×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сговорна дружина планина... почиства: Над 10 маршрута в Странджа или общо 70 км вече са достъпни за туристи


Сговорна дружина планина... почиства: Над 10 маршрута в Странджа или общо 70 км вече са достъпни за туристи
Любители на природата от цяла България се обединиха за най-мистичната планина у нас
30 Юни 2021, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Инициативата отново е на бургаското туристическо дружество "Насам-Натам"

Любители на природата от цяла България отново се обединиха за Странджа и я направиха привлекателна и достъпна за туристи. Инициативата е част от мащабна акция и се организира за втори път в рамките на месец от бургаското туристическо дружество „Насам-Натам“ и Планиландия. Този път тя бе в рамките на четири дни, за да може повече хора да се включат. И така – от четвъртък до неделя над 30 души преобразиха маршрути в най-мистичната планина.

Всъщност всички тези екопътеки са създадени отдавна, но и не са поддържани от години. Голяма част от тях дори не са известни на обикновения турист. След акция живущите тук или гостите на региона ще могат да си разнообразят дните сред невероятната природа на Странджа.

Доброволци преобразиха недостъпни маршрути в Странджа

„За няколко дни с помощта на тези хора успяхме да променим облика на немалко пътеки в Странджа. Сърдечно благодаря на всички тях. Включиха се от софийското ТД „Планинари МАШИНИ“, бургаската група от ТД „Здравец“, доброволци от София, Пловдив, Варна, Бургас, Казанлък“, каза пред Флагман.бг председателят на УС на ТД „Насам-Натам“ Димо Колев. 

Ето и какво е свършено по време на акцията по почистване: 

Всичко около с. Бръшлян, а именно:
- с. Бръшлян-р.Велека-с. Звездец (Пътят на звездите). Много приятен маршрут, който за обикновения турист бе неоткриваем. В 2/3 от трасето липсваше каквато и да е маркировка, а пътеката беше брутално обрасла. Синя маркировка. 12 км
- с. Бръшлян-св.Георги-с. Стоилово (Пътят на ясния месец). След св. Георги пътека просто нямаше, сега е видима и лесно откриваема. Синя маркировка. 10,5 км
- в Царството на билките. Обновена маркировка, почистена пътека. Жълта маркировка. 5,5 км
- До Двата вриса - зелена маркировка. 2 км
- Кръгов маршрут "На хайдушкото сборище" - зелена маркировка. Минава се покрай параклис св.Пантелеймон. 6 км
- Нов кръгов маршрут Бръшлян-св.Петка-Рибарника-р.Катун-Кобарелова воденица-отново по р.Катун-с. Бръшлян. Уникално красив и приятен, много зеленина, бързеи, скокове. Беше голяма борба с храстите. Зелена маркировка. 12 км

Около с. Стоилово:
- До параклисите св.Елена и св.Константин - жълта маркировка. 1 км
- До параклис св. Троица - жълта маркировка. 1 км от разклона
- До Тракийски лагер през р.Велека и св. Богородица - червена маркировка. 6 км. Предстои продължаването на маршрута до с.Заберново
- Кръгов маршрут до Петрова нива - зелена маркировка. 9 км. На две места се пресича р. Велека, при пълноводие е трудно, даже и невъзможно.
- на следващ етап ще се направят маршрутите през резерват Средока към Малко Търново и св. Марина.

Около Докузак
- „Странджанската горска пътека“

„Това е може би най-хубавият маршрут. Дълъг е 5 км, маркировката е синя. Започва на метри преди водопада, изкачва се на Докузашкото ббило, след това се спуска по него на север. Маршрутът се отклонява вляво и слиза по красива пътека до един от мостовете над Докузашка река, до останките на старата воденица. Оттам се продължава покрай реката срещу течението й и се достига до следващия мост на шосето. Пресича се мостът и отново покрай реката се достига до красивия водопад Докузак. Зелено, диво, бързеи, скокове, красота. Беше голям зор да се прочисти това трасе, но си заслужаваше“, обясни още Колев, който допълни, че 70 км пътеки от Странджа са достъпни за туристи.

„Само аз си знам какво ми костваше всичко това. Но вярвах, че ще се получи и сега виждайки резултата, не съжалявам нито за миг“, добави той. 

Много скоро гореописаните маршрути ще са видими на планинарската карта БГМ. Ще има и абели, и табла, средствата за които се събират. Може да го направите ТУК.

Повече снимки и видеа от акцията може да видите на фейсбук страницата на дружеството




В категории: Малко Търново


13
Коментара по темата
13.
82
11.07.2021 08:45:59
0
1
Аз и съседа от сутринта сме залегнали на балкона на горската с биноклите,пием биричка с байганети и дебнем за герберасkи,крушкув черпи.
12.
пилето
05.07.2021 20:06:11
0
2
Всезнайко крушкув, в твоята глава щъкат бръмбари. Забелязал съм го и в много други твои хибридни коментари. Защо не отбележиш, че не знаеш къде се намираш.
11.
Спонжоп квадратни гащи
05.07.2021 11:36:27
0
0
Браво влатко продължавай все така.
10.
Флатко от зелени баири
04.07.2021 19:12:55
0
2
Алоууу афтора туй сам ли го измисли или някой ти каза.
9.
крушкув
01.07.2021 14:25:36
1
1
Много не празнувам Джулай, но пък чудесно посрещнах изгрева с биричка и готини две три циганки,с елитна бизнес дама в горската,пък нека будалите утре да му блъскат на работа.
8.
илия катрев
01.07.2021 14:12:26
1
1
Частит ви жолан морген. Да сти ногу здрави и богати, кат бойко и бат илия,на тис патеки мени там да беше с другите мангал,с мишинката колко кубика патеки,килими,ургани шти нарежим,сичкуту сас кармазата къна шти стани.
7.
Динко
01.07.2021 00:16:15
0
8
Изядоха на Владо зеления хляба...
6.
*********
30.06.2021 23:33:30
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
до 1 за лакомията
30.06.2021 23:07:02
0
1
лакомо дупи десет к.ра чупи
4.
Кондйо
30.06.2021 21:59:31
2
9
Шефа на горското да им направи една софра на хората а кмета да им раздаде по декар в м.търново че аман от трапери с резачки и лувжии тези хора милеят за гората
3.
Питане
30.06.2021 21:46:24
0
11
Хубаво са направили! Чудя се обачи кой усвои няколко милиона лева по Оперативна програма околна среда преди 7-8 години за същите цели? И кой е отговорен за това, че за ефективността на усвояването никому не е потърсена сметка?!
2.
Ганчо
30.06.2021 21:20:11
1
8
Има пътека от вече несъществуващото село Моряне през Звездец Карлово Визица Мичурин / Царево/ която е хилядолетна но малцина я знаят . Около 6ч. път.
1.
baihui
30.06.2021 21:17:30
3
5
Сега да ви кажа: поговорките се изменят според Времето! Навремето се казваше " Сговорна дружина- планина повдига" и "Лакомо дупе- кръв сере" Сега се казва : Лакомо дупе- планина повдига" и " Сговорна дружина кръв сере"!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори