×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Севдалина Турманова, ГЕРБ-СДС: Моята кауза е академичен Бургас!


Проф. Севдалина Турманова, ГЕРБ-СДС: Моята кауза е академичен Бургас!
Успехите на Бургас в сектор „Образование“ са резултат от добрия диалог през годините и със социалните ни партньори, каза проф. Турманова
01 Април 2021, Четвъртък, 14:18 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Икономиката на града и областта се нуждае от още по-качествено образование, съобразено с нуждите на региона

Проф. Севдалина Турманова е едно от най-ярките лица на науката в Бургас, дългогодишен преподавател в катедрата по „Технологии, материали и материалознание” на Университет „ Проф. д-р Асен Златаров, с над 25-годишен стаж във висшето образование. Ръководи успешно регионалното представителство на БАН в област Бургас. Област на научните й интереси са полимерите за медицината и екологията, а нейните научни трудове са публикувани в списания в България, САЩ, Великобритания, Германия, Унгария и др . Професор Турманова е сред поддръжниците на идеята за минимизиране употребата на пластмаси и възпитаване на отговорно поведение към тези продукти, с което да се прояви реална грижа към морето и здравето на човека. От 2012 г. е зам.- областен управител на Бургас, с ресори образование, социални дейности, здравеопазване. От 2019 г. е председател на Общински съвет Бургас. Тя е на седмо място в листата на  ГЕРБ-СДС.

 

- Проф. Турманова, какви са важните приоритети за развитие на висшето образование в Бургас и областта?

- Бургас трябва да продължи да се развива като академичен град с модерно висше образование. Повече студенти в града ни означава и повече млади семейства, които да останат да живеят и работят тук. Висшето образование трябва да бъде изведено като стратегически и бюджетен приоритет, с увеличаване на разходите до 1 на сто от БВП. Необходимо е държава, общини и висши училища съвместно да формулират основните политики и инициативи за развитие на регионите и да се поставят висшите училища в центъра на реализирането на тази политика. През последните години Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас изгради нови научни центрове с модерно оборудване. Инвестират се средства в дигитализация и електронно обучение. Увеличихме международното сътрудничество и участието в международни програми, успоредно се предприеха мерки за оптимизация на вътрешната структура.

Икономиката на града и областта се нуждае от още по-качествено образование, съобразено с нуждите на региона, насочено към реална професионална реализация на завършващите. Динамиката изисква нови специалности, съобразени с икономическите потребности и нуждите на бизнеса. Ще продължа работя за обвързване на висшето образование с пазара на труда чрез нови специалности, както и за осигуряване на стипендии за изявени студенти.

Проф. Турманова ръководи успешно регионалното представителство на БАН в област Бургас

- Достатъчно ли са средствата за наука и защо само в трудни времена обръщаме поглед към нея?

- Науката е важна част от висшето образование, само приложните изследвания на учените могат да доведат до създаване на иновации. Затова трябва да се гарантират допълнителни възнаграждения за научна дейност, в т.ч. за публикуване в реферирани издания и патентоване на резултати. Средствата, отделяни за наука в България са под 1% от БВП. Вярвам, че гарантираният ръст на средствата ще доведе до укрепване и модернизиране на инфраструктурата на научните организации за конкурентоспособни изследвания. Имаме нужда от иновации за потребностите на бизнеса за икономически растеж. Научни организации и институти трябва да получават финансиране при реални резултати. Наука и научни изследвания, свързани с географските особености на регионите и привличане на млади учени, са ключ към устойчиво развитие. Гордея се с моите докторанти и вече изградени млади учени, които работят в Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“. Работя с екипа си по много интересна за съвременната медицина тема, свързана с получаване нови полимери с медицинско предназначение. Полимерните нанокапсули на тяхна основа, натоварени с различни активни биологични единици, включително лекарствени и ДНК молекули, могат да се прилагат за лечение на онкологични заболявания и в генната терапия.

Със създаването на общински фонд „Наука“ ще стимулираме обмен на преподаватели и студенти. Предстои изграждане на Университетска детска болница с научен център - по генетика, биотехнологии и персонализирана медицина. Той ще даде подкрепа за развитието на Факултета по медицина за осигуряване на обучение на световно ниво, включително обучение на чужд език, с цел привличане и на чуждестранни студенти. Създаването на условия за образование и живот на студентите, разширяването на стажантските програми и практически занимания, са част от мерките ни за висшето образование в Бургас. Имаме нужда и от нови магистърски програми в синхрон с направление Индустрия 4.0 и новите тенденции на пазара на труда, от релокация и изнесено обучение по нужни за региона специалности, за които в нашите университети няма акредитация.

- Вие сте Председател на УС на Сдружение "Регионален академичен център на БАН - Бургас". Превърна ли се Бургас в град на науката?

- През последните години градът ни все повече се налага като образователен и научен център. Първото регионално представителство на БАН беше открито именно в Бургас през 2010г. Факт, с който много се гордея. Създаден по идея на почетния гражданин на Бургас и председател на БАН акад. Никола Съботинов, Регионалния център на БАН като активен компонент на Националната академична мрежа от центрове успя да създаде подходяща среда за развитие на науката. Домакин сме на множество форуми в областта на техническите, природните и обществени науки, докладите, от които се реферират в престижните научни бази данни. През всички тези години, благодарение на изграденото сътрудничество между Община Бургас, Областна управа и Българската академия на науките, Регионалният център на БАН в Бургас се наложи като разпознаваемо име не само сред академичните среди, но и сред обществения живот на града и областта. Множество срещи, конференции, кръгли маси за създаване на преки сътрудничества с общините в областта, бизнес средите, образователните и културни институции и всички преки потребители на научни продукти и иновации. Станали традиция лектории, мастър класове и дискусионни  форуми са свързващата верига между учените на Академията и хората на Бургас и обастта. Тези събития  придават друг облик на нашия град! Щастлива съм, че учени като акад. Никола Съботинов, акад. Стефан Воденичаров, акад. Ячко Иванов, акад. Христо Цветанов, акад. Дамян Дамянов, акад. Атанас Атанасов са били гост-лектори през годините на ежегодната среща на „Жените от науката и бизнеса“, провеждана съвместно с Българска Стопанска Камара в Бургас.

На основание на Меморандума за сътрудничество между Община Бургас, Областна администрация Бургас и Българска академия на науките е разкрито звено за цифровизация на културните, историческите и природни богатства на регион Бургас. Лабораторията по цифровизация е създадена като вътрешно звено. в рамките на Секция „Математическа лингвистика“ към Института по математика и информатика на БАН със седалище в град Бургас, бул. „Демокрация“, № 5, ет. 2.

Проф. Турманова заедно със своите студенти

- Как науката ще помогне за развитието на града ни?

- Ситуираната в Бургас Лаборатория по цифровизация на Секция „Математическа лингвистика“ ще създаде основа за разработването на бъдещи програми и проекти, свързани със социално-икономическото развитие, културата, образованието, опазването на околната среда и устойчивото ползване на природните и исторически екосистеми. В Лабораторията ще работят 3 учени на основен трудов договор. Целта е тя да служи и като база за изграждането на млади учени и налагането на града като водещ IT хъб. Образованието вече влезе в дигиталната ера. Имаме с какво да се гордеем и какво да надграждаме. Предстои ни много работа, но мотивацията е силна, тъй като очакванията и отговорността са големи. Вярвам, че с необходимия стимул и енергия ще реализираме стойностни идеи. Посвещавам се на неща, които имат смисъл, в които виждам перспектива, които са в полето на моите силни страни и мога с работата си да им влияя да стават по-добри.

- Каква е според Вас успешната формула за развитие на сектор „Образование“ в Бургас? Kак оценявате политиките и дейностите за качествено образование и висок обществен имидж на заетите в сектора?

- Успехите на Бургас в сектор „Образование“ са резултат от добрия диалог през годините и със социалните ни партньори. Ако трябва с една дума да го определя, тя e „Заедно“. Заедно ще продължим през промените в сектора, заедно ще се справяме в изключително динамична среда, заедно ще споделяме гордостта от успехите си.  Качественото и модерно образование в моя град не е просто цел – то е реален процес с усилия на всички участници в него. Оценявам много високо политиките и дейностите и на СБУ, и това означава, че не трябва да спираме да полагаме усилия, трябва всички заедно да продължим в същата посока.

- Образованието е публичен сектор, изправен пред предизвикателства, на динамиката в социално-икономическото развитие на всяка страна. Какво е Вашето послание към българските учители и академичните преподаватели?

- Образованието е динамичен процес. Училището е мястото, където физически, а университета – и духовно порастваме. Благодарение на преподавателите ни, които с работата си и отношението си всеки ден доказват, че да преподаваш не е професия, а призвание. Бургаските учители и академични преподаватели винаги са били всеотдайни и отдадени на образователния процес, на децата ни, на студентите, на България. Благодаря Ви за упорития труд да съградите вдъхновяваща среда за идните поколения, за знанията, които споделяте, и за добрите думи, с които давате криле на бъдещето на България! Днес повече от всякога е необходимо да ги учите да владеят езика и писмеността ни по безкомпромисен начин – чист, книжовен. Да бъдат част от глобалния свят с ясната представа кои са, какви са корените им.




България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори