×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо е важна профилактиката на млечните жлези?


Защо е важна профилактиката на млечните жлези?
За съжаление, ракът на гърдата засяга жени във все по-млада възраст
29 Юни 2021, Вторник, 16:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Препоръчително е от 45-годишна възраст дамите да започнат поне веднъж годишно да си правят мамография

Рентгенологът д-р Ангелина Парапанова е специалист с  дългогодишен опит и богата професионална биография. Била е началник на Рентгеново отделение и директор на болница в гр. Елхово, била е и част от екипа на УМБАЛ – Бургас. Към момента приема пациенти и в Медицински център „Д-р Стайков“ Бургас, като от 1 юли специалистът ще преглежда ежедневно през сутрешните и следобедни часове.

Д-р Парапанова заостря вниманието на своите пациенти към редовни прегледи и изследвания на млечните жлези „25 % от злокачествените заболявания при жените се дължат на рак на млечната жлеза, което го прави на първо място по честота на злокачествени заболявания на жените и на второ място по смъртност“, категоричен е рентгенологът.

Тези данни показват, че профилактиката е изключително важна и не трябва да се възприема като загуба на време от пациентите. Профилактиката е важна с оглед и на преживяемостта на заболяването, с оглед на тава дали, ако бъде открито образувание, интервенцията ще бъде само хирургична – козметична процедура или ще бъде по-радикална такава.

Не обичам статистиката, защото какъвто и процент да бъде вероятността от развитие на заболяването, ако то се случи на някой пациент, тя е 100% за конкретния човек.

Когато се касае за изключително малки тумори, които са около 5 мм и няма как да се видят с палпация (напипване), а само чрез образни методи и при които не са засегнати лимфните възли, вероятността за преживяемост е 98%. Това показва, че профилактиката е изключително важна.

Ракът на млечната жлеза се развива бавно, а за да се диагностицира навреме трябва да се правят редовни прегледи и снимка с мамограф.

Млечната жлеза е така структурирана, че добива хистологична зрялост след първото раждане и след кърменето. Затова сериозни рискови фактори са късното раждане и краткото кърмене. За съжаление, при съвременните интелигентни жени точно това се случва заради начина им на живот. Повечето дами първо изграждат кариера и след това създават семейство.

Други рискови фактори са:

- възрастта, колкото по-напреднала е възрастта толкова повече се увеличава рискът от развитие на злокачественото заболяване;

- наследствеността – много жени забравят да поглеждат и към рода на бащата, а проследяват само рода на майка си, но унаследяването винаги е по две линии,

- тютюнопушенето, употребата на алкохол и затлъстяването също са предпоставки за развитие на рак на гърдата.

Важно е да се знае, че прекаран вече някакъв раков процес, увеличава сериозно риска от развитие на рак на млечните жлези.

При прекаран рак на едната млечна жлеза, процентът да се появи и при другата е много голям.

Като имаме предвид изброените по-горе фактори за развитие на заболяването – колкото по-рано стартира профилактиката, толкова по-добре. За съжаление, ракът на млечната жлеза засяга жени във все по-млада възраст.

Към момента най-висока смъртност от това заболяване регистрираме при жени между 35 и 45-годишна възраст. Това е така, защото колкото е по-млада и незряла тъканта, толкова по-агресивен е ракът.

Възможности за профилактика по Здравна каса

За жените между 50 и 69-годишна възраст има профилактична скринингова програма за рак на млечните жлези, която се провежда от личните лекари. Те дават направление за мамография веднъж на две години. Тази честота на провеждане на изследването е недостатъчна, особено за пациентки, в чиито семейства има вече случаи на това заболяването.

При оплаквания и симптоми, пациентите под 50 г. и над 70 г. могат да получат направление от личния си лекар за специалист и след преглед той да ги изпрати, ако е необходимо, на мамография.

Препоръчвам от 45-годишна възраст дамите да започнат поне веднъж годишно да си правят мамографии, заявява рентгенологът д-р Парапанова.

Мамография – колко време отнема и болезнена ли е процедурата

В Медицински център „Д-р Стайков“ работим с последно поколение скринингова апаратура. Процесът за извършване на снимка с мамограф е кратък и безболезнен. Необходимо е да се запази предварително час, което улеснява и самите пациенти или да дойдат направо тук на бул. Транспортна 33.

Изследването е елементарно прави се от рентгеновата лаборантка и протича по следния начин. Между две плочи се притиска гърдата в двете позиции – горно-долна и странично. Чувството е за съвсем леко неудобство и то за съвсем кратко време. Резултатите излизат непосредствено след процедурата и се предоставят на пациента на диск.

Алтернатива ли е ехографията

При ехографията липсва лъчево натоварване и е подходящ метод за профилактика за жени под 40-годишна възраст. Като се има предвид, че се прилага и при 6 месечни бебета, за да се проверяват за аномалии, тя е абсолютно безвреден метод за диагностика.

Ехография на гърдата се прави и на бременни жени, защото, за съжаление, и те не са защитени от развитието на злокачественото заболяване. Тази процедура също е изключително кратка.

Кой метод за диагностика да изберем

Няма абсолютни методи в медицината. Все още не сме достигнали степента на развитие когато с един апарат ще можем да извършим всички изследвания. Към момента все още изследванията се допълват. Ако се открие някакъв процес с мамография, който да е леко неясен, може да се наложи и изследване с магнитен резонанс.

За младите жени е задължително поне веднъж годишно да си направят ехографски преглед на гърдата. Под 20-годишна възраст е изключителна рядкост да се открие рак на млечната жлеза, но след достигане на тази възраст профилактиката е препоръчителна.

При жените в менопауза и пред менупауза, ползвали хормонозаместителна терапия, рискът от рак на гърдата се повишава значително и е добре на всеки 6 месеца да се прави ултразвуково изследване, веднъж годишно да си правят мамография, за да не бъде изпуснато нещо, което може да се окаже и фатално, апелира д-р Парапанова.

Кога се прави изследване на млечните жлези

В случаите в които жената е в активна полова възраст, изследването трябва да бъде извършено през първата половина от месечния цикъл т.е. от 5-я до 7-я ден след приключване на менструацията, съветва специалистът.

Час за преглед и изследвания при д-р Ангелина Парапанова, като и при другите специалисти рентгенолози в Медицинския център д-р Сергей Недялков и д-р Вълко Ялъмов, можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, точно до мол Бургас Плаза. МЦ „Д-р Стайков“ вече работи и в събота.


В категории: Здраве , Бургас


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
България Всички новини
Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори