Ирина Генова е в строгата дисциплина в затвора. Няма начин да не докарат “пострадалия” за следващото съдебно заседание. С белезници.

Историята с въпросните 2, 75 милиона, които община - Бургас дължи на бизнесмена, в която са замесени един покойник и един странен печат, четете по-късно в сайта.


В категории: Темида


16
Коментара
Пожар унищожи 22 яхти
Пожар унищожи 22 яхти 15/05/2024, Сряда 16:17 1
16
Коментара по темата
16.
Лили Вихронрав
02.05.2011 09:41:13
0
5
Новина.
Дражев е оттеглил тъжбата срещу журналистката.
Щом и той е проумял, че е безсмислена, явно е загубена кауза!
15.
VOODO
01.05.2011 19:25:08
5
1
драскачите, свиквайте да бъдете съдени...
нямате полицейски значки за да се криете зад масова безотговорност. това че преписвате и слугувате на поръчковото ОДМВР няма да ви помогне.
14.
Захариса Крипслок
30.04.2011 00:10:48
0
5
Ооооооо, активизира се агитката на Ивчо Дражев.
Може да си го обичате отвсякъде, ще е свикнал тъкмо в панделата.
13.
БРАВО
29.04.2011 23:19:35
5
3
Съдете Подлогите На ОДМВРто
12.
на лили ника
29.04.2011 23:11:14
5
3
Лили като гледам ти не си по-добре.
Зад полицеиските сводки безопасно ли е?
не ви е хубаво като ва съдят за препсиване на клевети на ли???
11.
Лили Вихронрав
29.04.2011 17:41:22
2
5
Пасивния, бачо ти Иво Дражев и той ще стане пасивен, докато му изтече присъдата. :)
Не бери грижа за журналистите и не злорадствай, скрил се като шушумига зад ник, който със сигурност ти отива.
Айде със здраве и бегай при някой активен, да ти го ...!
10.
С.Т.
29.04.2011 13:32:50
2
5
Работил съм известно време за Ивайло Дражев и съм се уверил многократно, че е подъл човек, който никога не зачита правата на другите. Най-накрая си получи заслуженото, макар и в многократно по-малък размер от нужния за прегрешенията (най-меко казано!) си. Но когато излезе от затвора ще тръгне пак по същия път с присъщото му поведение и този път по-бързо ще го върнат зад решетките, където е наистина мястото му.
9.
пасивен
28.04.2011 21:11:47
5
3
Най после журналист да проумее какво значи агония..... Браво на Ивайло Дражев, дано да има и други като него и най-после самозваните журналисти да разберат
че не са секретарки на полицията. Крайно време е да разберат, че да пишеш за някой преди да е осъден пък дори и да ти крещят полиция и прокуратура, че бил обвинен, е не само проява на кретенизъм, но и още по- голямо престъпление. Както се казва нека всеки да си носи кръста, няма нужда от журналистически окраси върху полицейските сводки.
8.
ахам
27.04.2011 05:13:33
5
6
dref
не сам ти приятел, понеже с преписвачи на сводки не дружа.
Ако утре полицията те обвини за кражби, убийство и изнасилване, сигурно ще си доволен и ще си кажеш, щом те са го написали значи е безопасно да си го лепна и сигурно е истина.
Щом не ва е грижа дали едно нещо е така както ви го кажат, не сте журналисти, можете да си хвърлите диплоти и да дадете на ОДМВР да ви публикува изцепванията. (за които е крайно време да си поемете отговорност. не сте държавата и нямате знчки зад които да се криете)
7.
dref
23.04.2011 09:26:58
4
11
Тук има един приятел, който само дудне, че журналистите преписват сводката от полицията и затова са виновни.
Приятелю, ако полицейската сводка не ти харесва, вини полицията или тези, които й създават работа, но не и журналистите. Иначе ще излезе, че зъболекаря, който вади зъба е виновен, за болката.
А колкото до Дражев, той е пълен боклук.
6.
виновен до доказване на противнота а?
23.04.2011 00:01:27
8
4
аааа, горката журналистка...

"виновна до доказване на противното..."
иначе като препишете от полицейските сводки, боли ва гъза за хората които омазвате без да ви трепне окото

Дражев може да е всякакъв ама не клевети като "жърналистите"
5.
С.Караянев
22.04.2011 13:59:00
4
12
ИВАЙЛО ДРАЖЕВ Е АБСОЛЮТЕН БОКЛУК !!!
4.
Asen Prodanov, Burgas
21.04.2011 22:47:24
4
13
Ивайло Дражев е изключително нагло нищожество. Нищо не е в състояние да му повлияе положително. Още по-малко такава символична присъда. Мястото му е в затвора поне за десет години!
3.
ЧРД
21.04.2011 16:07:58
14
3
Иво днес има рожден ден! Ч.Р.Д.
2.
баба Буна
21.04.2011 14:02:10
4
14
6 666 цирея да му излезат на задника на Дражев.
1.
психиатър
21.04.2011 13:46:17
4
13
Този Дражев е луд.Обзалагам се, че след делото с журналистката Генова ще подхване друго дело пак срещу журналист, за да бъде постоянно в медийното пространство. Той е болен на тема обществено внимание.
Пожелавам успех на г-жа Ирина Генова.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Грози го затвор до 6 години Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Ще се превърне в паркинг за иззети от СДВР коли
Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори