×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кирил Петков трябва да си върне министерските заплати, а президентът застрашен от импийчмънт


Кирил Петков трябва да си върне министерските заплати, а президентът застрашен от импийчмънт
Изправени сме пред перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи от актовете, подписани от Кирил Петков, каза проф. Пламен Киров
28 Октомври 2021, Четвъртък, 10:00 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Конституцията е нарушена, но не знам дали е необходимо да се стига до тази процедура, каза проф. Пламен Киров

Кирил Петков трябва да си върне заплатите, командировъчните и осигуровките, тъй като по силата на решението на Конституционния съд никога не е бил министър. Това каза в "Твоят ден" по Nova News проф. Пламен Киров.

Според него Румен Радев е нарушил Конституцията и има основание за импийчмънт, но едва ли ще се стигне до там. 

„Президентът може да не задължен по закон да проверява дали предложеният министър е с двойно гражданство, но по Конституция е. След като в нея се постановява, че лице с двойно гражданство не може да е нито народен представител, нито министър, държавният глава трябва да положи необходимата грижа, за да не се стигне до такова състояние“, обясни той.

„Дали е могъл да предвиди? В случая той се е предоверил на почтеността на Кирил Петков и на неговото знание за правното му състояние за това дали към момента на издаването на указа има двойно гражданство. Имаше подобни казуси при предишния президент Росен Плевнелиев, когато трябваше да назначава служебни правителства и той подходи много внимателно“, заяви бившият конституцинен съдия.

В два от случаите той отказа отказа да назначи министри заради съмнение, че не е прекратена връзката с другата държава, добави той.

„Тези случаи са известни и Радев трябваше да подходи с необходимата сериозност. Беше достатъчно да се поиска информация от Главна дирекция ГРАО на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от съответните масиви с информация да се види дали името на Кирил Петков фигурира с българско и канадско гражданство. Тогава щеше да излезе тази информация“, изтъкна проф. Киров. 

„Когато е издаден един противозаконен акт в рамките на правомощията на един държавен орган дали има нарушение на Конституцията? Естествено, че има. Друг е въпроса дали ще се стигне до импийчмънт, тъй като това е дълга и срочна процедура и повдигане на обвинение от Народното събрание с мнозинство от 2/3. В момента действащ парламент няма, а и в следващият не се знае дали ще се събере такова мнозинство“, добави той.

Всички актове, подписани от Кирил Петков, са постановени от некомпетентен орган, следователно са нищожни. Изправени сме пред перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи от тази нищожност на актовете", коментира проф. Киров.

По думите му прокуратурата трябва да установи дали е попълнена декларация с невярно съдържание.

"Евентуалното наказание ще бъде възможно най-лекото - парична глоба, предвид чистото съдебно минало на Кирил Петков. Ясно му е било, че едно волеизявление не е достатъчно, за да се откаже от канадското си гражданство", подчерта той.

Според него няма автоматизъм в решението нс КС, защото се отнася само за указа за назначаването, а лицата, които имат правен интерес, могат да се позоват на нищожността на актовете на министъра. Съдът обаче трябва да се произнесе по всеки отделен казус. 


В категории: Политика


Флагман.БГ Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек 20/05/2024, Понеделник 15:20 1
14
Коментара по темата
14.
CTAHKO
28.10.2021 19:03:05
0
3
Тези са егати и мушениците цялата служебна Хунта
13.
888
28.10.2021 15:42:12
0
0
Къде е Кирчо да върне парите иначе тяхните ще го бият....
12.
Димитър от Бургас
28.10.2021 13:06:02
3
1
Да трябва да ги върне за да ги даде на този професор с копената диплома.
11.
Дернев
28.10.2021 11:09:03
6
7
В момента не виждам друг партиен лидер на когото да гласувсм някскво доверие за общото благо. И колкото повече го оплюват, толйова повече ме убеждават, че съм прав.
10.
Айде сега
28.10.2021 11:08:47
8
6
Кирил Петков създал ХАОС, за тва спасителите-ангели от ГЕРБ ще дойдат да оправят хаоса. Игричката на думи е ясна. А де що имаше еврофонд и се окраде от Бойковските нерези и нагли миндили не е хаос, изобщо. Не е като да не са се подмятали пред мен от първо лице глигански хвалби, ББ ква голяма работа бил и как уж сее Байо пшеница, пък същия Байо кара две спортни коли за и има 3-етажна къща на село, а пшеницата нещо се не види. Дори пред мен са си чертали белото и са викали: "АРЕЕЕ НАЛЯГАЙТЕ ДЪРЖАВАТА ЧЕРПИ ТВА Е ХУБААТА КОКА". И странджанския нерез след тва се качва да си кара каляската друсан от село към Бургас и не се притеснява, че ще го спрат, защото от "системата" знаели да не го закачат. И от общината с паяка и те знаели да не му вдигат колата, за тва щял да спира както и където си искал. Пък в Странджа що бежанци пребиха и ограбиха по границата, пак със знанието на тиквоча. Голямо бродене по тая ограда с Турция падна - здрава ли е, не е ли, струва ли толкова, не струва ли. Петков ви е виновен за хаоса, да.
9.
До 7
28.10.2021 11:04:32
1
7
Кажи ми една средиземноморска държава, на която 1/3 от работоспособното население е емигрирало в Западна Европа!! Една поне!!
8.
до 6
28.10.2021 10:55:54
9
10
Вие, емигрантите, сте по-умни и по-красиви ли? Разбирам да сте нещо повече от нормалните българи, но едва ли. Кои са емигрантите? Първите, които хукнаха за Европа са циганите. Ходиха всеки ден да дават кръв срещу 200 марки. След тях тръгнаха миячите на чинии и камериерките, мед. сестрите и т.н. Много малък е процентът на интелигентните българи, които заминаха. Не малка част от тях са все деца на бивши комунисти... Кирил Петков е един от тях. Вземете прочетете кой е баща му...
7.
До прасето Гошко
28.10.2021 10:47:17
12
9
Ако теб са те снимали да се търкаляш в кочината и затова да ти викат Гошко, не си спомням да има снимка на ББ да спи върху пачки и кюлчета. Вземи си измисли по-интересна версия. Тази вече се изтърка...
Като говориш за миграция - същият проблем го имат почти всички средиземноморски европейски държави, но понеже не четеш достатъчно, затова няма и как да го знаеш.
6.
emigrant
28.10.2021 10:47:10
11
11
Жалка картина. Какви ли не помии изхвърлихте , страхът така Ви гони , да има защо , но жалкото е , стоят толкова важни неща а сте седнали с това да хвърляте прах в очите на хората.. А именно хората отвън ще са промяната .
5.
до 2
28.10.2021 10:44:34
9
13
Симеон Дянков никога не е бил с двойно гражданство, а с дипломатически статут. Яне Янев от РЗС тиражира тогава тая простотия. В нета вероятно все още може да се намери и отговора на посолството на САЩ, че Дянков никога не е бил с американско гражданство. Ай най-сетне се ограмотете, преди да защитавате Мунчо и производните му! То бива да сте неграмотни, ама заради такива като вас и "умния" ви избор ще плаща цял един народ!
4.
до 2
28.10.2021 10:43:21
10
9
А кога Симеон Дянков е бил с американско гражданство? Нещо май пак от типа прочетено в БГ мами или някоя опорка във фейсбук....Ааа забравих, това беше опорка на един от съветниците на Радев...
3.
Гошко
28.10.2021 10:42:22
12
19
Явно друг проблем около Кирил Петров НЯМА, за да се предъвква до втръсване двойното му гражданство!!!
Ако това е единственото му прегрешение, то с "мед да го намажеш"!!!
Оказва се, че да спиш гол върху пачки с евро и кюлчета злато в служебната си спалня е по-малък дерт от едно двойно гражданство, от което така или иначе си се отказал!! То и затова 2.5 милиона българи напуснаха Родината в последните 10-12 години!
2.
Сократ
28.10.2021 10:31:04
11
21
Кога Симеон Дянков,който беше финансов министър в кабинета на Борисов ще върне заплатите си ?Той също беше с двойно гражданство -американско и българско и не се отказа от американското?!!!За него никой нищо не каза и никой от корифеите на Правото като проф.Киров не протестираха?
1.
Досадни бури
28.10.2021 10:30:04
4
12
в чаша вода за разсейване на раята от истинските проблеми...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Той ще напусне не само поста си, но и съдебната система Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Разкрит е цял манастирски комплекс от 11-и век  Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Малката Нати има нужда от спешна операция, за да живее Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди  Театралните постановки се оценяваха от компетентно жури Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №3 отнася невиждан хейт заради постъпката си на финала Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Зрелостниците са ощетени заради лошата организация, която днес бе въведена в бургаските училища  Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Ето какво показват различните данни за бизнес климата у нас Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Инициативата е на сдружението на младите лекари  Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" НАП пусна на търг нови предложения на автомобили иззети от пияни и дрогирани водачи Напусна ни емблематична актриса Напусна ни емблематична актриса Носителка е на десетки награди и отличия от национални и международни фестивали
Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори