×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Най-задаваният въпрос от бургаските родители – за липсата на лятна занималня за децата, вече има своя отговор


Най-задаваният въпрос от бургаските родители – за липсата на лятна занималня за децата, вече има своя отговор
В живо предаване Жечо Станков и Красимир Вълчев опитаха да дадат максимално ясни отговори на въпросите, които вълнуват родителите от Бургас
08 Юни 2021, Вторник, 10:21 ч.
Автор: Флагман.бг

През целия месец юни във всяко училище за децата от първи до четвърти клас ще се организират занимания по интереси

Десетки въпроси на бургазлии, свързани с образованието на децата, получиха отговори от доскорошния министър Красимир Вълчев и от Жечо Станков, който организира онлайн сесия по темата. Целта на живото включване беше да се дадат максимално ясни отговори на въпросите, които вълнуват родителите от Бургас.

Една от темите, от които най-много се интересуват майките, се оказа свързана с летните занимания на децата.

„Моят въпрос също е свързан с училищата и защо няма лятна занималня за децата в училище? В някои училища има само за по един месец, но какво правим останалите два месеца и половина? Не е ли по-добре родителите да плащаме сума например от 100 лв и така парите да отиват към бюджета на училището, отколкото да плащаме по 400 лв за частни занимални? Да не говорим, че 400 лв е сума, която малцина биха си позволили.“

В тази връзка Жечо Станков отговори: „Това, което направих веднага, е да се свържа с кмета Димитър Николов и зам.-кмета Йорданка Ананиева. Веднага се предприеха стъпки, като до края на седмицата ще бъде качена информация на сайта на Общината за всяко училище, което предлага лятна занималня. Те ще се предлагат не само за юни, но и за юли месец. Респективно, за тези училища, които на първо време няма да предлагат за юли месец, Общината е поела ангажимент. Така в графика ще има училища, в които Общината ще провежда занимания и курсове. За всички деца, които догодина ще бъдат първи клас, реално се дава шанс родителите им да ги запишат през лятото отново в детската градина и да бъдат в позната за тях среда“, каза Жечо Станков.

Община Бургас вече публикува възможностите за летни занимания, които предлагат училищата и детските градини в Бургас на сайта си ВИЖ ТУК.

През целия месец юни във всяко училище за децата от първи до четвърти клас ще се организират занимания по интереси. Информация за тях училищата ще публикуват на своите интернет страници. В районите, в които училищата не планират провеждане на подобни занимания, те ще се организират от Община Бургас чрез ЦПЛР. В този случай записването ще се извършва в ЦПЛР, като подробна информация ще може да получите и на телефон 056/ 843 643.

През месец юли целодневни и полудневни занимални ще провеждат следните училища:

НБУ "Михаил Лъкатник";

ОУ "П. Р. Славейков";

ОУ "Свети княз Борис I";

ОУ "Антон Страшимиров";

ОУ "Елин Пелин";

Обединено училище "Васил Левски" – „Горно Езерово“;

ОУ " Христо Ботев" – кв. „Победа“;

СУ "Христо Ботев" – кв. „Черно море“;

Основно училище "Христо Ботев" – с. Маринка

Обединено училище "Св. Климент Охридски" – с. Равнец;

Средно училище "Епископ Константин Преславски";

СУ "Константин Петканов";

СУ "Св. св. Кирил и Методий";

ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията".

Други актуални въпроси също бяха отговорени.

Ками Димитрова, чието дете посещава детска градина „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“, попита за базата на детското заведение. „Дъщеря ми ходи на градина в детска градина „Надежда“ към филиал в блок 114 - една година беше на ясла там в тристаен апартамент, сега вече е 4-та група и пак е там. Дъщеря ми и другите 20 деца, а те са две групи там още 20 деца, ходят на градина в апартамент вече 5-та година“, посочи жената.

Жечо Станков отговори, че скоро ще започне изграждането на трети корпус на градината, с който окончателно ще бъде решен проблемът с базата.

„Това е детска градина, която е стартирала само с помещенията в блока. През 2012 г. беше открит първият корпус, 2-3 години по-късно - и вторият корпус. През последната година Община Бургас успя да проектира и трети корпус“, каза Жечо Станков.

Красимир Вълчев, като министър на образованието, е успял да отпусне средства корпусът да започне да се строи. „Документите в момента са до избор на изпълнител, така че до септември 2022 г. ще имаме нов филиал, който ще даде шанс на още 120 дечица или на четири нови групи. Тази градина се намира в ж.к. „Меден рудник“, който е един от бързо растящите райони в града, където се заселват много млади хора. Ще имаме нужда от нови инвестиции в такъв тип инфраструкгура, за да може майките да бъдат спокойни. До няколко месеца започва строителството на новия корпус. От шест, групите бяха вдигнати на осем. Въпреки това се наложи да запазим детската градина в блок 114, защото и там групите бяха препълнени. С новия корпус ще решим веднъж завинаги този проблем“, каза Жечо Станков.

Красимир Вълчев посочи, че доскоршоното правителство е направило програма за средства, насочени към изграждане или доизграждане на детски градини и училища.

„Кметът на Бургас Димитър Николов беше сред хората, които най-много искаха тази програма, за да финансираме изграждането и надграждането на детски градини. Част от тези средства са отпуснати и за детска градина „Надежда“ и второ – за изграждане и надграждане на училища с цел – преминаване на едносменен режим. За „Надежда“ има отпуснати средства, Общината работи по най-бързия начин, но въпреки това не могат за 6 месеца да се случат нещата. Защото работим с публични средства, има процедури, обществени поръчки, осигуряват се терени, а това изисква време“, каза Вълчев.

Жечо Станков посочи, че са отпуснати средства за още една детска градина - която е на гърба на Транспортна болница и ще се казва „Морско конче“. Вече е проектирана, подготвя се да започне строителството. Нови корпуси се изграждат и на Природоматематическата гимназия, както и на Гимназията по програмиране.

Севдалина Стайкова постави въпроса за извинителните бележки, които учениците трябва да предоставят в училище след боледуване. „Защо и кой измисли бележка за отсъствие по болест на ученик да се представя до три дни в училище, а не след като се върне в клас? И защо всички училища разхождат родителите от единия до другия край на града, за да попълват формуляри на място (за гимназиите по-конкретно)? Защо моята дума на родител няма никаква стойност? Ако е толкова важно, направете го онлайн“, посочи жената.

„До три дни трябва да ги предоставят, след като са оздравели и са се върнали на училище. Не трябва да ги разхождат, това не е в съответствие с нормативната уредба. Всеки път, когато съм получил подобен сигнал, съм го пращал към Регионалното управление по образование с нареждане за проверка. Молбата ми е – пратете го към РУО за проверка този сигнал, това не би следвало да се случва“, отговори Красимир Вълчев.

Жечо Станков посочи новаторския подход, поет в Бургас с инициативата за лекар във всяко училище.

„Свързаха се с нас младежи, които предоставят безплатен софтуер за целта. Така ще пробваме тези извинителни бележки да са електронни и чрез една снимка с телефона родителят да има достъп до здравното досие на детето си и директно да ги качва. Като допълнение ще включим и всички профилактични програми, които са свързани с очите, гръбначните изкривявания и други. Ако са добри резултатите, ще подадем информация, за да може да развием инициативата“, каза той.


В категории: Бургас


Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 1
10
Коментара по темата
10.
9999
08.06.2021 17:04:32
0
1
Лъжат, занималнята е до 13ч,не върши работа на работещите, плащаме си на частни занимални, само ни доят с данъци "уж" за обществени нужди, а прибират всичко.
9.
Странно
08.06.2021 16:20:57
0
2
Като чета поздравителните адреси за 10 годишнината на Флагман и се чудя това нашият Флагман ли е или някакъв друг. Да продължавали да отстояват принципите на обективната журналистика? Че те никога не са ги отстоявали, а триенето на коментари им е ежедневие. Всекидневно трият повече коментари, отколкото съдържание са написали самите те, а за грамотността на журналистите им даже няма да говоря
8.
Петрова
08.06.2021 14:37:00
0
5
Айде да си кажем истината. Този разговор е веене на вятър и предизборен пиар. Първо - сега ли се сещате да организирате летни занимални, сега, на 8 юни? Много отдавна се знае, че през лятото няма кой да гледа децата. Затова родителите си планираме нещата много преди месец юни и вече сме ангажирали частни занимални. В училищата отдавна няма свободни места за деца извън това училище. Каква ми е ползата, че имало в Коджакафалията занималня, като места няма? В ЦЛД също няма места. Ако искахте наистина да помогнете на родителите, щяхте да си направите проучване през април-май, да си организирате нещата и да сме спокойни. Сега сме платили едни пари на частни занимални, а общинските пак с връзки за наши хора!
7.
До 6
08.06.2021 14:06:38
0
5
Не са намерили, а обещават просто.
6.
varbata111
08.06.2021 13:54:15
0
4
Децата ми вече пораснаха и нямат нужда от занималня, но години наред питахме, защо няма лятна занималня по училищата, при положение, че има учители, които не са в отпуск, през този период! Отговорът беше, че нямали законов механизъм да ги задължат!! А сега изведнъж намериха!!! Коментарите са излишни!
5.
111
08.06.2021 12:28:09
1
9
Отново публикация, тип гробарска реклама ... то тези занимания сигурно отдавна са регламентирани, но добре че били тези господа. Сигурно те разговарят и със слънцето, кога е точното време за изгрева му ...
4.
Родител
08.06.2021 11:57:17
0
10
Жечо Станков в качеството си на какъв точно отговаря на въпроси, които са работа на институциите?
3.
Дoкато бяха във влaстта нищо не правиха...
08.06.2021 10:47:21
2
14
Тия двaмцата гeрбери кoга са гoворили? Дa нe би дa е кaто са били на влaст? Зaщoто ако е скoро, а те не са никaкви в мoмента кaто кaкви се изявявaт?
2.
12
08.06.2021 10:34:50
3
11
12 години нищо не чуваха, само бързи списъци правеха. Сега като яйцето опря почнаха с обещанията.
1.
//
08.06.2021 10:29:31
1
13
Добре, че идват избори, за да видим пак колко активни и мислещи за хората са кандидат-депутатите от герб.
Къде изчезнахте през последните седмици преди предизборната кампания и след "победата" на последните избори?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори