×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Политическото ръководство на МВР застава зад исканията на служителите за по-високи заплати
  • В навечерието на 24 май президентът награди шестима изтъкнати български учени
  • Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската
  • Иззеха близо 40 000 къса контрабандни цигари на „Капитан Андреево“
  • Ню Йорк въведе извънредно положение поради недостиг на бебешки храни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С този темп на развитие до 10 години регион Бургас ще изпревари София


С този темп на развитие до 10 години регион Бургас ще изпревари София
Деница Николова е най-подготвеният ни експерт по разпределянето на европейските средства и е в бургаската листа на ГЕРБ-СДС
08 Юли 2021, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, Снимки: Флагман.БГ

Във втората част от разговора ни с Деница Николова, чиято професионална биография не се нуждае от представяне, говорим  за личните й срещи с хората и липсата на дебат по най-важните за държавата въпроси

- Г-жо Николова, в първата част от разговора ни Вие отчетохте основното, което е направено с Вашето участие при разпределянето на средствата от еврофондовете в МРРБ за развитието на Бургаския регион. Но при срещите Ви с хората, имате ли усещане, че оценяват новата жизнена среда, изказват ли задоволство? 

- Трудно е да стигнем до хората, когато говорим в глобален мащаб. Всеки се интересува от личното си благосъстояние, от това как може неговата тясна микросреда да бъде подобрена. Много често ми задават практични въпроси – кога ще бъде саниран блокът ми, кога ще бъде повишена пенсията ми? Това са важни неща за хората и в немалка степен ние можем да дадем ясни послания и отговори, защото в управленската ни програма за бъдещето са заложени и мерките за санирането на блоковете, които ще бъдат разширени и за еднофамилни сгради, както и разбира се да подобрим живота на възрастните хора, като повишаваме плавно, солидарно и справедливо възможностите за увеличаване на пенсиите. 

- Темата с ниските пенсии има измерения на цялостна народопсихология и всяка партия злоупотребява с неизпълними обещания по време на избори. От друга страна пенсионерът е най-дисциплинираният гласоподавател. Важен е. Мярката с 50 лв. добавка месечно няма как да продължи без ясен нормативен регламент. Какво ще направи ГЕРБ, ако сформира правителство?

- Имаме заложен приоритет, в рамките на който да постигнем нов модел на преизчисление на пенсиите. Това е акцент, който под една или друга форма буди дискусии, включително между политическите партии. Казусът е да увеличим ли минималната пенсия. Тогава обаче се получава неравнопоставеност – немалко хора са работили цял живот и са плащали осигуровки, те ще бъдат ощетени. Другият вариант е да се създаде изцяло нов начин, по който да се калкулира размерът на пенсиите, за да може всеки справедливо да получи пенсия в зависимост от това, което е внасял през годините в хазната на държавата. 

Деница Николова заслужава подкрепата на Бургас, ето какво тя даде, за да се развие регионът

- Реалистични ли са пенсионните реформи, които бяха предлагани бурно в краткото 45-то НС?

С кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС в село Дебелт при откриването онзи ден на реконструираното  читалище „Светлина” по проект, финансиран от трансграничната програма 

- Трябва широка дискусия. Това, с което се сблъскахме в последното НС, беше съвкупна прибързаност от проекти, представени от нашите опоненти от гледна точка на модели за осъществяавне на пенсионни реформи и нови модели за изчисления. Всичко това обаче трябва да бъде пречупено през призмата на бюджета. Не можем да разходваме повече от това, което произвеждаме и това трябва да е ясен принцип на всеки. 

- Най-важната задача пред ГЕРБ, ако продължи да управлява през идните 4 години?

- Имаме желание да влезем в еврозоната. Това е много сериозен приоритет за ГЕРБ, в случай, че продължим да управляваме страната. 

- Липсва реален политически сблъсък в този вот, факт е, че опонентите Ви нямат експерт с толкова опит в областта на управление на еврофондове по важни оперативни програми, за да се получи смислена дискусия и да се очертаят най-добрите политики, идеи, да покажете Ваши постижения. Впрочем в хода на предизборната кампания получихте ли покана за публичен дебат?

- Лично аз не и това, което виждам досега, е, че всички опоненти не желаят да влязат в дебат, има липса на техни програми, които да могат да отговорят на нашите акценти, а те са много ясни, с много ясна визия за бъдещето. Много ни се искаше да можем наистина да покажем с какво нашата програма е по-добра от всички останали, но за съжаление нямаме и програми, с които да сравняваме. Особено предвид това, че става въпрос за нова политическа сила, която сега набира скорост и би следвало да даде своята визия за приоритетите и бъдещето в следващите 4 години. Въпреки всичко се опитваме в максимална степен да сме близо до хората. Кампанията ни този път е насочена към лични срещи и да говорим за важните за тях дори микротеми, да се опитаме да ги обясним през призмата на националната политика. Не трябва да забравяме, че това са национални избори. Те са свързани не с микросредата, а с това как да управляваме една държава. Това не може да се постигне на микрониво, а трябва да се случи на макрониво. Не е лесно, защото посланията трудно могат да бъдат пречупени, включително и терминологията трябва да бъде представена на хората по начин, по който да могат те да я разберат. Но аз смятам, че посоката, в която сме тръгнали, е позитивното ни желание да помагаме. Това дава реален резултат. 

Когато заслужаваш - посрещането е с пита и мед

- Необходим ли Ви е преференциален вот? Вие сте трета в листата, от гражданската квота, като водачът Любен Дилов-син. Притеснявате ли се, че Вашата експертиза, от която партията Ви се нуждае, може да бъде пренебрегната, ако местен кандидат от задна позиция успее да събере около 3 500-3 900 лични гласа?

- Всеки работи за преференциален вот. Изборният кодекс е така направен, че фокусът да е върху личността. Надявам се хората да ме възприемат позитивно дори не толкова заради факта, че работя с евросредствата, но и като човек, който може да помогне немалко за развитието на Бургас. През годините винаги съм била в помощ на всички, защото съм работила с всички общини на територията на страната и с всички сме преминавали през немалко предизвикателства, за да можем да стигнем до края на всеки проект. Факт е, че именно през МРРБ се реализираха най-добрите инвестиции. Факт е, че има много неща, които могат да бъдат подобрени. Въпреки всичко и особено за Бургас, смятам, че промяната е много видима. Хората тук живеят в едни от най-добрите условия за живот в България, дори сравнение с много цивилизовани градове по света. Ако трябва да сравняваме европейски град с Бургас категорично бих казала, че тук е по-добро място за живеене и аз бих се върнала тук, а не някъде другаде. Разбира се, трябва да работим изключително много за подобяването на стандарта.

- Казвате „бих се върнала“. Какво Ви свързва с Бургас?

- Брат ми от около 20 години живее в Бургас. Познавам добре този изключително красив и развит град. Цялата професионална работа на брат ми е свързана с този град. Затова винаги казвам, че се връщам, защото много често се налага да идвам по семейни дела. Ако бях в Европа, приемайки покана за работа, аз бих се върнала в Бургас. Не бих стояла там, бих живяла тук. Средата е по-подходяща – за образование и за личностно развитие, за отглеждане на деца. Разбира се, пак казвам – с условността, че трябва да работим за подобряване на стандарта, което означава повишаване на доходите. Това ще изтласка Бургас към развитите региони, към което аз се стремя.

- На кое място класирате Бургас сред развитите региони на България?

- В България имаме само един регион, който догонва по развитие Европа и това е столицата София. Аз смятам обаче, че Бургас е с добри възможности и потенциалн да го надмине. Да, да надмине София. Това трудно ще се случи за 4 години, но смятам, че за 10 години с тези темпове, е постижимо. Тук и предпоставките са по-добри. И от гледна точка на развитие на морското пространство и морски транспортни коридори. Има много потенциал, който до момента е неоползотворен. Смятам, че към това трябва да насочим нашите усилия. Аз съм кандидат за народен представител от Област Бургас и категорично мисля за Бургас повече отколкото за тези други два региона, които споменавате. Ще бъда отговорна за тези думи, те ще останат написани и бих искала след години да дам отчет на моите избиратели.

- Правите облог. Утре ще бъдете отново народен представител, ще е добре да влезете и в управлението на държавата, защото ние няма да забравим, че сте била народен представител от Бургас и ще разчитаме на Вас. Но сега кажете какви са Вашите надежди за 11 юли. На какво разчитате?

И когато трябва - да дадеш личен пример 

- Аз разчитам на това, че хората ще подходят с мисъл към избора си. Стихийното даване на вот не е най-доброто. Отричането на нещо само защото е било - не е добро. Виждали сме го назад във времето. Затова смятам, че хората най-вече разумно трябва да подходят към вота и да отидат да гласуват – това е по-важното. Защото утре същите тези хора ще изискват народните представители да работят за тях. Ако ние не направим така, че да включим в представителността на НС хора, които са важни за Бургас и могат да допринесат за развитието му, тогава трудно ще можем да поискаме и нещо повече.

- Вашата препоръка към хората е да огледат хубаво имената в листите и тогава да определят за кого да дадат гласа си?

- Смятам, че човек трябва да бъде информиран за този, за когото гласува, особено когато дава преференциален вот. Трябва да се води от това с каква експертиза разполага човекът и доколкото той наистина може да свърши нещо полезно за региона, а не стихийно да се подхожда към вота. Затова водя и този открит разговор, надявайки се на тези, които четат и искат да направят информиран избор. 
 


В категории: Бургас , Избори 2021


България Всички новини
Проф. Христова: Съмнение за първи случай на дете с острия хепатит у нас Проф. Христова: Съмнение за първи случай на дете с острия хепатит у нас Според нея няма случаи на маймунска шарка в България, но е много вероятно да се появят Пенсионерка "олекна" с 50 бона, крила ги в кофа Пенсионерка "олекна" с 50 бона, крила ги в кофа Отсъствала от дома си за ден Сарафово празнува този уикенд, ще има богата програма, а в събота на сцената ще излезе Тони Димитрова Сарафово празнува този уикенд, ще има богата програма, а в събота на сцената ще излезе Тони Димитрова Кметът Димитър Николов в аванс пожелава на жителите на квартала да бъдат здрави, да посрещнат и изпратят един успешен летен сезон, да са горди със своя град и квартал Синоптичка шашна абитуриентите с прогноза за 24 май Синоптичка шашна абитуриентите с прогноза за 24 май Ще има валежи, няма да са повсеместни, каза Анастасия Кирилова   Радев не казва ще свика ли КСНС: Първо трябва да чуя премиера Радев не казва ще свика ли КСНС: Първо трябва да чуя премиера Ако диалогът в управляващата коалиция е нарушен, трябва ясно да се каже какви са причините, обясни президентът Какво ще се случи с култовото предаване "Мармалад" Какво ще се случи с култовото предаване "Мармалад" Предаването на брюнетката е спряно през март, но само за няколко месеца Девственицата от "Ергенът" съобщи голяма новина Девственицата от "Ергенът" съобщи голяма новина Тя се похвали в youtube канала си   Изхвърлили Виктория Капитонова от Инстаграм заради измама Изхвърлили Виктория Капитонова от Инстаграм заради измама Става въпрос за „риатуалите за пари”, които Виктория се опитва да пробутва на наивници срещу заплащане В навечерието на 24 май: Над 700 студенти учат педагогика и филология в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ В навечерието на 24 май: Над 700 студенти учат педагогика и филология в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ На разположение на студентите и докторантите е специализираната библиотека на Факултета и тази на Университета с над 300 000 тома Абсурд! Мъж стана рекордьор по пътни глоби и осъди ОДМВР-Варна Абсурд! Мъж стана рекордьор по пътни глоби и осъди ОДМВР-Варна  В продължение на 14 години Николай Тодоров е подложен на тормоз, фишовете не за негови нарушения 
Италия с план за края на войната - автономия на Крим и Донбас... Италия с план за края на войната - автономия на Крим и Донбас... Предлага се и прекратяването на санкциите срещу Русия   Руски публицист: Толкова сме зле, че и България ще ни превземе Руски публицист: Толкова сме зле, че и България ще ни превземе Това победоносие на Путин излезе по-скъпо от всички войни, които е водила Русия от XV век насам, смята Александър Невзоров Експерти: Войната в Украйна ще продължи поне до края на годината Експерти: Войната в Украйна ще продължи поне до края на годината Следващата стъпка ще е десант и блокада на Одеса, прогнозира бившият военен министър Ангел Найденов Задава ли се пандемия от маймунска шарка? Ваксината ни пази на 85% Задава ли се пандемия от маймунска шарка? Ваксината ни пази на 85% Голяма част от инфектиралите са хомосексуални мъже, каза вирусологът проф. Радостина Александрова 2500 лидери и експерти на Световният икономически форум в Давос 2500 лидери и експерти на Световният икономически форум в Давос Очертават насоките за развитието на света за поне година напред Голям горски пожар в Тексас, изпепелени са над 50 къщи Голям горски пожар в Тексас, изпепелени са над 50 къщи Изгорели са повече от 28 квадратни километра гори Байдън: Всички трябва да се тревожат за маймунската шарка Байдън: Всички трябва да се тревожат за маймунската шарка Болестта е разпространена в 12 държави Русия засилва атаките в Донбас, Северодонецк щурмуван от 4 посоки Русия засилва атаките в Донбас, Северодонецк щурмуван от 4 посоки  Въпреки офанзивата Киев изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва Най-купуваният смартфон от началото на годината Най-купуваният смартфон от началото на годината iPhone 13 на Apple е топ предпочитание през първото тримесечие на 2022 г., информира анализаторът на IDC Франсиско Джеронимо Англия се запасява с ваксини заради маймунската шарка Англия се запасява с ваксини заради маймунската шарка Според СЗО заболяването протича по-тежко при децата
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт В НЕК са се окопали хора на ГЕРБ и ДПС, а повредата в ПАВЕЦ "Чаира" е за 2 милиарда
Виц на деня Виц на деня Не ме е страх от тероризъм!
Вече пет години съм женен.
Виц на деня Виц на деня - Кога ще ми върнете парите?
- Не знаех, че сте толкова любопитен.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Самота - това е когато ти се иска да отговориш на спам писмата.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори