×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко време след ваксиниране и след преболедуване се задържат антителата в организма


Колко време след ваксиниране и след преболедуване се задържат антителата в организма
Любопитен факт е, че преболедувалите мъже продуцират повече от преболедувалите жени
08 Септември 2021, Сряда, 20:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте резултатите от научните изследвания

Интересна информация за научни изследвания публикува МЗ на фейсбук страницата си, представени от проф. Марияна Мурджева.

Датски учени от Университета в Копенхаген публикуваха в сп. EBioMedicine на 21 август т.г. данни, че неутрализиращи вируса антитела се доказват и 6 месеца, дори след лека форма на COVID-19. По същото време учени от Китай публикуваха резултати от изследвания върху продължителността на хуморалния имунен отговор при над 800 оздравели в Ухан след първата вълна. При 70% от тях 12 месеца след първите симптоми се доказват антитела срещу рецептор-свързващия домейн на шипчестия протеин на вируса, макар че те започват да намаляват след 9-я месец. Любопитен факт е, че преболедувалите мъже продуцират повече от тези антитела от преболедувалите жени.

Подобно е проучването в Каталунския научен център Irsi Caixa за продължителността на имунния отговор при преболедували, където също показват наличие на антитела в продължение на поне една година след преболедуване. Интересно е, че хоспитализираните болни произвеждат по-голямо количество антитела, но способността на тези антитела да блокират нови варианти на вируса след това е по-ниска в сравнение с тази на преболедувалите без симптоми или с леки признаци. Последната група образуват по-малко антитела, но са по-защитени от повторна инфекция. В процеса на изследването е установено, че няколко месеца след ваксиниране у преболедувалите се засилва имунният отговор, а 50% от неваксинираните болни от COVID-19 са податливи на повторна инфекция с бета варианта на коронавируса. Ако обаче се появи нов щам със съществени генетични промени, едва ли произвежданите антитела и клетки биха били толкова ефективни.

През юни т.г., в сп. New England Journal of Medicine американски учени споделиха данни, че при ваксинираните също се откриват anti-SARS-CoV-2 антитела 6 месеца след втора доза с иРНК ваксина. Чуждестранни проучвания, а и в някои наши научни лаборатории, показват, че имунният отговор с образуване на антитела след ваксиниране срещу COVID-19 започва да намалява след 6-я месец, докато след преболедуване може да трае и повече от година. Каква е гаранцията обаче, че преболедуването от COVID-19 няма да доведе до фатален изход или тежка клинична симптоматика с усложнения, избягването на които се цели с прилагането на ваксините? Трябва да се отбележи, че наличието на всякакви антитела срещу вируса след преболедуване не е индикация за надеждността на имунната протекция. Съвместно проучване на гръцки и американски учени доказва, че шест до осем месеца след преболедуване от COVID-19 в кръвния серум се откриват антитела срещу S-протеинa на вируса, но в 74% от случаите неутрализиращите вируса имуноглобулини липсват у ¼ от преболедувалите. В това е смисълът на ваксинирането след преболедуване.

Задължително ли е да се поставя втора доза ваксина след преболедуване на лица от COVID-19 в периода след първата ваксина?

Не е задължително да се поставят две дози, защото срещата с причинителя на заболяването след първа доза ваксина играе роля на подсилваща имунизация и подпомага изграждането на по-напрегнат имунитет. Също така, има данни, че „дългият“ COVID-19 синдром с признаци на лесна умора, главоболие, безсъние, задух се подобрява след ваксиниране. Предполага се, че ваксината пренасочва имунния отговор към вируса и остатъчната инфекция, която вероятно е в основата на тези симптоми.

Ако преболедувалият е неваксиниран и е под 65 години, без имунен дефицит, 6 месеца след преболедуване една доза от ваксините при двудозов режим е достатъчна. Научни данни показват, че имунният отговор след лека и среднотежка форма на боледуване води до образуване на имунна памет с неутрализиращи вируса антитела и специфични клетки. Joseph Ebenger и колектив показват в сп. Nature Medicine, че нивата на специфичните IgG антитела, които са генерирани след прилагане на една доза ваксина при хора, преболедували COVID-19 преди ваксиниране, са съпоставими с нивата на антителата, образувани след пълния курс на ваксиниране при лица, които не са боледували. Няма данни все още за трайността на имунния отговор след еднодозово ваксиниране на преболедували.

Вярно ли е, че ефективността на ваксините срещу Делта варианта на коронавируса намалява?

Колектив от английски учени, ръководен от д-р Лопез Бернал, през миналия месец публикува данни, че макар и с леко намалена ефективност, ваксините на AstraZeneca и Pfizer/BioNTech дават добри резултати и срещу Делта варианта на вируса. Например при първата ваксина двудозовият режим осигурява ефективност от 75% при Алфа варианта и 67% при Делта, а при втората ефективността след две дози е 93.7% при алфа и 88% при делта варианта. Тези данни подкрепят факта, че ваксините предпазват от заразяване, дори и с Делта вариант голяма част от имунизираните.




17
Коментара
Флагман.БГ Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ 04/05/2024, Събота 16:36 0
17
Коментара по темата
17.
*********
09.09.2021 10:08:00
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
16.
Зак
09.09.2021 05:54:53
9
11
Ако вярваме на цифрите горе в израел трябваше вече да няма вирус повечето са ваксинирани или прекарали ваксинационата кампанята беше ударна и за кратко време няма как да са изгубили антителата си но на практика нищо общо по зле са от нас това говори че или ваксините не образуват анти тела в организма или не предпазват от новия щам на вирус ... странно че само ваксината за ковид не предпазва на 100% други като например тази за тетанус там смъртноста е 99% не е грип ....а предпазва напълно на 100%...просто напълно ни промиха
15.
до 13
09.09.2021 00:49:16
3
15
Лабораториите от години непрекъснато променят границите при изследванията, с цел пробутване на повече отрови. Едно време за нормална горна граница на кръвно, например, се считаше 100+възрастта. Сега всички трябва да сме със 120 кръвно, сякаш цял живот сме на 20 години! И наивниците гълтат ли гълтат хаповете... Освен това се стресират допълнително, защото им внушават че кръвното им е високо, което пък наистина води до повишаването му!

Ноцебото е сериозно нещо, не по-различно от плацебото. Точно по този начин сега умишлено убиват хиляди хора - чрез това непрекъснато насаждане на страх, психоза и стрес. Чела съм за абсолютно здрави хора, които са си отишли само защото някой идиот "лекар" им е казал че са терминално болни! Аз самата имах чувството че съм пред инфаркт когато един малоумник ми каза, че можело да имам рак без дори да погледне за какво ставаше дума, и всички тези усещания изчезнаха на минутата когато разбрах, че това е пълна глупост.
14.
Ме
08.09.2021 23:49:24
1
19
Нещо т-клетъчеб имунитет? Или само за антитела ще плямпаме? Няма болест, в борбата срещу която да се разчита само на антитела....
13.
До 4
08.09.2021 23:33:42
3
6
Ако не си наясно, да ти споделя. Лаборатория Лина си промени мерните еденици, така че: имаш АТ, но не са скочили
12.
Колко ли?
08.09.2021 23:22:18
3
9
9-10 месеца. Ноември го карахме и сега тези дни пак.
11.
До 5
08.09.2021 23:12:23
4
4
Ти днес онези другите хапчета защо не ги взе? Не се ли разбрахте с лекаря предния път, да не пропускаш доза .
10.
до 9
08.09.2021 22:55:35
4
7
Повечето хора настиват веднъж в годината. От 2020 насам ли го забелязваш?
9.
До 2
08.09.2021 22:42:29
10
6
Познавам преболедувала миналата година,която преди месец се разболя отново...
8.
Wwert
08.09.2021 22:40:20
7
6
Има различни видове антитела, прекалено високо количество на някои от тях намаля имунитета. Познайте кои, но ходете и си ги бройте.
7.
До 5
08.09.2021 22:40:08
9
9
Браво, абсолютно те подкрепям, надявям се повече като теб в България, та да можем да загасим лампите до няколко месеца и приключим с тая държава, то и без това от територия пълна с такива като теб, нищо не зависи и на никой не влияе. Безмозъчен галфон!
6.
относно 3
08.09.2021 21:25:20
5
4
"това е новият ред"

Оооо, най-после малко разнообразие! Нашият досаден трол реши да ни уведоми, че все пак му се плащат жълти стотинки за словесните диарии - некачествени, но пък постоянни!
5.
ГЕРБАВИ ТУМОРИ
08.09.2021 21:17:03
22
13
НАвеждай се Неандерталец смотан, никакви болници няма пълнеж, пълна е, и продължава да се пълни, празната ти кратуна с бръмбари, ОЛИГОФРЕН. Няма никакъв КРОМИД, няма пандемия измислена. Има пръскане от самолети, никакво лекарско обслужване, има и некачествена храна, и хората умират от то и насаждане на страх. Много Страшния КРОМИД, много опасен много заразен, а хора включително и аз, нито съм слагал маска, експериментален бъркоч, джибра, антифриз, нито ще сложа, нито някой от моя род ще сложи. И от опасния КРОМИД досега трябваше да сме умрели. НА ВАКСИНИРАНИТЕ ИДИОТИ, ЩЕ КАЖА, ЩОМ СТЕ СИ СЛОЖИЛИ ОТ БЪРКИЧА, ДОБРЕ, ТАКА СТЕ РЕШИЛИ, ОТ СТРАХ ОТ ПРИНУДА, СЛАГАЙТЕ СИ, КАСКИ, МАСКИ, КАЛЦУНИ АКО ЩЕТЕ, ОБЛЕЧЕТЕ СЕ В КОСТЮМИ АКО ЩЕТЕ, ВСЕЛИ САМ ИЗБИРА КАК ДА ЖИВЕЕ. ГОСПОД МИ Е ДАЛ ТОЗИ ЖИВОТ, ТОЙ ЩЕ ГО И ПРИКЛЮЧИ КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО. ДОТОГАВА, ЯМ, ПИЯ И СЕ ВЕСЕЛЯ. ВАКСИНИРАНИТЕ ЯВНО ВЕЧЕ СА ОСЪЗНАЛИ КАКВО СА СИ СЛОЖИЛИ В ТЯЛОТО, НО ВЕЧЕ Е КЪСНО, НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД, ЗАТОВА ОТ ЗЛОБА, ЯД И ЗАВИС, АГИТИРАТ ЧЕ ВИДИТЕ ЛИ СТРАШНИЯ КРОМИД ГИ ПАЗИ, БОЖЕ КАКВИ ЗАБЛУДЕНИ ИДИОТИ. НО ГОРЕ ГЛАВАТА, ТУК АКО НЕ СТЕ СИ НАУЧИЛИ УРОКА, ГОРЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИТЕ С УЧЕНИЕТО.
4.
xaxa
08.09.2021 21:04:25
3
20
ало миналата година септември изкарах ковид водиха ме бронхит!
Март по препоръка на лекар си пускам тест за антитела и хоп 150 от 35 нагоре е много добър имунитет.
Реших сега да си пусна пак, да
видя паднали ли са или какво се случва. 1 година след ковида антителата са скочили още повече в момента са 500…
Тва само като информация
3.
...
08.09.2021 21:02:37
15
13
Никой не е застрахован. от болестта. Мерките са ясни!! Маски, ваксини, хората над 65 у дома. това е новият ред.
2.
Доц Мангъров
08.09.2021 21:00:00
16
25
Преболедувалите не се разболяват от ковид, докато ваксинираните се разболяват от новите щамове които заобикалят фалшивата недоизкусурена ваксина
1.
...
08.09.2021 20:56:11
18
24
Жалко,че голяма част от българите не четат авторитетните медицински изследвания и анализи,а се ровят в глупости и фейк новини...
И вместо да се ваксинираме ние,ще подаряваме пак ваксини на "по-глупавите" от нас.И после ще се гневим,че пак ни ограничават...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Известен политолог издаде присъдата си за новите играчи на вота Известен политолог издаде присъдата си за новите играчи на вота Нито една от новите формации няма да влезе в парламента, убеден е проф. Тодор Галунов  Румяна стана за резил заради 500 лева от Стани богат Румяна стана за резил заради 500 лева от Стани богат Отдавна не е имало толкова голямо излагане в шоуто  Къпех се в банкноти, призна тази фолкпевица Къпех се в банкноти, призна тази фолкпевица С Десислава си пълнихме куфарчето с банкноти от митничарите, кълне се легендарната Хищна хиена  Тези две ергенки се хванаха за косите, а враждата им излезе извън шоуто Тези две ергенки се хванаха за косите, а враждата им излезе извън шоуто Караницата между сценаристката и оперната певица продължи и извън телевизионното студио, където Мила Михова нападна прясно напусналата Кристина за нейното поведение в риалитито Каква присъда получи Валентин - шофьорът на зърновоза, убил две деца в Айтос Каква присъда получи Валентин - шофьорът на зърновоза, убил две деца в Айтос По време на делото стана ясно, че при навлизане в десния завой, скоростта на камиона се увеличила и той започнал да занася Чоткин се побърка, ще купува пръстен за 5 бона Чоткин се побърка, ще купува пръстен за 5 бона Съвсем наскоро стана ясно, че финалистът в шоуто се стяга за сватба, а избраницата му също е част от участниците този сезон – това е Камелия Как Венко се изгаври със Слави Трифонов Как Венко се изгаври със Слави Трифонов „Успех! Пожелавам ви творческо вдъхновение и въздух.“, пошегува се Венко Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас За удобство в празничната нощ линии Б11 и Б12 ще извършени извънредни курсове с часове на тръгване от начална спирка в 00:30 Тя е най-скромната и мила участничка в Ергенът, но Алек я отпрати Тя е най-скромната и мила участничка в Ергенът, но Алек я отпрати Катето се сбогува с формата преди финала Заради спор за паркомясто запечатаха автомобил с монтажна пяна Заради спор за паркомясто запечатаха автомобил с монтажна пяна  По думите на потърпевшия извършителите – мъж и жена, са агресивни и са заплашвали него и приятелката му с убийство
Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори