×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

МБАЛ „Бургасмед“ има пълния потенциал да развие онкогинекология в АГ отделението си


МБАЛ „Бургасмед“ има пълния потенциал да развие онкогинекология в АГ отделението си
Представителите на нежния пол трябва да знаят, че няма нищо срамно в профилактичните прегледи, казва д-р Бюлент Теккели, който от 2 месеца работи в болницата в жк „Меден рудник“
10 Юли 2021, Събота, 07:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ снимка: Авторът

Жените редовно трябва да ходят на профилактични гинекологични прегледи, съветва д-р Бюлент Теккели, който отскоро е част от екипа на проспериращата болница

 

Д-р Бюлент Теккели е на 46 години. Той е роден в Хаково и е завършил медицина в Пловдив, където взима специалността си – „Акушер-гинеколог“. През 18-те си години практика е работил в редица здравни заведения, а около 2 месеца и половина е част от екипа на МБАЛ „Бургасмед“. Споделя, че е избрал именно това лечебно заведение, защото от основаването му досега е чувал само положителни отзиви от него в лекарските среди. Д-р Теккели е изключително приветлив човек, който очевидно работи на принципа по-малко говорене, повече действие и това си личи от работата му. Срещаме се с него в кабинета му в МБАЛ „Бургасмед“, за да поговорим за дейността му там, за това как се е сработил с екипа и разбира се, за да даде на жените важни съвети за тяхното здраве.

-Д-р Теккели, отскоро сте в екипа на Отделението по акушер-гинекология в МБАЛ „Бургасмед“. Как ви приеха тук колегите и успяхте ли вече да се сработите с тях?

-Екипът от специалисти тук е превъзходен. Сработихме се с тях още в първата седмица и вече се разбираме много добре.

-С какво бихте могъл вие да допринесете за развитието на отделенито?

-Аз специализирам онкогинекология и смятам, че мога да съм полезен именно с това. Тук не работят по тази специалност и съм убеден, че мога да помогна за това и в „Бургасмед“ скоро да помагаме на пациенти, страдащи от онкологични заболявания. Три години съм бил началник на „Онкогинекологията“ в Пловдив, след това станах началник отделението в Първа градска болница – 3 години и половина и с този опит съм убеден, че и тук можем да постигнем много.

-Тоест Вие категорично виждате възможност в МБАЛ „Бургасмед“ да развие онкогинекология?

-Абсолютно! Тук базата е много добра. В онкогинекологията ми е силата и извършвам всички операции. Ориентирах се в тази специалност още от началото, но имах много добри ментори, които ми представиха професията по такъв начин, че бързо да я заобичам. Учили са ме д-р Ангелов, д-р Кръстев, д-р Йончев, д-р Димитрова, проф. Милчев и проф. Пехливанов, д-р Дренски и  д-р Христамян. Искам да използвам този момент да им благодаря.

-Какви са най-често срещаните заболявания в онкогинекологията, които вие третирате успешно?

-Карцином на шийката на матката, карцином на матката, карцином на яйчника, карцином на вулвата. Основно са тези. Операциите в повечето пъти се налага да са отворени, но има опция да се извършват лапороскопски, но това е само когато се открият в много начален стадий – например първи стадий. Така например в САЩ вече е прието, че преживяемостта при лапороскопската хирургия не е по-голяма от тази при откритата. Дори обратното – при отворената хирургия лекарят има много по-добър поглед върху пациента и състоянието му.

-Да поговорим за превенцията. Какво бихте препоръчали на жените, за да не се стига до такова състояние?

-Редовно да ходят на гинекологичен преглед! След като една жена премине 35-40-годишна възраст два пъти в годината през 6 месеца да ходи на цитонамаска. За по-младите в годината един път е стандартна подобна процедура. Тези заболявания, ако се хванат в начален стадий, изходът е много добър. За съжаление много малко жени ходят на цитонамаска...

-Как можете да обясните това? От страх или от невежество не го правят?

-Не бих казал, че е страх. По-скоро се притесняват. От какво? И те трудно могат да отговорят. „Срам ме е!“. Но защо? Вярно е, че прегледът не е от най-приятните, каквото и да си говорим, но ако не се извършва... Редовно при мен идват жени в трети и четвърти стадий, когато вече буквално няма какво да се направи и това е много тъжно. В контраст, въпреки че прегледът е неприятен, ако се ходи редовно, болестта се открива много лесно и съответно онкозаболяванията при жените ще паднат драстично.

-Да поговорим малко за бременните жени. Лятото настъпи и с него дойдоха жегите. Ще става и по-зле в идните седмици. Какво бихте препоръчали на жените, които са бременни.

-Колкото по-малко лекарства приемат, толкова по-добре. Най-важното е здравословното хранене и повече течности през лятото. За съжаление много от бременните жени в наши дни избягват да ходят на консултации, колкото и странно да звучи.

-Каква е препоръката Ви в това отношение? Колко често трябва да посещават лекар бременните жени?

-В месеца един път е добра практика. Има и нещо друго, че отскоро се забелязва една неприятна тенденция при младите родилки да искат всеки път, когато ходят на преглед да минават и през ехограф. Хубаво е през целия период на бременността на такъв тип преглед да се ходи 3, максимум 4 пъти.

-Профилактиката срещу тези онкозаболявания, които вие лекувате, със сигурност оказва огромно влияние върху репрудуктивната способност на жените.

-Определено. Жените, които искат да имат деца, трябва да ходят редовно на преглед. Има изключително много заболявания, които могат да се избегнат, ако правят само това и по този начин могат да се спасят от огромни проблеми в бъдещето. Огромна част от тези заболявания, хванати рано, могат да се преминат изключително лесно, а операциите са безопасни за репродуктивната система.

-Има ли усложнения след подобни процедури при последващо раждане?

-Разбира се. Задължително впоследствие се налага секцио. При операция на шийката на матката се реже част от нея и след това се зашива. Това създава проблем впоследствие – при самото раждане може да се разкъса тъкънта.

-Коронавирусът как повлия на вашата работа и на отношението между пациент и лекар?

-Хората се уплашиха да идват на лекар, защото бяха на мнение, че ако отидат в болница възможността да се заразят е по-голяма. За щастие този период вече отминава, но в продължение на 6-7 месеца от старта на пандемията действително ситуацията беше много обезпокоителна.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 0
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 0
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 2
България Всички новини
И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори