×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой къде е в президентската надпревара


Кой къде е в президентската надпревара
Радев обяви кандидатурата си за втори мандат още през февруари, конкурентите му към момента изглеждат несериозно
24 Септември 2021, Петък, 20:25 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Румен Радев се радва на широка подкрепа от основните политически сили, противници са му само ГЕРБ и ДПС, но те още нямат кандидати

Остават само 18 дни до крайния срок, в който партиите и инициативните комитети имат право да издигат кандидати за президент. Въпреки това към момента заявките за поста се броят на пръстите на едната ръка. Причината за ступора, в който са изпаднали политическите играчи, пък по всички личи е фигурата на настоящия президент Румен Радев. Той обяви още през февруари, че ще се кандидатира за втори мандат заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

През последната година и половина Радев влезе в открита война с ГЕРБ и Бойко Борисов, с главния прокурор Иван Гешев, както и с кръговете около ДПС. Социолозите дават висок рейтинг на държавния глава – между 45 и 65%. Това предвещава негова лесна победа на вота наесен. А интригата, изглежда, е само дали ще има балотаж.

Някои от досегашните парламентарни формации побързаха да се присламчат към Румен Радев, вероятно с надеждата да получат политически дивиденти.

Малко след като Радев обяви номинацията си през февруари, може би първа подкрепа за него изрази лидерката на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

БСП пък тогава изненадващо бяха с колеблива позиция. Председателката Корнелия Нинова обясни, че било рано да се каже дали ще подкрепят Румен Радев. Първо трябвало да минат парламентарните избори на 4 април. Те минаха, а БСП претърпя мощен провал. Като една от причините за това анализатори до днес изтъкват неясната позиция на Нинова за Радев.

Впоследствие Националният съвет на БСП взе решение в подкрепа на втори мандат за президента, което не попречи социалистите да претърпят още по-голям провал на вота за 46-ото Народно събрание на 11 юли.

Румен Радев получи категорично „за“ и от най-голямата партия в последния парламент - „Има такъв народ“ (ИТН). Лидерът на формацията Слави Трифонов обяви това след краха със съставянето на правителство. Логично бе то да се тълкува като кризисен пиар предвид общественото разочарование от ИТН.

В особено положение остава другата протестна парламентарна формация - „Демократична България“. Прозападните либерали са силно разколебани за това дали да издигнат свой кандидат за президент. От една страна, той почти сигурно ще загуби вота. Освен това, евентуална номинация може да се разтълкува като атака срещу Румен Радев, който пък е харесван от не малка част от електората на ДБ.

Президентът е атакуем по линия на проруските си изказвания, които обаче бяха характерни за началото на мандата му преди пет години. След това той често заемаше прозападни позиции. Тази година Радев дори бе домакин на международната инициатива „Три морета“, която се счита за враждебна спрямо Русия.

Държавният глава, разбира се, е харесван от поддръжниците на ДБ най-вече заради битката му с модела ГЕРБ-ДПС, който се счита, че е оплел държавата и съдебната система в мафиотски зависимости.

„Демократична България“ има стимул да излъчи свой кандидат за президент от гледна точка на претенциите на формацията за водеща роля на политическата сцена и необходимостта да има своя физиономия. Да намерят подходящ кандидат обаче е трудно. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отхвърли възможността да се включи в състезанието. Веселин Методиев и Екатерина Михайлова не са сред вариантите, уверяват пред „Флагман“ източници от ДБ.

Стефан Тафров изглежда по-скоро като спекулация. Спряга се името и на оперната певица Александрина Пендачанска, което обаче не звучи особено сериозно.

ДБ имат и още един проблем. Формацията е изтощена финансово след последните два вота за парламент в рамките на няколко месеца. Сега предстоят трети парламентарни избори, за които също са необходими средства. За качествена кампания за президент ще са нужни допълнително около 1 млн. лв., изчисляват от „Демократична България“. Пари обаче няма, а и не е много ясно дали инвестицията си струва.

От досегашните парламентарни партии категорични врагове на Румен Радев са само ГЕРБ и ДПС. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпитва и за този президентски вот сериозни трудности да намери читав кандидат за държавен глава. Нормално е да се търси непартийна номинация, която да получи периферен вот, но сега това е още по-сложно предвид имиджовите щети, които понася формацията на Борисов през последната година.

Изненадващо, ДПС за първи път от съществуването си даде заявка да издигне свой кандидат за президент. Формацията на Доган е в безпрецедентна изолация, подобно на ГЕРБ. Номинацията на държавен глава в случая може би следва да се тълкува като особен вид защитна реакция.

Новият хит в българската политика - „Продължаваме промяната“ (ПП) на Кирил Петков и Асен Василев, също изрази категорична подкрепа за Румен Радев. Всъщност ПП може би ще е формацията, която ще получи най-голям бонус от това на парламентарния вот, който сега ще е заедно с президентския. Петков и Василев станаха „звезди“ именно благодарение на Радев, който ги назначи за министри в служебния кабинет между 45-ото и 46-ото Народни събрания. Нормално е избирателите да асоциират държавния глава с тях, а вече не толкова с БСП.

Другите кандидати за президент към момента изглеждат несериозно.

Инициативен комитет ще издигне журналистката и председател на сдружение „Азбукари“ Цвета Кирилова. Тук по-скоро става въпрос за несиметрични амбиции.

Лидерът на партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“ Александър Томов също се включва в битката. Известният с прякора си Лупи е вече от 30 години на политическата сцена, но през годините се маргинализира и като че ли остава в играта просто „за спорта“.

От националистическия сектор пък мускули показва Костадин Костадинов. Лидерът на партия „Възраждане“ преди дни обяви кандидатурата си за президент, макар че преди няколко месеца формацията му подкрепи Радев за втори мандат.

Обратът в позицията може да се обясни с нарасналите амбиции на „Възраждане“ след последните два парламентарни вота. Макар че не попадна в Народното събрание, партията бележи възход и се приближава до 4-процентната бариера.

„Възраждане“ паразитира върху маргиналния вот на антиваксъри, противници на Европейския съюз и НАТО, русофили. Тя се опитва да заеме нишата на „Атака“, както и на ВМРО и НФСБ.

Бившите „Обединени патриоти“ вероятно сега ще се явят поотделно.

От ВМРО ще се опитат да се върнат на сцената, като оттам имат решение да се явят самостоятелно както на парламентарните, така и на президентските избори. За държавен глава те обсъждат четири номинации – на лидера Красимир Каракачанов, на евродепутата Ангел Джамбазки, както и на Искрен Веселинов и Милен Михов. Като най-вероятно се спряга името на последния. 

НФСБ имат колебание дали да излъчат кандидат за президент.

 




12
Коментара по темата
12.
До 7
25.09.2021 12:45:26
3
0
Кой е "изплескал" да видим ?!
Може би човек, който в 3 през нощта пише коментари...?!
Или е човек, който не е наясно, че всяко преглъщане , което прави е точно това-сам си гълта/яде плюнката/слюнката...?!
11.
X
25.09.2021 12:44:26
1
5
ВСИЧКИ СА ЕДНИ КАПУТИ ,ЛЪЖЦИ ,ЛИЦЕМЕРИ обще взето на където ги духне вятъра ....всеки играе по нечия свирка..."решава този който има пари" ...такива като Доган и Черепа те решават какво ще става в Бг ....и по американската свирка играем ...обще взето Бг никога няма да се оправи ......
10.
Хах
25.09.2021 11:36:55
3
8
Тая Цвета, толкова е проста, та чак прозира, държавата на Мики МяУс, но да си погледнем депутатите от бургас поне да бяха забавни, като анимационни герои ми те шарж от някое 3годишно дете и прости де, но нагли
9.
Коцето
25.09.2021 10:12:02
7
4
Жечо Станков - ПРЕЗИДЕНТ!!!
8.
do 7
25.09.2021 07:30:34
11
20
Тогава яж сладките гербаджийски фекалии.
7.
мале мале
25.09.2021 03:05:59
29
27
Напълно изплескал народ... Нищо хубаво не може да се очаква от това стадо умряло. Да хвалиш румен гадев е като да си плюеш в яденето и да го ядеш после.
6.
ххх х
24.09.2021 23:52:49
29
27
Само да не е Радев тъпото
5.
ГЕРБ
24.09.2021 22:14:22
12
27
Печелившата кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ са Лъчо Мозъка и Дани Ръбъла.
4.
Новият президент ще бъде!
24.09.2021 22:08:12
35
15
Димитър Николов
3.
Новият президент ще бъде!
24.09.2021 22:07:25
39
13
Димитър Николов
2.
xx
24.09.2021 21:03:00
28
23
Caмо Любен Дилов-син може да спИчели избора за Президент още на първия тур. ГЕРБ трябва да издигнат кандидатурата на Любен Дилов-син , любимеца на бургаската публика ....ура.
1.
Той е
24.09.2021 20:52:27
45
50
Радев ще бъд следващият президент на България.Гарант в битката срещу статуквото.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори