×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Забравете за 10-те хиляди крачки: Ето колко трябва да вървите всеки ден


15 Юли 2021, Четвъртък, 21:19 ч.
Автор: Флагман.бг

Специалисти разбиват мита за количеството стъпки на ден

Чували ли сте твърдението, че всеки ден трябва да правите по 10 хиляди крачки, за да поддържате здравето си в оптимална форма и да отслабвате? Най-вероятно често проверявате телефона си или смарт часовника, за да видите дали сте достигнали това число и се притеснявате, когато видите по-малко от желаното. Случвало ли ви се е да обикаляте дома си в продължение на няколко минути, защото са ви оставали само 50-60 стъпки до 10-те хиляди?

Е, това всъщност не е необходимо, защото числото 10 000 не е магическо. Експерти казват, че то не показва точното количество на стъпки, които са ви нужни за перфектно здраве и тяло. Оказва се, че то е измислено с маркетингова цел и бързо се разпространява от уста на уста, превръщайки се в норматив за всеки от нас.

Макар че ходенето със сигурност е полезно за организма, експерти твърдят, че 7000-8000 крачки на ден са целта, към която трябва да се придържате.

10 000 крачки на ден – просто маркетингов слоган
Даниел Либерман е палеоантрополог от Харвард, който изучава еволюцията на упражненията. Според него, идеята за 10-те хиляди крачки на ден идва от закачлива реклама в Япония, която е пусната през 60-те години на миналия век. Тогава компанията Yamasa Tokei – създател на първия крачкомер, наименува изобретението си Manpo-kei, което в превод означава „измерване на 10 000 крачки“.

Твърдят, че името било запомнящо се и звучало добре. И стратегията проработва. Компанията продава продукта си, а името се превръща в измервателна единица за здравословно състояние.

Либерман казва, че има няколко фактора, поради които 10 000 крачки на ден се е превърнало в мантра за целия свят. Това е лесно число за запомняне, а толкова дълго ходене винаги е свързано и с положителни ефекти за здравето. Разходките също така са достъпни за всеки от нас, не изискват допълнително оборудване, скъпи дрехи или обувки и могат да бъдат правени по всяко време и навсякъде.

„Всички ние имаме дълбоки фундаментални инстинкти за избягване на ненужна дейност, така че се нуждаем от тези побутвания, които ще ни помогнат да започнем с нещо“, казва Либерман пред Insider. Все пак той е категоричен, че не е нужно да преследвате 10-те хиляди крачки всеки ден.

Проучване от 2019 година, направено върху по-възрастни жени, установило, че тези, които правили по 4400 стъпки на ден, имат по-ниски нива на смъртност в продължение на четири години проследяване, отколкото тези, които са ходили по-малко. Намаляването на риска от ранна смърт обаче достига максималното си ниво около 7500 крачки на ден и изследователите не откриват допълнителни ползи от 10-те хиляди.

По същия начин проучване от 2020 година установило, че правенето на 8000 до 12 000 крачки на ден е свързано с по-нисък риск от смърт по каквато и да е здравословна причина, в сравнение с 4000 стъпки на ден. Заедно тези изследвания показват, че движението може да е от полза за вашето здраве, независимо дали сте стигнали 10-те хиляди крачки или не.

Помага ли ходенето за отслабване?
Има някои доказателства, че хората, които правят по 10 000 крачки на ден, са склонни да отслабнат по-бързо отколкото тези, които правят само по 3500 дневно. Изглежда съвсем логично, че добавянето на още известно изминато разстояние би помогнало, благодарение на допълнителните калории, които изгаряте.

Но нови изследвания показват, че това може да не е точно така.

Херман Понцер – еволюционен биолог – събрал данни, показващи, че хората, които извървяват километри всеки ден, изгарят почти същия брой калории като тези със заседнал начин на живот. Неговата теория е, че с течение на времето тялото компенсира допълнителната енергия, която изгаряте чрез упражнения, като започва да изпраща повече сигнали за глад, за да ядете повече и да компенсирате загубата на енергия.

Въпреки че тази теория е донякъде противоречива и изисква повече изследвания, тя предполага, че връзката между ходенето и загубата на тегло не е толкова ясна, колкото хората си мислят. Така че 10-те хиляди крачки на ден не е точно определено правило за влизане във форма, а по-скоро за поддържане на оптимално здраве.

Ако искате да отслабнете, ходенето няма да ви навреди, но промяната в диетата е от ключово значение.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


1
Коментара
Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
1
Коментара по темата
1.
Касабов - учител по Физ Въз от Механото
16.07.2021 10:19:09
0
2
10 хил. крачки, които мерят съвременните тракери са малко като разстояние. Общо казано това са около 4-5км разстояние. Това е нищо за физически активни хора. Виж за възрастните е добре и по 2000 крачки да минават, за да имат някаква активност, защото при обездвижване мускулите атрофират и нещата отиват на зле
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори