×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия ще снабди Беларус с ракетни системи „Искандер-М“
  • Неделята ще бъде дъждовна в част от страната, жълт код за опасно време в 9 области
  • 26 юни отбелязваме Световния ден за борба със злоупотребата и трафика на наркотици
  • 240 са новите случаи на COVID-19 у нас при направени 1974 теста през последното денонощие
  • Силни бури удариха цяла Сърбия - порои в Нови Сад и Белград
  • Лидерите на Г-7 бяха посрещнати от 4 000 еко протестиращи в Мюнхен
  • Кола се вряза в пешеходци в Бруклин, има загинал и ранени
  • Започна балотажът на изборите за членове на ВСС
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Деница Николова заслужава подкрепата на Бургас, ето какво тя даде, за да се развие регионът


Деница Николова заслужава подкрепата на Бургас, ето какво тя даде, за да се развие регионът
За общините, бизнеса и неправителствения сектор името й е символ за висока експертиза при управление на еврофондовете в МРРБ
30 Юни 2021, Сряда, 21:50 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, Снимки: Светлозария КИДЕРОВА и личен архив

Кандидат-депутатът от  ГЕРБ-СДС гостува на Флагман, за да чуем наживо един от най-компетентните служители на държавата през последните 15 години

-Г-жо Николова,  за журналистическия екип на Флагман.БГ е чест да ни гостувате в редакцията, защото сме наясно колко свършихте за България през последните години в качеството Ви на най-компетентния човек, на когото са поверени за управление милиарди левове от европейските фондове.  Малко известен факт е, че новият облик на Бургас се дължи в много голяма степен на Вас. Като начало на този разговор бихме искали да знаем с какво се занимавахте преди да Ви поверят най-отговорната част в министерството на регионалното развитие и благоустройството? 

Коя е Деница Николова, която от десетилетие променя облика на Бургас

-Зад моя професионален опит стоят 25 години, в които наистина съм полагала неимоверни усилия за развитието не само на себе си като личност,  но и на потенциала в областта, в която съм работила. Работя в областта на еврофондовете и най-вече по отношение на развитие на инфраструктурата, но в предходен етап, над 10 години, имам трудов стаж и опит в частната сфера, свързан с търговия и международни отношения. Представлях една от най-големите български фармацевтични фирми в чужбина. Имам достатъчно професионален опит, който винаги ми е помагал в работата, в която съм насочила своите усилия в последните 15 години. Може би това е и причината една скучна на пръв поглед работа, свързана с администрация, бюрокрация и различни типове чиновнически дейности,  да бъде облечена в много динамика.

-Кога и кой ви откри за политиката, да си зам.министър в едно от най-тежките, но и най-работещо министерство, трябва наистина да имаш качества?

-Всъщност всичко се случи бързо и случайно. Работех за Министерството на финансите – в „Контролна среда на европейските средства”, в  етапа,  в който отчитахме тези средства към Европейската комисия. Това беше в годините 2006-2009 г. След това, при смяната на правителствата и идването на първото правителство на ГЕРБ, кандидатствах в конкурс за главен директор в дирекцията, която се занимаваше с регионалната програма и европейските средства към България. Участвах в конкурса по стандартен принцип и при високи критерии. Имах възможността и щастието да работя в първото правителство на ГЕРБ с много силни личности. Бях и при управлението на г-н  Росен Плевнелиев, и при г-жа Лиляна Павлова. По време на служебни правителства също съм встъпвала в тази дейност. Бих добавила, че съм се срещала  с изключително ерудирани и авторитетни хора, които са ми помагали да надграждам и себе си, но и да работим във важната посока – развитието на България.

-От около десетина  години произнасянето на Вашето име в общините, бизнеса, неправителствения сектор,  означаваше поток от финансови средства, идващи от еврофондове. Струва ми се, че бяхте най-значимата фигура в сянка, в правителството. За колко милиарда лева ставаше въпрос през последните четири години?

-Само по линията на програмния период  2014-2020 г. разпределихме в Регионалното министерство ресурс от над 4 млрд. лв. Министерството се занимава не само с голямата оперативна програма „Регионално развитие“, но и с 12 по-малки програми, свързани с трансгранично и транснационално сътрудничество. Това са така наречените проекти, които се осъществяват между държави, а не само в посока национално ниво на развитие. Общо 12-те програми плюс ОПРР  са с ресурс над 4 млрд. лв., които в немалка степен вече са в процес на приключване от гледна точка на изпълнени проекти и реализирани идеи, които са променили облика на България. 

Училище, благоустроено по проект от мерките за енергийна ефективност 

-Мисля, че в Бургаска област от тези 13 програми влязоха десетки милиони левове. Бихте ли посочили знакови обекти, за реализацията на които кметовете трябва да благодарят. 

- Всеки бургазлия вижда как за последните 10 години се промени градът. В последния период изпълнявахме ремонта на Културен дом „НХК“ и продължаваме развитие на проектите на Аква Калиде и  на Ченгене скеле. Това са знакови проекти,  надграждат осъществената градска среда като Морската градина, Морското казино, които в предходен етап осъществихме като основа, за да можем да продължим развитието на града. Разбира се, това важи и цялостно за област Бургас, защото ние осъществяваме нашите инвестиции в целия регион. В областта също сме развили немалко проекти. Например край с. Дебелт бе изграден археологически  музей, пазещ тракийското наследство.  Отделно от това се работи по  програмата за енергийна ефективност на сградите – санирането също е елемент на финансиране от МРРБ. Нашите усилия оттук нататък обаче са в много по-различна посока откъм планове за развитие. 

- Смятате,  че в региона има още какво да се дострои, разшири, възстанови. Хората виждат този разцвет на градската среда, но местната администрация тук се стреми  да акцентира върху образованието и преодоляването на демографската катастрофа.

- На територията на Област Бургас е много важно да повишим стандарта на живот, за да може тези ваши надежди да станат факт. Нужно е да привлечем инвестиции от гледна точка на бизнес среда и сектори в икономиката, които да имат по-сериозна добавена стойност, за да допринасят за увеличаване на заплатите. Това може да се случи, когато развием и индустриалните зони и е акцент на програмата на ГЕРБ в следващия мандат на управление, ако имаме възможност да съставим такъв, разбира се. Трябва да продължим да развиваме свързаността между населените места. Например пътят до Малко Търново, до Айтос – освен четирилентов достъп да има и велоалея. Това ще допринесе  за покачване качеството на живот, но и ще се развие туризмът. Да дадем възможност на инвестициите да се разпределят равномерно на територията на областта, а не да се концентрират само в Бургас.
И тук ще отоворя конкретно на въпроса ви - важно е да говорим и за социалните политики, където  основната част от акценти на правителството е да помогнем на младите хора да се завърнат в България. А това може да стане само, ако им предложим атрактивни условия. В нашата програма сме заложили мерки, които са свързани със стимулиране на работодателите да наемат млади хора, които току-що са завършили чуждите университети и имащи желание да се завърнат тук на добри условия. Например идеята е да подпомогнем работодателите с осигуровки, а от друга страна да се гарантира добро възнаграждение за тези млади хора, които да могат да покажат своя опит от това, което са научили в чуждите университети и училища.

Откриване на спортна зала, построена  със евросредства по трансграничното сътрудничество с Македония 

- Общинската администрация на Бургас, по-точно кметът ни Димитър Николов   направи чудеса за осигуряване на перфектния сграден фонд за образование, вкл. и оборудването. Медицинският ни факултет подготвя вече две учебни години лекари, а не само специалисти с бакалавърска степен. Какво още може да се направи в областта на образованието и здравеопазването?

- Успоредно с инфраструктурата развиваме и здравните  и социалните услуги. За здравните услуги сме предвидили изграждането на университетска детска болница – изключително важна инвестиция и неслучайно Медицинският университет има филиал тук. Успоредно с изграждането на болницата е нужно да имаме осигурени и кадри, специалисти, има  специфични изисквания към персонала.  Всичко това са инвестиции, които са тясно обвързани с европейското финансиране. В немалка степен те са осигурени и чрез бъдещите програми, за да може максимално бързо да се осъществят  проектите. 

- За да е Бургас толкова напред в класациите за един от развитите  градове в Европа, значение има и морето ни, но замърсяването му започва да буди тревога сред местнте хора. Имате ли наблюдения на този процес и прогнозите налагат ли задействане на програми за почистването му? 

- Бургаска област е много близо до Турция, имаме работеща  важна програма – трансграничната. Нейният акцент до голяма степен е популяризирането на туризма в България, както и опазването на околната среда. В момента осъществяваме много важен проект, свързан с намаляването на замърсяването на Черно море, който се изпълнява именно с партньори от университет в Турция,  дава възможност да обменим не само опит в почистването на Черноморието, но и да изградим специфични лаборатории, които да изследват микропласмасите във водния басейн и да търсим възможноти за ответна реакция.  Много са акцентите, които можем да изтъкнем по линия на Бургас. Морското пространство е с неоползотворен потенциал. Това също е тема, която е заложена в приоритетите за бъдещото развитие на територията. 

Какво още е свършено в нашия регион с решаваща роля на зам.министъра на регионалното развитие и благоустройството, дали хората оценяват по достойнството подобрената градска среда, транспортната схема, туристическата атракция о.Св.Анастасия, новите възможности за комуникации, санирането на сградите и защо няма дебат между участниците в тези избори, очаквайте във втора част от разговора ни 
 


В категории: Бургас , Избори 2021


България Всички новини
Пандемия ли? Вижте какво става на Ибиса (СНИМКИ) Пандемия ли? Вижте какво става на Ибиса (СНИМКИ) „Можем да купонясваме без да носим маски! Чувстваме се свободни!“, коментират посетителите на най-големите клубове на острова Откъде идва култовото наименование „гларус“? Вижте историята Откъде идва култовото наименование „гларус“? Вижте историята От времената, когато истинските свалячи бяха общите работници в курортите Тревога: Цяла нощ издирват баба и внуче, отишли на почивка в Родопите Тревога: Цяла нощ издирват баба и внуче, отишли на почивка в Родопите Те са открити невредими след 15-часова акция Другарски съд: Крум Зарков с тежки думи за състоянието на БСП и Корнелия Нинова Другарски съд: Крум Зарков с тежки думи за състоянието на БСП и Корнелия Нинова Той поиска да бъде сменен лидерът Корнелия Нинова В Холандия администрацията била 25 000, а в България – 200 000, цели дирекции произвеждали мистика В Холандия администрацията била 25 000, а в България – 200 000, цели дирекции произвеждали мистика Това обяснява финансовият министър Асен Василев по време на спор в МС за съкращенията на чиновници Нов удар по джоба ни: Цената на сиренето и кашкавала расте Нов удар по джоба ни: Цената на сиренето и кашкавала расте Сред причините е по-скъпото мляко заради високата ставка на фуражите Плачков за Мариана Попова: Виновни сме, че много се обичаме Плачков за Мариана Попова: Виновни сме, че много се обичаме Аз съм мъж под чехъл, призна актьорът Улов на века: Вижте какъв звяр извади бизнесмен от язовир (СНИМКИ) Улов на века: Вижте какъв звяр извади бизнесмен от язовир (СНИМКИ) Въдицата му хвана сом, който тежи 30 кг Изнася ли България оръжия за Украйна Изнася ли България оръжия за Украйна Вижте позицията на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков от БСП Отцепникът Иво Атанасов: Ива Митева е наемник, днес е с ИТН, утре може да е с друга партия Отцепникът Иво Атанасов: Ива Митева е наемник, днес е с ИТН, утре може да е с друга партия Не съм напуснал ИТН, за да стана част от друг партиен проект или "Продължаваме промяната", обяви той
Мария Захарова - язвителният глас на руската дипломация Мария Захарова - язвителният глас на руската дипломация Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова безспорно е един от хората, които разбиха стереотипа за това какво е да си руски дипломат Знаете ли какво всъщност пушат актьорите във филмите? Знаете ли какво всъщност пушат актьорите във филмите? От края на 90-те години на миналия век почти не е палена цигара на снимачната площадка Виена отново е най-добрият град за живеене в света Виена отново е най-добрият град за живеене в света През 2018 и 2019 г. австрийската столица заемаше същата позиция в класацията, но през миналата година бе преценено, че качеството на живот в европейските градове е спаднало значително заради локдауните Джонсън възнамерява да остане на власт до средата на 30-те години Джонсън възнамерява да остане на власт до средата на 30-те години Ако плановете му се осъществят, това ще го превърне в най-дълго управлявалия лидер на страната от 200 години насам СЗО с много важна инфорация за маймунската шарка СЗО с много важна инфорация за маймунската шарка Тя не е глобална здравна криза на този етап Баща на 3 деца си направи ДНК тест и животът му се преобърна на 180 градуса Баща на 3 деца си направи ДНК тест и животът му се преобърна на 180 градуса Случаят на Чен предизвика бурна дискусия в мрежата, където хората разпънаха на кръст половинката му Заради сушата: В Милано спират водата за фонтаните и декоративните чешми Заради сушата: В Милано спират водата за фонтаните и декоративните чешми В града температурите са 30 градуса и се очаква нова гореща вълна Замесиха Принц Чарлз в скандал за дарение от 1 милион евро Замесиха Принц Чарлз в скандал за дарение от 1 милион евро Твърди се, че е приел куфар от катарски шейх Експлозии разтърсиха Киев, ударен е жилищен комплекс до центъра Експлозии разтърсиха Киев, ударен е жилищен комплекс до центъра Тече евакуация на хората Кървава касапница в Бруклин: Кола се вряза в пешеходци, има загинал и много ранени Кървава касапница в Бруклин: Кола се вряза в пешеходци, има загинал и много ранени Шофьорът се опитвал да избяга от полицията
Кирил ПЕТКОВ Кирил ПЕТКОВ Няма да се махна от пътя на задкулисните играчи Виц на деня Виц на деня Той, на смъртен одър. С последни сили към жена си:
- Софче, ще изпълниш ли последната ми воля?
- Разбира се, любими мой!
- Като си отида, искам да се омъжиш за Ганчо...
- Ама... ама, аз мислех, че ти ужасно го ненавиждаш.
- Ненавиждам го, не, ами, чак до червата си го мразя!
Виц на деня Виц на деня - Съседке, да имаш крив макарон?
- За какво ти е?
- Ами жена ми каза, че ще видя с*кс през крив макарон.
- Ааа, влизай, влизай. Все ще намерим някой.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако човек хапе ръката, която го храни, значи лиже подметката, която го рита!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори