×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Измамници завлякоха бургазлийка, взеха ѝ парите за дефектни мебели


Измамници завлякоха бургазлийка, взеха ѝ парите за дефектни мебели
Илина Монева разказа как е платила 280 лева за маса със столове, а получила дефектни мебели
07 Юни 2021, Понеделник, 10:10 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Илина Монева решила да не дава пари за наложения платеж и да върне стоката, но се налага да плати солено

Жена от Бургас стана жертва на измамници. Тя платила 280 лева за маса и столове, но й доставили дефектни мебели. Потърпевшата решила да не дава пари за наложения платеж и да върне стоката, но се налага да плати солено. 

Търговецът ми каза „За тази цена толкова”, сподели пред Нова телевизия Илина Монева.

Тя е една от хилядите измамени. Водещият на рубриката „На твоя страна” Георги Георгиев разкри, че има бум на измами при покупки в Интернет. Сигнали от потребители, заплатили за стоки, а останали с празни ръце, заливат форумите за некоректни търговци. В други случаи – поръчаните продукти по нищо не се доближавали до получените.

Преди дни от страница за продажби във Фейсбук Илина си харесала комплект мебели за новия си дом. Обявата я привлича с атрактивната цена от 280 лв. и затова решила да поръча. Вместо нови мебели обаче в кашоните открива наранявания по всички части на столовете и масата.

„Страничният ръб на масата беше криво залепен и на вълни. По ръбовете имаше паднали части. Стъклото също беше разлепено“, разказва бургазлийката. 

Още преди да разопакова всички кашони, търси тя връзка с търговеца, за да върне дефектните мебели.

„Обясних, че масата е дефектна, няма как да я вземем и бихме желали да я върнем. Казаха ми, че за тези пари – това е качеството”, добавя жената.

Тогава Илина решава да не плаща наложения платеж и да върне стоката, но за да се отърве от нежеланата покупка се налага да плати солено. Първо, за самата доставка, а след това и за връщането на комплекта.

„Помолихме го да поеме част от разходите за доставката, но отказа“, добави тя. 

„Става въпрос за нелоялна търговска практика. Оправдание от типа „За тази цена толкова”  не могат да бъдат валидни”, каза Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите.

„Потърпевшите да настояват търговецът да предприеме действия – да бъде извършен ремонт, поправка на дефекта, да бъде заменена стоката с нова или да бъдат заплатени разноските на потребителя“, добави той.

През последната година, когато много хора бяха принудени да пазаруват онлайн, рисковете скочиха значително, появиха се нови сайтове, каза пък IT експерът Спас Иванов.

„Съветвам всеки от потребителите да си потърси правата пред надзорните органи, а ако трябва и пред съда, защото това не е нормално“, добавя той.

Десетки такива сигнали откриваме и във форумите за некоректни търговци в социалните мрежи. Откриването на измамниците обаче е трудно. Затова и контролните органи често са с вързани ръце след измамни покупки от платформи с обяви и социалните мрежи.

От получените над 20 000 жалби през изминалата година около 6 000 са свързани с различни проблеми в онлайн търговията, заяви Маргаритов.

Поръчах олио, а получих веро, жалва се Юлия Борисова от Нова Загора.

Във Фейсбук тя открила обява за олио на достъпна цена. 

„Вземам си пратката. Все още я пазя като спомен. Стори ми се по-рядко, но си помислих, че може на мен да ми се привижда“, разказва тя. 

Когато жената отваря тубата, остава неприятно изненадана. 

„Помирисах го. Имаш дъх на веро. Сложихме го на котлона и започна да се изпарява. Помолих едната ми дъщеря да отиде на чешмата и да сложи на гъбата и то се разпени. Опитах се да се свържа с търговеца. Писах му съобщение и акаунтът изчезна“, споделя тя.

Тогава Юлия разбира, че е измамена и съобщава във Форума за некоректните търговци. 

Това е класическа форма на измама, коментира Спас Иванов.

Поръчах за празника на внучето си бонбони, а ми изпратиха празна кутия, сподели друга от измамените.

Фалшивите обяви привличат с нетипично ниски цени и атрактивни снимки, разкриват експертите. Все по-трудно могат да бъдат разпознати. 

Симптом за измама може да бъде, ако търговецът не предлага опцията „преглед и тест“ при доставка на пратката. 

„Хората, които имат користни цели, са доста изобретателни и може да ни заблудят. Съветът ми е да не правите експерименти с търговци, които не познавате и нямат добра репутация“, каза Столи Алипиев от Националната асоциация на потребителите.
 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 5
18
Коментара по темата
18.
бай май
07.06.2021 22:30:22
0
1
Всичко, което не е хранителни стоки го купувам от интернет. По физически магазини почти не ходя. В месеца имам по няколко онлайн покупки и за 10 години, нямам оплаквания. Но когато тръгнеш да пазаруваш по този начин, трябва да имаш някакво ниво на интелигентност и онлайн образованост. Не може да търсиш под вола теле, че нещо, което реално струва 500 лв, ти си най-големият тарикат и в интернет можеш да го купиш за 100 лв.
17.
Интернет
07.06.2021 17:28:49
0
3
Каквото и да съм купил в интернет , досега не съм бил измамен. Винаги съм купувал от фирми с име в съответния бранш. Търговци , които искат да са в интернет пространството но не вложат средства в собствена интернет страница за мен са несигурни. Вероятно има и такива , които са коректни но да пазариш от Фейсбук е несериозно.
16.
хаха
07.06.2021 14:10:11
7
1
на тъс кака мога да и откова кочинката и да и направя нови мебели
задоволена ще е
15.
Пламен
07.06.2021 12:59:35
2
6
Цяла статия,а в крайна сметка разхода на жената е единствено куриерската услуга в двете посоки!Поне това сте написали!И колко е тя???30 лева,40 лева???И занимавате хората с такива простотии!!!Или правете нормална журналистика,или го закривайте този сайт!Нико против жената от статията,но моля ви-не е сериозно!
14.
13
07.06.2021 12:55:08
0
1
коментар се отнася и е отговор до 12
13.
do 11
07.06.2021 12:37:28
2
5
ми купувай си от където искаш бе пльокал...от интернет винаги ще се набутваш и ще ти излиза камила с рогове ,щото винаги могат да те измамят.....
Пък и ти не си ми сайбия на джоба,да ми даваш акъл къде и какво да харча.....
Въпроса е по-скоро принципен....
Започваш веднага с обидите(коментар 8)
само за това,че някой има различно ,от твоето мнение,вместо да се замислиш и да отговориш що годе възпитано....а аз конкретно,не съм обидил никого (коментар 2) още повече теб.....
Е затова сме на това дередже....от такива ТЪПАНАРИ като тебе......
Отговорих ти подобаващо......
каквото повикало,такова се обадило....
12.
do 10
07.06.2021 12:16:13
5
1
Прост си и то много. Пазарувай от където искаш. Защо и другите да са прости като теб? Предлага се еди си какво, условията са еди си какви, ако те устройва се стига до сделка. А когато продавача по тази сделка умишлено не ти предостави условията или продукта по сделката става въпрос за измама. А ти ако искаш обикаляй магазини, хаби време и плащай гориво, щом за толкова ти стига багажа да обикаляш като шматка. Хората са казали, че силен вятър и прост човек не можеш да спреш.
11.
do 8
07.06.2021 12:09:20
1
3
и как разбра,че съм прост,като никога не купувам нещо по интернет,колкото и примамливи да са офертите.....????
Ама виж,такива Ганьовци като тебе,бързат да коментират без да мислят(ако имат с какво де) и в крайна сметка излиза,че простия си ти и не само че си прост ,ами и тъп...и то много....
10.
ГДБОББ
07.06.2021 11:54:58
1
10
На Ганьо му дай да си мисли, че е на далавера. Що да вземе от магазин, като във фейса същото, ама евтЕнко. Наиграе се, измамят го, после реве пу тиливизура, що няма хубаво и евтино за тарикати като мен. Като нямаш пари за лъскаво, пазаруващ скромно. Иначе на гол гъз - чифте пищови, ама накрая пак само гъза е гол
9.
do 2 i 3
07.06.2021 11:54:03
1
7
Когато сте прости става така, че пишете глупости. Ясно е, че става въпрос за измама. Вижда рекламата и си поръчва ако цената я устройва, пък то идва друго. подвеждаща реклама, подсъдимо във всяка една точка на вселената. Сега аз също ще си поръчам мебели и търговеца ще настъпи мотиката. Ще го зануля за нула време, че да се научи.
8.
truestory
07.06.2021 11:49:39
2
4
Такива мишоци знаеш ли как ги лекувам.. Направо си заминавам без да им дам и една стотинка за доставки, пък после ако си искат "стоката" да се разбират с еконт. То си пише - доставката се поема от купувача, а в случая нищо не си купуваш. Търгаша да си прави сметката като праща боклуци. А е много лесно да се реши проблема. Вкарва стойността на доставката в наложения платеж и когато платиш си взима парите. Така дали ще са смели да пращат боклуци? Щото иначе е лесно, праща боклула ако мине номера и ако не мине нищо не губи защото кърлежите ти искат пари за доставка в двете посоки. Защо в двете? Не те интересува, какво се случва с боклуците на търгаша, ако не ги платиш да станат твои. Няма съд в света, който може да те накара да плащаш на такива. Аз работя с няколко фирми, които ми пращат различни неща. При всичките като дойде стоката няма сума за доставка. Ако продукта е 20лв, пише наложен платеж 25 примерно и така, ако са ми пратили боклук не плащаю нищо. Ето това е коректен търговец. Той има интерес всичко да е както трябва, за да прави пари.
7.
Карамфил
07.06.2021 11:36:30
1
6
Не се заблуждавайте по лъскави реклами и евтина изработка.Пари напред ----НИКОГА .ВСЕКИДНЕВНО ЗАПЛАЩАНЕ ----НИКОГА.
КУЦО И САКАТО Е МАЙСТОР,САМО ЗА ПАРИ ГОВОРЯТ.ПАЗЕТЕ СЕ ЧЕ ПОСЛЕ Е ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ И РАЗКАТАВАНЕ ПО ИНСТИТУЦИИ ДА ДОКАЗВАШ ПРАВОТАТА СИ С ГОДИНИ.
6.
Бай Иван
07.06.2021 11:27:40
0
17
Олио по интернет!!
Ама важното е да се похвалиш на всички колко си тъп!!
5.
Baywatch73
07.06.2021 11:25:02
2
9
Бай Ганьо се показа пак,че е прозД,по прозД,най прозД!!!Какво ви е направила жената бе,уроди??!Че и тоя лайномет без име слага и епитети без да познава жената,ГАНЬОООО,ГАНЬО
4.
Baywatch73
07.06.2021 11:21:29
2
4
Бай Ганьо се показа пак,че е прозД,по прозД,най прозД!!!Какво ви е направила жената бе,уроди??!Че и тоя лаймомет без име слага и епитети без да познава жената,ГАНЬОООО,ГАНЬО
3.
*********
07.06.2021 11:02:00
9
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
ЕМИ ТАКА СТАВА
07.06.2021 10:57:42
6
17
Евтиното винаги излиза скъпо.....
Има сума ти мебелни къщи и вериги за мебели,отиди и си купи от там,с безплатна доставка и монтаж (ако се наложи).........
да...ама....не....нали трябва да е евтино......?????
На ти сега...евтино
1.
Аве
07.06.2021 10:52:56
4
14
Таз не е бургазлийка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори