×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Военни обвиниха политици заради разрухата на авиобаза Равнец, била най-добрата в България


Военни обвиниха политици заради разрухата на авиобаза Равнец, била най-добрата в България
Атмосферата на летището в Равнец я няма на друго място, каза военният летец О.З. майор Георги Кръстев
26 Май 2021, Сряда, 08:49 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Най-новите самолети бяха тук, но всичко е разграбено и опустошено, каза авиомеханикът Слави Христов

Авиобаза Равнец беше една от най-добрите в страната. Причината за разрухата е решението на нашите политици. Това каза пред бТВ старшината на ескадрилата Петко Пейчев.

Летището започва да се използва като военно през 50-те години на миналия век, когато там е пребазиран 15-и изтребителен авиополк.

Славните времена на авиобазата са свързани с решението на тогавашното командване пилотите да правят свободни въздушни боеве и така да тренират реално за бойни действия, разказва военният летец О.З. майор Георги Кръстев. 

„Според обстановката летецът преценява какво да направи, за да възпрепятства противника да стреля по него. Най-добрият вариант е да мине зад гърба му, за да е в по-изгодна позиция за атака. Тук се запознах с бойната авиация и се учих да летя с МиГ – 29. Атмосферата на това летище я няма на друго място. Екипът беше много сплотен“, добавя той. 

„От старата писта самолетите са излитали над Нефтозавода. От гледна точка на безопасността се взема решение да се направи втора и така се изнася излитането над Бургаското езеро“, заяви майор Кръстев. 

Авиомеханикът Слави Христов пък разкри, че най-новите самолети на България са били в Равнец. 

„22 бойни самолета и 2 учебни имаше тук. Ескадрилата беше от 120 души“, разказва той. Сълзите капеха от очите му, докато разказваше за славните време и за разрухата, в която тъне сега авиобазата. 

Постепенно ресурсите намалели, горивата, резервните части и гумите се изчерпали.  

„Тогава започна т.нар. авиационен канибализъм, което означава, че самолет, който е спрял да лети заради някаква част и друг също вече не излита, от първия вземаме това, което е годно и го слагаме на този, който трябва да поддържаме“, обясни майорът. 

През 2000 г. летателната дейност в Равнец спира. Самолетите са пренесени в „Граф Игнатиево“. А базата край Бургас започва да се руши.    

„Всичко е разграбено и опустошено. През войната не е имало такова нещо. Оставиха летището на произвола“, коментира Христов. 

„20-тонни бетонни плочи са свалени заради метала. Откраднаха и оградите“, разказва старши механикът Атанас Атанасов.

Сега пистите са автомобилно трасе. Идеите за карго летище или индустриален парк са замразени. А за историята на авиобаза Равнец напомня стар МиГ-21, изложен като паметник в центъра на селото.




В категории: Бургас


14
Коментара по темата
14.
Знаем и помним
26.05.2021 17:16:05
0
3
Най-голямото рушителство стана при Костов и след това при царя го затвърдиха. Но те поне действаха с умисъл. Боко иска да е като Омуртаг - царят строител... ама само иска. Ама то само с искане не става. Та той в стремежа си да блесне направи повече золуми и от Костов и Царя
13.
ха сега
26.05.2021 13:58:52
2
5
Ами нали целта беше това...и само това ли се разруши за тия 30 години..не остана читаво нещо...сега чувам че ще финансираме т е платим от нашите пари реконструкция на 6 (шест ) летища за " бизнес " цели...какъв бизнес и какви бизнес летища на държава от 500 км от край до край....то пък и един бизнес...само летища му липсват..но ще плащаме
12.
Петър
26.05.2021 11:18:34
0
4
До 1
Политиците е много общо казано.Повечето хора знаят кои са те,но има и такива които не знаят.....
11.
Стар войник
26.05.2021 10:39:25
5
15
Мъчно им на другарите за тежките софри и лежането цял живот на държавна хранилка.Хич и не им пука за армията.
10.
Селянин
26.05.2021 10:05:26
5
16
Как чобаните не разбраха, че за всичко е виновен негово величество МатрЯла. Базата е така не заради политиците, а заради отношението и манталитета на МатрЯла. Не политиците са изнесли всичко дето може да се откове и откраде. МатрЯла е седял и си е бъркал по дупките когато политиците са взели решение да се изостави базата, вместо да тропа с крака и да хвърля камъни по главите им.
9.
Равнец трябваше да охранява Нефтохима
26.05.2021 09:59:35
6
12
Тази база не трябваше да се разсипва, защото докато има нефтопреработвателно предприятие като Лукойл е необходима. Точно това и е било предназначението, да охранява Лукойл от вражески самолети. Нали се сещате, че при евентуални военни действия Лукойл е първа цел. Добре поне че Лукойл е руски, че рашките да го пазят и него. Недай си боже обаче руснаците да решат да стрелят по своя завод, защото и това могат да решат
8.
*********
26.05.2021 09:52:22
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
Пешо кура
26.05.2021 09:50:19
5
17
Нали това беше целта на янките да останем без армия а продажните политици им играха по свирката
6.
CTAHKO
26.05.2021 09:38:34
2
14
Нищо бе,....карай да върви.
Те сега нали дебилите гласуваха за протежетата на тези, които съсипаха всичко.
Защото са много умни и евентуално красиви?!
5.
Десо траверса
26.05.2021 09:32:39
2
5
Ко речи вааа Кауун?
4.
Прициденчиту
26.05.2021 09:30:34
2
7
Ъ ъъъ
I hope this situation is critical.
3.
Пеефски
26.05.2021 09:22:36
1
15
Хич да не ви пука! Важното е да се краде!
2.
Дернев
26.05.2021 09:20:15
5
14
Прав е. Само дано някой голям брат не си е харесал мястото за база, че сега се повдига въпроса.
1.
Иван
26.05.2021 09:03:39
1
32
Те политиците цялата държава съсипаха, вие за една авиобаза се кахърите....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори