×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Питиетата на винпром „Пещера“ са ментета!


Питиетата на винпром „Пещера“ са ментета!
Зам.началникът на митницата в Бургас Кирил Динев лично прие бутилките от „Кауфланд“, които му донесохме
Тема в развитие
виж още
скрий
03 Март 2011, Четвъртък, 02:00 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА
Източник: Видео Добромир ДОСКАЧАРОВ

Доказа го и държавната Централна митническа лаборатория след разследване на Besove.Com.

На 21 януари т.г., информационният сайт Besove.Com направи своя прощъпулник в медийното пространство като го взриви с вестта, че в търговската мрежа се продават спиртни напитки със занижено алкохолно съдържание, производство на винпром „Пещера“. Позовахме се на протокол от анализ на пет бутилки от марките „Пещерска гроздова“, „Пещерска специална“, мастика „Пещера“ , ракия „Ямболска гроздова“ и водка „Флирт“, извършен в акредитираната изпитвателна лаборатория на „Черноморско злато“ АД-Поморие. Под този документ, издаден на 26 ноември м.г., стои подписът на  началника на лабораторията инж. Ирена Антова. Припомняме, че нашето разследване беше провокирано от оплакването на един обикновен български потребител – Марин Тончев от гр. Стралджа (виж видеоматериала с него по-долу), който бе занесъл запечатаните и с бандероли питиета при инж. Антова. Позовахме се и на питането по случая в Народното събрание на четирима депутати до министрите Мирослав Найденов и Трайчо Трайков. Докато подготвяхме нашата публикация тогава, се разбра, че са се размърдали мобилните екипи на Икономическа и Криминална полиция, които заедно с експерти от Изпълнителната агенция по лозата и виното и Комисията за защита на потребителите, са предприели масова хайка за фалшив алкохол в най-оборотните търговски вериги и складове. Три от петте акредитирани лаборатории в страната, в този период, доказаха по безспорен начин, че „Пещерска гроздова“, водка „Флирт“, мастика „Пещера“ и „Ямболска гроздова“ се бутилират със средно два градуса под обявените на етикета. Ние разполагаме, освен с протокола от Поморийската лаборатория, още и с резултатите от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), както и от Института за изследване на вина и спиртни напитки (ИИВСН). Те са проведени на 5 януари т.г. Ето какво е установено:

В лабораторията на Изпълнителната агенция по лозата и виното:

водка Флирт:  37 при норма 37,5

Мастика Пещера: 45 при норма 47

Ямболска гроздова: 37,8 при норма 40


В лабораторията на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки:

Мастика Пещера: 45,18 при норма 47

Пещерска специална ракия: 38,2 при норма 40

Водка Флирт: 37 при норма 37,5

Ямболска гроздова ракия: 38 при норма 40


Публикуваме протоколите и като документи по-долу, в подкрепа на продължилото ни добросъвестно разследване през следващите  дни.  Ние продължихме нашите разкрития, защото междувременно  изпълнителният директор на  винпром „Пещера“ Иван Папазов ни заплаши в писмо: „...при последващи действия от страна на конкретни представители на медиите в България, ще се възползваме от всички законови методи и средства за търсене на финансова отговорност и присъждане на адекватно обезщетение за причинените от подобно безотговорно поведение вреди...“

Странно е защо повече от месец няколко вестника и нашият сайт тръбят за нередовната продукция на този винпром, но правителството не предприема адекватни мерки за отнемането на лиценза му.  Нещо повече – смелият българин Марин Тончев неколкократно вече е заплашван да оттегля жалбите си до куп инстанции.

Ето какво ни каза днес пък шефката на лабораторията към Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Емилия Динкова. „Не разговарям с журналисти, от мен нищо няма да чуете – има си оторизирани компетентни органи, които трябва да отговорят на въпросите, които ми поставяте“. Усилено се говори, че г-н Папазов е крайно разочарован от инж. Динкова и колежката й Галя Михайлова от националния институт за изследване на вино и спиртни напитки, защото са си позволили да документират драстичните отклонения в градусите. Потвърждение на този слух е тежкото положение на инж. Ирена Антова – началничка на акредитираната лаборатория при „Черноморско злато“АД – Поморие (виж заснетия от нас видеоматериал).

Инж.Ирена Антова: На такова нещо се натъквам за пръв път!

Това е същата Антова, която на 26 ноември м.г. анализира доставените от Марин Тончев пет бутилки на винпром „Пещера“ и му издава редовен протокол с печат и личния си подпис. Констатирани са средно два градуса по-ниско съдържание на алкохол, данните от този протокол сме публикували в предходната си публикация. По неясни причини , на 1 февруари т.г. изпълнителният директор на „Черноморско злато“АД Йордан Панайотов изпраща на колегата си по ранг Иван Папазов от винпром „Пещера“АД писмо със следния текст: „Относно вашето запитване ви информираме, че акредитираната лаборатория при „Черноморско злато“АД-Поморие не е издавала официален документ за извършен химичен анализ на ваши продукти“.

Именно това писмо „размахва“ пред нас г-н Папазов и ни предупреждава, че няма да позволи безнаказано да го клеветим.

Потърсихме г-н Йордан Панайотов, за да го питаме на каква цена е унижил собствената си акредитирана лаборатория, за да услужи на Папазов, но той отсъстваше.

Въпреки строгия пропускателен режим в „Черноморско злато“, наш екип успя във вторник, 22 февруари, да влезе в лабораторията и да открие на място инж. Антова. „Ще говоря само в присъствието на нашия адвокат, от 16 години работя тук, от 1995 г. съм началник, анализирала съм много марки български и чужд алкохол, но на такова нещо не съм се натъквала. Създадох проблем не само на мен, но и на фирмата ни – на моя работодател (Йордан Панайотов, б.а.)“, казва Антова и ни моли да изключим камерата, защото ръцете й треперят от страх, а и юристът на фирмата Васил Господинов се бави близо 20 минути.

„Ние официален документ оттук не сме издавали, прочетете си наредбата и ще разберете оттам каква е процедурата при тези случаи, за да има протоколът официален характер“, категоричен бе Господинов (виж отговорите му на нашите въпроси във видеоматериала.)

До заснетата от нас очна ставка между Антова и юриста Господинов, в която специалистката потвърждава автентичността на своя подпис, в публичното пространство близо месец се налагаше впечатлението, че протоколът на тази акредитирана лаборатория, издаден на 26 ноември м.г., може би е фалшифициран от жалбоподателя Тончев, който пък междувременно, по неговите думи, бе направил постъпки за международна експертиза на документа, за да не бъде осъден от винпром „Пещера“ за оклеветяване.

 Агенция „Митници": Благодарим на besove.com за сигнала

И най-важното, което направи besove.com в този период, за да не бъдем упрекнати в тенденциозност от засегнатата страна: Решихме да спазим цялата процедура по закон, за извършване на анализи, като заснехме ведиоматериал пред свидетели – двама случайни клиенти в „Кауфланд“-Бургас  и служителя на магазина Янислав Михайлов. Пред тях, на датата 15 февруари в 14,40 часа, прочитайки номерата на бандеролите, закупихме  пет бутилки - „Пещерска гроздова обикновена“,  „Ямболска гроздова“, водка „Флирт“, уиски „Бляк рам“ и мастика „Пещера“. Предадохме ги в отдел „Акцизи“ на митница Бургас с възлагателно писмо, заверено в деловодството под №2605-304/15.02.2011 и в присъствието на зам.началника на митницата Кирил Динев поискахме:

1. Да се установи автентични ли са бандеролите и ако да – посочете фирмата, на която са издадени (за да няма съмнение, че се анализират  продукти на някоя нелегална спиртоварница)

2. Дали алкохолното съдържание отговаря на посоченото на етикета, като сравнителният анализ бъде извършен в Централната митническа лаборатория при Агенция „Митници“.

На 23 февруари началникът на митницата Валери Стефанов ни връчи и официалния отговор, който публикуваме по-долу. Оказва се, че при извършената експертиза, за посочените бандероли е внесен дължимият акциз в пълен размер от винпром „Пещера“, което означава, че няма никакво съмнение кой е производителят на анализираната стока. Констатациите на тази лаборатория са:

водка "Флирт" (37,5) – действително алкохолно съдържание 36,74

мастика „Пещера“ (47) – действително алкохолно съдържание 44,54

Ямболска гроздова (40) – действително алкохолно съдържание 37,7

Пещерска гроздова (40) – действително алкохолно съдържание 37,7

Уиски "Бляк рам" (40) – действително алкохолно съдържание 38,76

В писмото-отговор г-н Стефанов ни благодари за сигнала и гарантира, че ще предаде по служебен път резултатите на съответните компетентни органи, подчертавайки, че контролът по спазване изискванията за производство на спиртни напитки се осъществява от министерството на икономиката, енергетиката и туризма. На практика излиза, че земеделският министър Мирослав Найденов, който от парламентарната трибуна опитва да ни убеди, че не защитава нарушителите (виж текстовия файл на стенограмата) всъщност само проверява, но не санкционира.

На свой ред ние питаме министър Трайчо Трайков и подчинената му Гергана Царева – директорка на дирекция „Регистриране, лицензиране и контрол“, този път ще вземат ли под внимание резултатите от най-авторитетната държавна лаборатория – тази на Агенция „Митници“ и докога ще си затварят очите за залетите търговски вериги с фалшив алкохол от винпром „Пещера“? При това – откровени ментета на високи цени! Защото „Пещера“ предлага своята продукция в различните класове по едни от най-високите нива в сравнение със същите питиета на други производители.

Битката ни не е само за слабата ракия, а за умиращия бранш

Благодарение на далаверата с градусите, винпром „Пещера“ е намалил количеството на изкупеното грозде от последната гроздоберна кампания, защото не му се налага да влага нужното количество суровина, узнахме ние. Така, като спестява спирт и дестилати, компанията логично намалява потребностите си от изкупуване на грозде и обрича на мизерия над 200-те кооперации и частни стопани, с които работи от години.

Чрез нелоялната конкуренция  винпром „Пещера“ води останалите в бранша бавно, но сигурно към фалит. Обосновката: докато другите  добросъвестно влагат всички суровини (грозде, зърно, дестилати и пр.), в „Пещера“ си ги спестяват.

Продавайки „Пещерска гроздова“ на идентични цени с ракиите от същия клас и сегмент на другите фирми, този винпром си осигурява по-големи печалби, докато другите са принудени да работят на ръба на загубата, да съкращават работници, за да оцелеят. И това са неоспорими факти. Напр. в „Черноморско злато“АД през последната година се случва следното: общинската съветничка от ГЕРБ Милена Енева повдигна въпроса пред поморийския кмет Петър Златанов защо позволява на този винпром да съкращава кадри от родния й град и защо не се обяви в тяхна защита пред собственичката Петя Славова.  В този контекст – на задълбочаваща се криза в сектора, партерното положение, което заема изпълнителният директор Йордан Панайотов спрямо своя конкурент Иван Папазов е направо изумително.

И не на последно място като наше допускане: от масовите проверки на земеделското министерство, Криминална и Икономическа полиция, най-много като резултат ще пострадат няколко търговски вериги, а собствениците им ще бъдат глобени, затова че продават фалшива стока (защото законът не отчита, че търговецът е добросъвестен клиент на винпрома). В този дух, не по-малко странно е поведението на австрийската верига „Метро кеш енд кери“, чийто пресцентър на нашите въпроси, зададени на 15 февруари, предпочита да мълчи за констатираните в магазините им фалшиви ракии, уиски, мастика и водка на „Пещерска“, отколкото да изтегли от щандовете си нестандартната продукция.





В категории: Разследване


19
Коментара по темата
19.
Един от вас
05.08.2021 15:34:51
0
2
Ако вдигна сигнал че в река Марица от наколко моста се изхвърлят отпадъци ще се случи ли нещо, НЕ?! На глупавия бай Ганя не му пука какво пие, ще продължава за си взима лекия спирт с есенции и ще се радва че съществува.
18.
Почти
05.08.2021 15:28:37
0
2
Принципно почти всичкия Български алкохол е некачествен, не говоря за градуса а за съдържанието. Затова си взимам Македонска 45-50 градусова и Турска 47,5 градуса ракия. На вимпром Поморие също им куцат ракиите, имат само качествена лаборатория. ;-) А водка пия само Абсолют и повечето на братушките.
17.
Нина
11.11.2011 19:25:55
1
8
Браво!А сега е време да видим и какво се съдържа и във ваксините за децата.
16.
LM
16.10.2011 13:54:38
0
3
Na 13.10. v restoranta na SBR "Termal"-Warna si porachah Peshterska otlejala - po menjuto na zazwedenieto. Okaza se njakakwa shljokawica, napodobjawashta domashna plodowa rakija.Cjaloto sadarvanie e zapazeno za zainyeresowani lica i instituci!!
0887-13-16-77
15.
freaky
22.03.2011 19:56:09
5
0
само информативно да попитам. до колкото прочетох в статията са определени като ментета заради отклонение в пробите и данни на етикетити горе-долу с около 1-2 от посочените на етикета градуси.това ли е причината, че са менте, защото съм чела, че в Америка закона разрешава такива отклонения.
14.
мнение
12.03.2011 20:27:33
1
3
може по образование да си психолог, но като гледам май нищо не схващаш-четири лаборатории със сходни резултати за едни и същи напитки па на психологията здраве и кажи
13.
Вашето име
12.03.2011 19:56:00
0
1
Гледам датата над статията и не вярвам на очите си! Едва ли сте чак толкова информирани, че да знаете какво ще се случи на 24.03.11 г., при положение, че днес сме 12.03.11 г.!
12.
Hristo
11.03.2011 16:50:52
2
9
По образование съм завършил психология. От гледания клип в лабораторията, химичката на която е подписа да сподяля, че лъже. Направи 8 грешки при изказването си, 4 жеста на тялото и през цялото време беше притеснена. 100% съм убеден, че лъже. Даже и подкуп е взела за да удостовири партидата, за да се пусне за продажба в търговската мрежа. Благодаря
11.
кукуригу
09.03.2011 17:32:27
3
2
Само ни дразните с такива разкрития.
Много ми е готино да знам колко МегаЯвно винпромите ни цакат с пръцока.
10.
Баба Меца
06.03.2011 15:27:47
3
9
Моля всички замесени в този скадал да си го преместят в другия крачол !
9.
кисело е гроздето
28.02.2011 22:27:09
5
2
и на търговище и на карнобат и на поморие напитките са тествани в същите лаборатории и няма отклонение в градусите
8.
кисело е гроздето
28.02.2011 22:27:09
3
4
и на търговище и на карнобат и на поморие напитките са тествани в същите лаборатории и няма отклонение в градусите
7.
ПОРЪЧКОВ материал
25.02.2011 17:43:52
8
2
А бе хора ясно е като бял ден, защо само Пещера, каде са Карнобат, Търговище, Поморие, .Кои ви го поръчва?
6.
Никой
25.02.2011 15:37:29
2
4
И кво стана-НИЩО.
Иначе перфектен метериал.Най ми хареса на гишето в митницата.10 мин смут.НЕ 10 мин СТРАХ,че пипнат бутиките и ,о ужас,ще ни уволнят.Само така.
5.
Заблуден потребител
25.02.2011 14:48:24
0
12
Чудя се какво се случва с обикновения потребител ако ЛИПВА сигнал и последващи действия от страна на разбиращи от работата си журналисти...и въобще има ли компетентни държавни органи, които освен да налагат смешни глобички на недобросъвестни производители, печелещи на гърба на неинформирани купувачи, да предоставят своевременна информация на същите тези, даващи парите си хорица, очакващи да си купят от големите търговски вериги, освен продукт, и качество. Знаем ли какво пием, с какво се храним и трябва ли да разчитаме само на журналистите (за което им благодарим сърдечно) да извоюват, с риск за самите себе си, справедлива пазарна конкуренция без измами, без обикновения потребител да си "плаща" за това, че си плаща? Благодаря на разследващите!
4.
zoro
25.02.2011 13:20:06
1
8
ей са станахме на кълбета
3.
ВКР
25.02.2011 11:28:54
7
3
Не е възможно шефът на бургаската митница Валери Стефанов да си сложи главата на дръвника - сега не го виждам какво ще го направят, ако всичко написано и показано е вярно,и защо другите медии нищо не казват по това с Пещерска гроздова, тука има нещо гнило хора!!!!
2.
Читател
25.02.2011 11:05:34
1
10
Петя, май въобще не си разбрала за какво става въпрос в разследващия материал...иначе поздравления за авторката-Катя за сетен път доказа ,че е страхотен журналист!
1.
Петя
24.02.2011 21:35:25
2
7
Браво Катя,поздравявам те за репортажа. Тези митничари много ги е страх за топлите им места.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже
Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори