×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Депутатите ще изслушат главния прокурор в четвъртък
  • 2 жертви и повече от 30 ранени при експлозията в Германия
  • Внезапно, на 68-годишна възраст, ни напусна бившият директор на дирекция "Образование" в Бургас Христина Сиркарова
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Севдалина Турманова, ГЕРБ-СДС: Моята кауза е академичен Бургас!


Проф. Севдалина Турманова, ГЕРБ-СДС: Моята кауза е академичен Бургас!
Успехите на Бургас в сектор „Образование“ са резултат от добрия диалог през годините и със социалните ни партньори, каза проф. Турманова
01 Април 2021, Четвъртък, 14:18 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Икономиката на града и областта се нуждае от още по-качествено образование, съобразено с нуждите на региона

Проф. Севдалина Турманова е едно от най-ярките лица на науката в Бургас, дългогодишен преподавател в катедрата по „Технологии, материали и материалознание” на Университет „ Проф. д-р Асен Златаров, с над 25-годишен стаж във висшето образование. Ръководи успешно регионалното представителство на БАН в област Бургас. Област на научните й интереси са полимерите за медицината и екологията, а нейните научни трудове са публикувани в списания в България, САЩ, Великобритания, Германия, Унгария и др . Професор Турманова е сред поддръжниците на идеята за минимизиране употребата на пластмаси и възпитаване на отговорно поведение към тези продукти, с което да се прояви реална грижа към морето и здравето на човека. От 2012 г. е зам.- областен управител на Бургас, с ресори образование, социални дейности, здравеопазване. От 2019 г. е председател на Общински съвет Бургас. Тя е на седмо място в листата на  ГЕРБ-СДС.

 

- Проф. Турманова, какви са важните приоритети за развитие на висшето образование в Бургас и областта?

- Бургас трябва да продължи да се развива като академичен град с модерно висше образование. Повече студенти в града ни означава и повече млади семейства, които да останат да живеят и работят тук. Висшето образование трябва да бъде изведено като стратегически и бюджетен приоритет, с увеличаване на разходите до 1 на сто от БВП. Необходимо е държава, общини и висши училища съвместно да формулират основните политики и инициативи за развитие на регионите и да се поставят висшите училища в центъра на реализирането на тази политика. През последните години Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас изгради нови научни центрове с модерно оборудване. Инвестират се средства в дигитализация и електронно обучение. Увеличихме международното сътрудничество и участието в международни програми, успоредно се предприеха мерки за оптимизация на вътрешната структура.

Икономиката на града и областта се нуждае от още по-качествено образование, съобразено с нуждите на региона, насочено към реална професионална реализация на завършващите. Динамиката изисква нови специалности, съобразени с икономическите потребности и нуждите на бизнеса. Ще продължа работя за обвързване на висшето образование с пазара на труда чрез нови специалности, както и за осигуряване на стипендии за изявени студенти.

Проф. Турманова ръководи успешно регионалното представителство на БАН в област Бургас

- Достатъчно ли са средствата за наука и защо само в трудни времена обръщаме поглед към нея?

- Науката е важна част от висшето образование, само приложните изследвания на учените могат да доведат до създаване на иновации. Затова трябва да се гарантират допълнителни възнаграждения за научна дейност, в т.ч. за публикуване в реферирани издания и патентоване на резултати. Средствата, отделяни за наука в България са под 1% от БВП. Вярвам, че гарантираният ръст на средствата ще доведе до укрепване и модернизиране на инфраструктурата на научните организации за конкурентоспособни изследвания. Имаме нужда от иновации за потребностите на бизнеса за икономически растеж. Научни организации и институти трябва да получават финансиране при реални резултати. Наука и научни изследвания, свързани с географските особености на регионите и привличане на млади учени, са ключ към устойчиво развитие. Гордея се с моите докторанти и вече изградени млади учени, които работят в Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“. Работя с екипа си по много интересна за съвременната медицина тема, свързана с получаване нови полимери с медицинско предназначение. Полимерните нанокапсули на тяхна основа, натоварени с различни активни биологични единици, включително лекарствени и ДНК молекули, могат да се прилагат за лечение на онкологични заболявания и в генната терапия.

Със създаването на общински фонд „Наука“ ще стимулираме обмен на преподаватели и студенти. Предстои изграждане на Университетска детска болница с научен център - по генетика, биотехнологии и персонализирана медицина. Той ще даде подкрепа за развитието на Факултета по медицина за осигуряване на обучение на световно ниво, включително обучение на чужд език, с цел привличане и на чуждестранни студенти. Създаването на условия за образование и живот на студентите, разширяването на стажантските програми и практически занимания, са част от мерките ни за висшето образование в Бургас. Имаме нужда и от нови магистърски програми в синхрон с направление Индустрия 4.0 и новите тенденции на пазара на труда, от релокация и изнесено обучение по нужни за региона специалности, за които в нашите университети няма акредитация.

- Вие сте Председател на УС на Сдружение "Регионален академичен център на БАН - Бургас". Превърна ли се Бургас в град на науката?

- През последните години градът ни все повече се налага като образователен и научен център. Първото регионално представителство на БАН беше открито именно в Бургас през 2010г. Факт, с който много се гордея. Създаден по идея на почетния гражданин на Бургас и председател на БАН акад. Никола Съботинов, Регионалния център на БАН като активен компонент на Националната академична мрежа от центрове успя да създаде подходяща среда за развитие на науката. Домакин сме на множество форуми в областта на техническите, природните и обществени науки, докладите, от които се реферират в престижните научни бази данни. През всички тези години, благодарение на изграденото сътрудничество между Община Бургас, Областна управа и Българската академия на науките, Регионалният център на БАН в Бургас се наложи като разпознаваемо име не само сред академичните среди, но и сред обществения живот на града и областта. Множество срещи, конференции, кръгли маси за създаване на преки сътрудничества с общините в областта, бизнес средите, образователните и културни институции и всички преки потребители на научни продукти и иновации. Станали традиция лектории, мастър класове и дискусионни  форуми са свързващата верига между учените на Академията и хората на Бургас и обастта. Тези събития  придават друг облик на нашия град! Щастлива съм, че учени като акад. Никола Съботинов, акад. Стефан Воденичаров, акад. Ячко Иванов, акад. Христо Цветанов, акад. Дамян Дамянов, акад. Атанас Атанасов са били гост-лектори през годините на ежегодната среща на „Жените от науката и бизнеса“, провеждана съвместно с Българска Стопанска Камара в Бургас.

На основание на Меморандума за сътрудничество между Община Бургас, Областна администрация Бургас и Българска академия на науките е разкрито звено за цифровизация на културните, историческите и природни богатства на регион Бургас. Лабораторията по цифровизация е създадена като вътрешно звено. в рамките на Секция „Математическа лингвистика“ към Института по математика и информатика на БАН със седалище в град Бургас, бул. „Демокрация“, № 5, ет. 2.

Проф. Турманова заедно със своите студенти

- Как науката ще помогне за развитието на града ни?

- Ситуираната в Бургас Лаборатория по цифровизация на Секция „Математическа лингвистика“ ще създаде основа за разработването на бъдещи програми и проекти, свързани със социално-икономическото развитие, културата, образованието, опазването на околната среда и устойчивото ползване на природните и исторически екосистеми. В Лабораторията ще работят 3 учени на основен трудов договор. Целта е тя да служи и като база за изграждането на млади учени и налагането на града като водещ IT хъб. Образованието вече влезе в дигиталната ера. Имаме с какво да се гордеем и какво да надграждаме. Предстои ни много работа, но мотивацията е силна, тъй като очакванията и отговорността са големи. Вярвам, че с необходимия стимул и енергия ще реализираме стойностни идеи. Посвещавам се на неща, които имат смисъл, в които виждам перспектива, които са в полето на моите силни страни и мога с работата си да им влияя да стават по-добри.

- Каква е според Вас успешната формула за развитие на сектор „Образование“ в Бургас? Kак оценявате политиките и дейностите за качествено образование и висок обществен имидж на заетите в сектора?

- Успехите на Бургас в сектор „Образование“ са резултат от добрия диалог през годините и със социалните ни партньори. Ако трябва с една дума да го определя, тя e „Заедно“. Заедно ще продължим през промените в сектора, заедно ще се справяме в изключително динамична среда, заедно ще споделяме гордостта от успехите си.  Качественото и модерно образование в моя град не е просто цел – то е реален процес с усилия на всички участници в него. Оценявам много високо политиките и дейностите и на СБУ, и това означава, че не трябва да спираме да полагаме усилия, трябва всички заедно да продължим в същата посока.

- Образованието е публичен сектор, изправен пред предизвикателства, на динамиката в социално-икономическото развитие на всяка страна. Какво е Вашето послание към българските учители и академичните преподаватели?

- Образованието е динамичен процес. Училището е мястото, където физически, а университета – и духовно порастваме. Благодарение на преподавателите ни, които с работата си и отношението си всеки ден доказват, че да преподаваш не е професия, а призвание. Бургаските учители и академични преподаватели винаги са били всеотдайни и отдадени на образователния процес, на децата ни, на студентите, на България. Благодаря Ви за упорития труд да съградите вдъхновяваща среда за идните поколения, за знанията, които споделяте, и за добрите думи, с които давате криле на бъдещето на България! Днес повече от всякога е необходимо да ги учите да владеят езика и писмеността ни по безкомпромисен начин – чист, книжовен. Да бъдат част от глобалния свят с ясната представа кои са, какви са корените им.
България Всички новини
Делото срещу ОПГ-то на Митьо Очите здраво зацикли, съдът сложи големи гаранции на двама от подсъдимите Делото срещу ОПГ-то на Митьо Очите здраво зацикли, съдът сложи големи гаранции на двама от подсъдимите Промениха мерките за неотклонение на Радослав Николов, Венцислав Христов и Иван Найденов   За ЧРД: Башар глези младата си любовницата с романтична почивка в Италия За ЧРД: Башар глези младата си любовницата с романтична почивка в Италия Освен рожден ден на Райна двамата празнуват и края на снимките на филма "Завръщане 2", чийто режисьор и сценарист е Ники Илиев   Важна улица в Средец  е в окаяно състояние, кратери зеят в асфалта Важна улица в Средец е в окаяно състояние, кратери зеят в асфалта Общината разполага с финансовите средства за ремонта, но изглежда просто е въпрос на желание, коментира общинският съветник Иван Кичев Кристина Димитрова живее втори живот след заспиване на волана, подаряват й остров за рожден ден Кристина Димитрова живее втори живот след заспиване на волана, подаряват й остров за рожден ден Кошмарът, който е преживяла, още я държи и до ден днешен Владимир Каролев посреща 60-я си РД в реанимацията Владимир Каролев посреща 60-я си РД в реанимацията Икономистът на апаратна вентилация Проф. Николай Витанов към лекарите: Пригответе се за трикратно увеличение на броя на хоспитализациите в края на август Проф. Николай Витанов към лекарите: Пригответе се за трикратно увеличение на броя на хоспитализациите в края на август Знам, че в гадната обстановка, в която живеем, няма да ви благодарят за гигантските усилия, които положихте и полагате, каза на лекарите проф.Витанов   Дъщерята на ресторантьора от Приморско: Не спряха да ни обиждат, наричаха сервитьорките ни "слуга" и "куче" Дъщерята на ресторантьора от Приморско: Не спряха да ни обиждат, наричаха сервитьорките ни "слуга" и "куче" Сядай си на работното място, защото утре ще ви се стъжни животът, казал й единият от недоволните клиенти и се обявил, че е шеф на Агенцията по храните     Готвят СМС кампания с награди за ваксинираните Готвят СМС кампания с награди за ваксинираните Идеята е на здравния министър Стойчо Кацаров   Първи плувен маратон в Поморие Първи плувен маратон в Поморие В плувното предизвикателство могат да участват всички жители и гости на града навършили 16-годишна възраст   Помогнете да има паметник на Левски в Созопол, за да му отдаваме достойно почит Помогнете да има паметник на Левски в Созопол, за да му отдаваме достойно почит Две проектни предложения вече са постъпили – на Иван Бахчеванов и Стефан Стефанов, срокът е до края на август
Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август По данни на Световна здравна организация (СЗО), към 18.07.2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн.   Ето коя ваксина срещу COVID-19 е призната от най-много държави за пътувания по света Ето коя ваксина срещу COVID-19 е призната от най-много държави за пътувания по света Много правителства допускат влизане само на пътници, ваксинирани с определени ваксини срещу COVID-19   Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Няколко души са пострадали, двама от тях сериозно Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Д-р Рони Джаксън е съмнителен източник, преди е говорил глупости и за Тръмп За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две Глашатаите на либералния консенсус у нас са облечени в мантията на новия морал – нищо, че са същите труженички от стария, макар и префасониран и саниран с европари бордей Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Вместо цигари, тютюневите гиганти ще произвеждат лекарства В Германия обмислят ограничения за неваксинирани В Германия обмислят ограничения за неваксинирани Мярката, ако случаите на заразени с коронавирус се увеличат Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Извинението е последния от серия неуспехи за Аналена Бербок Отменят полицейския час на остров Миконос Отменят полицейския час на остров Миконос Отпада и забраната за музиката в заведенията през цялото денонощие. Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Криптовалутата достигна най-високото си ниво от средата на юни досега
Николай ХАДЖИГЕНОВ, депутат от ИНИ Николай ХАДЖИГЕНОВ, депутат от ИНИ Аз ще съм вицепремиер по космическите въпроси, ще пратим жена от нашата група в Космоса Виц на деня Виц на деня Матрос към капитана:
- Капитане, вярно ли е, че жена в екипажа носи нещастие?
- Вярно е! Ама то и на сушата не е по-различно.
Виц на деня Виц на деня Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да отслабна реших да спра да ям хляб, сладко, мазно и делфини. Засега успях да изключа от менюто само делфините.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори