×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ваксините ще ни спасят ли от индийския вариант на COVID-19?


Ваксините ще ни спасят ли от индийския вариант на COVID-19?
Трябва да използваме времето, за да ограничим разпространението на индийския вариант на COVID-19 с всички мерки, включително чрез ваксини, каза проф. Радостина Александрова
29 Юни 2021, Вторник, 08:14 ч.
Автор: Флагман.Бг

 Има идея с помощта на изкуствен интелект да се предвидят и мутациите на този вирус за в бъдеще, каза вирусологът проф. Радостина Александрова

Напълно е възможно да има и още хора, инфектирани с "делта" (индийския вариант) и "бета" (южноафриканския вариант) мутантите на COVID-19 у нас. Това каза в "Денят започва" по БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

„Да, тези варианти се разпространяват по-лесно и в някаква степен биха могли да намалят имунната защита. Все още нямаме категорични данни за тежестта на заболяването“, призна тя.

Във всички случаи обаче, вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните, категорична е проф. Александрова.

Това, че случаите са по-малко у нас е един сигнал, че трябва да използваме този момент, за да се подготвим и евентуално да предотвратим една по-сериозна ситуация в следващите месеци, и да ограничим тяхното разпространение с всички мерки, включително чрез ваксини, обясни проф. Александрова.

Данните показват, че индийският и южноафриканският вариант могат в някаква степен да преодолеят тази защита, но казвам в някаква степен и в никакъв случай не отменят действието на ваксините, подчерта вирусологът.

Още през април, когато за първи път бяха регистрирани такива случаи във Великобритания, техните специалисти предупредиха, че все още има много хора, които не са достатъчно защитени с ваксини, допълни проф. Александрова.

„Въпросът за преваксинирането е отворен, той все още няма категоричен отговор, но във всички случаи производителите работят върху актуализирането на ваксините. Има идея с помощта на изкуствен интелект да се предвидят и мутациите на този вирус за в бъдеще“, допълни проф. Александрова.

„За 10 седмици в Израел бяха ваксинирани повече от 60% от хората. Техният опит показа, че ваксините работят, но и още нещо - че процентът след това почти не се увеличи. Сега в момента там започва да се наблюдава и едно леко покачване на новите случаи основно заради "индийския" вариант, включително при ваксинирани хора, без да се съобщава дали те са били само с една доза. При тях обаче клиничната картина е много по-лека“, обясни вирусологът.

На въпроса трябва ли децата да се ваксинират, проф. Александрова заяви, че от една страна това категорично трябва да стане, но от друга се поставя и въпроса дали децата трябва да бъдат приоритетна група, тъй като не боледуват толкова тежко.


В категории: COVID-19


5
Коментара по темата
5.
Астра-Кантарджийски
29.06.2021 11:44:47
6
2
Докога армията от държавни и общински служители ,МО,МВР ще стои неваксинирани нали заедно с мед.работници са на първа линия и получават ДМС за това?Иначе може да затварят малък и среден бизнес да търпи загуби.Който не желае да си пуска молбата и да заповяда в частният сектор и без това са много.Само в ОблС са 50 парчета на яслата
4.
АСтра Кантарджийски
29.06.2021 11:36:47
8
2
продължавайте с низкият % ваксинирани и следващите зимен и летен сезон ще са същите.Тая лелка от БАН вали трещи заплатата и върви,ама единствената икономика на бургаШките селяни е скара-бирата,обслугите(бакшиши,трансфери и т.н)
)и дограмаджии и като има още един сезон като тоя при тази инфлация ще окапят всичките.А де що има нормална индустриална зона и предприятия си ваксиниран служителите-щото имат контракти и непрекъснат цикъл на производство изискващ работа на смемен принцип.Естествено в това умряло село БургаШ такива няма.
3.
гражданин
29.06.2021 10:19:19
0
11
Делта, бета, гама ....за всяко ново име са приготвили и нова ваксина, юруш на иглите !
2.
изкуствен интелект, климат
29.06.2021 09:20:35
0
9
ПочнА се старата песен на нов глас - сложиш няколко неща които нямат нищо общо в едно и също изречение, повтаряш го до припадък, и magicK - става истина!

9/11/2001

9/11+Ирак, 9/11+Ирак, 9/11+Ирак, 9/11+Ирак = напада се Ирак

9/11/2021

корона+ваксина+AI+климат, корона+ваксина+AI+климат, корона+ваксина+AI+климат,корона+ваксина+AI = "сбъдваш" всичките си сатанински мечти!

Изчезвай, гарго рошава!
1.
Канадец
29.06.2021 08:32:26
7
14
Лелята да вземе да си скъса професорската диплома и да се гръмне. Тая пача не е ли учила за групов имунитет? Или и нея я купиха да ходи из телевизии да ръси простотии.
Много докторски боклук се развява напоследък из тия телевизии, и всички само за ваксини говорят. Толкова ли нямат чувство за достойнство тия шушляци. Гнусота
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори